Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moje faktury za gaz w minionym sezonie:

13-07-2011 - 24-09-2011 = 3100-3157M3 - 238 zł

24-09-2011 - 16-11-2011 - 3157M3 - 3361M3 (204M3) - 498 zł

16-11-2011 (3361M3) - 17-01-2012 (3747M3) = (386 M3) - 815 zł

17-01-2012 - 12-03-2012 (449 M3) [3747M3 - 4196 M3] - 926 zł

Dom spory, 212 mkw. pu, temp ok 20,5-21,5, 100% podłogówki.

jaka strona Polski? CWU tez na gazie?

Kraków ,

Luty- 309m3

Marzec 175 m3

Cały sezon grzewczy 1201 m3 ( od września ) do teraz

Dom po podłogach 200 m2

Na dole 22 stopnie - podlogowka pol na pol

na poddaszu 18 stopni calosc grzejniki ( z wyjatkiem lazienki podlogowka )

Dom z wszystkich stron odslonięty bezposrednio narazony na wiatr

W tamtym roku mniej mi gazu poszlo:(( a tu faktura w lutym 1100 zl i teraz znow 1000 :((

Przy bardzo podobnych warunkach mam zużycie też podobne, no lekko mniejsze ale to może z powodu położenia - okolice Szczecina. No i mam niższą temp. 20C. I ważna różnica - ściana jednowarstwowa...

jaka strona Polski? CWU tez na gazie?

mazowieckie, CWU na gazie również (zasobnik 220L), 2 osoby i raczej oszczędne zużycie wody (ok. 1m3/dzień zużywam latem)

Kocioł junkers cerapur smart 3-14kW, sterownik pogodowy fw100, 100% podłogówki robionej na moje oko, materiał beton komórkowy szary (ten co promieniuje ;) ) 24cm, styropian 16 cm, poddasze wełna 25 cm, deskowanie, blachodachówka, wentylacja grawitacyjna, brak kominka.

mazowieckie, CWU na gazie również (zasobnik 220L), 2 osoby i raczej oszczędne zużycie wody (ok. 1m3/dzień zużywam latem)

Kocioł junkers cerapur smart 3-14kW, sterownik pogodowy fw100, 100% podłogówki robionej na moje oko, materiał beton komórkowy szary (ten co promieniuje ;) ) 24cm, styropian 16 cm, poddasze wełna 25 cm, deskowanie, blachodachówka, wentylacja grawitacyjna, brak kominka.

Ladny wynik , u mnie porotherm 38 i 8 cm styropianu , poddasze 25 cm welny bez deskowania

U mnie duzy spadek temperatury jest przez ogrzewany garaz... sporo sie wychładza jednak przez otwieranie bramy.

No i samo zachowanie domownikow... - np otwieranie okna czyt" bo mi duszno" a grzejnik śmiga:)

No no - jak wszyscy będą aż tak oszczędzać to niedługo studnie wyschną.

Ale tu kolega pisał o 1m3 gazu - tak sądze:) bo nie wierze w to żeby w 2 osoby zużywał kubik wody:))

Ja na 2 osoby msc 8-10 m3 wody , prąd w granicach 220 zł:( no i gazior podałem

w lecie za msc idzie jakies 20-25 m3 gazu na CWU nie gotuje na gazie

prosilbym o pomoc, bo nie potrafie sobie wszystkiego policzyc

prosba skierowana jest do osob grzejacych gazem ziemnym:

jezeli w obecnym sezonie grzewczym od 23.09.11 - dzis zuzyłem 5420kWh na cele CO i CWU to ile to by było gdybym ogrzewał gazem w złotówkach wlacznie z oplatami stalymi za pelne miesiace?

potrafie przeliczyc kalorycznosc 5420x3,6MJ / 34MJ = 574m3 gazu gz-50

z gory dziekuje :)

w Kakowie w taryfie W 2.1 byłoby to 1538,40, z uwagi na drobne róznice między gazowniami sprawdź na stronie PGNiG swoją taryfę potem ilośc gazu mnozysz przez sumę opłaty przesyłowej i za gaz, dodajesz 12 * sumy dwóch opłat stalych miesięcznych i wszystko mnożysz przez 1,23

PS. weż poprawkę, że pomijasz COP pompy ciepła - przy założeniu średniorocznej sprawności 3.0 to zuzycie gazu mialbyś na poziomie ok. 1500 m3 czyli taryfa W3 i w sumie rachunek za gaz na jakieś 3800 zł.

