Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moge spytać o jakich mostkach mówisz i jak je "połatałeś" :)

Najpierw robili mi wełnę na dachu a następnie styropian na ścianach. Błąd! Nigdy tak styro nie dotniesz by usunąć przestrzenie między wełną a styropianem. Dookoła domu wepchnąłem jeszcze ponad 1,5 rolki dobrej wełny. Miałem kilka pierdół na strychu, nie zasilikowane parapety, dołożyłem 5cm styro na cokole. To chyba wszystko. Aha, wywaliłem okap kuchenny z wyrzutem na zewnątrz i wstawiłem pochłaniacz. Podłączyłem też na sztywno kominek z rurą doprowadzającą powietrze.

Najpierw robili mi wełnę na dachu a następnie styropian na ścianach. Błąd! Nigdy tak styro nie dotniesz by usunąć przestrzenie między wełną a styropianem. Dookoła domu wepchnąłem jeszcze ponad 1,5 rolki dobrej wełny. Miałem kilka pierdół na strychu, nie zasilikowane parapety, [...]

Też mnie to czeka - rozmawiałem z Kierownikiem Budowy o wyciepleniu łączenia styro/wełna i powiedział to co Ty - trzeba pouszczelniać wełną. Póki co czuję to na szczytach ścian kolankowych - im bliżej łączenia, tym zimniejsza ściana. Parapety również mam do zasilikonowania. Dodatkowo muszą mi wyizolować rury od reku. Są niezaizolowane na nieogrzewanym (ale wycieplonym wełną) strychu więc pomimo reku mam duże straty ciepła na wentylacji (co potwierdzają pomiary temp. nawiewanej/wywiewanej).

• 2 weeks później...

Właśnie dostałem rachunek z gazowni. Za okres 2011-09-15 do 2012-03-12 spaliłem 1048m³ gazu co dało kwotę 2217.05zł czyli 5.85zł/dobę.

Ogrzewane 145m², pustak Max29, 15cm styropianu na ścianach, w dachu 16cm wełny. Instalacja mieszana, temparatura 20°C. Trochę było dogrzewane kominkiem, ale nie jestem w stanie podać dokładnie ile. Przed sezonem było około 5mp, dużo zostało. Szacuję, że poszedł z metr, może półtora.

Edytowane przez toomyem

U mnie od 13-10-2011 do 20-03-2012 -> 1023m3 gazu

160m2, 2+2, podłogowka 100%, + kuchenka i CWU, Junkers CS 14-03, temp ust w zakresie 20,5 do 22

Kominek uzyty rekreacyjnie 2 razy w ciagu całej zimy

Generalnie jestem bardzo zadowolony

Przy spaleniu w kominku 1-1,5mp drewna można byłoby powalczyć o W-2, może warto?

Tak, popieram. Mały kociołek kondensacyjny i 100% podłogówki pasują do siebie, ale dając głównie komfort.

Nie zapominajmy, że jednak ocieplenie domku jest tu kluczowe tak naprawdę (plus ewentualnie reku).

Co do kemot_73 - ja bym polecił przejście z kuchenki gazowej na indukcję w razie problemów ze zmieszczeniem się w W2.

Ja od 1.10.2011 do 20.03.2012 zużyłem 971m3. Pierwszy sezon grzewczy.

Ale dopiero za miesiąc powinienem mieć podsumowanie z fakturą.

Jestem ogromnie zadowolony.

:) niestety jestem przeciwnikiem kotłowni w salonie :) zwłaszcza przy tym zurzyciu - kominek TYLKO rekreacyjnie i chyba (nie pamiętam w tej chwili) mam W-2

Jeśli otrzymujesz rachunki co 2 miesiące to jesteś w W-3.6. Przy W-2.1 licznik jest spisywany raz w roku, u mnie jesienią w X. Swojego zużycia gazu nie podaję, bo jest bardzo małe, przepalam w kominku, pewnie w tym roku przejdę do W-1.1.

Uważam, że przy ogrzewaniu gazem warto zainwestować w klimatyzator z funkcją grzania, nawet przy tar G-11 w sprzyjających warunkach szybko dogrzewa pomieszczenie taniej niż gazem.

Edytowane przez kbab