Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jest to starsza wersja WB1B , zakres mocy odczytałem z tabliczki znamionowej. Nowszy model WB1C ma właśnie takie zakresy (już od 6.5kW). Na razie próbuje się kontaktować z serwisem czy jest możliwość zmiany zakresu modulacji w dół. Nie wiem czy to jest w ogóle możliwe ale spytać nie zaszkodzi, może potrzebny do tego jest jakiś soft. Nad pogodówką się zastanawiam ale koszt to ponad 1k. Raczej pójdę w wymianę pieca na taki z mniejszą dolną mocą (widziałem już takie od 1.9kW), tylko nie wiem jaki ( znów spędzę mnóstwo czasu na szukanie). Na razie spalanie na poziomie 8m3 przez ostanie dni mnie nie zadowala.

Dziękuję za odzew.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jest to mało przy takiej powierzchni domu, ale zastanów się czy wymiana pieca w jakikolwiek sposób Ci się opłaci. Nie orientuję się ostatnio w cenach, ale firmowego kondensata poniżej 7 k chyba raczej nie znajdziesz... Do tego robocizna, itp. Mam duże wątpliwości czy wymiana kotła zwróci się w sensownym czasie...

Pogodówka na pewno da Ci wygodę - kocioł sam będzie dobierał odpowiednią temperaturę zasilania.

Edytowane przez Mar_Mac

Dom z użytkowym poddaszem 130m2, 6 okien dachowych, Ytong 40cm od 01.11.2012. do 01.12.2012 zużyte 120m3 razem z CWU, nie palone w kominku,

(120m3 odjąć ok 18m3 na ciepłą wodę, wychodzi 102m3/miesiąc tylko CO)

Temp wew:

od godz. 05.00 do 01.00 ustawione na 22.00 stC

od godz 01.00 do 05.00 ustawione na 21.00 stC

Dom pow. użyt. 145 m/2. z użytkowym poddaszem (200m/2 po podłodze) Podłogówka włączona - kuchnia, wiatrołap i 2 łazienki. Piec Vaillant 246 eco tech z zasobnikiem 150l. Tem. od od godziny 14.00-22.00 -21 st. c pozostała 19,5. Silka 24 cm + styro 15cm grafit +. skosy 28cm wełna wsp. 0,32- 0,36, sufit 40 cm wełna wsp. 032-036

Zużycie

- pażdziernik 2012 - 1,7 m/3 śr. dobowa - średnia tem. miesiąca dzień 12st.C, noc 6 st. C

-listopad 2012 -3,0m/3 śr. dobowa - sr. tem. miesiąca dzień 7,3st. C, noc 2,5st. C

grudzień 2012r. do 08.12. - 5m/3 śr. dobowa- śr. tem. misiąca dzień -2st.C , noc -5st.C

Zużycie obejmuje CO, CW i jedzonko dla 4 osób

Co ważne - 5 razy w tygodniu od godziny 17.00 do ok 21,00 palone w kominku z DGP grawitacyjne. , ok. godziny 20.00 dół 21.5st. C , góra 20,5St. C. Ok. godziny 6.00 rano dół 20st. C , góra 19 St. C.

Edytowane przez taurus2006

A u mnie tak:

Użytkowej. 130 m2. włącznie z użytkowym poddaszem. Podłogówka ok. 45m2 Piecyk Junkers ZSB14 z zasobnikiem 150l + fw 200 (na grzejniki ust. krzywa; pkt pocz. 31 koń. 49 a podłogówka ust. standardowe)

Ogrzewanie 21oC - godz. 5.00 - 7.00 , 15.00-17.00, 18.00-22.00. Oszczędzanie 19oC.

Na piecu ustawione: moc na 6, a woda na e

Silkat 24 cm + styro 12cm. Poddasze skosy 23cm wełna + 8cm (po krokwiach).

Zużycie

- od 30 października do 6 grudnia poszło 266 m3

Tylko z tym wyjątkiem, że mieszkamy we czwórkę (2+2) pełną parą dopiero od 1 grudnia - do tego czasu ogrzewanie było "doraźne" tzn. 18-19oC

Pytanie jak można zejść ze zużyciem niżej? Co by tu jeszcze ustawić/zmodyfikować? :)

Zużycie

- pażdziernik 2012 - 1,7 m/3 na miesiąc - średnia tem. miesiąca dzień 12st.C, noc 6 st. C

-listopad 2012 -3,0m/3 na miesiąc - sr. tem. miesiąca dzień 7,3st. C, noc 2,5st. C

grudzień 2012r. do 08.12. - 5m/3 - śr. tem. misiąca dzień -2st.C , noc -5st.C

Co ważne - 5 razy w tygodniu od godziny 17.00 do ok 21,00 palone w kominku z DGP grawitacyjne. , ok. godziny 20.00 dół 21.5st. C , góra 20,5St. C. Ok. godziny 6.00 rano dół 20st. C , góra 19 St. C.

to raczej jest średnia dobowa a nie miesięczne zużycie

W zeszły weekend odpaliliśmy centralne . Pierwszy sezon, więc trochę eksperymentujemy . Przez dwa dni nie paliliśmy w kominku (ale dom nagrzany) i centralne chodziło - aż było za gorąco. Zmieniliśmy ustawienia krzywej grzewczej i powoli dochodzimy do tego, co lubimy.

W okresie przed włączeniem co mieliśmy zużycie 1,3m3 / dobę - uważam, że dużo jak na dwie (w porywach trzy) osoby. Ale zmywam na piechotę na razie.

