Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie na CWU w okresie letnim schodzi około 8 m3 gazu. Rodzina 2+2, piec kondensacyjny dwufunkcyjny, wyłączona cyrkulacja, ustawienie CWU na 55 stopni. Są niedogodności w postaci mycia rąk pod zimną wodą, oraz kilkunastusekundowe oczekiwanie na ciepłą wodę pod prysznicem, jednak dotyczy to pierwszego kąpiącego następne osoby nawet po 30 minutach mają od razu ciepłą wodę w rurach. Myślę, że dla średniego dobowego zużycia gazu poniżej 0,3 m3 nie są to duże niedogodności (nie licząc dodatkowo prądu zużytego na pompę cyrkulacyjną), chyba że ktoś ma nadmiar gotówki to inna sprawa. Ale wydaję mi się, że tacy na te forum nie zaglądają...?

NIe ma się co zastanawiać. Na pewno w gotowym projekcie masz również zaprojektowane ogrzewanie. Powinien być wykaz grzejników i ich moy.

Weż sobie wejdź na stronę producenta grzejników i popatrz jakiej wielkośći będa te zasilane niżśzą temperaturą.

Co do wyboru systemu to nie mam doświadczeń z samą podłogówką. Mam system mieszany i uważam, że w moim przypadku się sprawdza.

Miałem obawy co do przewodzenia ciepła przez panele. Co prawda grzejniki zajmują dużo miejsca, ale są pod oknami. Kiedy palę w kominku

skręcam termostaty , grzejniki szybciej reagują.

Przykro mi ale nie mogę znaleźć nigdzie u producenta przelicznika i mocy grzejników np przy temp 40/30 nawet jeśli są podane to dla kotłów kondensacyjnych ale bez uwzględnienia ogrzewania podłogowego i zasilanie jest ok 60*. Podam prosty przykład mam w sypialni wg. projektu taki grzejnik : v-22- 60/1,10 moc 1036 w temp. w pokoju 20* zasilanie 70/55. Grzejnik 60cm na 1.10m czy ktoś może podać rozmiar grzejnika który będzie miał taką samą moc(1036w) przy zasilaniu np 40/30 czy jakoś tak nie wiem jakie dokładnie są temp. zasilania na podłogówce , z tego co czytam to wydaje mi się że jakoś tak.

Przykro mi ale nie mogę znaleźć nigdzie u producenta przelicznika i mocy grzejników np przy temp 40/30 nawet jeśli są podane to dla kotłów kondensacyjnych ale bez uwzględnienia ogrzewania podłogowego i zasilanie jest ok 60*. Podam prosty przykład mam w sypialni wg. projektu taki grzejnik : v-22- 60/1,10 moc 1036 w temp. w pokoju 20* zasilanie 70/55. Grzejnik 60cm na 1.10m czy ktoś może podać rozmiar grzejnika który będzie miał taką samą moc(1036w) przy zasilaniu np 40/30 czy jakoś tak nie wiem jakie dokładnie są temp. zasilania na podłogówce , z tego co czytam to wydaje mi się że jakoś tak.

Mam takie grzejniki, podłogówkę mam ustawioną 45/55 a grzejniki PKT 30/60/75

Temperatura w pomieszczeniach ograniczam do 18-21^C (system spokojnie może więcej) jedyny minus to taki, że grzejniki w zależności od temperatury na kotle mają różne ciepłoty, dla utrzymania stałej zadanej temperatury w pomieszczeniu to nie przeszkadza, jeżeli komuś nie przeszkadza, że grzejnik raz jest letni a raz gorący to jest ok. Myślę, że układ z oddzielnym mieszaczem dla grzejników sprawę by rozwiązał, ja mam jeden na podłogówce.

Pozdrawiam

U mnie na CWU w okresie letnim schodzi około 8 m3 gazu. Rodzina 2+2, piec kondensacyjny dwufunkcyjny, wyłączona cyrkulacja, ustawienie CWU na 55 stopni. Są niedogodności w postaci mycia rąk pod zimną wodą, oraz kilkunastusekundowe oczekiwanie na ciepłą wodę pod prysznicem, jednak dotyczy to pierwszego kąpiącego następne osoby nawet po 30 minutach mają od razu ciepłą wodę w rurach. Myślę, że dla średniego dobowego zużycia gazu poniżej 0,3 m3 nie są to duże niedogodności (nie licząc dodatkowo prądu zużytego na pompę cyrkulacyjną), chyba że ktoś ma nadmiar gotówki to inna sprawa. Ale wydaję mi się, że tacy na te forum nie zaglądają...?

Włącz cyrkulację i nie będziesz miał problemu czekania na ciepłą wodę, u mnie CWU jest ustawione na 50^C i nie ma żadnego problemu dla 5 osób, co prawda kociołek jest jednofunkcyjny ze zbiornikiem 120 l.

Pozdrawiam

............ w sypialni wg. projektu taki grzejnik : v-22- 60/1,10 moc 1036 w temp. w pokoju 20* zasilanie 70/55. Grzejnik 60cm na 1.10m czy ktoś może podać rozmiar grzejnika który będzie miał taką samą moc(1036w) przy zasilaniu np 40/30 czy jakoś tak nie wiem jakie dokładnie są temp. zasilania na podłogówce , z tego co czytam to wydaje mi się że jakoś tak.

np. RADSON INT 33 600/2100 przy 40/30 daje 1049W

ale proponowałbym abyś założył odrębny temat

... (nie licząc dodatkowo prądu zużytego na pompę cyrkulacyjną), chyba że ktoś ma nadmiar gotówki to inna sprawa. Ale wydaję mi się, że tacy na te forum nie zaglądają...?

Pompa do cyrkulacji pobiera 4W (1 kW = 48 gr). Uważam, że jest to na tyle niewiele, aby pozwolić sobie na ustawienie cyrkulacji w godzinach porannych i wieczornych kiedy korzystamy z wody w łazienkach.

A ile schodzi tobie na CWU.

Cyrkulację ma włączoną równolegle z programem grzania, dwa razy dziennie po 3 godziny, poza tym okresem można wywołać funkcje natychmiastowego podgrzania.

Pompa załącza się 6 razy w ciągu każdej godziny.

Woda jest w każdej chwili gotowa. Ustawiona jest na 40^C,

Poza tymi 6 godzinami temperaturę wody mam ustawioną na 15^C,

Ile zużywam? razem z kuchnią od 2 do 3 m^3, idzie przeżyć.

Pozdrawiam

marboc , odyseuszek dzięki za info.

Domy mamy podobne, mój ma trochę więcej metrów, bryła identyczna

Gdybym miał robić instalacje od nowa to zrezygnuje z grzejników, podłogówka w 100% + jeden grzejnik w łazience (jako oddzielna pętla)

Jedyny minus to wietrzenie, podłogówki nie zamkniesz na ten czas.

Pozdrawiam

Cyrkulację ma włączoną równolegle z programem grzania, dwa razy dziennie po 3 godziny, poza tym okresem można wywołać funkcje natychmiastowego podgrzania.

Pompa załącza się 6 razy w ciągu każdej godziny.

Woda jest w każdej chwili gotowa. Ustawiona jest na 40^C,

Poza tymi 6 godzinami temperaturę wody mam ustawioną na 15^C,

Ile zużywam? razem z kuchnią od 2 do 3 m^3, idzie przeżyć.

Pozdrawiam

2-3 m3 na dobę na CWU?

To bardzo dużo, u mnie wychodzi ok 0,7m3, ale jak ktoś chce luksusy i go stać to niech spala i 5m3/dobę.