Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czytam ostanie pare stron i jestem strasznie zdziwiony dosyc niskimi kosztami ogrzania domu gazem,,, myslalem ze grzejacy gazem to sie w 3 tys. nie zamknie ... a tu widze ze niewiele ponad 2 tys . ... i to powierzchniowo wiecej niz ja planuje - planuje 110m2 - dom dobrze ocieplony z podłogówka wszedzie i sie zastanawiam ile orientacyjnie wyszloby za grzanie gazem ... ?? powiedzmy te 21 stopni .. bez palenia w kominkach itp...

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czytam ostanie pare stron i jestem strasznie zdziwiony dosyc niskimi kosztami ogrzania domu gazem,,, myslalem ze grzejacy gazem to sie w 3 tys. nie zamknie ... a tu widze ze niewiele ponad 2 tys . ... i to powierzchniowo wiecej niz ja planuje - planuje 110m2 - dom dobrze ocieplony z podłogówka wszedzie i sie zastanawiam ile orientacyjnie wyszloby za grzanie gazem ... ?? powiedzmy te 21 stopni .. bez palenia w kominkach itp...

Powinieneś zapytać o rachunki całoroczne.

moga byc i takie ... :)

Widze, że nie wiesz na jakie ogrzewanie się zdecydować. Dla porównania podam ci moje zużycie od początku sezonu na CO i CWU przy pompie ciepła.

W złotówkach 1134zł. W kominku nie spaliłem nawet pół metra. Do tego trzeba doliczyć około 150zł do następnego sezonu na CWU.

Dom 133m2, 3 osoby.

no nie mooge sie zdecydowac ... gaz kusi dlatego ze mniejsze koszty montazu... potem, taniej sie wode gotuje .... a prad na 2 taryfy - to gotowanie w drozszej itd .. do tego Twojego wyniku nalezaloby dodac to co przez caly rok placisz wiecej bo jest taryfa drozsza ....(tak mysle, ze na ten niski rachunek, jednak "skladasz" sie caly rok)... a no i masz reku ... czego u mnie raczej nei bedzie ... no chyba ze sie zdecyduje na jakis rekuperator za 2,5 tys ....

Mam gaz, za cały rok rachunki to ok. 3400 zł. Dom ponad 200m2 (bez reku), ale mało idzie nam na CWU bo tylko 2 os. Niestety w tej kwocie ok. 700 zł to opłaty abonamentowe za taryfę W3.

Ja mam gaz w ulicy i przyłącze było dość tanie, ale gdybym budował kolejny dom, mocno zastanowiłbym się nad pompą ciepła. Są już tańsze niż kiedyś.

Ja ze swojego zużycia gazu jestem b. zadowolony i pewnie w moich okolicznościach znowu bym uznał to źródło za optymalne (dodatkowo żona woli gotowanie na płomieniu), ale wkurzają mnie te dodatkowe opłaty niezwiązane bezpośrednio ze zużyciem.

Gdy będziesz porównywał koszty instalacji, nie zapomnij że w przypadku gazu:

- projekt przyłącza, przyłącze, formalności kosztują

- zazwyczaj musisz uwzględnić jakiś komin (chyba, że zrobisz wylot spalin przez ścianę)

- prosta kotłownia to ok. 10k PLN (kocioł, zasobnik, zawory, komin)

- latem za 2 miesiące zużywam gaz za ok. 100 zł, a rachunki płacę ponad 200 (abonamenty)

- kocioł gazowy kondensacyjny wymaga co rok przeglądu bo się brudzi (200-300 zł), nie wiem jak w przypadku PC

- gotowanie na indukcji chyba aż tak drogie nie jest, poza tym nie będziesz miał w kuchni osadów z gazu

To tak w skrócie - przemyśl. Nie namawiam do jednego ani drugiego, bo u każdego są inne okoliczności. Zwracam po prostu uwagę na niektóre, nie zawsze oczywiste, kwestie.

Największy dla mnie potencjalny minus PC to uzależnienie całego domu od jednego nośnika energii - prądu. Przy dłuższej przerwie w dostawie prądu nie masz ogrzewania. W przypadku kotła gazowego zawsze możesz go podłączyć pod agregat i ogrzewanie masz. Gdy masz gaz i kuchenkę gazową, herbatę też sobie zrobisz. To tyle wad :-).

no nie mooge sie zdecydowac ... gaz kusi dlatego ze mniejsze koszty montazu... potem, taniej sie wode gotuje .... a prad na 2 taryfy - to gotowanie w drozszej itd .. do tego Twojego wyniku nalezaloby dodac to co przez caly rok placisz wiecej bo jest taryfa drozsza ....(tak mysle, ze na ten niski rachunek, jednak "skladasz" sie caly rok)... a no i masz reku ... czego u mnie raczej nei bedzie ... no chyba ze sie zdecyduje na jakis rekuperator za 2,5 tys ....

Za cały rok, rachunki za prąd na cały dom wyszły 3200zł. Daje do myślenia?

