Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy przypadkiem się nie pomyliłeś? Ja mam taryfę W2.1 i m3 gazu kosztuje rzeczywiście 1,1366, ale sieciowa zmienna w tej taryfie wynosi 0,4311 zł/m3. Razem daje to 1,5677 i to jest chyba na dodatek netto. Czyli po doliczeniu vat wychodzi 1,9283 zł.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Stawki, które podałem są do sprawdzenia na stronach gazowni. Oczywiście są to stawki netto, tym większa różnica pomiędzy drewnem a gazem.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli jednym zdaniem, masz kominek z płaszczem wodnym szlajaj się codziennie sprawdzać naczynie wzbiorcze. Paranoja.

to zależy jak masz zrobiony, ja mam w układzie zamkniętym, z zabezpieczeniem przy kominku, zabezpieczeniem w kotłowni, z chłodnicą płaszcza wodnego no i odpowiednio dobranym naczyniem przeponowym. Nie ma siły żeby taki układ zawiódł. Parę razy na początku udało mi się doprowadzić do uruchomienia chłodnicy płaszcza (temperatura na płaszczu chyba 85 stopni) a ciśnienie wtedy podskoczyło o ok 0,5 w stosunku do nominalnego.

W powyższym wypadku błąd w sztuce zapewne albo jak ktoś pisał oszczędność

michalsiak

Może by ktoś napisał o zużyciu gazu, bo ostatnie 4 strony to tylko o kominku i co ile kosztuje...

92m3 w okresie 5 stycznia - 5 luty. Kujawsko-pomorskie. Propan z podziemnego zbiornika. Faktura 1100zł....

Dom 160m2 użytkowej, kubatura 650m3. Codziennie dogrzewanie kominkiem (od 16.00 do 21.00), spalana jedna paczka brykietu, temperatura w domu 18.50/20.00.

Dane za styczeń, a dokładnie od 6-01 do 6-02, tj. 31 dni - 270m3 - 8,71 m3/dobę, centrum Polski, było zimno, kilka nocy -22. Tylko podłogówka, 210 mkw p.u. Junkers Cerapur Smart 3-14 kw (jedyne źródło ciepła). Na CWU można by odjąć ok 0,7-0,8 m3/dziennie.

U mnie w analogicznym okresie wyszło 209,31 m^3 gazu, razem z kuchnią i cwu, czyli średnio 6,9 m^3.

W tym czasie 3 razy paliłem w kominku.

Rejon Poznania

Temperatury generalnie cały czas na minusie pomiędzy -1 a -20

Pozdrawiam

a te stałe to kto płaci za ciebie, daj mi adres to prześlę mu rachunki :)

a jaka jest róznica w stałych jak spalisz 2000 m3 gazu, a jak spalisz 1500m3?

Żadna. Stałe jakie są kazdy wie i od nich sie nie ucieknie. Do sumarycznych kosztów ogrzewania trzeba je wliczać i kazdy to robi, a cena m3 gazu wraz ze zmienną przesyłową to inna sprawa.

Wg "waszego" liczenia wg stawek u mnie koszt 2000m3 gazu to 4340 pln, czyli stosując wasze wyliczenia cena m3 wynosi 2,17pln/m3.

Trzymając sie tego ktoś spali 1500m3 gazu, więc powinien zapłacić mniej od tego co spalił 2000m3 o: 500 * 2.17pln = 1085pln, a dobrze wiecie, ze to jest nie prawda, bo spali mniej o: 500 * 1.75pln = 875pln. Tyle w temacie.

Edytowane przez greg28
Uzupełnienie

Stawki, które podałem są do sprawdzenia na stronach gazowni. Oczywiście są to stawki netto, tym większa różnica pomiędzy drewnem a gazem.

Czyli masz niższą sieciową - ciekawe z czego to wynika :) Wszyscy płacimy w brutto więc posługujmy się raczej takimi kwotami.

Spalanie - dzisiaj jeszcze nie sprawdzałem, ale za poprzednie dni wygląda tak:

1) 8-10.02. - średnie spalanie na 24h - 8,23 m3. W tych dniach wieczorami przepalałem w kominku - niezbyt intensywnie, w sumie przez cały wieczór jakieś 5 polanek długości 35 cm.

2) 3-10.02. - 61m3 - średnio 8,7m3 na dobę. W tym okresie spaliłem dodatkowo 0,15mp drewna. podsumowując koszty za ostatni tydzień:

- gaz - 61 x 1,9283 = 117,63 zł + opłaty stałe = 5,12 zł; RAZEM GAZ - 122,75 zł

- drewno - 0,15 x 140 = 21 zł

RAZEM - 143,75 zł; średnio na dobę - 20,53 zł

Jak na taką powierzchnię ogrzewaną, obecne mrozy i mury grzane dopiero od dwóch miesięcy to chyba nie jest źle :)

a jaka jest róznica w stałych jak spalisz 2000 m3 gazu, a jak spalisz 1500m3?

Żadna. Stałe jakie są kazdy wie i od nich sie nie ucieknie. Do sumarycznych kosztów ogrzewania trzeba je wliczać i kazdy to robi, a cena m3 gazu wraz ze zmienną przesyłową to inna sprawa.

Wg "waszego" liczenia wg stawek u mnie koszt 2000m3 gazu to 4340 pln, czyli stosując wasze wyliczenia cena m3 wynosi 2,17pln/m3.

Trzymając sie tego ktoś spali 1500m3 gazu, więc powinien zapłacić mniej od tego co spalił 2000m3 o: 500 * 2.17pln = 1085pln, a dobrze wiecie, ze to jest nie prawda, bo spali mniej o: 500 * 1.75pln = 875pln. Tyle w temacie.

