Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W Krakowie opłaty zmienne to dla W-2 gaz - 1.1366 i sieciowa 0.4823 netto.

Dzięki kominkowi z PW jestem cały czas w W-2 i daleko mi do 1200m3 na rok.

Męczyły mnie te oszczędności i policzyłem, ale uwzględniłem tylko składniki zmienne bo czy rozpalę w kominku czy nie to składowe stałe i tak płacę.

1mp drewna - 160 za buk

1m3 gazu - 1.9912

1mp buku to 110m3 gazu

Jak pisałem przy braku mrozu kominek wciąga 1mp na około trzy tygodnie, w morzy w trochę ponad 1 tydzień. Uśrednijmy że 2mp starczają na 1 miesiąc.

Niespalony gaz w miesiącu - 438zł

Drewno - 320zł.

Rożnica na miesiąc to 120zł.

Rocznie grzejąc 7 miesięcy oszczędność - 840zł

Rożnica między kominkiem z PW a kominkiem DGP - szacuję maks 2500zł, koszt kominka 8000zł.

Czyli kominek zwróci mi się po 10 latach, do tego czasu kominek zgnije i trzeba będzie wymienić wkład ;)

Czyli przy obecnych proporcjach gazu do drewna skórka za wyprawkę, ale jak ktoś lubi palić w kominku...

Ja do końca listopada chodziłem zły i wnerwiony gdy za oknem świeciło słonko i nie było potrzeby palić w kominku ;)

Edytowane przez Jaca71

Koledzy "kominkowcy" - a gdzie macie umieszczony sterownik od pieca gazowego, aby w czasie palenia w kominku wyłączał/zmniejszał moc pieca gazowego? Parter czy piętro?

Tu jest problem. Obchodziłem cały dom z instalatorem i wybraliśmy najlepsze miejsce gdzie wiatr kominkowy nie dociera - na pietrze. Wydawało sie że miejsce idealne ale... prostopadła ściana w odległości około 3m od sterownika to komin kominka. Miał się nie grzać, bo kominek z płaszczem wodnym, bo komin systemowy, bo wentylowany i w keramzycie. Ale po intensywnym paleniu kilkugodzinnym komin ma koło 40stopni i mam wrażenie ze trochę wpływa na sterownik.

Te ceny 1mp drewna (buk) to z którego roku? :rolleyes:

Ja w 2011 płaciłem 220 zł (z transportem). 160 zł to dawałem, ale za brzozę i w 2010. :bash:

Przy tych cenach to jeszcze bardziej przestaje się opłacać palenie w kominku zamiast gazem.

Nie wiesz, że ty na forum wszyscy maja wszystko najlepsze i najtańsze? :)

140-160 pln za mp drzewa tylko, ze potem okazuje sie, ze to własnie brzoza albo mieszanka i że to swieże, a nie sezonowane, porąbać trzeba samemu i za transport jeszcze zapłacić :p

u mnie opłaty stałe przy W3.6 to u mnie 70pln miesięcznie, czyli 840pln rocznie.

gaz(paliwo gazowe+ opłata stała zmienna) to ok 1,75 pln brutto za m3.

Jezli przyjmiemy zużycie 1905,72 m3 na rok tak jak ty przyjąłeś to da:

1905,72 * 1,75 pln = 3335,01 pln

70 * 12 = 840 pln czyli

840 pln + 3335,01 pln = 4175,01 pln tyle kosztuje teoretycznie gaz rocznie.

Jesli spale o 155m3 mniej, bo tyle niby oszczedzę jak spale mp drzewa obliczenia wygladają tak:

1750,72m3 * 1,75 pln = 3063,76 pln

70 * 12 = 840 pln czyli razem

3063,76pln + 840 pln = 3903,76 pln.

Róznica wynosi:

4175,01 - 3903,76 = 271,25 pln

Wyjasniłem ci błąd w twoim liczeniu? W takim wypadku kupując drzewo za 200 pln zaoszczędzam 71,25 pln. :)

i tutaj greg ma 100% racji - tak się powinno liczyć i według taryfy PGNIG koszt samego m3 gazu to w chwili obecnej 1,75 zł brutto. Jeśli komuś wychodzi więcej to dolicza jakieś opłaty stałe.

