Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W porównaniu do CRT-ka czy LCD? Zależy od ceny i żywotności. Z tym ostatnim coraz gorzej.

Długi ale warto

http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU

Eeeeeeeee tak w ogóle :):) Bez porównania do ... Tak generalnie :)

No przecież jakoś ten świat musi sie kręcić :)

Każdy koszt liczony bez faktury będzie prognozą, nawet dostawca nie wie jaki będzie koszt jednostkowy po odczycie liczników i rozliczeniu okresu, dlatego jestem zwolennikiem podawania cen za okres już rozliczony ostatecznie, oczywiście z kosztami stałymi łącznie, natomiast za okres nie rozliczony podawanie ilości m3.

Oczywiście gdyby dostawca gazu naliczał takie pozycje na fakturze to byłyby ujęte w cenie rozliczając wg wzoru Z/Z (zapłaciłem/zużyłem). Odnośnie taryf to był już okres kiedy W-2 miała limit do 700m3.

Rachunek ekonomiczny nie wie co to cena "obiektywna", natomiast rzeczywiście poniesiony koszt jednostkowy zawiera wszystkie zliczone 4 pozycje z faktury a nie wybrane tylko 2 pozycje, ponieważ tak naliczony koszt byłby zaniżony, przy W-3.6 o ponad 700zł/rok.

Jakoś nie widzę żebym gdziekolwiek pisał, że do kosztów ogrzewania nie liczę opłat stałych/przesyłowych, itp. Żeby było jasne - jestem zwolennikiem podawania kosztów w rozbiciu na poszczególne składowe, czyli:

1) cena m3 gazu (zmienna sieciowa + cena m3 gazu)

2) opłaty stałe (stała sieciowa + abonament)

Dopiero suma tych 2 składowych daje łączny koszt ogrzania budynku. Dzięki temu jest jasne, za co ile zapłaciłem.

Jakoś nie widzę żebym gdziekolwiek pisał, że do kosztów ogrzewania nie liczę opłat stałych/przesyłowych, itp. Żeby było jasne - jestem zwolennikiem podawania kosztów w rozbiciu na poszczególne składowe, czyli:

1) cena m3 gazu (zmienna sieciowa + cena m3 gazu)

2) opłaty stałe (stała sieciowa + abonament)

Dopiero suma tych 2 składowych daje łączny koszt ogrzania budynku. Dzięki temu jest jasne, za co ile zapłaciłem.

Aby wszystko było faktycznie dokładnie trzeba jeszcze rozdzielić ilość zuzytego gazu i opłaty stałe na część do co , część do cwu i częśc do gotowania (jezeli występuje). Dopiero wtedy mozemy sie dowidziec ile faktycznie kosztowało nas ogrzewanie budynku. Jak to rozdzielić, jest to problem, mjąc tylko jedem gazomierz mozemy tylko oszacowac wielkość poszczególnych części ogolnego zuzucia

Nie znam nikogo kto korzysta z gazu i ma osobne liczniki na CO/CWU/kuchnię. Generalnie podając zużycie gazu raczej zaznacza się do czego jest on używany. Dyskusja toczy się na pewnym poziomie ogólności i nie możemy raczej porównywać naszych wyników 1:1 :) Wynika to chociażby z różnej temperatury wewnętrznej, układów cyrkulacji wody (które działają w różnych godzinach), kubatury ogrzewanych budynków, różnego sposobu gotowania (codzienni/weekendowo) itp. itd.

Jedyne co można wywnioskować to czy jest się powyżej czy poniżej średniej zużycia gazu ;)

Zużycie na cwu/gotowanie lub tylko cwu (przy kuchence na prąd) można chyba oszacować na podstawie miesięcy letnich: lipiec, sierpień, kiedy c.o. jest wyłączone. Moje miesiące "letnie" zużywają po ok. 30m3 gazu, więc przyjąłem, że rocznie będzie to 365m3, reszta idzie na c.o. Szacuję, że rozliczenie czerwiec/czerwiec pochłonie ok. 1700m3 GZ50 W3, z czego 1700-365=1345m3 na c.o. Kwoty wg FVAT na dołączonym kilka postów wstecz rozliczeniu. Pozdrawiam.

Zużycie na cwu/gotowanie lub tylko cwu (przy kuchence na prąd) można chyba oszacować na podstawie miesięcy letnich: lipiec, sierpień, kiedy c.o. jest wyłączone. Moje miesiące "letnie" zużywają po ok. 30m3 gazu, więc przyjąłem, że rocznie będzie to 365m3, reszta idzie na c.o. Szacuję, że rozliczenie czerwiec/czerwiec pochłonie ok. 1700m3 GZ50 W3, z czego 1700-365=1345m3 na c.o. Kwoty wg FVAT na dołączonym kilka postów wstecz rozliczeniu. Pozdrawiam.

