Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podliczyłem zużycie gazu od 8.10.12-8.10.12 - poszło 1382 m3 gazu + 3mp buczyny

nie jest chyba źle jak na pierwszy rok mieszkania,taryfa 3.6 - ciekawe czy uda sie zejsc

poznizej 1200 m3 w tym roku, temperatura w domu 22-23 stopnie, po przeprowadzce

z bloku gdzie było co najmniej 24 stopnie cieżko sie przestawic na niższą temperature :)

• 2 weeks później...

Witam

Projekt Ewa z pracowni Horyzont, 118m2 + 28m2 pomieszczenia gospodarcze ogrzewane do 19 - ściany Ytong 36,5, dach 29cm wełny ( Isover 15cm 0,39 + Isover Pure One Biała 14cm 0,35), podłoga 5+4 styropian - na dole pełna podłogówka około 100m2, poddasze 38 żeberek + drabinka i podłogówka w łazience. Temperatura w dzień 22,5 na dole 22 na górze w nocy o - 1 stopień.

Piec Viessmann Vitodent 200 + zasobnik 150l + pogodówka Vitotrol 200 - jeden obieg , krzywa ustawiona 0,6 - temperatura zadana 21

Piec załączony 08.10.2012 do dzisiaj 23.10.2012 poszło 40m3 CO + CWU narazie dla 1osoby, przy obecnych temperaturach dziennie od 1,5 - 3,0m3

Kominek jest ale jeszcze nie uruchomiony, WM Mitsubishi L350

Może nie w sezonie, ale od podłączenia do pierwszego rachunku tj. od czerwca do konca września : 182 m3.W tym: 2 tygodnie wygrzewania wylewek (uff, gorąco bylo wtedy) - poszło prawie 100 m3 i 2 miesiące cwu dla 2 osób . Taryfa W3..... , opłaty stałe to 1/3 rachunku. HOrror. Zobaczymy po zimie, czy uda nam się zejść do zużycia umożliwiajacego bezpieczne przejście do niższej taryfy. Ogrzewania jeszcze nie odpaliliśmy - proawie codziennie za to rozpalamy w kominku i spalamy koszyk drewna. W domu ok. 20 stopni. Dom ok. 130 m2, porothertm 25 cm + 15 cm styro, poddasze welna 20 cm (trochę mało jak dla mnie, ale więcej nie weszło ;) ). Od ziemi 15 cm. Garaż nieogrzewany, dostawiony do domku, ale bez przejścia i ocieplony.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

W domu grzejemy już ponad miesiąc (pierwszy sezon) i za cały październik zużycie na poziomie 92 m3 na CO i CWU.

Domek 117 m2 plus garaż 35 (16 st. C), ściana Porotherm 25 plus 20 cm styro, podłoga 23 cm styro oraz strop 20 cm styro.

Dodam, że domek parterowy w większości podłogówka oprócz sypialni, piec kondensacyjny oraz WM.

Wynik chyba nie najgorszy.

Pozdrawiam

Ogrzewanie podłogowe na mieszaczu, na grzejniki temp. wyższa.

Przy aktualnych temperaturach na zewnątrz temperatura zasilania w okolicach 36 st. C. (na zewnątrz temp. w granicach 5-10 st. C natomiast w domu temperatura 21 w sypialni 21,5 w salonie).

Ciekawi mnie czy jeszcze nasz budynek wymaga tzw. wygrzania, ponieważ jest to nasz pierwszy sezon zimowy ale mieszkamy już od czerwca a reku pracuje od lipca. Wilgotność teraz w domu na poziomie 40 - 50 %.

witam

ja mam pytanie dla tych którzy już mieszkają i styczność z gazem mają :-)

od momentu przeprowadzki mam podłączony gaz czyli od czerwca - a od września już włączyłam ogrzewanie - w domu jest mniej więcej 21-22 stopnie, dom cały w podłogówce plus w łazienkach kaloryfer i w garażu.

miałam odczyt gazomierza 2 listopada i wyszło mi ze od tego czerwca nabiłam: 00389,179 - to dużo czy mało??? jak to policzyć jaka jest stawka????

