Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyżby?

Rossi próbuje opatentować swój pomysł twierdząc, że działa na zasadzie zimnej fuzjii, ale w jego opisie pełno wyjątkowo nieprecyzyjnych sformułowań.

Poza tym to głównie Rossi twierdzi, że to działa. Komentarzy niezależnych użytkowników jakoś brak.

Na razie próbuje opatentować ideę. Co nie jest równoznaczne z działającym urządzeniem. Jest wiele patentów które nigdy nie doczekały się realizacji - z różnych przyczyn. Jeżeli to rzeczywiście prawda, to będzie to wynalazek na miarę ognia lub koła. Na razie właścicielem domeny ecat-polska.pl jest:

ABONENT:

firma: ECAT-Polska

ulica: Fałata 2D/7

miasto: 59-920 Bogatynia

Firma mieszcząca się w mieszkaniu w bloku i zajmująca się handlem wysyłkowym. Pewnie mają te reaktory między konfiturami w piwnicy. Strona służy jedynie gromadzeniu danych osobowych lub jako zaplecze SEO. Dociekliwym polecam przejrzenie CEIDG i sprawdzenie kto jest właścicielem i czym się zajmuje oraz jakie inne działalności są zarejestrowane pod tym adresem. Doradzam mocno idącą powściągliwość!!!!

Koledzy

Jak powinno wygladac ekonomiczne grzanie ? To moj pierwszy sezon i kociol chodzi drugi miesiac. Na chwile obecna za styczen mam srednie spalanie 7m3, ale w ostatnich dniach pozmienialem ustawienia, jednoczesnie nastaly mrozy wieksze przez caly dzien i spalanie podskoczylo do prawie 10m3. Dom ma kubature 600m3, powierzchnia podlog 176m2, uzytkowa pomieszczen ogrzewanych 150m2, wszedzie podlogowka i teperatura srednio 20 stopni.

Na poczatku mialem ustawione 24h 20 stopni, ale podlogi za dnia stygly i w nocy rozgrzewaly sie, obecnie grzeje od 13 do 20 stopni od 17 do 21 stopni a od godziny 21 ma spadac do 19,5 stopni.

Lepiej grzac stale 20 ? Czy takie wychladzanie i rozgrzewanie spala wiecej gazu ? Jak madra, ekonomiczna i zarazem wygodna praktyke grzewcza wybrac ?

KosGos, generalnie watek jest o ilosci zuzytego gazu, ( dzieki za Twoje dane), mniej na temat ergonomiki spalania gazu etc. Poszukaj na forum, ogrzewanie, tam jest duzo na temat jak ustawic kociol i jak palic w zimie.

Zasadniczo podlogowke grzeje sie rowno, duza masa, przy dobrym ociepleniu domu powoduje ze trudno regulowac temperature pomieszczenia, natomiast moc oddawana z podlogowki podlega samoregulacji, im wyzsza temp w domu, tym mniej oddaje ciepla, temperatura spada, moc oddawana sie zwieksza, gdzies jest punkt gdzie oddawana moc, i zapotrzebowanie na cieplo sie bilansuja i tam ustala sie temperatura.

Jedyne co mnie zastanawia, to fakt ze odczuwasz cieplo podlogi, dobrrze zrobiona podlogowka przy dotknieciu reka nie powinna w wyraznym stopniu byc ciepla. Inaczej jestes na dobrej drodze do problemow zdrowotnych, co nie znaczy ze od razu umrzesz czy ciezko zachorujesz. Z tego co piszesz, wnioskuje ze masz krzywa grzania ustawiona tak, ze przy spadku temperatury zewnetrznej (noc), mocno podnosi sie zadana temperatura na wyjsciu kotla.

Witam

jestem nowym forumowiczem :p

Proszę o pomoc.

Posiadam piec dwufunkcyjny kondensacyjny z zamkniętą komorą firmy ARISTON GENUS PREMIUM 25KW z zasobnikiem 105l.

Mam problem z optymalnym ustawieniem tego pieca.

