Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Domy mamy podobne, mój ma trochę więcej metrów, bryła identyczna

Gdybym miał robić instalacje od nowa to zrezygnuje z grzejników, podłogówka w 100% + jeden grzejnik w łazience (jako oddzielna pętla)

Jedyny minus to wietrzenie, podłogówki nie zamkniesz na ten czas.

Pozdrawiam

Ja chyba się zdecyduję na 100% podłogówkę plus grzejnik drabinkowy w łazience i grzejnik w garażu. A możesz napisać jakie średnio masz rachunki za gaz teraz w sezonie zimowym masz troszkę większy domek od mojego u mnie jest 103m plus 22 garaż razem 125 m2 wszystko w jednym poziomie.

Dawno tutaj nie zaglądałem :) - bo mieszkam sobie spokojnie :D

U mnie 2+2, Guliwer2G 160m2 podłogówki, garaż nieogrzewany - dwa rozdzielacze , junkers CS 3-14 moc max skrecona do 10kW,pogodówka FW200, galmet 120l cyrkulacja właczona 2x po rano przez 1h i popołudnie 2h, temperatura w domu 20,5 - 22 st C, kominek nieuzywany wogóle :D

13.10.2011 do 13.02.2012 -> 698m3 z czego 13.01.2012 do 13.02.2012 -> 210m3

nie narzekam, chwalę jak mogę to ze mam 100% podłogówki i ani jednego kaloryferka polecam wszytkim

Pozd.

Greg, ale co Ci tu zaskakuje? Jeśli wyłączysz ogrzewanie w całym swoim domu to Twoje zużycie będzie 0 m3. Jeśli sąsiad tam mieszka również na górze to ogrzewa i ma większe zużycie. Jeśli Ty mieszkasz tylko na parterze a resztę odciąłeś od ogrzewania to masz mniejsze zużycie.

To nie zależy od użytkowania tylko ogrzewanej powierzchni. I dlatego podajemy powierzchnie ogrzewane.

Oczywiście - można się na zimę przenieść do pokoju i będzie mniejsze zużycie - ja jednak mam wrażenie,że takie "migracje" są dość niezbyt częstym zjawiskiem :)

Jak zwykle przeinaczazsz Nefer wszystko co do ciebie dociera!!!

Mam temperatury takie jakie lubię czyli 22-23 stopnie !!

I mam prawdziwy Kominek Supra z podwójną panoramiczną szybą--- oglądam kominek z dwóch stron!!!

Ty masz tylko jakąś kozę--- a piszesz jak miałabyś Mercedesa!!!

Jesteś taką zwykłą przekupką na Bazarze, która się drze: U mnie NAJLEPRZE!!!

I co ???

Są tacy, którzy mają lepiej od wielkiej Nefer!!!

U mnie 2+2, Guliwer2G 160m2 podłogówki, garaż nieogrzewany - dwa rozdzielacze , junkers CS 3-14 moc max skrecona do 10kW,pogodówka FW200, galmet 120l cyrkulacja właczona 2x po rano przez 1h i popołudnie 2h, temperatura w domu 20,5 - 22 st C, kominek nieuzywany wogóle :D

nie narzekam, chwalę jak mogę to ze mam 100% podłogówki i ani jednego kaloryferka polecam wszytkim

Pozd.

Jeśli nie używasz kominka, PC i innych wspomagaczy to masz bardzo dobry wynik jak na 160m2 powierzchni. A jak powiesz, ze to wszystko jest w parterze, czyli pełna wysokość, pełna kubatura i mieszkasz na wschodzie Polski to stwierdzę, że wynik nie bardzo dobry tylko rewelacyjny.

Pozd.

Ten domek ma ok 122m2 pu, więc prawie identycznie jak mój (mam 155m2 podłogówki). Bryła też pokrewna.

U mnie w tym okresie (13.01-13.02) poszło 231m3.

Z jakiego regionu jesteś? Ja z Podkarpacia, u nas było naprawdę zimno...

Acha - u mnie cyrkulacja chodzi 15h/dobę.

I ja też jestem zachwycony 100% podłogówką :).

190 m2 podłogi, ścianka kolankowa na 130cm dlatego i kubatury sporo, piwnica pod całym domem z lekka ogrzewana (grzejnik w pralni bez drzwi), 16cm styro, 25 wełny. Na dole 45 metrów podłogówki i grzejniki na górze tylko grzejniki.

Spalanie przez ostatnie 3 doby to 11.2 m3.

Przepalam drzewem w kozie. Jakieś 4-5 szczap 25cm na jedno palenie. Dodam jeszcze, że mieszkam w Pułtusku czyli centrum, a temperatura w domku to 22 stopnie.

Pozdrawiam.

Ja chyba się zdecyduję na 100% podłogówkę plus grzejnik drabinkowy w łazience i grzejnik w garażu. A możesz napisać jakie średnio masz rachunki za gaz teraz w sezonie zimowym masz troszkę większy domek od mojego u mnie jest 103m plus 22 garaż razem 125 m2 wszystko w jednym poziomie.