Zamykając ten temat w tym wątku, porównywać należy ten sam porównywalny okres (np. miesiąc o podobnej średniej temperatur) u siebie, opłaty w różnych regionach są różne. Gaz ze wszystkimi składnikami i drewno również z transportem, jeżeli płacisz oddzielnie.

Biznes jest biznes

Pozdrawiam

Liczyć musisz całkowity koszt zarówno drewna jak i gazu, Netto czy brutto to bez różnicy, byle by dla każdego rodzaju paliwa tak samo

greg28 ma rację w tej kwestii. Przy obliczaniu ewentualnych oszczędności przy przepalaniu kominkiem nie ma sensu liczyć stałych opłat gazowych, ponieważ niezależnie czy spalimy 3000m3 czy 1500m3, to są one takie same. Dzięki paleniu w kominku zmniejszamy tylko zużycie gazu, w związku z czym przy obliczeniach trzeba liczyć tylko jego koszt + oczywiście sieciową zmienną.

Zupełnie inna sytuacja będzie kiedy jesteśmy na granicy 1200m3 i możemy dzięki drewnu zejść do taryfy w2.x - wtedy można (a nawet trzeba) uwzględnić dodatkowe oszczędności z tego tytułu.

Podejrzewam, że 99% osób wypowiadających się tutaj rozlicza się w brutto i nie wrzuca fv za gaz w koszty. W związku z tym posługiwać musimy się kwotami brutto. W przeciwnym przypadku dzielmy wszystkie kwoty przez np. 0,78 - proporcje w kosztach będą takie same.

Dzięki podawaniu cen zakupowych (brutto) rozmawiamy o prawdziwych kwotach.

A ja mam tak:

przy 10°C - zużycie 7 m3/doba

przy 0°C - zużycie 14 m3/doba

przy -10°C = 21 m3/doba

przy -20°C = 28 m3/doba

przy -30°C = 35 m3/doba

....... itd.

czyli ok. 7m3 na każde 10 stopni różnicy temperatur.

W domu temp. 21-19°C (+/-0,5°C) , w nocy 19-18°C .

Dom średnio-ocieplony (mniej niż bardziej) , ok. 200m2.

Miałem swój udział ustaleniu rekordu zużycia gazu w zeszły piątek 03.02.2012 , zużyto w Polsce 72mln m3/doba.

http://wyborcza.biz/biznes/1,106928,11090644,Kolejny_rekord_zuzycia_gazu_w_Polsce.html

Edytowane przez darek63

A ja mam tak:

przy 10°C - zużycie 7 m3/doba

przy 0°C - zużycie 14 m3/doba

przy -10°C = 21 m3/doba

przy -20°C = 28 m3/doba

przy -30°C = 35 m3/doba

....... itd.

czyli ok. 7m3 na każde 10 stopni różnicy temperatur.

W domu temp. 21-19°C (+/-0,5°C) , w nocy 19-18°C .

Dom średnio-ocieplony (mniej niż bardziej) , ok. 200m2.

Miałem swój udział ustaleniu rekordu zużycia gazu w zeszły piątek 03.02.2012 , zużyto w Polsce 72mln m3/doba.

http://wyborcza.biz/biznes/1,106928,11090644,Kolejny_rekord_zuzycia_gazu_w_Polsce.html

Spory masz ten udział

Trzymając sie tego ktoś spali 1500m3 gazu, więc powinien zapłacić mniej od tego co spalił 2000m3 o: 500 * 2.17pln = 1085pln, a dobrze wiecie, ze to jest nie prawda, bo spali mniej o: 500 * 1.75pln = 875pln

A kto powiedział, że wszyscy mamy płacić za gaz wg Twoich stawek, jak widać niektórzy płacą bez kosztów stałych po 1,45zł, inni po 1,75, w dolnośląskim w W-2.1 po 1,9416zł a w W-3.6 po 1,8799. Wyliczona średnia z faktur wg Z/Z jest rzeczywistym poniesionym kosztem zawierającym wszystkie składniki faktury, które są zróżnicowane w różnych regionach i jest to cena indywidualna dla każdego odbiorcy zależna od taryfy i zużycia. Dlatego stawki dla odbiorców zużywających 1500m3 i 2000m3 będą różne i wcale nie muszą być w wysokości 2,17zł. Obecnie jestem w tar W-2.1, płacę faktury wg rocznej prognozy i rzeczywistą cenę gazu za ten rok poznam jesienią - będzie ona zawierała również podwyżki, których wielkości dzisiaj nikt nie zna.

Zależy też kto i jak ogrzewa swój dom…

Mieszkam na osiedlu 8 bliźniaków. Powierzchnia jednego to około 270m2.

Ocenie poddałem ostatnią dobę i odczytów dokonałem o 20tej dwóch sąsiednich domów- temp. ,,na zewnątrz w nocy -17,00.

Dane z odczytów:

1. Mój – 13 m3

2. Sąsiad 1 – 17m3

3. Sąsiad 2 – 31m3

Mamy domy trzypoziomowe i wszyscy je inaczej je użytkujemy.

Ja na 3 poziomie mam wyłączone ogrzewanie zupełnie i do tego na schodach na 2 poziomie na zimę zawiesiłem kotarę zatrzymującą ciepło!!!

Sąsiad 2 ma na poddaszu swoją sypialnię i musi zatem ogrzewać całą kubaturę, z czego wynika, że ponosi dwukrotne koszty ogrzewania.

Pozdrawiam