Posiadam dom parterowy z uzytkowym poddaszem na dole podłogówka na górze grzejniki4szt. powierzchnia podłóg około 180 m2.

Obecnie na zasilaniu podłogówki ustawione mam 33 stopnie na piecu 38 jesli chodzi sama podłogówka a jeśli załączają się grzejniki to zasilanie grzejników 40 stopni na piecu 42 stopnie. temperatury zadane 22 stopnie od 14 - 22 na dole na gorze 20 stopni od 18-22.00

CWU od 18-22.30 41stopni.

Zużycie gazu 5-6 m3 przy temperaturze jak jest teraz czyli 0-8 stopni.

Czy ktoś może mi doradzić co zrobić żęby było oszczędniej.

Dom jest oczywiścize nowy 2 sezon grzewczy. 15 cm styropianu na ścienie i 25 wełny na poddaszu.

pogodówke mam wyłączone tak zalecił mi serwisant że będzie oszczędniej.

Ogólnie jestem zadowolony tylko jak czytam że wasze kociołki spalają 4-5 m3 na dobę przy 0 stopni to to już jest miło a w domu macie 22 stopnie. jak to robicie.

Kolego możesz napisać w jaki sposób na kotle 1-no funkcyjnym ustawiasz osobne temperatury dla podłogówki i grzejników ? Masz jakoś rozdzielone obiegi z osobnymi programatorami ?

Aby nie zaśmiecać tego tematu może napisz tutaj w temacie dedykowanym temu kotłowi:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172585-kocio%C5%82-Ariston-Genus-Premium-System-24

Ile kosztuje kg brykietu?

10kg około 6-8 pln. Generalnie ile zapłacę za drzewo czy brykiet dokładnie tyle samo kosztuje mnie gaz. Plusem palenia w kominku jest tylko to że jest znacznie przyjemniej, nie jest to żadna oszczędność w porównaniu do gazu ( przynajmniej w moim przypadku). Gazem grzeje do 22*C i nawet przy takiej samej temperaturze (bo mocniej nie grzeje) przy paleniu w kominku, odczucie temperatury jest zupełnie inne. Przepalam praktycznie codziennie około 2-3 godzin.

Edytowane przez Maximusopijus

Ile gazu??? Hmm...

Od 01-01-2013 do dziś(28-01-2013) zużyłem 229m3 tj. 8,17m3 na 24h.

Od 01-12-2012 do 31-12-2012 poszło 254m3,czyli 8,19 na 24h.

Od 01-11-2012 do 30-11-2012 - 166m3,czyli 5,53 na 24h.

Czy dużo - musicie mi powiedzieć.

Nadmieniam, że to I sezon grzewczy. A za uwagi będę wdzięczny jak nie wiem co;)

Informacje:

Dom jednorodzinny - ok.130m2 z użytkowanym poddaszem (łazienka i dwa pokoje)

Podłogówka ok.50m2 na parterze - reszta grzejniki

Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C + IPM2 + FW200

Ustawienia ogólne:

Grzejniki (I obieg) - pocz. 39 koń.51 - max 65

Podłogówka (II obieg) - projektowa 45 - max 55

grzanie 5.30-6.30 oraz 13.00-13.30 oraz 17.30-20.00 na 20,50C

przeciwzamrażanie 20.00-5.30 na 190C

reszta to oszczędzanie na 19,50C

Wyłączone do niższego mam oba obiegi na TAK - doradźcie czy warto ustawiać na NIE (nonstop grzanie, ale z małą mocą)

Cześć!

Przeglądam forum anonimowo już od dłuższego czasu ale z braku porównywalnej odpowiedzi zdecydowałem się napisać i poprosić Was o pomoc i ocenę mojej sytuacji albowiem od ponad miesiąca korzystam z ogrzewania gazowego i nie wiem jak moje wyniki należy odczytywać na tle innych?

