Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do sterowania CWU to u mnie w Vailancie jest tak ze steruje ze sterownika pogodowego nie z pokreteł na piecu. Sterownik ma jakby nadrzędną funkcje nad tymi pokrętłami, a ztego co zrozumialem skreciles to na piecu.

Vailant tak ma, mam kumpla ktory robi to z pokoju, ja nie mam takiego sterownika, wylaczenie c.w.u. badz zwiekszenie jej temperatury badz obniżenie dokonuje sie regulując pokrętłem na piecu...

Witajcie, wlasnie zauwazylem nietypową? rzecz. Rano wylaczylem grzanie zasobnika z wodą ciepłą, chcialem potwierdzic to co zauwazylem juz kiedys. Bylo 40 stopni na zasobniku. I okazuje sie, ze piec podgrzewa wodę! Dzieciaki przez caly dzien myly rece, zuzywalo sie ciepla wode do roznych rzeczy, teraz wziely kapiel, wylały kupe wody, a temperatura na zasobniku nadal 40 stopni, poza tym rurka prowadzaca do zasobnika od kotła jest gorąca. A kociol grzeje od 42 do 52 dla kaloryferów. To chyba nie jest normalne, zeby grzal zasobnik skoro nie ma zadanej funkcji? Moze rzeczywiscie jest cos nie takz tym piecykiem?

Mam Termeta a nie Junkersa, ale to jakieś dziwy - każesz mu nie grzać a on i tak grzeje?

ps. w moim piecu nie da się wyłączyć grzania zasobnika tak, żeby nadal podgrzewał grzejniki - na pewno u Ciebie jest to możliwe?

ps2. czy twój piec to kondensat? bo piszesz, że grzejniki grzejesz do 52 stopni - nie jest to trochę za mało? Poza tym co znaczy, że grzeje od 42 do 52 dla kaloryferów, bo nie rozumiem tego??

Witam

Jeśli zasobnik na cwu jest zainstalowany wyżej niż piec to woda w nim może być podgrzewana grawitacyjnie, bez udziału pompy obiegowej. Automatyka pieca uruchamia tylko pompę natomiast nie zatrzymuje obiegu grawitacyjnego.

Witam

Jeśli zasobnik na cwu jest zainstalowany wyżej niż piec to woda w nim może być podgrzewana grawitacyjnie, bez udziału pompy obiegowej. Automatyka pieca uruchamia tylko pompę natomiast nie zatrzymuje obiegu grawitacyjnego.

Zasobnik 200-litrowy stoi obok pieca, piec wisi na scianie jakis metr od niego...

Witam

Zasobnik 200-litrowy stoi ponizej pieca, piec wisi na scianie jakis metr od niego...

Ale chyba nawet w takim przypadku nie podgrzeje na tyle, żeby przez cały dzień można było z wody korzystać a ona stale 40`C będzie miała, nie?

Witam

Zasobnik 200-litrowy stoi obok pieca, piec wisi na scianie jakis metr od niego...

chodzi o górne przyłącze wężownicy zbiornika (czy ono jest wyżej lub na tym samym poziomie co wyjście zasilające z pieca.

re wbrat

ciągle nie, zresztą w zbiorniku pionowym tylko część wody znajdująca się przy wężownicy i nad nią jest podgrzewana, woda w dole zbiornika jest kilkadziesiąt st.C chłodniejsza. Dlatego w zbiornikach z dwoma wężownicami dolną podłącza się do solarów, pw kominka, a górną do kotła

Witajcie! U mnie jajo Od niedzieli wieczorem do poniedziałku wieczorem moj Junkersik Eurostar spalił 22 m3, przy od 0 do +2 na zewnatrz. Ale za to od poniedziałku wieczorem do wtorku wieczorem, czyli do wczoraj spalił.... 5,5 m3. Temperatura zewnętrzna od 1 do +3. Ależ byłem zaskoczony!

Ale dziś takiego wyniku nie będzie - od wtorku od 17.00 do dzis (sroda) do 7.00 na liczniku już 9m3. Takie sam okres, ale dobę wcześniej było 1,4 m3. Dziś do północy było powyżej zera, dopiero po północy przyszedł mróz rzędu -2 stopnie do rana.

Czy mrozik rzędu -2 stopnie ma wpływ na tak duże różnice zużycia gazu? Może jakby to był np. dom z blachy...

Witajcie! U mnie jajo Od niedzieli wieczorem do poniedziałku wieczorem moj Junkersik Eurostar spalił 22 m3, przy od 0 do +2 na zewnatrz. Ale za to od poniedziałku wieczorem do wtorku wieczorem, czyli do wczoraj spalił.... 5,5 m3. Temperatura zewnętrzna od 1 do +3. Ależ byłem zaskoczony!

Ale dziś takiego wyniku nie będzie - od wtorku od 17.00 do dzis (sroda) do 7.00 na liczniku już 9m3. Takie sam okres, ale dobę wcześniej było 1,4 m3. Dziś do północy było powyżej zera, dopiero po północy przyszedł mróz rzędu -2 stopnie do rana.

Czy mrozik rzędu -2 stopnie ma wpływ na tak duże różnice zużycia gazu? Może jakby to był np. dom z blachy...

