Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chcialbympompe - z tego co widzę to kolega Kozikpl pisze, że chciałby grzać CWU i podłączyć dwie kuchenki.Poza tym nie słyszałem nic o tym, że nie można grzać samej CWU. Taryfa W1 - do 300 m3 /rocznie, Taryfa W2 - pomiędzy 300 a 1200 m3 rocznie, powyżej 1200 m3 już W3.

Wydaje mi się, że CWU i 2 kuchenki to W2. W W1 raczej się nie zmieścisz.

Opłacalność wykonania przyłącza to już inna (indywidualna) kwestia.

U mnie od momentu wyłączenia CO (27.04) zużycie kształtuje się na średnim poziomie 1m3/dobę.

Więc 1m3 dziennie to powiedzmy na dwa miesiące faktury na poziomie 150 zł

To całkiem nieźle jak na cwu i kuchenke.

Mar_Mac powiedz ile osób w domu, ile ciepłej wody zużywasz.

Ja na dwa miesiące jak CWU mam z elektrycznego bojlera płace około 120zł więcej za prąd a włączam go tylko troszkę rano i na 2h wieczorem- więc generalnie o komforcie posiadania non-stop ciepłej wody powiedzieć nie mogę ale jest po prostu opłacalne.

1 m3 na dobę to sama CWU - nie mam gazowej kuchni - korzystam z indukcji.

Mieszkamy w 4 osoby - "typowe" 2 + 2. Dzieci w wieku 1,5 roku i 3 miesiące. Starszemu napuszczamy wodę do wanny, żeby mógł się pobawić w wodzie. My również lubimy dłuższy prysznic lub kąpiel w większej ilości wody w wannie. Mimo to nie wiem ile ciepłej wody zużywam - raczej się w tej kwestii nie ograniczamy.

CWU włączona pomiędzy 7 rano a 23:30, do tego cyrkulacja 1,5 godziny rano i 1,5 godziny wieczorem - w godzinach kąpieli dzieci.

Ja na dwa miesiące jak CWU mam z elektrycznego bojlera płace około 120zł więcej za prąd a włączam go tylko troszkę rano i na 2h wieczorem- więc generalnie o komforcie posiadania non-stop ciepłej wody powiedzieć nie mogę ale jest po prostu opłacalne.

120zł płacisz za CWU za 2 miesiące?

Tak.

Na dole jedna osoba- emeryt :)

Na górze 2+1 (4 lata)

Rachunki za prąd jak rozmawiam ze znajomymi spore.

Ciężko porównywać zużycie prądu zimą i latem ale w okresach gdy nie mam cwu z kotła płacę 100-120zł więcej za prąd na dwa miesiące.

To znaczy, że jak na 4 osoby to mało płacisz;)

Np. na solarach zaoszczędził byś tylko około 300zł rocznie, nigdy by ci się nie zwróciły.

W tym roku u nas w mieście była promocja do 70% dopłaty do solarów.

Generalnie inwestycja 15000, a płaciłeś coś ponad 9tys. parę osób założyło, w tym mój sąsiad :) (żona- emerytka, on- jeszcze pracuje i syn który ma 27 lat i chyba się wyprowadzi)

promocja 70% a płaciłeś coś koło 9000zł. Nikt tego nie potrafi tak zamotać:D

Ale gratuluje że nie dałeś się na to złapać.

Pzdr

Masakra 9 tyś z 70% dotacją... Ja sobie zamontowałem zestaw za te pieniądze bez żadnej dotacji...

To znaczy, że jak na 4 osoby to mało płacisz

Np. na solarach zaoszczędził byś tylko około 300zł rocznie, nigdy by ci się nie zwróciły.

Przy tak małym zużyciu wody mało co się opłaca :)

Z tymi dotacjami do solarów to jest jeden wielki przekręt, bo nie dość, ze łupią na cenie, bo człowiek zmamiony wizja taką wysoka dotacją nie mysli często racjonalnie, to w wiekszości jest to obowiązkowo załatwiane przez kredyt bankowy w BGŻ lub BOŚ i jak policzyc wszelkie prowizje i odsetki to już w ogóle średnio opłacalne się robi :)