Rekuperator przy PC pobiera tyle prądu co zaoszczędzi na ogrzewaniu (nie opłaca się, ale daje lepszy komfort)

Jeżeli wybierzesz gaz, to zbuduj tak dobrze ocieplony dom by się zmieścić w W-2. Wtedy bym nie wchodził w PC.

Ps. PC nie potrzebuje przeglądów. PC to taka mocniejsza lodówka, w dodatku nudna;)

Zerknąłem właśnie do gazomierza i mogę podsumować miniony sezon grzewczy (marzec 2011 - marzec 2012)

Zużyłem 1370 m3 (dokładnie od 14-03-2011 do 24-03-2011) - to daje ok. 3,65 m3/24h/rok. Czyli brakuje mi ok. 150-170m3 żeby zejść do W2.

Suma rachunków za ostatnie 12 miesięcy (łącznie z tym na który czekam, za minione 2 miesiące) = 3200 zł

(opłat abonamentowych jest dokładnie w tym 833 zł).

Jeśli zszedłbym do W2 zaoszczędziłbym ok. 400 zł rocznie na taryfie, plus pewnie ze 200 zł na zużyciu.

Dla przypomnienia co i czym ogrzewam:

Dom jak w avatarze (budowany głównie rękami mojego Taty):

212 mkw p.u., BK24 plus 16 cm zwykłego styropianu, dach deskowany, blacha, ok. 25 cm wełny, 3 grawitacyjne kominy wentylacyjne (łącznie chyba 8 szczelin), całość podłogówka, kocioł Junkers Cerapur Smart 3-14 kW, zasobnik z 2-w Biawar 220L, sterownik pogodowy FW100, 2 osoby, kuchenka gazowa, kominka brak, temp. 20,5 - 21,5.

Instalacja grzewcza (rozdzielacze) podpięta bezpośrednio do kotła, bez jakichkolwiek mieszaczy, dodatkowych pomp, termostatów itp.

a co daje ta taryfa w2 bo sie nie orientuje za bardzo .. ??? jakbym mial gaz to zrobilbym na grzanie wody latem tania pompe ciepla 3,5 kw, a jakby dawal rade to moglaby ogrzewac dom w okresach przejsciowych ,,,, takich do +5 - jakby to sie oplacalo ... ????

Jak zaczniesz wszystkie elementy liczyć, to dojdziesz do momentu pompy ciepła dla całości domu.

Zerknąłem właśnie do gazomierza i mogę podsumować miniony sezon grzewczy (marzec 2011 - marzec 2012)

Zużyłem 1370 m3 (dokładnie od 14-03-2011 do 24-03-2011) - to daje ok. 3,65 m3/24h/rok. Czyli brakuje mi ok. 150-170m3 żeby zejść do W2.

Możesz o to powalczyć, w moim przypadku 160m3 gazu odpowiada 1mp dębiny do kominka z pw, po tym sezonie bez problemu wejdę w tar W-1.1, w kominku spalę ok 6mp drewna, może to tylko nieco lżejsza zima, może trochę inny sposób palenia - oszczędności są wymierne, jeśli w tym roku nie będzie większych podwyżek nośników energii to za drewno, prąd i gaz zapłacę poniżej 3k zł (koszt podliczam jesienią - wtedy otrzymuję faktury) .

Czy to możliwe?

Mam sąsiada, który na przełomie październik listopad wprowadził się do nowego domu o konstrukcji segmentowej coś jak kanadyjczyk w 4 dni zmontowany. Ok 140 m2 parter + pełne piętro, ocieplony 10cm styropianu + wełna w konstrukcji, na dachu 3 solary. Grzeje LPG z butli po 3,3 zł/l i od połowy października do dziś spalił 504 m3 na grzanie, kąpanie i gotowanie. Rozlicza się z jakąś telemetrią i łączna kwota do 5 marca to ok 4500zł

Czy to się trzyma kupy? Czy ten dom jest tak ciepły? Czy coś jest nie tak? Żadnych innych źródeł ciepła nie posiada.

chyba jednak zdecyduje sie na gaz ziemny ... - zbuduje dosyc dobrze ocieplony dom i mysle ze zmieszcze sie w 2400 zl za ogrzewanie ??? - pogadalem dzisiaj z moim przyszlym (troche dalekim, ale zawsze) sasiadem i powiedzial mi ciekawa rzecz, ze tam w mojej przyszlej okolicy jakby ktos nie chcial gazu z sieci to i tak musi placic za to ze ma ten gaz przy dzialce .... a skoro mialbym placic za cos czego nie uzytkuje to juz wole to uzywac :)

w moim przypadku 160m3 gazu odpowiada 1mp dębiny do kominka z pw

Dzisiaj zajrzałem do licznika, od 28.10 (150dni) zużyłem 164m3 GZ-50, do tego dopalam końcówkę dębiny z 6mp. Przez ostatnie 29 dni mam podłączony klimatyzator w funkcji grzania, średnio włącza się na ok godzinę/dobę, watomierz pokazuje zużycie 20,2kWh za ten okres. Solary dostarczają coraz więcej energii do systemu.

Edytowane przez kbab