Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak sobie czytam... wątek o gazie -wyskakuje Liwko, wątek o prądzie wyskakuje -Liwko, wątek o paliwach stałych -wyskakuje Liwko, normalnie PC to panaceum na ogrzewanie, ogrzewanie cwu, najtańsze zródło ciepła, miód, cud i orzeszki.... kiedy w końcu FM wezmie się za tych spamerów naganiaczy i tym podobnych userów??

Tak sobie czytam... wątek o gazie -wyskakuje Liwko, wątek o prądzie wyskakuje -Liwko, wątek o paliwach stałych -wyskakuje Liwko, normalnie PC to panaceum na ogrzewanie, ogrzewanie cwu, najtańsze zródło ciepła, miód, cud i orzeszki.... kiedy w końcu FM wezmie się za tych spamerów naganiaczy i tym podobnych userów??

Nie mam wakacji:D

A jak tam Piotrek, wybudowałeś już swój domek?

to dla czego sąsiad zrywał deski za ciezką kasę ? i kładł płytki ?

dla relaksu? nie sądzę.

albo ma zle dobraną pompę lub zle ocieplony dom albo jedno i drugie.

jak by miał kominek to w ekstremalną pogodę dogrzeje się w wypadku braku prądu pociągnie parę godzin

wiem podłogowka ma bezwładnosc ale była sytuacja ze prądu nie było prawie dzien.

jakie wrazenie i jak sie temat zakonczył nie pytałem.

zreszta jak nie bedzie pradu to moj kondensat tez jest martwy

solary tak samo

kominek tez nie dychnie no chyba ze na upesie ale podłogowka martwa wiec jedna kicha.

Bo wszystko idzie spartolić. System składa się z trzech rzeczy, dolnego i górnego źródła i PC. I wiesz co, PC jest w tym wszystkim najmniej ważna. Jak te dwa pozostałe elementy będą prawidłowo wykonane to niemal każda PC sobie poradzi, ale jak jeden z nich spartolisz to nawet gdyby była ze złota nie da rydy:)

Moim zdaniem miał za małe grzejniki.

zreszta jak nie bedzie pradu to moj kondensat tez jest martwy

solary tak samo

Najtańszy agregat prądotwórczy kosztuje na allegro 400 PLN, a za 900 można sobie kupić 4 kW. Wśród powodów dla których na pewno taki będę miał obawa o wychłodzenie domu jest pewnie gdzieś na siódmym miejscu.

Jak to wieszcz napisał wolnoc Tomku w swoim domku

nie wnikam co kto i gdzie mu spartolił.

jestem rad ze ten okres mam juz za sobą koszty poniesione zapłacone zapomniane - zyjemy dalej.

jedno jest pewne u mnie wszystko działa wody ciepłej opór a ze nie generuje ja pompa coz przezyję:)

koszta stałe utrzymania jak pomieszkam rok podsumuję bedzie czas na wyciągnięcie wniosków i byc moze przyznanie sie do błędu.

nie mam bynajmniej problemów z autokrytyką.

pozdrawiam

LIWKO! TY sobie masakruj, a Ja sobie żyję i się cieszę z tego co mam.Z domu do pracy mogę dojechać na różne sposoby, tramwaj, autobus, taxi, rower,na nogach, ale Ty kupiłeś MERKSA i jedziesz do i z pracy nim i co powiesz że Ci się to opłaca.Ja mam trzy żródła, które się uzupełniają i Mi zapewniają komfort życia.Palaczem jestem bo lubię również grilla robić- to jestem kucharzem, rowerem też lubię jeżdzić - to jestem kolarzem?.

Najtańszy agregat prądotwórczy kosztuje na allegro 400 PLN, a za 900 można sobie kupić 4 kW. Wśród powodów dla których na pewno taki będę miał obawa o wychłodzenie domu jest pewnie gdzieś na siódmym miejscu.

Ale wowczas jest to pompa ciepła spalinowa ? jak to nazwac wogole bom nie w temacie ?

pod piec to podejdzie bo moj elektryk twierdzi ze takie rozwiązanie sie nie nada.

własnie sobie zdałem sprawę ze mam wszystko na prąd oprocz kosiarki na Pb.

Ale wowczas jest to pompa ciepła spalinowa ? jak to nazwac wogole bom nie w temacie ?

pod piec to podejdzie bo moj elektryk twierdzi ze takie rozwiązanie sie nie nada.

własnie sobie zdałem sprawę ze mam wszystko na prąd oprocz kosiarki na Pb.

Jaka znowuż pompa ciepła? :) Silnik spalinowy z generatorem, który produkuje prąd jeśli go nie ma z sieci. Może być wpięty na stałe i posiadać np. automatyczny rozrusznik, choć wiadomo, czym więcej bajerów, tym drożej. Niektóre rzeczywiście nadają się raczej do betoniarki niż czułej elektroniki.

edit: właściwie to ja się wygłupiłem, a Ty masz rację; przy odrobinie chęci można by z tego zrobić także zapasowe źródło ogrzewania - tzw. kogenerator.