• 4 weeks później...
Zamknąłem kolejny sezon grzewczo-rozliczeniowy: połowa czerwca 2011/połowa czerwca 2012. Wg faktur zużycie gazu GZ50 W3 na c.o., c.w.u. i kuchenkę gazową wyniosło 4013zł, zużyte 1728m3 gazu. BRAK kominka. Parametry domu w sygnaturze. Poprzednie lata od 2008/2009 2041m3/4019zł; 2215m3/4333zł; 2012m3/4282zł. Od stycznia 2011 zmniejszyłem różnicę pomiędzy dzienną, a nocną temperaturą na sterowniku z 3-4 stopni na 1,25-0,75 obecnie. Uważam, że zużycie się zmniejszyło, a jednocześnie w domu przyjemniej. Dlatego wcześniejsze zapiski obarczone są kosztami nauki, tzn. frycowym. Na pewno wpływ ma także to, że dom już wysechł z wilgoci technologicznej (budowa zakończyła się latem 2008). Nie jest źle, mieszkanie 37,7m2 rocznie kosztowało drożej. Pozdrawiam.

Wszędzie piszą co by nie robić za dużej różnicy między dniem a nocą, bo podobno potem idzie zdecydowanie więcej energii na nadgonienie tego co się wychłodziło. Twój przypadek jest tylko potwierdzeniem tej teorii.

Przy szkieletowcu można tak robić, przy murowanym raczej nie ma to sensu.

dla uściślenia podanych wcześniej informacji: w okresie "rozliczeniowym" 2008/2009 miałem dzienną/nocną 21/18 (układ godzin D5-7/N7-13/D13-23/N23-5, weekend D8-23/N23-8), w 2009/20120 zwiększyłem na 22/18 (godziny podobne), w styczniu 2011 ustawiłem 20,75/20. Wcześniejsze zużycie było m.in. spowodowane także ostrymi i długotrwałymi zimami nawet w zachodniopomorskiem. Jedynie ostatnia zima 2011/2012 (poza szaleństwem z przełomu stycznia i lutego) była stosunkowo łagodna, z małą ilością dni mroźnych, ale za to dużo wietrznych. Mniejsze zużycie było w dni mroźne bez wiatru niż w cieplejsze z wiatrem. Czyli ocieplenie nie jest zbyt szczelne i są luki wiatrowe. Przy samym mrozie nie jest to odczuwalne. W tym sezonie ustawię np. 20,5/20 i dopóki żona nie zacznie się awanturować, spróbuję takiej wersji. Pozdrawiam.

W tym sezonie ustawię np. 20,5/20 i dopóki żona nie zacznie się awanturować, spróbuję takiej wersji. Pozdrawiam.

Obniżenie temp wewnątrz o 1* to oszczędność ok 6%, u mnie taka temp nie przejdzie.

Dostałem dzisiaj nową taryfę z pgnig-u.Wychodzi mi że za kWh zostawioną w domu zapłacę 30groszy ( ze wszystkimi kosztami ponoszonymi za dostawę gazu)..

podaj cyferki z tej faktury, różnice w krótkich okresach rozliczeniowych mogą być znaczne, dlatego rzetelny koszt gazu najlepiej wyliczyć z faktur rocznych.

Edytowane przez kbab

Podaję za http://biznes.onet.pl/nadchodzi-najgorszy-spadek-cen-wegla-od-czasow-kry,18567,5173685,1,news-detal

Cena węgla energetycznego w australijskim porcie Newcastle, czyli benchmark dla Azji, wynosiła 22 czerwca 83,10 dol. za tonę, co oznacza spadek o 20% w ciągu kwartału - podaje firma opracowująca dane z rynku węglowego IHS McCloskey.

Czyli poniżej 300 PLN za tonę.

Wcześniej przytaczałem artykuł, w którym opisywano spadek cen gazu łupkowego w USA, do obecnego poziomu giełdowego $80 / 1000 m3, czyli 8 centów za m3. Jak tak dalej pójdzie, trzeba chyba będzie wziąć pochodnie, widły i kosy i zapytać, skąd wynika różnica w kierunkach trendów w Polsce i reszcie świata.

Jak tak dalej pójdzie, trzeba chyba będzie wziąć pochodnie, widły i kosy i zapytać, skąd wynika różnica w kierunkach trendów w Polsce i reszcie świata.

Podliczyłem koszt gazu wg nowej taryfy

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5445547&viewfull=1#post5445547

• 2 weeks później...