Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z gaziarzami rozmowa krótka, jak się panu nie podoba, to proszę rozwiązać umowę.

Ciekawe co zrobią jak ludzie ich posłuchają i będą tracić udziały w tym rynku??? Osobiście teraz jestem w tar W-1.1 - i myślę, że mógłbym zrezygnować z usług tego dostawcy, ale jak na razie koszty są jeszcze znośne za ten komfort.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a przy jakiej temp. zasilanie i w jakim czasi nagrzewa sie do takiej temperatury ?

Może nie odpowiem jaką temp zasilam. Zasilam aktualnie stałą mocą 1,9kW non stop (minimum kotła). Ale wiem, że przy starcie woda miała 26st na wyjściu. Po 3-4h ma 29st i tak pozostaje.

Ale nie można tego porównywać. Wystarczy że włącze trzeci bieg pompki i już zasilanie ma zamiast 29st -> 26st.

Cerbin masz małe zużycie na CWU i gotowanie, u mnie 4 kubiki średnio na mc, albo ja mam duże :) sam nie wiem, garaż też nie ogrzewany nie ma drzwi do kotłowni i rurki do zasobnika nie ocieplone do końca może to powód,

Zużycie u mnie od początku listopada, 100 kubików w domu 21 stopni, ale sporo miejsc nie ocieplonych na poddaszu, parapetów wew. brak to pizga trochę pod oknami, drzwi na poddaszu też brak no i jeden pokój na poddaszu tylko 15 cm wełny zamiast 25 jak wszędzie, reku też jeszcze nie odpalony a kanały z każdego pokoju wypuszczone na strych. oj trzeba się brać za ocieplanie, bo grzeje niebo :(

U mnie jest 2+1, a to 1 ma 2.5 roku, więc na jego posiłki i mycie idzie mniej gazu niż dorosłego. Praktycznie zawsze obiadokolacja gotowana, w weekendy to nawet i obiad i kolacja bywa;) U sąsiadów 2+0 jedzących posiłki w pracy zużycie gazu jest niższe o ok. 30% o ile pamiętam. (poza sezonem) Piec 1f, zasobnik 100L. Zużycie gazu maj-sierpień średnia miesięczna od 2.6 do 0.6 dziennie. Średnia dzienna za 05-08 wychodzi 1.2m3. Chyba średniostatystyczna wartość.

Kotłownia otwarta, garaż nieogrzewany, zimno jak pieron, więc w weekend ociepliłem zasobnik wełną, widać różnicę w trzymaniu ciepła (wg wskazań czujnika). To samo zrobię z rurkami, jakaś drobna zmiana in plus też będzie.

kurde to u mnie coś nie tak, u nas na ta chwilę tylko Żona i ja, do tego całymi dniami nie ma nas w domu prawie, gotowanie na indukcji, kocioł ten sam co u Ciebie, zasobnik tez 100 litrów i to dobry bo kwadro, bez cyrkulacji, bo na razie tylko dolna łazienka, temp w zasobniku 40 stopni, wiec też nisko, kran w kuchni podpięty pod zasobnik elektryczny.

Muszę się brać zatem za ocieplanie, ale czy aż o polowe spadnie mi zużycie na CWU po tych zabiegach....

Muszę się brać zatem za ocieplanie, ale czy aż o polowe spadnie mi zużycie na CWU po tych zabiegach....

Wystarczy że masz jeden spory mostek ciepła, przez który ucieka ciepło a może być taki efekt.

Wyobraź sobie że siedzisz w nagrzanym samochodzie. Wystarczy że lekko uchylisz tylko jedno okno a temperatura szybko spadnie.

Witam wszystkich

Kocioł Immergas Victrix v2 12 ze 160l zasobnikiem i pogodówką grzeje okolo 100m2 domek parterowy, wentylacja grawitacyjna. Ustawiona temperatura to 21 stopni, a grzeje tak do 21,4 To jest nasz pierwszy sezon grzewczy i cały czas walczę z ustawieniami. Narazie jest ustawiony na tryb ręczny i stala temperatura 21 stopni. Krzywa grzewcza ustawiona na nr 1 a kocioł dalej sie wyłącza bo osiąga temp. zadaną. Większość instalacji to grzejniki Kermi i jeden Regulus w sypialni, jest tez podłogówka w kuchni oraz zrobiony powrót w łazience przez podłoge od grzejnika drabinkowego. u mnie od momentu uruchomienia kotła tj 15październik do dzisiaj 120m3 gazu poszło.

Na stropie mam tylko 20cm wełny i w planie mam dołożyć jeszcze jakies 15cm tylko wydaje mi sie że zużycie jest ok, więc czy jest sens takiej inwestycji ? co myślicie?

Z góry dzięki :)

sąsiedzi z bliźniaka: 2+0, posiłki poza domem, ocieplenie ciut gorsze niż moje (podłoga styro średnia lambda 6cm chyba, ściana 15, skosy wełna 25) ale podbitka, drzwi wewnętrzne i w pełni zrobione poddasze, więc warunki startowe raczej lepsze niż moje. KzPW, podłogówka + grzejniki na parterze, grzejniki na piętrze, junkers 2f czyba 3-28. Zużycie ok. 7m3, z czego 6.5 patrząc po poprzednich miesiącach - CO. Ponieważ jestem już zaawansowanym laikiem, to dzisiaj zabawa z ustawieniami w FW200 przy piwie:) Edytowane przez Cerbin

Dom przebudowany ze starego - 170m po podłogach. Poddasze, piwnica z jednym grzejnikiem w pralni, wysoka ścianka kolankowa 120cm

(to i kubatury dużo). Dół 45m podłogówki i grzejniki, góra grzejniki.Ocieplenie 16cm styro, poddasze 25cm wełny, stropy 10cm styro. Piec Vitodens 200 19KW, zasobnik 120litrów, indukcja.

3 dorosłych i dziecko. Są ciepłolubni - temp wewnątrz domu 23 stopnie.

Na dzień dzisiejszy spalanie rzędu 7,11m3.

Trzy razy w tygodniu przepalam rekreacyjnie w Kozie - 3 ołówki i trzy kawałki dębiny lub grabu sezonowanego.

Edytowane przez mr6319

za bardzo mi sie nie chce wierzyc ale licznik powie prawde :)

chodzi o to ze u mnie od 22 jak konczy sie dzienna temp do 5 jak zaczyna sie dzienna, to tem spada o 1 st to minimum

a jak z tym spadkiem tem przez noc jest u pozostałych

U mnie ustawienie komfortowe kończy się o 22.30 w dni powszednie, a zaczyna o 6 rano, z różnicą 1C pomiędzy ustawieniami. Temperatura w nocy do tej pory nie spadła aż o 1 stopień jak u Ciebie. Wstaję kilka - kilkanaście minut po przejściu pieca na temperaturę komfortową i na wyświetlaczu widzę, że jeszcze 0.4C do dogrzania, w związku z tym szacuję, że w ciągu nocy temperatura w domu (przy dodatniej na zewnątrz) spada o ok. 0.5C. Przy cieplejszych nocach bywa lepiej. Jak będzie zimą - nie wiem, wprowadziliśmy się na wiosnę. Liczę się z tym, że rachunek może nas trochę zgnębić :) Dodam, że dom jest piętnastoletni, więc nie musimy osuszać.