W Krakowie opłaty zmienne to dla W-2 gaz - 1.1366 i sieciowa 0.4823 netto.

szczęściarz, ze w taryfie W2 :-) ja z kominkiem schodziłem do 1600 m3/rok - no moze jakbym palił non stop w kominku od pazdziernika do konca marca to jeszcze z 200-300 m3 zszedłbym ale na W2 nie mam co liczyć - dlatego przy taryfie W3 kominek to symboliczna oszczednosc - chyba ze ktos ma dziurawy dom to pewnie sie oplaca ;-)

Jeszcze inne oszacowanie "oszczędności":

W ostatnie mrozy był jeden dzień, kiedy kominka nie rozpalałem (trochę z konieczności, trochę z ciekawości co taniej wyjdzie). Efekt zużycie gazu 15m3 na dobę. Jeśli pale w kominku to zużycie gazu 5m3. Rożnica 10m3 * 2zł = 20zł. 1mp drewna spalam w te mrozy w ponad tydzień załóżmy 10dni co daje nam 160zł/10dni = 16zł. Czyli różnica 4zł na dzień = 120zł za miesiąc co okrywa się z poprzednimi wyliczeniami.

Tyle że paląc samym gazem mam ~20C, paląc w kominku gaz utrzymuje w nocy 19C i do 21C dobija kominek (w salonie około 23C)

Barthelemy - dlaczego wodę grzejesz do 55*??? (ja grzeję do 43* i jeszcze bym skręcił gdyby nie upodobania żonki)....

Mam podobna sytuacje jak monika.KIELCE czyli duza wanna 175x75 + prysznic w 2 łazience, natomiast zbiornik ma tylko 220l, a spadki temperatury mam około 10*C/24h po mimo, ze bojler stoi w pomieszczeniu ogrzewanym do 21*C. CWU ustawione na grzanie 55*C 19-23, na oszczędzanie 40*C 23-19, nie znam się dokładnie na tym, wiec nie eksperymentuje.

dodam, ze na wszelki wypadek mam dodatkowo zainstalowana w bojlerze grzałkę 2kw, ale nigdy z niej nie korzystałem, bo nie wiem czy grzanie CWU prądem (nawet w taryfie nocnej G12) rzeczywiście wyjdzie taniej ?

A to nie wyłączacie cyrkulacji na noc?

Przy cyrkulacji to nie ocieplenie zbiornika jest winne..

Moja cyrkulacja taka trochę konserwatywną, bez pompki. Działa grawitacyjnie. Nie wierzyłam z początku ale faktycznie to działa. tyle, że sterowanie ma ręczne - zamknij/otwórz zawór przy zasobniku. Latem może zamknę ale teraz to co odda ciepła to ogrzeje dom, więc na jedno wychodzi.

Co do temperatur: bez ocieplenia spadło przez noc z 54* na 27*, po ociepleniu spada do 42*. Kotłowni dogrzewać nie potrzebuję, wystarczy te 10*, które tam jest przy -20 na dworze.

A w temacie: zużycie gazu 7 stycznia - 7 luty 193m3 codaje średnio 6,23m3 na dobę. W kozie palone 8 razy, wieczorkiem dla klimatu. Patrząc na dzienne zużycia,jedno takie przepalenie zmniejsza pobór o 1-1,5m3/dobę.

1mp drewna spalam w te mrozy w ponad tydzień załóżmy 10dni co daje nam 160zł/10dni = 16zł.

Jaką pojemność ma Twój wkład kominkowy, czy go ładujesz do pełna, ile razy w ciągu doby zapełniasz ten wkład. 1mp drewna to ok 450-550kg, czy spalasz taką ilość drewna w ciągu 10 dni? Jeśli tak to na pewno masz inny komfort cieplny niż przy ogrzewaniu gazem. Bo 1mp drewna to 2200kWh, w ciągu doby 220kWh to tak jakby 11 farelek 2kW pracowało 10godz/dobę - u mnie to niewyobrażalna sauna w domu, ale każdy liczy po swojemu.

140-160 pln za mp drzewa tylko, ze potem okazuje sie, ze to własnie brzoza albo mieszanka i że to swieże, a nie sezonowane, porąbać trzeba samemu i za transport jeszcze zapłacić :p

Jesteś niesprawiedliwy, albo nie czytasz FM, pisałem kiedy warto zakupić drewno

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4798242&viewfull=1#post4798242

Dodam, że w tym roku również zakupię drewno w tym czasie.

Edytowane przez kbab

Do przeliczania gazu na drewno przyjąłem 500kg jako 1mp.

Kominek to niesławna już Lechma LP-190 LUX 19kW

Jak nie ma mrozu tak od 0 do 5C i świeci słońce wystarczy spalić 8-10kg 94, 5 dużych szczap po 2kg) wystarczy raz dziennie przepalić.