Edytowane przez sol26

Opierając się na moim skromnym doświadczeniu :)

Zakładając, że z gazu korzystasz od 10 czerwca, czyli około 140 dni (do dnia odczytu), a średnio na CWU idzie około 1 m3/dobę, wychodzi 140 m3 gazu.

Czyli pozostaje 250 m3 na CO i może gotowanie (nie piszesz nic o tym). Jeżeli we wrześniu włączyłaś ogrzewanie (aczkolwiek wtedy było ciepło więc to bardzo wcześnie) to średnio na miesiąc zużyłaś 125 m3 gazu. Dużo. Inna kwestia, że jest to nowy dom, jego wygrzanie musi pochłonąć trochę energii. Dodatkowo nie napisałaś nic o powierzchni domu ;)

Cenowo - nastaw się na rachunek w okolicach 1200 zł +/- 100 zł. Mogę się oczywiście mylić - nie jestem na bieżąco z cenami, tym bardziej, że nie wiem w jakiej taryfie jesteś i z jakiej gazowni korzystasz.

słusznie....ale akurat to do zrobienia - grzejnik zawsze można wymienić, jak tylko jest miejsce na większy :D

Tylko czy zasilając grzejniki i podłogówkę jedną temperaturą będą jakieś korzyści w postaci mniejszego zużycia?

Teraz przy -3 st.C na zew. (kilka dni temu) to temp. zasilania na grzejniki wynosiła coś około 38-39 st.C, więc chyba zmiana grzejników i rezygnacja z mieszacza jest nie opłacalna

:)

witam

ja mam pytanie dla tych którzy już mieszkają i styczność z gazem mają :-)

od momentu przeprowadzki mam podłączony gaz czyli od czerwca - a od września już włączyłam ogrzewanie - w domu jest mniej więcej 21-22 stopnie, dom cały w podłogówce plus w łazienkach kaloryfer i w garażu.

miałam odczyt gazomierza 2 listopada i wyszło mi ze od tego czerwca nabiłam: 00389,179 - to dużo czy mało??? jak to policzyć jaka jest stawka????

U mnie opłaty za m3 gazu to około 2,2 plus opłaty stałe (co miesiąc).

Patrząc u Ciebie to za sam gaz zapłacisz około 800,00 zł plus opłaty stałe.

Jeżeli jest to rachunek od czerwca do wrześnie to może być tak jak napisał Mar_Mac czyli około 1100 zł

A ja ponowię pytanie tutaj, bo w wątku o kotle DeDietrich poki co cisza :

Przez kolejne swa lata będę użytkownikiem domu 180m2 z zainstalowanym kotłem DD MCR24

Dom to parter + poddasze, 100% podłogówka.

Instalacja jest prosta - za kotłem dwie pompy CO, po jednej na kondygnację, przy kazdej z nich zawór mieszający ESBE.

Zdziwił mnie fakt, że instalatorzy ustawili parametry pracy c.o. kotła w taki sposób, że temperatura ustalona jest na 65C,

taka dociera do zaworów mieszających na których ustawiono temp. wyjściową ok 35C.

I moje pytanie - czy nie korzystniej jest zmienić temp. zaslana instalacji (temperaturę na wyjściu z kotła) na niższą ? 40C ?

Oczywiście odpowiednio skorygować ustawienie mieszaczy, tak, by ma wyjściu nadal pozostało 35C...

Chodzi mi o to, by kocioł pracowal w najkorzystniejszych dla siebie warunkach, z możliwie najekonomiczniejszym spalaniem

Witam wszystkich,

W domu grzejemy już ponad miesiąc (pierwszy sezon) i za cały październik zużycie na poziomie 92 m3 na CO i CWU.

Domek 117 m2 plus garaż 35 (16 st. C), ściana Porotherm 25 plus 20 cm styro, podłoga 23 cm styro oraz strop 20 cm styro.

Dodam, że domek parterowy w większości podłogówka oprócz sypialni, piec kondensacyjny oraz WM.

Wynik chyba nie najgorszy.

Pozdrawiam

Mi w październiku poszło 38m3, ale w tym jest tylko 5dni grzania CWU gazem.

Symulując cały miesiąc (szło mi ok 1,4m3 na dobę na cwu) - wyszłoby jakieś 70m3.