CERAPUR COMFORT ZSBR 16-3A + ST 120-1Z + FW 200 + IPM 2

Budynek parterowy, poddasze nieużytkowe, dach bez ocieplenia (posadzka styr.15, ściana poroterm 35 + styr.15, strop weł.5+15

Obieg 1 (66 m^2, 6 grzejników 3700 W / 4500 W)

Obieg 2 (70 m^2 podłogówka 3800 W / PE-rt 18 458 m)

Średnie spalanie w misiącu:

Wrzesień - 2,0 (cwu+kuchnia

Październik - 2,5 (cwu+kuchnia)

Listopad - 5,3 (co+cwu+kuchnia)

Grudzień - 5,8 (co+cwu+kuchnia + 14 dni kominek)

Styczeń - 7,1 (co+cwu+kuchnia + 7 dni kominek)

Luty do 12 - 9,3 (co+cwu+kuchnia bez kominka)

Budynek wg tego projektu z małymi zmianami, kolorystyka elewacji inna

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/irma-ii/elewacje.html?Category=rsdekrj05mn475&Kind=1&Part=1&SearchForm=1&Type=1

Pozdrawiam

Nie jest to takie oczywiste. Rury od cwu raczej powinny być izolowane, ale mogą być tak ułożone, że ziemia wysysa całe ciepło z nich i wówczas mamy tylko straty.

Izolowane są, dlatego straty nie są drastyczne.

Jeżeli są tak puszczone, że ciepło z nich tracone umyka w grunt (który potrafi sporo zabrać) to o dupę rozbić taką cyrkulację.

I potem czytamy, "mam cyrkulację, ale nie używam". Bo za drogo?

To po jaką cholerę robić cyrkulację?

Tak jak i z kominkami. Piszą "Mam, ale nie używam..."

A ile to kosztowało? I to tak tylko dla oka? Lepiej obraz kupić ;)

A może ktoś z Suwałk i okolicy poda parametry domu pasywnego/energooszczędnego, bo na razie czytamy wypowiedzi ze Szczecina i Wrocka, prośba co u Was ?? Podlaske witamy !!!

"Dom pasywny wyróżnia bardzo niskie zapotrzebowanie na energię do ogrzewania – poniżej 15 kWh/(m²•rok)" - bez znaczenia czy to na Podlasiu, czy w Szczecińskim. Pewnie miałeś na myśli różnicę w "grubości" izolacji pomiędzy domem ze Szczecina i Suwałk, przy takim samym zapotrzebowaniu na ciepło. Z OZC mego domu różnica we wskaźniku sezonowego zapotrzebowania na ciepło pomiędzy I i IV strefą wynosi 11 kWh/m2*rok - nie przeliczałem tego na grubość styropianu, ale na koszty ogrzewania można to z łatwością przeliczyć.

W lutym do dzisiaj poszło mi 240m3 GZ50 W3.6. Ostatni odczyt, przyjęty przez gazownię do poprzedniej FVAT był robiony 19.12. - wg moich notatek, bo gazownia wpisała datę 28.12. Spodziewam się wg symulacji, że w poniedziałek 20.02. odczytają stan licznika i po kilku dniach dostanę nową fakturę. Przewiduję ok. 673m3 za 1390zł - jestem ciekaw, czy moje wyniki się sprawdzą. "Rozdzieliłem" prognozowane na rok 1700m3 gazu na okresy 2-miesięczne według średniego zużycia z lat poprzednich. Excel wszystko "łyknie", a ja wiem, czego mogę się spodziewać. Pozdrawiam.

witam

zauważyłam, że pojawiają się kwoty z faktur za gaz, pomyślałam sobie, że może podając zużycie gazu podawalibyśmy również wysokość rachunku z gazowni,

u mnie 560zł za styczeń (gz35 północna Polska), rodzina 2+2, CO i CWU na gaz, parterówka ocieplona po dewelopersku czyli słabiutko, 130m2 (70m2 podłogówki, 2 sypialnie z grzejnikami i garaż w bryle w którym nie grzejemy)

kominka brak

Edytowane przez natalutka
dopisek

Do mnie wczoraj przyszła faktura dokładnie za ten sam okres: 588m3 - 1170 pln. Normalnie nie zapłaciłem najwiekszego rachunku za gaz na tym forum, a już myslałem, ze ja największe płacę :)

he he mam nadzieje ze to nie wina kotlów immergasa....bo zdaje sie ze kolega tez ma taki kocioł ? Ja jestem zadowolony i to bardzo z tego rachunku gdyz do tej pory ogrzewalem olejem opalowym, ktorego zuzywalem 2500 litrow. Przy dzisiajszych cenach oleju to koszt wynosilby ponad 10 000 zł