Rany, współczuje. Jak na mój gust to przy Twojej powierzchni i takim zużyciu powinieneś mieć w domu saunę... Może zna ktoś "domowy" sposób na sprawdzenie poprawności wskazań gazomierza, bo kurde coś tutaj jest nie halo... tak żeby chociaż w przybliżeniu się zorientować...

bastus2, wynik 22m3 jest niesamowity w porównaniu z 5,5 dnia następnego. Niemożliwe, aby całe to ciepło w komin poszło. Skoro nie zagotowała się woda w grzejnikach ani w zasobniku to ciekawe jaki gaz tam się spala, może jakaś mieszanka specjalna serwowana przez lokalną gazownię w postaci 50% powietrza i reszty gazu, tak aby użytkownicy nie musieli się kłopotać doprowadzaniem powietrza do spalania?;-) Można podejrzewać gazomierz ale do tej pory (przed rozpoczęciem ogrzewania gazem) mierzył poprawnie(?) - musiałby w takim razie fałszować pomiar przy większych przepływach.

W kwestii nagrzewania się wody w zasobniku przy wyłączonym grzaniu cwu to o ile się nie mylę nie powinno być żadnej cyrkulacji grawitacyjnej w zasobniku ze względu na zawór trójdrogowy (przynajmniej w euromaxxie jest), który powinien w takiej sytuacji być przestawiony na c.o. Jeżeli zawór byłby uszkodzony to można sobie wyobrazić sytuację, że woda ciągle przepływa przez nagrzewnicę. Ale wówczas grzałyby grzejniki w okresie, gdy używałeś pieca tylko do cwu. U Ciebie wygląda to tak, że piec robi co mu się podoba bez względu na to co byś mu nie nastawił na sterowniku...

bastus2, wynik 22m3 jest niesamowity w porównaniu z 5,5 dnia następnego. Niemożliwe, aby całe to ciepło w komin poszło. Skoro nie zagotowała się woda w grzejnikach ani w zasobniku to ciekawe jaki gaz tam się spala, może jakaś mieszanka specjalna serwowana przez lokalną gazownię w postaci 50% powietrza i reszty gazu, tak aby użytkownicy nie musieli się kłopotać doprowadzaniem powietrza do spalania?;-) Można podejrzewać gazomierz ale do tej pory (przed rozpoczęciem ogrzewania gazem) mierzył poprawnie(?) - musiałby w takim razie fałszować pomiar przy większych przepływach.

W kwestii nagrzewania się wody w zasobniku przy wyłączonym grzaniu cwu to o ile się nie mylę nie powinno być żadnej cyrkulacji grawitacyjnej w zasobniku ze względu na zawór trójdrogowy (przynajmniej w euromaxxie jest), który powinien w takiej sytuacji być przestawiony na c.o. Jeżeli zawór byłby uszkodzony to można sobie wyobrazić sytuację, że woda ciągle przepływa przez nagrzewnicę. Ale wówczas grzałyby grzejniki w okresie, gdy używałeś pieca tylko do cwu. U Ciebie wygląda to tak, że piec robi co mu się podoba bez względu na to co byś mu nie nastawił na sterowniku...

Dzis jeszcze raz przyjezdza serwisant Junkersa, zobaczymy co zrobi...

A jak zmusić gazownie do kontroli licznika? Kontrola to podobno kilkaset złotych wydanych przez użytkownika, czyli mnie...

A jak zmusić gazownie do kontroli licznika? Kontrola to podobno kilkaset złotych wydanych przez użytkownika, czyli mnie...

A może po prostu jechać do nich z podaniem typu:

" W związku z podejrzeniem niewłaściwej pracy licznika gazu powodującej zawyżanie wskazań UPRZEJMIE PROSZĘ o sprawdzenie poprawnosci jego działania i/lub ewentualną podmianę na inny itp itd .... Informuję, iż kocioł wraz z instalacją został sprawdzony przez autoryzowany serwis stąd podejrzenie złej pracy gazomierza."

Czasami po dobroci więcej można wskurać niż idąc od razu z pretensjami. Spróbuj, może się uda. Wiedział byś wtedy, ze to nie licznik jest winien.

Fakt, nieźle łykają. Ja i tak jestem zadowolony, znajomi twierdzili że gaz mnie zeżre, a tu nie jest najgorzaj. Paląc węglem w tym czasie też pewnie musiałbym spalić jakieś 0,5 tony ( tona węgla ponad 500 pln ) a może i więcej ( grudzień był mroźny). No i to podkłdanie do pieca, wyrzucanie popiołu, jedno pomieszczenie spisane na straty. A tak mam kotłownio-suszarnio-pralnię, na ścianie płyteczki i plazma 50" :D :) Mam pytanie do kolegów gaziarzy, słyszał który o dotacji z gminy za zamontowanie ekologicznego kotła c.o.

( coś mi się obiło o uszy).

Witam

A nasz Termet spalił średnio pzrez ostatnie dni 12,3m3 na dobę :( (jakies 140m2) . Co prawda wszystko jesscze schnie, tynki w pazdzier. robione a pozniej posadzki.

Czy to duzo?

Zależy jaki dom , jaka powierzchnia do ogrzania , jaka kubatura budynku , jaki materiał na ściany , jakie ocieplenie , jaki typ kotła , jaki typ instalacji c.o. , jaka strefa klimatyczna umiejscowienia budynku etc ... :lol: