Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

A nasz Termet spalił średnio pzrez ostatnie dni 12,3m3 na dobę :( (jakies 140m2) . Co prawda wszystko jesscze schnie, tynki w pazdzier. robione a pozniej posadzki.

Czy to duzo?

Przez ostatnie dni nasz Viesiek spożywa 10m3 gaziu GZ50 / 180 m2 do ogrzania , 560m3 kubatury budynku , ściana Max30 + 10 cm styro , pierwszy sezon grzewczy , grzeję dopiero 2 miesiące - spożycie ogólne - czyli grzanie c.o. , grzanie c.w.u + kuchenka gazowa / .

Ale teraz temperatury na poziomie -4 do +4 stopnie - także warunki do niskiego spożycia bardzo dobre :)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fakt, nieźle łykają. Ja i tak jestem zadowolony, znajomi twierdzili że gaz mnie zeżre, a tu nie jest najgorzaj. Paląc węglem w tym czasie też pewnie musiałbym spalić jakieś 0,5 tony ( tona węgla ponad 500 pln ) a może i więcej ( grudzień był mroźny). No i to podkłdanie do pieca, wyrzucanie popiołu, jedno pomieszczenie spisane na straty. A tak mam kotłownio-suszarnio-pralnię, na ścianie płyteczki i plazma 50" :D :) Mam pytanie do kolegów gaziarzy, słyszał który o dotacji z gminy za zamontowanie ekologicznego kotła c.o.

( coś mi się obiło o uszy).

Nie ma o czym w ogóle dyskutować - ja do mojej pralni / kotłowni / chodzę tylko sobie popatrzeć jak wygląda mój kocioł :) - i nic ponadto - jest czysto , pachnąco i estetycznie - żadnego popiołu , wungla , syfu i brudu - oczywiście koszta ogrzewania większe - ale jak najbardziej współmierne do jakości i kultury ogrzewania :)

Plazmy na ścianie w pralni nie mam ... :cry:

Drodzy użytkownicy kociołków gaziowych - może teraz trochę danych na temat mojego zużycia :

- ostatnia faktura za okres - połowa listopada do połowy grudnia - ca 41 dni rozliczeniowych - zużycie gazu GZ50 : 665m3 - faktura opiewa na kwotę przeszło 900 pln .

/ 180m2 pow ogrzewanej , dom dwukondygnacyjny , pierwszy sezon grzewczy , ściana Max30cm + 10cm styro , kocioł końdensat Viessmanna , parter podłogówka , poddasze grzejniki - rejon południe Polski /.

Co można o moim spożyciu powiedzieć w kontekście danych które przytoczyłem i jakie można wyciągnąć wnioski ??

Witam.

A może ktoś pali Balixią Chaffoteaux&Maury z zasobnikiem ???

palimy pierwszy sezon i skrupulatnie liczymy te kubiki gazu.... wyniki sa takie :

31.08 - 28.10 >>>>srednio 2,3 M3

29.10 - 19.12>>>>>srednio 5,5 M3

19.12- 31.12.>>>>>>srednio 7,3 m3 mróz nocami do -15, w dzień -5

Teraz w styczniu sr. 6,9 m3.

Kanadyjczyk, 116m2, CO, CWU, kuchnia gazowa. na razie bez kominka. okna 1,0, parterówka. temperatura dzień 20C , noc 18,5. bez podłogówki

Kanadyjczyki szybko sie nagrzewają ale i szybko wychładzają.

Ktoś regulował tą Balixię ???

Przepraszam ale chyba wysłałem wczesniej niedokończony post.... coś sie wcisnęło :oops:

Drodzy użytkownicy kociołków gaziowych - może teraz trochę danych na temat mojego zużycia :

- ostatnia faktura za okres - połowa listopada do połowy grudnia - ca 41 dni rozliczeniowych - zużycie gazu GZ50 : 665m3 - faktura opiewa na kwotę przeszło 900 pln .

/ 180m2 pow ogrzewanej , dom dwukondygnacyjny , pierwszy sezon grzewczy , ściana Max30cm + 10cm styro , kocioł końdensat Viessmanna , parter podłogówka , poddasze grzejniki - rejon południe Polski /.

Co można o moim spożyciu powiedzieć w kontekście danych które przytoczyłem i jakie można wyciągnąć wnioski ??

Czytając Twój post dochodzę do wniosku że w Viessmannach montują jakiś system drenażu kieszeni szczęśliwego posiadacza superkotła. :D

A tak bez jaj, to wydaje mi się trochę dużo, fakt że grzejesz kawał chałupy. Wychodzi, że ciągnie na dobę średnio ponad 16 m3. W poprzednich postach pisałeś że 12 m3 lub jak w jednym z ostatnich że 10 m3. Co jest grane ?

(...)

Czytając Twój post dochodzę do wniosku że w Viessmannach montują jakiś system drenażu kieszeni szczęśliwego posiadacza superkotła. :D

A tak bez jaj, to wydaje mi się trochę dużo, fakt że grzejesz kawał chałupy. Wychodzi, że ciągnie na dobę średnio ponad 16 m3. W poprzednich postach pisałeś że 12 m3 lub jak w jednym z ostatnich że 10 m3. Co jest grane ?

