Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak się zastanawiam. Czy wy grzejecie jeszcze gazem, czy raczej kominkami. Bo wydaje mi się, że u niektórych kominek jest głównym źródłem ciepła.

Jeszcze grzejemy. ;-) My jeszcze głównie gazem do końca stycznia, nie licząć świąt, nie korzystalismy z kominka. Ale jak wejdzie "Pawlakowa podwyżka" to trzeba będzie zmienić proporcje ;-(. No i zakupić z 10 -15 mp drewna bo też podrożeje

Co niektórzy zamiast walczyć z kominkiem, by coś tam oszczędzić, poszli w lepsze ocieplenie i jeżeli mają kominki, to palą w nich tylko rekreacyjnie. I to jest moim zdaniem słuszna droga. Bo jeżeli ktoś pali codziennie, to lepiej było postawić kocioł w kotłowni. Takie jest moje zdanie.

Ja nie mam kominka, ani pieca na paliwo stałe (bo my leniwi jesteśmy) i cieszę się, że palić nie muszę.

Mi by się nie chciało. A jak chcę posiedzieć przy kominku, to biorę "szkło" i pędzę do znajomych, którym "jeszcze się chce"... :)

Dobry pretekst nigdy nie jest zły:D

Ps. Uważajcie na swoje instalacje kominków z płaszczem wodnym

http://starogardgdanski.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1271605,starogard-gd-wypadek-w-domu-przy-ul-malinowej-wybuchl,id,t.html#3681fbab5677d7ff,1,3,5

Dobry pretekst nigdy nie jest zły:D

Ps. Uważajcie na swoje instalacje kominków z płaszczem wodnym

http://starogardgdanski.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1271605,starogard-gd-wypadek-w-domu-przy-ul-malinowej-wybuchl,id,t.html#3681fbab5677d7ff,1,3,5

Wow

masakra

ciekawe co było powodem

Jeśli już tak liczysz to nie zł a gr i nie w kW a w kWh (gr/kWh), a w temacie to co to za cena gazu, czy z przesyłem i z Vatem???

Faktycznie! Poprawiam:

Grab 1mp = 570 kg = 1824 kW (przyjmując sprawność kominka 80%)

Gaz 1 m3 = 10 kW (przyjmując 100% sprawność pieca)

Grab 1 mp = 180 zł, co daje 9,8 gr/1kW.

Gaz 1 m3 = 1,4912 zł bez opłat stałych(podlaskie), co daje 14,91 gr/1kW.

A moc kominków to w kW czy kWh? Dlaczego przeliczasz to od razu na kWh?

Grab 1 mp = 180 zł, co daje 9,8 gr/1kW.

Gaz 1 m3 = 1,4912 zł bez opłat stałych(podlaskie), co daje 14,91 gr/1kW.

A moc kominków to w kW czy kWh? Dlaczego przeliczasz to od razu na kWh?

Jak wyżej. Przeliczam w kWh - bo są to jednostki bardziej zrozumiałe niż jednostki ciepła, czy pracy.

Podaj składowe tej ceny gazu bo coś z nią nie tak.

Edytowane przez kbab

moc w kW

Energia w kWh

to są die różne wielkości fizyczne ;)

Wielkość charakteryzującą urządzenie to moc, paliwo posiada energię.

Moje pytanie o moc kominków było przenośnią :), kbab pisał o kWh, a ja o kW w odniesieniu do energii uzyskanej z 1 mp grabu.

Gaz W 2.2 Opłaty: 1,1366 zł/m3 + sieciowa zmienna 0,3546 zł/m3 = 1,4912 zł/m3, opłaty stałe: abonamentowa 8,20 zł + opłata sieciowa 14,30 zł = 22,50zł/miesiąc.

Edytowane przez Karlsen

Ponoć zamarzło naczynie wyrównawcze na strychu.

To tak jakby powiedzieć, że powodem wypadku samochodowego było uderzenie w drzewo. Powodem tego nieszczęścia mogło być:

1) Niesprawność instalacji (brak cyrkulacji w naczyniu wzbiorczym umiejscowionym w nieogrzewanym pomieszczeniu).

2) Błąd obsługującego kocioł (nie rozpoczął rozpalania od sprawdzenia naczynia wzbiorczego poprzez dopuszczenie wody i obserwację przelania się jej przez przelew)

To tak jakby powiedzieć, że powodem wypadku samochodowego było uderzenie w drzewo. Powodem tego nieszczęścia mogło być:

1) Niesprawność instalacji (brak cyrkulacji w naczyniu wzbiorczym umiejscowionym w nieogrzewanym pomieszczeniu).

2) Błąd obsługującego kocioł (nie rozpoczął rozpalania od sprawdzenia naczynia wzbiorczego poprzez dopuszczenie wody i obserwację przelania się jej przez przelew)

Czyli jednym zdaniem, masz kominek z płaszczem wodnym szlajaj się codziennie sprawdzać naczynie wzbiorcze. Paranoja.