Edytowane przez andriuss

LIWKO! TY sobie masakruj, a Ja sobie żyję i się cieszę z tego co mam.Z domu do pracy mogę dojechać na różne sposoby, tramwaj, autobus, taxi, rower,na nogach, ale Ty kupiłeś MERKSA i jedziesz do i z pracy nim i co powiesz że Ci się to opłaca.Ja mam trzy żródła, które się uzupełniają i Mi zapewniają komfort życia.Palaczem jestem bo lubię również grilla robić- to jestem kucharzem, rowerem też lubię jeżdzić - to jestem kolarzem?.

Wolnoć Tomku w swoim domku. Tylko nie chwal się następnym razem zużyciem gazu nie wspominając o tym, że tak na prawdę grzejesz drewnem. Zawsze ci to wyciągnę.

Pomimo decyzji o zakupie pieca kondensacyjnego, (wartość katalogowa 10 tys. zł) za kwotę 6 tys. zł (a tu pompki są już od 3,5 tys. zł), postanowiłem wydać sporo więcej, aniżeli za kondensat, na piec akumulacyjny w salonie. Po części, bo uwielbiamy z żoną kafle, po części, bo możemy popatrzeć na blask ognia (piec ma przeszklenie), po części, aby zaoszczędzić na rachunkach za gaz i zmieścić się w taryfie W-2, a po części, bo zawsze marzyłem o domu z miejscem, gdzie będę mógł pogrzać "poszanowanie". Pewnie sumując wydatki stać by mnie było na dobrą pompę, wybór jednak był zupełnie inny. Przez ile lat będę się zachwycał takim rozwiązaniem - nie wiem. Pewnie póki sił starczy rąbać drewno.

Nie zawsze kierujemy się aspektem ekonomicznym danego rozwiązania. Czasem lubimy spełniać nasze zachcianki. Solary + płaszcz + inne cuda - to właśnie takie spełnienie.

Jaka znowuż pompa ciepła? :) Silnik spalinowy z generatorem, który produkuje prąd jeśli go nie ma z sieci. Może być wpięty na stałe i posiadać np. automatyczny rozrusznik, choć wiadomo, czym więcej bajerów, tym drożej. Niektóre rzeczywiście nadają się raczej do betoniarki niż czułej elektroniki.

edit: właściwie to ja się wygłupiłem, a Ty masz rację; przy odrobinie chęci można by z tego zrobić także zapasowe źródło ogrzewania - tzw. kogenerator.

dlaczego zapytałem

ano dlatego ze mam kominek z pw w zamkniętym ukladzie.

są 2 zabezpieczenia termiczne plus ups

ups starcza na godzinę ciągłej pracy pompy

wiadomo ze pompa ciagle nie działa tylko gdy odpowiednia temp ja wzbudzi ale widziałem pewne zdjecia z eksplozji i od razu zapodałem temat elektrykowi.

stwierdził ze AGREGAT sie nie nada :(

Edytowane przez f.5

Nie zawsze kierujemy się aspektem ekonomicznym danego rozwiązania. Czasem lubimy spełniać nasze zachcianki. Solary + płaszcz + inne cuda - to właśnie takie spełnienie.

sedno sprawy

taras drewniany

system podlewania ogrodu

okna dachowe

płot

oswietlenie

blat z kamienia

drewno w łazience

nijak się nie zwrócą a kosztują.

LIWKO! doba ma 24godz., a posiedzieć przy kominku 3-5 godz. to wielka frajda i znajomi się wpraszają żeby wspólnie posiedzieć przy kominku, tylko sama przyjemność.Kominek bez płaszcza wodnego z rozprowadzeniem grawitacyjnym po mieszkaniu.Podstawa tematu "ile gazu poszło Wam w sezonie, a jak masz pompę to po co zabierasz głos.

Taki piec potrafi być ozdobą domu. Ostatnio byłem u Batury i widziałem piękne piece i kominki. Ale kominek z płaszczem i często brudną szybą nie jest chyba ciekawym.

To właśnie m. in. za sprawą Piotra zdecydowałem się na akumulację, Forest zaraził mnie kaflami.

W kwestii kominka z płaszczem - wielokrotnie nazywany jest kotłownią w salonie i pewnie nie bez kozery.

LIWKO! doba ma 24godz., a posiedzieć przy kominku 3-5 godz. to wielka frajda i znajomi się wpraszają żeby wspólnie posiedzieć przy kominku, tylko sama przyjemność.Kominek bez płaszcza wodnego z rozprowadzeniem grawitacyjnym po mieszkaniu.Podstawa tematu "ile gazu poszło Wam w sezonie, a jak masz pompę to po co zabierasz głos.

Cofnij się kilka tysięcy postów wstecz, to zrozumiesz dlaczego tu zaglądam.

Nawet nie wysiliłeś się przeczytać kilku czy kilkunastu stron wstecz, może byś nie popełnił gafy z tym drewnem.