Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja w największe mrozy przepalałem w kominku wieczorem:

- przy bardziej intensywnym palenu (8 polanek) - zużycie wynosiło około 6 m3

- przy rekreacyjnym paleniu (5 polanek) - zużycie około 8-9 m3

- przez dwa dni nie paliłem w kominku i wtedy poszło 12 m3 na dobę

Ostatnie dni (temp w ciągu doby -3 do 3 st C) to około 8,5 m3 na dobę. Wczoraj z ciekawości wyłączyłem cyrkulację (działała przez 15 minut na godzinę pomiędzy 7 rano a 23 wieczorem) i zużycie za ostatnią dobę wyniosło... 5,83 m3! Muszę pomyśleć nad jak najbardziej optymalnym ustawieniem godzin jej pracy, bo jak widać zużycie gazu dosyć znaczne - podejrzewam, że może iść około 2 m3 ekstra przy takim ustawieniu jakie miałem). Poobserwuję jeszcze przez kolejne dni i wtedy będę miał jakieś porównanie, bo trudno opierać się na 1 dniu).

Edit: dół - 75m2 podłogówki + 4 przewymiarowane grzejniki; góra - 9 przewymiarowanych grzejników + około 20m2 podłogówki (łazienki)

Dom jak w sygnaturze.

Edytowane przez Mar_Mac

Powiedzcie mi jak to możliwe jak niektórzy piszą że mają 300-500zł. za miesiąc za gaz co+cwu w domu

Ja mam dom parter i piętro gaz tylko cwu bo co jest na węgiel nie mam bojlera piętro osobny licznik parter osobny licznik obiady gotujemy dla wszystkich na parterze inne posiłki osobno.

Na parterze: kuchnia i łazienka, dwa NOWE piecyki (TERMET i bez świeczkowy Vaillant) + kuchenka do gotowania nowa ARISTON dwie osoby mieszkają na parterze

Na piętrze: kuchnia i łazienka, dwa stare piecyki + stara kuchenka mieszkają trzy osoby

za okres letni faktura co dwa miesiące góra ok. 280zł. dół ok. 290zł.

tak jak teraz czyli w zimę faktura co dwa miesiące góra 180zł. 68m3 dół 203zł. 80m3

Czyli nawet w zimę wychodzi 74m3 na miesiąc i czyli 191zł. a lato to 110m3 i 280zł. na miesiąc za 5 osób tylko cwu

Dodam że liczniki gazowe są nowe gazownia wymieniła i instalację badali mi na prośbę czy gdzieś nie ucieka.

Powiedzcie mi jak to możliwe jak niektórzy piszą że mają 300-500zł. za miesiąc za gaz co+cwu w domu

Ja mam dom parter i piętro gaz tylko cwu bo co jest na węgiel nie mam bojlera piętro osobny licznik parter osobny licznik obiady gotujemy dla wszystkich na parterze inne posiłki osobno.

Na parterze: kuchnia i łazienka, dwa NOWE piecyki (TERMET i bez świeczkowy Vaillant) + kuchenka do gotowania nowa ARISTON dwie osoby mieszkają na parterze

Na piętrze: kuchnia i łazienka, dwa stare piecyki + stara kuchenka mieszkają trzy osoby

za okres letni faktura co dwa miesiące góra ok. 280zł. dół ok. 290zł.

tak jak teraz czyli w zimę faktura co dwa miesiące góra 180zł. 68m3 dół 203zł. 80m3

Czyli nawet w zimę wychodzi 74m3 na miesiąc i czyli 191zł. a lato to 110m3 i 280zł. na miesiąc za 5 osób tylko cwu

Dodam że liczniki gazowe są nowe gazownia wymieniła i instalację badali mi na prośbę czy gdzieś nie ucieka.

Wszystko zalezy jak sie liczy, w jakiej jest sie taryfie i czy wspomaga sie jeszcze jakimś innym zródłem ciepła.

Jeśli np ja za cały rok płace za gaz ok 4000pln w taryfie W.3.6, to średniomiesięcznie można powiedzieć, ze wydaje na gaz ok 333pln. Oczywiscie w miesiącach zimowych jest to 400-600pln na miesiąc, a w miesiącach letnich 100-110pln.

Sprawdziłbym ustawienie piecyków na dole, czy pracują z optymalną sprawnością, bo zużycie na dwie osoby jest znacząco wyższe niż na 3, które korzystają ze starych piecyków, a więc pewnie o niższej sprawności (gotowanie jest według mnie pomijalne w ogólnym rozrachunku). Dodatkowo sama świeczka bierze chyba ok. 3 m3/miesiąc.

witam

czytam wasze zużycia gazu i jestem zaniepokojony swoimi zużyciami.

Dom po podłogach wszystkich mam 200 m2 ( w tym 30 m2 kotłownia + garaz)

Pierwszy sezon użytkowania - mieszkamy od pażdziernika.

Temp w domu od 19-21 stopni.

Zużycie dobowe gazu w największe mrozy 18-22 m3

Zużycie dobowe gazu przed mrozami i obecnie 8-10 m3.

Czy mozecie mi poradzić co mogę sprawdzić , do kogo powinienem zadzwonić aby zmniejszyć dobowe zużycie gazu ?

Dziękuję za pomoc z góry

Artur

witam

Czy mozecie mi poradzić co mogę sprawdzić , do kogo powinienem zadzwonić aby zmniejszyć dobowe zużycie gazu ?