Parametry domu: Powierzchnia po podłodze to 355 m2. Dom posiada dwie kondygnacje oraz poddasze użytkowe. Kubatura całości to 780 m3. Dom wybudowany ok. roku 2000. Kończę właśnie całkowity remont dlatego podłogi betonowe są jeszcze odkryte (bez okładzin, takich jak deska czy wykładzina), na ścianach gładzie...lecz wszystko już wyschnięte. Wilgotność 40-50%. Mury o grubości 24 cm zrobione są z pustaka i cegły oraz ocieplone styropianem o gr. 10 cm. Dach ocieplony wełną mineralna o grubości 20 cm, w tym papa i pełne, choć mało szczelne, deskowanie. Posadzka na pierwszej kondygnacji ma zaledwie 5 cm styropianu (chce wyłożyć ją drewnem by ograniczyć ucieczkę ciepła). Wszystkie pomieszczenia, w tym garaż będący w kubaturze domu, są ogrzewane. Posiadam jedynie piec kondensacyjny Immergas Victrix 24 z czujnikiem temp. zew. oraz sterownikiem wew. będącym jednocześnie czujką pokojową (reprezentatywny). Kaloryfery odkręcone są na full, nie posiadają głowic termostatycznych. Dom położony na Lubelszczyźnie a zatem w III strefie klimatycznej. Gaz służy jedynie do ogrzewania domu oraz dla celów CWU (zasobnik 250l). Nie posiadam podłogówki (nie mogę już jej też dodatkowo wykonać) ani rekuperacji. Wentylacja grawitacyjna bardzo sprawna - turbowenty na kominach i ciąg idzie w jedną stronę. Okna drewniane z Sokółki (wprawdzie sprzed prawie 20 lat...ale) 3 szybowe (nie chcę też ich wymieniać - fachowcy mówią, że są bardzo dobrze wykonane i solidne a w dodatku zapewniają dobrą mikro-wentylację.

Dla celów weryfikacji ustawiłem temperaturę żądaną wewnątrz domu na 20 stopni/24h. Pomiary zużycia gazu wskazują, że przy mrozach -15 w nocy a -8 w dzień piec spala 23-25 m3 gazu na dobę. Przy mrozach na poziomie -10 w nocy i -5 w dzień spalane jest 21-22 m3 gazu na dobę. Przy temperaturze zew. od -5 w nocy do -2 w dzień zużycie gazu wynosi ok. 19-20 m3 gazu na dobę. Przy temperaturze dobowej w okolicach zera stopni spalanie to wynosi ok 17-18 m3 na dobę.

Średnio temperatura odczytywana na piecu to ok. 45-50 stopni. Temperatura wewnętrzna waha się od 19,7 do 20,2 stopni (odczyt ze sterownika pokojowego (reprezentatywnego) CAR v2).

Nie zmieniam innych parametrów - jedynie krzywą grzewczą co kilka dni by zobaczyć jak daje rade piec. (Najmniejsze zużycie zaobserwowałem jak na razie przy krzywej 4,0...ale schodzę dalej).

Wydaje mi się, że w porównaniu z danymi innych forumowiczów jest to bardzo duży wynik zużycia tego cennego surowca . Proszę o opinię czy w przypadku takiego domu spalanie jest właściwe, czy raczej powinienem myśleć o innym rozwiązaniu. Może ktoś ma podobny piec i mógłby podpowiedzieć jak właściwie ustawić parametry pracy by zmniejszyć spalanie i zachować komfort termiczny.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam.

Witaj!

Coś masz nie tak... :confused:

Przykładowy mój domek:

Lubelszczyzna (południowy wschód): okolice Zamościa.

Powierzchnia użytkowa:132,8 m2

Powierzchnia zabudowy:148,3 m2

Powierzchnia całkowita:216,9 m2

Kubatura:758,9 m3 (nie wiele mniejsza od twojej)

...i tak jak pisałem wyżej zużycie sięga 8 m3 na dobę.

Ściany 24cm (tzw. pustak) + 12 styropian.