No właśnie :lol:

Faktycznie zużyłem tyle gazu i muszę zapłacić taką fakturę - tylko - podałem te dane aby ukazać całkowity bezsens porównywania zużycia gazu przez uczestników tej dyskusji - co z tego że mam taki kocioł jaki mam , dom o określonej powierzchni i kubaturze , system c.o przeze mnie posiadany - dane te absolutnie nic nie mówia o dużym bądź małym zużyciu gazu - poprzednia moja faktura za okres półtora miesiąca wynosiła 600 pln / czas rozruchu i odpalania instaklacji c.o / , ta z kolei - taka wysoka - zużyłem ponad 600m3 gazu - takie zużycie spowodowane było wygrzewaniem przeze mnie dopiero co ułożonych parkietów - a ponieważ mam parkiety z egzotycznego Lapacho - bardzo ważny jest czasokres pomiedzy ułozeniem parkietu a jego szlifem i lakierowaniem - wówczas utrzymywałem w domu temp ponad 23 stopnie - kocioł pracował czas cały prawie trzy tygodnie - stąd takie zużycie - które de facto nic nie mówi o narmatywnym zużyciu które mam teraz , ale na podstawie tych danych można by wysnuć wniosek - el masacre ...

Dlatego licytowanie się pomiedzy uczestnikami tej dyskusji ile komu kocioł zeżarł gazu nie ma wiekszego sensu - zbyt wiele jest czynników które mają na to wpływ a o których sie nie wspomina podając zużycie gazu ...

:)

El masacre...

Patrze wlasnie na fv, okres od 15.10 do 08.12, poszlo 226 m2 gazu,gz50.

Pare postow wyzej pisze czym i co grzeje.

Pzdr

Luca

Chyba trochę przesadzasz, przecież nie ma tragedii. Grzejesz kawałek chałupy, myślisz że węglem było by taniej.

;-)

Chodzilo mi o to, ile gazu poszlo koledze Pablito. Ja jestem zadowolony ze "swojego" zuzycia.

Pzdr

Luca

Faktycznie zużyłem tyle gazu i muszę zapłacić taką fakturę - tylko - podałem te dane aby ukazać całkowity bezsens porównywania zużycia gazu przez uczestników tej dyskusji

Nadal nie widzę w tym bezsensowności. Miałeś tragiczne zużycie, ale miałeś też wyjątkową sytuację - forumowicze potrafią w miarę rozsądnie myśleć i wiedzą, że sytuacje wyjątkowe przynoszą też wyjątkowe efekty. Ale większość z nas pisze o zużyciu w warunkach NORMALNYCH. Jeśli takie nie są, to jest to zazwyczaj podkreślone w tekście.

Racjonalnie podane zużycie powinno zawierać o wiele więcej danych niż tylko " zużyłem 5,6m3 na dobę " .

A nawet podanie o wiele więcej danych jak takie na przykład : jaki kocioł , jaka powierzchnia , kubatura , ilość ogrzewanych kondygnacji , dodatkowe źródła ogrzewania , jakość systemu c.o też nie dają żadnej miarodajnej oceny że jak jednemu kocioł pali tyle , to przy podobnym budynku itepe, kocioł powinien palić drugiemu podobnie ...

Jest mnóstwo dodatkowych czynników które mają kolosalny wpływ na zużycie gazu nie podawanych przez forumowiczów - i przez to wprowadzających innych w błąd i formułujące twierdzenie że mnie spożywa mało lub dużo za dużo ...

Wszystkie te dane o spożyciu to tylko bardzo orientacyjne informacje mogące jedynie dać pogląd na rząd spożycia gaziu przez system ogrzewania lub całokształtową konsumpcję gazu / c.o , c.w.u , i na przykład kuchenka gazowa / - o której to adwersarze bardzo rzadko wspominają ...

No właśnie, takie informacje dają pojęcie o tym, jaki rząd wielkości wchodzi w grę. I dlatego są bardzo pożyteczne. Przynajmniej były dla mnie - przy zużyciu gazu prawie 19 m3 na dobę skłoniło mnie po przeczytaniu informacji z tego wątku do wezwania serwisanta (dom 200 m2, wysokość pomieszczeń 3 m, kocioł Vitodens 200 z pogodówką i vitotrolem 300, duże okna, dobrze ocieplony - 14 cm wełny w ścianach trójwarstwowych, 20 cm wełny na strychu, 20 cm styropianu na podłodze na gruncie).

Po wyregulowaniu kotła i obniżeniu krzywej grzewczej z 1,6 na 1,3 zużycie spadło do 12 m3/dobę.

Oczywiście są tacy, który "osiągają" zużycie niższe - ale rząd wielkości jest już OK.

I bardzo proszę nie zniechęcać do podawania tu informacji - są naprawdę przydatne.

Pzdr. Joasia.