Po ustabilizowaniu temperatury na żądanym poziomie mamy okolo 4 m3/ dobę (na razie w nocy temp. nie spadla poniżej - 10 stopni), ztego trzeba odjąć 1,3 m3 na cwu i gotowanie. Noi lekko przepalamy w kominku - teraz bardziej dla przyjemności niż w celach grzewczych.

Koleżanki i koledzy. Mam pytanie dot. ciepłej wody i pompy cyrkulacyjnej. Jak te dwie funkcje pogodzić? Ustawiłem na funkcję "osobne programy". Jak na razie to eksperymentuje,a wolałbym Wasze porady. Na chwilę obecną mam ustawione c.w.: 6.00-10.00 na 45oC, 10.00-17.00 na 25oC, 17.00-21.00 na 45 oraz 21.00-6.00 na 15oC. Natomiast pompa cyrk. włączona (od do) 6-9, 12-16 i 19-23. Czy w ogóle jest sens ją ustawiać na czasowe czy niech chodzi 24/7.

A przy takich ustawieniach:

"Użytkowej. 130 m2. Podłogówka ok. 45m2 Piecyk Junkers ZSB14 z zasobnikiem 150l + fw 200

(na grzejniki ust. krzywa; pkt pocz. 31 koń. 49 a podłogówka ust. standardowe)

Ogrzewanie 21oC - godz. 5.00 - 7.00 , 15.00-17.00, 18.00-22.00. Oszczędzanie 19oC.

Silkat 24 cm + styro 12cm. Poddasze skosy 23cm wełna + 8cm (po krokwiach)."

Nie powinna być ustawiona moc pieca na 3 lub 4?

Mam na 6, bo tak serwisant ustawił i instrukcja mówi podobnie - to po co inne opcje 1-5 ???

A przy takich ustawieniach:

"Użytkowej. 130 m2. Podłogówka ok. 45m2 Piecyk Junkers ZSB14 z zasobnikiem 150l + fw 200

(na grzejniki ust. krzywa; pkt pocz. 31 koń. 49 a podłogówka ust. standardowe)

Silkat 24 cm + styro 12cm. Poddasze skosy 23cm wełna + 8cm (po krokwiach)."

Nie powinna być ustawiona moc pieca na 3 lub 4?

Mam na 6, bo tak serwisant ustawił i instrukcja mówi podobnie - to po co inne opcje 1-5 ???

Jesli masz FW200, to ustawienia pokręteł na piecu nie mają znaczenia.

Polecam watek na forum dotyczący tego modelu pieca:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149738-Kocio%C5%82-Junkers-Cerapur-Smart-ZSB-14-3C-w-praktyce

Może mi ktoś powiedzieć ile m3 zużył przez cały ubiegły sezon grzewczy? Lub ile go kosztował cały sezon grzewczy? Oraz ile m2 jak ocieplony dom i czy z CWU czy bez. Z góry dziękuję za odpowiedź. Potrzebne mi są te dane bardzo, bo zastanawiam się czy stać mnie na ogrzewanie gazowe.

Potrzebne mi są te dane bardzo, bo zastanawiam się czy stać mnie na ogrzewanie gazowe.

To zależy od zapotrzebowania domu, spróbuj je policzyć w kWh, potem skorzystaj z mojego arkusza ze stopki. Moje dane za ost 7 lat są tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165

Może mi ktoś powiedzieć ile m3 zużył przez cały ubiegły sezon grzewczy? Lub ile go kosztował cały sezon grzewczy? Oraz ile m2 jak ocieplony dom i czy z CWU czy bez. Z góry dziękuję za odpowiedź. Potrzebne mi są te dane bardzo, bo zastanawiam się czy stać mnie na ogrzewanie gazowe.

to może Ty podaj ile zużyjesz węgla-prądu itp., to my Ci powiemy ile wtedy zużyjesz gazu

to może Ty podaj ile zużyjesz węgla-prądu itp., to my Ci powiemy ile wtedy zużyjesz gazu

Ciężko mi na to odpowiedzieć, bo mamy wiatę i tam sporo drewna, co chwilę coś się dokupuje, coś się wytnie, więc nie liczymy ile drewna idzie, na cały sezon. Może powiem tak mam kocioł 25KW, dom wybudowany w 1980r z cegły pełnej i pustaka ocieplony styropianem 8cm , całkowita grubość ściany to 50cm, okna PCV 5-komorowe, dom 200m2 liczone po podłodze, kubatura ogrzewanych pomieszczeń ok 500m2 plus strych i piwnica ale bez ogrzewania. Nie lubię siedzieć w cieple, optymalna temp dla mnie to 19-20 stopni. Da się z tego coś wywróżyć?

Interesuje mnie też ile kosztuje ogrzewanie za cały sezon w nowych energooszczędnych domach? Ile m2 jaki koszt?

Ciężko mi na to odpowiedzieć, bo mamy wiatę i tam sporo drewna, co chwilę coś się dokupuje, coś się wytnie, więc nie liczymy ile drewna idzie, na cały sezon. Może powiem tak mam kocioł 25KW, dom wybudowany w 1980r z cegły pełnej i pustaka ocieplony styropianem 8cm , całkowita grubość ściany to 50cm, okna PCV 5-komorowe, dom 200m2 liczone po podłodze, kubatura ogrzewanych pomieszczeń ok 500m2 plus strych i piwnica ale bez ogrzewania. Nie lubię siedzieć w cieple, optymalna temp dla mnie to 19-20 stopni. Da się z tego coś wywróżyć?

Interesuje mnie też ile kosztuje ogrzewanie za cały sezon w nowych energooszczędnych domach? Ile m2 jaki koszt?

a w dachu czy na stropie ile ocieplenia