Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u mnie ten sam okres 31/10 - 01/05 - zuzycie gazu Gz50 - 954m3 (CO i CWU)

-----------------------------------------------------------------------------------

powierzchnia: 195m2 pc, 165m2 pu, kubatura ok 440m3 + garaz nieogrzewany 25m2

izolacja: sciany 15cm, podloga 12cm, dach 23-38 cm (opcieplony strych).

wentylacja: rekuperacja + GWC

piec: Junkers Cerapur Smart 14kW (parter + lazienki w podlogowce, poddasze grzejniki), brak kominka

Edytowane przez darekko

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ech, wiosna już była, lato też już było - obecnie nastała jesień i na piecu Immergasa przestawiłem "parasolkę" na "bałwanka". Piec z radości aż się zagotował, kaloryfery nieobsłużone po upalnym lecie (koniec kwietnia, początek maja) ruszyły z dogrzewaniem. Licznik gazu także obudził się z letniego snu i wiruje w tańcu od godziny! A miało być tak pięknie... Pozdrawiam.

czyli jakies 200 zl minus koszty prądu ...ile biora wentylatory w takich rekuperatorach co on ma ??

Nie wiem jaki ma. Mój zużywa rocznie prądu na około 150zł. Do tego filtry. Reku zbytnio się nie opłaca, tak jak duża wanna czy duży TV. To wszystko się nigdy nie zwróci ale po coś to w końcu kupujemy;) Nie rozpatruj tego tylko w takich kategoriach.

hmm no wiem wiem - ze tu chodzi generalnie o cos innego, ale ludzie podaja zuzycie (najczesciej fajnie niskie) i w stopce maja ze reku ... dobrze by dopisywac ile ten reku na rok ciagnie pradu, albo chociaz w okresie grzewczym, bo to rowniez jest jakis tam koszt ogrzewania

Nie do końca. Rekuperator nie jest systemem grzewczym a elementem systemu wentylacji. Odzysk ciepła to tak przy okazji. Wyciągając wkład mamy dalej wentylację, która zużywa niemal tyle samo prądu ale nie odzyskuje już ciepła. Raczej bym to liczył do celów bytowych.

Nie do końca. Rekuperator nie jest systemem grzewczym a elementem systemu wentylacji. Odzysk ciepła to tak przy okazji. Wyciągając wkład mamy dalej wentylację, która zużywa niemal tyle samo prądu ale nie odzyskuje już ciepła. Raczej bym to liczył do celów bytowych.

ee zwał jak zwał - w pewnych warunkach z rekuperacja moze byc jeszcze cieplo a bez niej zimno, a to kosztuje - i dobrze jakby te koszty tez byly podawane

ee zwał jak zwał - w pewnych warunkach z rekuperacja moze byc jeszcze cieplo a bez niej zimno, a to kosztuje - i dobrze jakby te koszty tez byly podawane

Zrozum. Wentylacja mechaniczna to wentylacja mechaniczna, nie musi być z rekuperatorem, no ale muszą nadal być sterowane wentylatory. Jeżeli do tych wentylatorów i sterownika dołożymy wymiennik to już mamy rekuperator. Czy z nim czy bez, zużycie prądu będzie na niemal takim samym poziomie. Więc... Jeżeli ktoś ma samą wentylację mechaniczną bez wymiennika, to też mu będziesz doliczał to do kosztów CO? Przecież to bez sensu.

Owszem, zużycie na cele CO z wymiennikiem spadną ale to jest zasługa samego wymiennika, on nie zużywa prądu. Prąd zużywa wentylacja.

na podłogówke wszedzie jeszcze bedzie mnei stac, :) - ale na rekuperacje juz nie ;/ - ale jakby bylo inaczej to napewno bym rekuperacje zainstalowal - wsatwie tania pompe ciepla, tani piecyk gazowy z zamknieta komora spalania i raczej ponizej 1200m3 na rok sie zmieszcze ..

Już mi się to nie podoba jak robisz. Skoro idziesz w PC to po co ci gaz? Zamiast tego taniego piecyka, przyłącza i innych dupereli zainwestuj od razu w lepszą PC.

Moja wentylacja z reku kosztowała 10 tyś. Dzisiaj zrobił bym ją za 8. Ile kosztuje wentylacja grawitacyjna?

Liwko - kupuje pcpw za 3,5 tys. - robie 2 taryfy - ta pompa grzeje cwu przez wiekszosc roku plus CO do -5, -10 - wykorzystuje tania taryfe (nie musze grzac w drogiej) i w miare wysoki COP(pewnie COP zejdzie mi minimum do 2,5), a piecyk potrzebny bedzie na grzanie w najzimniejszym okresie - powiedzmy miesiac, półtora - i na gazie moge gotowac w kazdym momencie .... - dla mnie to wazne - i mieszcze sie spokojnie w W2

aa dodam ze w takim wypadku nie kupuje pieca kondensacyjnego tylko ten turbo za mniej niz 2 tys. na allegro widzialem takie juz za 1400zl

Edytowane przez lujski

Nie wiem jaki ma. Mój zużywa rocznie prądu na około 150zł. Do tego filtry. Reku zbytnio się nie opłaca, tak jak duża wanna czy duży TV. To wszystko się nigdy nie zwróci ale po coś to w końcu kupujemy;) Nie rozpatruj tego tylko w takich kategoriach.

Moja centrala 350 z silnikami EC zużywa:

30% - 20W

50% - 31 W

75% - 65 W

100% - 116W

To są naprawdę niewielkie koszty w skali całego gospodarstwa domowego.