Edytowane przez odyseuszek
poprawiono literówkę w "COP"

w Kakowie w taryfie W 2.1 byłoby to 1538,40, z uwagi na drobne róznice między gazowniami sprawdź na stronie PGNiG swoją taryfę potem ilośc gazu mnozysz przez sumę opłaty przesyłowej i za gaz, dodajesz 12 * sumy dwóch opłat stalych miesięcznych i wszystko mnożysz przez 1,23

PS. weż poprawkę, że pomijasz CUP pompy ciepła - przy założeniu średniorocznej sprawności 3.0 to zuzycie gazu mialbyś na poziomie ok. 1500 m3 czyli taryfa W3 i w sumie rachunek za gaz na jakieś 3800 zł.

a jakie sa oplaty stale za ta taryfe?

jezeli w obecnym sezonie grzewczym od 23.09.11 - dzis zuzyłem 5420kWh na cele CO i CWU to ile to by było gdybym ogrzewał gazem w złotówkach wlacznie z oplatami stalymi za pelne miesiace?

Najlepiej porównywać koszt roczny (12 mies), jak znasz sprawność swojego systemu i systemu do którego chcesz porównać to bez problemu policzy to arkusz z mojej stopki.

a jakie sa oplaty stale za ta taryfe?

stawki dolnośląskie (jeszcze przed podwyżką)

Stawki gazu.jpg

Edytowane przez kbab

Najlepiej porównywać koszt roczny (12 mies), jak znasz sprawność swojego systemu i systemu do którego chcesz porównać to bez problemu policzy to arkusz z mojej stopki.

stawki dolnośląskie (jeszcze przed podwyżką)

to ile zapacilbym oplat stalych za w/w okres?

juz wiem ze za sam gz-50 zaplacilbym ok 3800zl

PS. weż poprawkę, że pomijasz CUP pompy ciepła - przy założeniu średniorocznej sprawności 3.0 to zuzycie gazu mialbyś na poziomie ok. 1500 m3 czyli taryfa W3 i w sumie rachunek za gaz na jakieś 3800 zł.

nie bralem pod uwage COP - tylko zuzycie blad kaedynalny, ale dzieki tobie juz bede pamietal :) dzieki

Napiszę w tym wątku pewne spostrzeżenie, gdyż kilka osób już mnie o to pytało, a dotyczy to też gazu.

W marcu zmierzyłem sobie ile m3 gazu GZ50 idzie mi na cwu, Idzie dość dużo bym powiedział.

Wyszło mi raz 1,4m3, raz 1,6m3.

Koszt samego gazu do ogrzania (po podwyżce 1,92zł) to ok 2,7zł/dobę dla powyższego zużycia.

W piątek uruchomiłem PPC do grzania c.w.u.

Mam ją wpiętą w osobny licznik energii.

1 doba - 2,5kWh (1 prysznic) (koszt 1,52zł liczone z opłatami stałymi, nie wiem ile kosztuje sama kWh)

2 doba - 2,4kWh (3 długie prysznice)

3 doba - 2,2kWh

Średnia temp na zewnątrz to 9-10st. Ja widać - opłaca się!

Dodam, że nie ma co liczyć COPa. Grzejąc gazem (dolna wężownica) calutki baniak 300l ma temp 42st.

Grzejąc PPC - jest uwarstwienie. Na pewno mniej niż połowa zbiornika ma żądaną temp.

I jeszcze jedna rzecz. O 22 pompa chodziła i zagrzała wodę do 43st.

Rano o 6 woda miała 41st i pompa do tego czasu się nie włączyła.

Czyli straty zbiornika to ok 2st/8h (w kotłowni mam 20st).

Edytowane przez swistak81