Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szacun. Niestety powielanie źródeł/dostawców energii skutkuje tym, że płaci się kolejne abonamenty. Skoncentrowanie się tylko na prądzie eliminuje opłaty abonamentowe (np. za gaz), niezwiązane bezpośrednio ze zużyciem. To jest b. duży plus. Minusem jest uzależnienie od jednego źródła. Co prawda przerwy w dostawie prądu są sporadyczne i wszyscy jesteśmy od niego uzależnieni, więc generalnie można by czynnik uzależnienia pominąć.

Gdybym odjął abonament za gaz to rocznie sumarycznie wyszłoby mi za gaz i prąd ok. 3800 zł za 210 mkw. No niestety odjąć nie mogę (840 zł) :( ...

Ostatnie 10 dni średnia gazu 8 m3

A prąd... 200 zł msc - a na prąd wszystko oprócz ogrzewania chociaż i piec coś tam prądu bierze:)

Generalnie czajnik , płyta indukcyjna , wzmacniacz i telewizor - to najbardziej chłonne "zabawki"

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No chyba napisałem wyraźnie coś w nawiasie?

Masz pc i kominek (ładny podoba mi się, pewnie był drogi), dlaczego chcesz porównywać koszty swojego domu z domami bez kominków. Z góry wiadomo o przewadze sprawności Twojego systemu co wcale nie oznacza że jest bardziej ekonomiczny.

Edytowane przez kbab

Masz pc i kominek (ładny podoba mi się, pewnie był drogi), dlaczego chcesz porównywać koszty swojego domu z domami bez kominków. Z góry wiadomo o przewadze sprawności Twojego systemu co wcale nie oznacza że jest bardziej ekonomiczny.

Ja wiem po prostu jak w nim palę. Od października do dziś był rozpalony z 5 razy po 3-4h dla klimatu. Nie nazwiesz tego chyba ogrzewaniem? Przez cały ten okres komin jednak jest mostkiem termicznym, więc te moje kilka razy można przyjąć za wyrównanie strat.

Ja wiem po prostu jak w nim palę. Od października do dziś był rozpalony z 5 razy po 3-4h dla klimatu. Nie nazwiesz tego chyba ogrzewaniem? Przez cały ten okres komin jednak jest mostkiem termicznym, więc te moje kilka razy można przyjąć za wyrównanie strat.

Sam widzisz, z ekonomicznego punktu widzenia Twoja inwestycja w kominek to pieniądze wyrzucone w błoto, jeśli byś zgodnie z prawidłami rozliczania kosztu ogrzewania (amortyzacja kosztu inwestycji) rozliczył tą stratę to mógłbyś nieco osiwieć jakbyś zobaczył swój rzeczywisty koszt ogrzewania.

Sam widzisz, z ekonomicznego punktu widzenia Twoja inwestycja w kominek to pieniądze wyrzucone w błoto, jeśli byś zgodnie z prawidłami rozliczania kosztu ogrzewania (amortyzacja kosztu inwestycji) rozliczył tą stratę to mógłbyś nieco osiwieć jakbyś zobaczył swój rzeczywisty koszt ogrzewania.

A kiedy ja napisałem, że mój kominek ma służyć do ogrzewania??? Nie umiesz sobie wyobrazić, że ktoś chce kominek wyłącznie dla komfortu???

Kominek (piękny) Liwka ma charakter dekoracyjny, rzekłbym nawet jest elementem reprezentacyjnym salonu. Do tego potrafi oddać sporo ciepła. Ktoś inny woli powiesić na ścianie 50-cio calową plazmę, aby ładnie wyglądała i do tego odrobinę ogrzewała, bo to plazmy potrafią. I czy ktoś tu liczy koszt plazmy + jej zużycie energii?

kbak - tak po aptekarsku się nie da wszystkiego sprowadzić do poziomu ekonomii, choć dokładność Twoich obliczeń jest przeze mnie zawsze podziwiana.

Kominek jest zawsze TYLKO dla komfortu. Bo jak ktoś chce nim ogrzewać dom, to przecież lepiej jednak postawić piec w kotłowni.

Ale teraz popatrzcie z innej strony. Kominek "dla komfortu" ludzie rozumieją bez dwóch zdań.

A jak ciężko przetłumaczyć niektórym, że WM jest właśnie też głównie dla komfortu, a nie dla oszczędności (choć rzeczywiście jest w jakimś stopniu i jednym i drugim)!

Kominek jest zawsze TYLKO dla komfortu. Bo jak ktoś chce nim ogrzewać dom, to przecież lepiej jednak postawić piec w kotłowni.

Ale teraz popatrzcie z innej strony. Kominek "dla komfortu" ludzie rozumieją bez dwóch zdań.

A jak ciężko przetłumaczyć niektórym, że WM jest właśnie też głównie dla komfortu, a nie dla oszczędności (choć rzeczywiście jest w jakimś stopniu i jednym i drugim)!

Całkowicie się z tym zgadzam.

A kiedy ja napisałem, że mój kominek ma służyć do ogrzewania??? Nie umiesz sobie wyobrazić, że ktoś chce kominek wyłącznie dla komfortu???

W tym dziale głównie mówimy o komforcie cieplnym i mój kominek go w domu utrzymuje tanio i skutecznie, a o jakim komforcie mówisz skoro w nim nie palisz? Raczej powiedziałbym, że masz go dla przyjemności, jeśli takiej Ci dostarcza.

W tym dziale głównie mówimy o komforcie cieplnym i mój kominek go w domu utrzymuje tanio i skutecznie, a o jakim komforcie mówisz skoro w nim nie palisz? Raczej powiedziałbym, że masz go dla przyjemności, jeśli takiej Ci dostarcza.

ja też mam spory komniek ( chyba jakieś 11 kW) i tez tylko go używam dla klimatu jak z żona siedzę przy drinku albo winie.... ja nie po to budowalem sobie salon i wkładałem cieżkie pieniądze w jego wykonczenie żeby później sobie z niego kotłownię robić.... miło jest sobie w weekend posiedzieć przy blasku ognia... ciepło z niego to rzecz drugorzędna.. na ale za to zużywam obencie ok 11 m3 gazu na 200 m2.... coś za coś

Bo może jesteś stary i masz na to czas. W dodatku wnuki ci drewienko narąbią i do domu naniosą. Nie każdy ma tak dobrze;)

Rozgryzłeś mnie, a chętnych do rąbania drewna jest tyle, że czasem trzeba w kolejce do siekiery się ustawić - jak za vi-ce premierem - grunt to rodzina, a na to co lubię zwykle wygospodaruję sobie czas.