Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to zużywacie bardzo mało prądu na cele bytowe. U mnie idzie na ten cel rocznie około 4000kWh, u was poniżej 3000kWh. Może dlatego, że u nas gotowanie jest też na prądzie...

mnie tam już nic nie zdziwi...

ostatnio u znajomych jak zeszło na tematy prądowe dowiedziałem się że w ciągu roku zużywają ok. 1700kwh czyli ok.4,7kwh/doba

ja nie bardzo wiem jak zejść poniżej 10kwh...

trzeba chyba przestać mieszkać...

mnie nic nie zdziwi w tej kwestii - skoro na stronie Tauronu jest konkurs - do wygrania 1200zł - i pisze że jest to "Równowartość śr. rocznego rachunku za energię, dla zużycia 2073 kWh, w taryfie G11, liczona 2.04.2012r."

http://www.tauron-wita.pl/dzieje_sie/konkurs/37/konkurs_poruszamy_wyobraznie_z_super_nagrodami.html?lid=menu-boczne

więc skoro taka jest średnia, to nie ma co się dziwić, że są ludzie co zużywają mniej :p

W małych nieszkankach i na jedną osobę :D

Ja w zimie zużywałem średnio 9kWh/dobę (z kotłem). Aktualnie do ok. 11kWh/dobę (z PPC).

Powinno wyjść za rok ok 3500kWh. Za to mogę wam podać zużycia realne (zmierzone) poszczególnych urządzeń:

Lodówka z NO FROST (82W) - 0,65 kWh/24h (wychodzi, że pracuje dokładnie 8h/dobę)

Reku (w lecie 35W) - 0,85 kWh/24h (w zimie 22W i 0,53)

Pompka cwu (7W) - 0,1 kWh/24h

Pompka Gwc (13W) - 0,15 kWh/24h

Kocioł w sezonie (45W) - 1,1 kWh/dobę

PPC do cwu - ~2,5 kWh/dobę

Pralka (z przył. ciepłej wody) - 0,85 kWh/cykl

Zmywarka - 0,9 kWh/cykl

Indukcja - tutaj wiele zależy, ale nam przy codziennym gotowaniu świeżego obiadu - ok. 2 kWh/24h (wzięte z różnicy "gotowane/nie gotowane")

Albo wybudować się blisko jakiegoś słupa :D

To chyba też zależy o przyzwyczajeń i sprzętu. Wszystkie urządzenia mam w klasie A+, nawet TV kupując zwróciłem uwagę na zużycie prądu. Poza tym nie oświetlam swojego domu z zewnątrz (założyli nam w zeszłym roku oświetlenie na ulicy i jest po prostu jasno). Swoją drogą wiele domów w Polsce jest bez sensu oświetlone z zewnątrz. Rozumiem,że na wsi jest potrzeba jakiejś lampy w obejściu, ale po co komu w mieście podświetlona elewacja z każdej strony ?

To chyba też zależy o przyzwyczajeń i sprzętu. Wszystkie urządzenia mam w klasie A+, nawet TV kupując zwróciłem uwagę na zużycie prądu. Poza tym nie oświetlam swojego domu z zewnątrz (założyli nam w zeszłym roku oświetlenie na ulicy i jest po prostu jasno). Swoją drogą wiele domów w Polsce jest bez sensu oświetlone z zewnątrz. Rozumiem,że na wsi jest potrzeba jakiejś lampy w obejściu, ale po co komu w mieście podświetlona elewacja z każdej strony ?

Ja mam niemal same oświetlenie ledowe (szwagier handluje)+kilka energooszczędnych. Na zewnątrz mam dwie żarówki 4W. Na oświetlenie więc wydaję tyle co kot napłakał. Również wszystkie urządzenia mam energooszczędne. Być może wpływ ma na to gotowanie na prądzie (indukcja) i to, że niemal zawsze ktoś jest w domu (TV, komputer, Play).

Właśnie najwięcej zżerają nam te rzeczy od rozrywki, TV (czy projektor), komputer (dobry to i już blisko 1kW potrafi), głośna muzyka.

Sam spędzam 2-4h dziennie na projektorze+głośny dźwięk to wyjdzie nawet 1,5kWh...

A przede mną córcie bajeczkę sobie walnie i kWh lecą...

Też mam prawie tylko ledowe oświetlenie - myślę, że nie przekracza 10% całości zużycia.

BTW: Wiecie że mały offtop leci... ;)

Właśnie dostałem fakturę na podstawie której wyliczyłem koszt grzania:

Dom 170m2, 200m2 podłóg, wszędzie podłogówka, ocieplenie ściany styropian 15cm austrotherm, dach rockwool 30cm, na chudziaku 15 styropianu zwykłego, 13 okien w tym dwa podwójne tarasowe alphaline veka 3 szyby, drzwi cal, kuchnia gazowa, woda grzana gazem, temp w środku 21-22st., piec Broetje BBK 22D.

Średni miesięczny koszt grzania domu i wody+gotowania: 322zł - nie liczyłem ile gazu poszło. W domu 2-3 osoby.

U mnie, zdawałoby się, że oświetlenie używane rozsądnie - ledy + żarówki energooszczędne + zwracanie uwagi na zbędne oświetlenie. Żadnego oświetlenia zewnętrznego, reku + lodówko-zamr z nofrostem, indukcja używana dosyć intensywnie, piekarnik jakieś 4x w tygodniu, 2 laptopy po kilka godzin dziennie, kocioł CO/CWU, pompa cyrkulacyjna włączająca się rano i wieczorem na 2 godziny, tv lcd. Zmywarka co drugi dzień i 3-4 prania w tygodniu.

Naprawdę nie wiem skąd u mnie takie zużycie prądu - ostatni rachunek to coś około 750kWh - bodajże 460 zł. Nastawiałem się raczej na rachunki w okolicy 350 zł/2m-ce.

Moimi głównymi podejrzanymi są: indukcja, piekarnik i tv lcd (jak kiedyś sprawdzałem to bierze około 150-200W).

Okazało się, że martwiłem się o zużycie gazu a bardziej kosztowny będzie prąd :/

Jasne, tyle że kolega napisał, że ma na prąd;)

Sorry, ale nie doczytałem, bo ktoś coś pisał o gotowaniu na gazie. Tak składa się, ze my gotujemy na indukcji, a piekarnik mamy gazowy, stąd ta odpowiedz.

Natomiast co do prądu w dwóch taryfach, to jest bardzo dobry pomysł na oszczędności tym bardziej jak ktoś jest dobrze zorganizowany.