Zimą idzie nieco więcej energii na CWU. Raz że latem lubimy się kąpać w nieco chłodniejszej wodzie, a dwa że zimą woda z ujęcia jest zimniejsza.

Te 450m3 rocznie możesz przyjąć.

Dobrze przy podawaniu zużycia gazu w m3 pisać jeszcze czy to kociło kondensacyjny czy nie- różnica może sięgać 14%.

Czy nie ma na forum osoby, która ogrzewała dom węglem i przeszła na gaz?

Róznica kosztów między grzaniem gazem, węglem zalezy od wielu czynników. W najlepszym wypadku węglem wychodzi ok 30% taniej, w najgorszym tyle samo co gazem. A ile to bedzie w twoim przypadku tego nikt ci nie powie dokładnie, bo wpływa na to szereg czynników, a przedział może być taki jak podałem.

czyli 1700-450=1250m3 na c.o., zużyte w okresie październik-maj, czyli na 8 miesięcy, średnia 156m3/msc. W maju raczej mniej niż norma, w innych więcej. Ale i tak jestem zadowolony - zużywam, kiedy chcę, a nie kiedy wspólnota załączy ogrzewanie. Płacę więcej niż za węgiel, ale mniej niż w bloku. Jest ok.

wchodzę na ten temat żeby sobie sprawdzić średnie spalanie gazu, a tu same kłótnie co jest lepsze: PCi, gaz czy wungiel. Spędzam dwie godziny na czytaniu postów o wyższości wungla nad gazem zanim znajdę konkretne liczby. Wkur....ć się można.

Opanuj się człowieku. Zbyt krótko jesteś na forum to ci powiem, że ten wątek i tak należy do najbardziej spokojnych i merytorycznych :D

@kozikpl ja w tym roku pierwszy sezon grzeję gazem, wcześniej węglem, dom z lat 80tych. Przy czym mój jest nieocieplony jeszcze, a wcześniejszy kocioł miałowy miał swoje lata. Dodatkowo mam do ogrzania dużą dobudówkę wybudowaną 10 lat temu, w której jest firma mojej żony i pracuje tam kilkunastu ludzi (co wpływa także na zużycie ciepłej wody). Łącznie mam do ogrzania 260m2 z czego mieszkanie to 130m2.

Opalając miałem w zeszłym sezonie wyszło jakieś 8t miału czyli przy tamtych cenach ok 4000PLN, plus drewno na rozpałkę i wywóz "ton" popiołu (o tych kosztach zachwalający węgiel zdają się zapominać). O godzinach spędzonych przy kotle nie wspomnę. Trzeba jeszcze zauważyć, że przedtem CWU uzyskiwałem z elektrycznego ogrzewacza przepływowego, którego teraz się pozbyłem i mam ok 200PLN mniejsze rachunki za prąd.

W tym sezonie po gruntownym remoncie całego domu (nie wiem czy tu też działa zasada pierwszego sezonu ogrzewania), do tej pory zużyłem gazu na CWU i CO za mniej więcej tę samą kwotę czyli trochę ponad 4000PLN. Mam kocioł kondensacyjny, grzejniki i zero podłogówki.

Wiem, że te dwie zimy były różne, ale biorąc pod uwagę, że cena miału wzrosła w porównaniu z rokiem poprzednim i odpadły mi koszty dodatkowego podgrzewania wody oraz drewna i popiołu, to jak dla mnie jest nieźle. Decyzję jednak musisz podjąć sam.

Edytowane przez milley

Kraków ,

Luty- 309m3

Marzec 175 m3

Cały sezon grzewczy 1201 m3 ( od września ) do teraz

Dom po podłogach 200 m2

Na dole 22 stopnie - podlogowka pol na pol

na poddaszu 18 stopni calosc grzejniki ( z wyjatkiem lazienki podlogowka )

Dom z wszystkich stron odslonięty bezposrednio narazony na wiatr

W tamtym roku mniej mi gazu poszlo:(( a tu faktura w lutym 1100 zl i teraz znow 1000 :((

Moje faktury za gaz w minionym sezonie:

13-07-2011 - 24-09-2011 = 3100-3157M3 - 238 zł

24-09-2011 - 16-11-2011 - 3157M3 - 3361M3 (204M3) - 498 zł

16-11-2011 (3361M3) - 17-01-2012 (3747M3) = (386 M3) - 815 zł

17-01-2012 - 12-03-2012 (449 M3) [3747M3 - 4196 M3] - 926 zł

Dom spory, 212 mkw. pu, temp ok 20,5-21,5, 100% podłogówki.