Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaką macie ustawioną teraz temperaturę na piecu, gdy na zewnątrz jest te kilka stopni powyżej zera? Zwracam się głównie do osób, które jak ja mają mieszaną instalację (grzejniki i podłogówka).

W moim przypadku w najwieksze mrozy tej zimy jak u mnie -17, -19 temp. na kotle 51st przy temperaturach tak jak teraz +5 temp na kotle 35st.

Kominek dla "komfortu" - znacie definicję komfoprtu ? Może dla estetyki, wrażenia jako dodatkowy mebel ale na pewno nie dla komfortu

WM dla komfortu - cekawe w temacie dotyczącym pomp ciepła wyjaśniliście ten komfort głośna praca w nocy poważnie sam komfort.

Nie mylcie pojęć. Dla PC WM to nie komfort ale oszczędność.

Kominek dla "komfortu" - znacie definicję komfoprtu ? Może dla estetyki, wrażenia jako dodatkowy mebel ale na pewno nie dla komfortu

WM dla komfortu - cekawe w temacie dotyczącym pomp ciepła wyjaśniliście ten komfort głośna praca w nocy poważnie sam komfort.

Nie mylcie pojęć. Dla PC WM to nie komfort ale oszczędność.

A jaka niby jest oszczędność przy WM??? Dopiero rekuperator odzyskuje ciepło i jego stosowanie jest dyskusyjne. Szczególnie przy PC;)

Podtrzymuje, kominek to komfort i WM to komfort.

Głośna praca reku? U mnie zaczyna być cokolwiek słychać - delikatny szum pod najbliższym rekuperatorowi anemostatem wywiewnym - przy reku działającym na 100%. Pod pozostałymi błoga cisza niezależnie od ustawionej wydajności (a jestem raczej z tych czepiających się ;). Przy spotkaniach rodzinnych na kilkanaście osób nie ustawiałem go nigdy na więcej niż 50% więc nie wiem o czym piszesz.

Reku to jest komfort - przede wszystkim świeżego powietrza w domu, braku zapachów, kontroli nad wentylacją, itp. A przy okazji jakichś tam oszczędności.

Co do kominka to raczej się zgodzę - nie wiem czy to komfort - prędzej jakiś element "luksusu" (przez małe "l";) - rozpalić wieczorem i posiedzieć z piwem/winem. Przy okazji jako backup do gazu, na wypadek gdyby nas bracia ze wschodu odcięli ;)

@Liwko nie pisz głupot bo sam się uskarrzałeś na głośną pracę WM nie chce mi się teraz tego szukać temat "Kto żałuje że ma pompę ciepła". A jeśli przez konfort rozumiesz rozpalanie w kominku wyrzucanie popiołu to może wyłącz PC i załóż piec węglowy w kotłowni. Jeśli twoja definicja konfortu jest tak rozumiana to powinieneś zazdrości każdemu kto ma piec na opał stały i pali drewnem w końcu może poczuć się "KOMFORTOWO".

Fakt. Mój rekuperator nie chodzi zupełnie bezgłośnie (słychać go przy wyższych obrotach gdy jest w domu zupełnie cicho). Jak narzekałem, to tylko akurat na model reku, który posiadam. Co nie znaczy, że inne też tak mają, i co nie znaczy, że WM nie jest czymś komfortowym.

W kominku palę 1-2 razy w miesiącu po 3-4h, wiosną i jesienią nieznacznie częściej. Popiół wygarniam co 4-5 rozpaleń. Szyba się nie brudzi a wkład sam się oczyszcza. Czy to już nie jest komfort?

Masz absolutną rację. Gdybym miał palić codziennie, postawił bym kocioł w kotłowni.

Witam. Ja trochę z innej beczki. Czy używacie głowic termostatycznych ? Ja dotychczas bez nich i mam ciut przy duże różnice w poszczególnych pomieszczeniach, czy przy ich używaniu ma sens sterownik pokojowy ? W pokojach mam grzejniki, kuchnia, przedpokój, łazienki - podłogówka. Dzięki za odpowidź.