Jak nie ma mrozu a silnie wieje (mam wentylacje grawitacyjną) to łyknie drugie tyle czyli koło 15kg, spokojnie przyjmie 8 szczap, trzeba przepalić długo albo dwa razy dziennie.

Jak były mrozy około -20C to rano 8 szczap i wieczorem 8 szczap co da nam ponad 32kg drewna.

Wtedy na parterze otwartym jest ponad 23 a na górze około 21. Przy gazie utrzymuje w nocy 19 w dzień 20.

Zgadza się?

Bardzo możliwe że kominek ten puszcza więcej niż deklarowane 25% w komin ;)

Jak były mrozy około -20C to rano 8 szczap i wieczorem 8 szczap co da nam ponad 32kg drewna.

Wtedy na parterze otwartym jest ponad 23 a na górze około 21. Przy gazie utrzymuje w nocy 19 w dzień 20.

Zgadza się?

Bardzo możliwe że kominek ten puszcza więcej niż deklarowane 25% w komin ;)

Swój kominek z pw liczę nieco mniej optymistycznie (sprawność 70%), od lat kupuję drewno od jednego dostawcy i nigdy nie oceniałem zużycia w trakcie sezonu grzewczego, zwykle po jego zakończeniu - wtedy wiem czy spaliłem cały zakup czy nie. W tamtym roku zakupiłem 5mp dębiny i jeszcze jej tego nie wypaliłem, czy coś zostanie- zobaczymy. Przy niższych mrozach paliłem po południu, w te większe od rana, gazu idzie mi ok 1,5m3/dobę, mnie się opłaca palić w kominku, ale każdy liczy po swojemu.

A może przyjąć:

Grab 1mp = 570 kg = 1824 kW (przyjmując sprawność kominka 80%)

Gaz 1 m3 = 10k W (przyjmując 100% sprawność pieca)

Grab 1 mp = 180 zł, co daje 10,23 zł/1kW.

Gaz 1 m3 = 1,4912 zł (podlaskie), co daje 14,91zł/1kW.

Zużycie siekiery oraz separatora do sprzątnięcia popiołu pomijam, cieszy możliwość zmieszczenia się w taryfie W2 i najważniejsze - szczęśliwa żona grzejąca dłonie przy kominku - bezcenne.

Ja miałem 18mp kupione dwa lata temu, poszło zeszłej zimy jak budowlańcy palili 10mp ale wtedy poddasze dopiero było ocieplane tak że dach tylko dachówka i membrana :p

Ale gospodarka drewna u mnie wygląda tak że drewno jest na zewnątrz poukładane na paletach po 1mp i przykryte od góry na przewiewie w poprzek przeciągów. W garażu mam dwa miejsca gdzie wchodzi po 1 mp. Jeden metr używam drugi "dochodzi", jak skończę pierwszy to palę drugim a na miejscu pierwszego wrzucam trzeci, który dochodzi itp, itp. Wiem mniej więcej co ile muszę wtargać drewno do garażu, bo robię to własnymi ręcyma ;) październik-listopad wychodziło co miesiąc w grudniu i styczniu co 3 tygodnie a ostatnia robota starczyła na 9 dni. Zostało jeszcze w garażu na jutro :p

Gaz średnio na CWU wychodzi 1.3m3 na dobę i tyle było do połowy grudnia. Potem zaczęło pierońsko wiać i nad ranem kocioł gazowy dogrzewał, ale go nie sprawdzałem. Do spalania i porównań wróciłem przy obecnych mrozach.

Mnie w kominku opłaca się palić, lubię to i dzieciaki lubią schnąć po kąpieli przed kominkiem. A największym fanem kominka jest kocica, której się pogłaskać nie da bo parzy, a ona dalej przed szybą leży :p tylko się czasami liże albo zejdzie na płytki się ochłodzić

Edytowane przez Jaca71

Nie wiesz, że ty na forum wszyscy maja wszystko najlepsze i najtańsze? :)

Tak jak pisze kbab.

Kupić trzeba w dobrym okresie i od sprawdzonego metodą prób i błędów ;-) dostawcy. Co do sezonowania to jak w ruchu drogowym obowiązuje zasada ograniczonego zaufania i najlepiej zgromadzić odpowiedni zapas by sezonować samemu. Ceny w zach-pom 140-150 pln za mp mieszanki, 160 pln za mp buka lub dębu.

No ale to wątek o gazie.

Nasze zużycie w okresie 10.11.2011 - 10.01.2012 = 390 m3 czyli średnio ok. 6,5 m3 /doba. Bez palenia w kominku w tym okresie.

Dom ok. 190m2 pow. użytkowej. WM. Dół i łazienki podłogowka, góra grzejniki.