Dziękuję za pomoc z góry

Artur

Jakie masz ocieplenie budynku i dachu?

witam

Dziękuję za pomoc z góry

Artur

Nie znamy za bardzo szczegółów, jaki masz kocioł i instalacje, ale jesli nie posiadasz żadnych fajerwerków typu kominki, WM z GWC i innych zródeł ciepła, to jak na początek ogrzewania domu, w którym jest dużo wilgoci to twoje spalanie jest jak najbardziej w normie. Początki są zawsze trudne i kosztowne:)

witam

[...]

Dziękuję za pomoc z góry

Artur

Pewno garaż nieźe studzi wode w obiegu - ja zrezygnowałem z ogrzewania garażu bo to 40m2 extra, ociepliłem scianę wspólną garaż /dom i strop w garażu 15cm styro dodatkowo.

Z doświadczenia juz wiem że BARDZO WAŻNA jest geograficzna orientacja domu uparłem sie by przeszklone powierzchnie były najwieksze na południe (parter salon i kuchnia, poddasze duża sypialnia) i wiem że to wbrew pozorom jest b.duży zysk energetyczne w piekne mroźne słoneczne dni - ale tego juznie zminisz :(

Ja bym kombmbinował z ustawieniami pieca (jaki piec, jaki regulator pokojowy/pogodowy) moze (??) zmiana miejsca umieszczenia czujnika ciepła w budynku, generalnei cięzko ot tak powiedziec co jest nie tak, za mało danych.

EDIT -

No i oczywiscie cyrkulacja CWU ... jesli masz ja ząłaczona 24h/ dobę i teperature odpowiednio wysoką to miej świadomosć ze luksus kosztuje :D, ja kozystam z niej bardzo racjonalnie

Edytowane przez kemot_73

Z doświadczenia juz wiem że BARDZO WAŻNA jest geograficzna orientacja domu uparłem sie by przeszklone powierzchnie były najwieksze na południe (...) i wiem że to wbrew pozorom jest b.duży zysk energetyczne w piekne mroźne słoneczne dni

Podpisuję się w 100%.

W dni o średniej temp. ok. -24st schodziło mi 9,5-10 m3/dobę GZ50 (ale było słoneczko).

Wprawdzie nagrzewał się salon i mały pokoik, ale resztę rozprowadzała WM z reku.

Myślę, że dobre 3-4m3 na dobę oszczędziło mi słonko podczas największych mrozów.

W dni o temp. -10 schodziło mi 8,5-9m3 (pochmurno).

witam Was

dzięki wielkie za odpowiedzi i słowa otuchy

dzisiaj poszło 6 m3

po kolei :

1. w garażu miałem w najzimniejsze dni +9 stopni , teraz +12

chyba zrezygnuję całkowicie z grzania garażu i kotłowni też

może mi to coś pomoże

2. okna generalnie mam na poludnie i wschód więc w miare dobry układ

3. kominkiem grzejemy sporadycznie, brak reku, cyrkulacja w określonych godz ale ona raczej nie bierze dużo gazu.

4. wiadomo, że bardzo dużo parametrów należałoby podac bo każdy dom jest inny.

Jednak zadając pytanie bardziej chodziło mi CO NALEŻAŁOBY SPRAWDZIĆ ABY TE ZUŻYCIA NIE BYŁY TAK DUŻE.

Oraz co poprawialiście u siebie i dało to wymierne efekty.

Z komfortu na pewno nie zrezygnujemy bo nie po to budowałem dom. I tak wiosna, lato i jesień mi to wynagrodzi

A tak przy okazji spytam się was :

Jak przestaje grzać piec vaillant następują w nim jakieś dziwne stuki tak jakby ktoś w nim w metalowe częsci walił.

Jak zaczyna pracę to te stuki ustają. Miał ktoś z Was taki przypadek

I jeszce raz wielkie dzięki za odp i pocieszenia...

Artur

od 16-11-2011 do 17-01-2012 - 62 dni, zużycie 386 m3 GZ50, tj. średnio 6,23 m3/24h, rachunek 815 zł łącznie z abonamentami.

Dom 210 mkw p.u., mazowieckie, całość podłogówka, temp. ok 21 st., Junkers Cerapur Smart 3-14kw, brak dodatkowych źródeł ciepła, 2 osoby korzystające oszczędnie z cwu.

Edytowane przez RadziejS

Z komfortu na pewno nie zrezygnujemy bo nie po to budowałem dom. I tak wiosna, lato i jesień mi to wynagrodzi

Artur

nie namawiam do rezygnacji - ja poprostu podszedłe mracjonalnie rano wstajemy (2+2) włacza sie cyrku o 6.30, po południu wracamy włacza sie ponownie, kiedy żona gotuje sprzata itp nie ma potrzeby by działała bo ciagle ktoś wode upuszcza i jest OK, na noc wyłączam.

Wydaje mi sie ze ten graz to jest jednak parę m3 :) wiec powinno być lepiej, no chyba ze pracuejsz na codzień tam majsterkujesz itp to pewno pasuje dogrzewać.

Dodam, że u nas kompletnie nie korzysta się w kuchni z ciepłej wody. Zmywa zmywarka, do gara lejemy zimną, do czajnika też. Do mycia podłóg bierzemy wodę z gospodarczego. Kompletnie nam ciepła woda w kuchni nie jest do niczego potrzebna.

Co do garażu., to jeżeli ktoś w nim nie majsterkuje, wystarczy nie dać izolacji posadzki a temperatura nie powinna spaść w nim poniżej 0. W dodatku nasze autko nam się odwdzięczy dłuższą bezawaryjnością;)