Dach dachówka cementowa + wełna 18cm między krokwiami + 5 po całości.

Podłoga 10 cm styropian.

Kisielewski-gdzieś musi Ci ciepło zwiewać (strop?) bo zużycie masz rzeczywiscie duże.Mnie pomogło rzucenie luzem na strop dodatkowej wełny i przykrycie jej pianką z rolki i wymiana drzwi zewnetrznych i tych na poddasze na szczelne,ocieplone.No ale ja mam taka "niezależną" klatkę schodową i cug mi sie robił od wejscia na sama góre na strych zabierając po drodze ciepło z pięter.Dla porównania mój dom z lat 90-tych,docieplony styro 10cm,ale sciany trochę grubsze,okna nowe ale nie jakiś tam wypas,kubatura ok.700m3,III strefa (Podhale),kocioł 1F.18 kW,pow. użytkowej ok.200m2+50m2 nieogrzewanego poddasza,ogrzewane ok 150-160m2 zjada przy temp.wewn. 20st/dzień-19,5/noc+zasobnik 150l. w ostatnim okresie średnio 10m3/doba (średnia za 21 grudzień -21 styczeń).Może warto odżałować te kilka stówek i zrobić badanie kamerką termo? A może te okna wcale nie takie już świetne? * poprawiona kubatura ogrzewanych powierzchni (chociaż nie wiem,czy prawidłowo policzona-pododawane kubatury pomieszczeń ogrzewanych-tak się to liczy?) około 450m3. Edytowane przez chinchilla
korekta

Pastuszek82 - jak na mój gust, to coś źle liczysz tą kubaturę - skąd u Ciebie te 760m3? Druga kwestia to powierzchnia użytkowa - 133 m2 przy 217 m2 podłogi? Jak Ty to liczysz? Nie masz ściany kolankowej i skos idzie od samej podłogi na poddaszu?

Kolego Kisielewski, witamy :) Od razu widać, że śledzisz wątek, bo dokładnie opisałeś swoją sytuację. Brawo :)

Wg mnie przy takich parametrach budynków za dużo nie poprawisz bez większych nakładów. Styropian - 10 cm - dosyć cienko. Pierwsza kondygnacja - 5 cm styropianu to mało - podłoga raczej tutaj dużo nie zmieni bo ile jej położysz? 2, może 2,5 cm. Czy przy braku głowic na grzejnikach wszędzie jest równa temperatura? Jeżeli nie, to warto zainwestować w głowice (30-40 zł / szt) i niech pilnują, żeby nie było pomieszczeń w których będzie za ciepło. Obowiązkowo w garażu - po co go grzać? Co do okien to trudno powiedzieć - nie znam ich. Niby 3 szybowe ale czy to są 3 szyby zespolone, czyli z 2 komorami? Moi rodzice mają Sokółkę 3 szybową ale bodajże na zasadzie każda szyba osobno i powietrze pomiędzy nimi - ciągnie od nich niesamowicie.

Przy takim budynku uważam, że żadne regulacje parametrów pracy kotła nie pomogą. Jest to duża powierzchnia i nie ma co ukrywać, że jak na dzisiejsze standardy - dosyć słabo wycieplona. Zużycie gazu adekwatne do powierzchni i wycieplenia :)

update: u mnie przy mrozach: -8 w nocy i -6 w dzień, średnie zużycie gazu z 5 dni wyniosło 8,3 m3 na dobę (nie palone w kominku). Przy -10 w dzień i -15 w nocy poszło średnio 9m3.

Generalnie przez ostatnie 11 miesięcy zużyłem 900m3 gazu. Wychodzi na to, że ze spokojem zmieściłem się w taryfie w.2 :) W tym czasie spaliłem w kominku coś koło 2, może 3 m3 drewna. Czysto rekreacyjnie.

Edytowane przez Mar_Mac
dodanie informacji

Moje zużycie za ostatnie 10 dni:

19.01.2013 - 4,97

20.01.2013 - 5,35

21.01.2013 - 4,11

22.01.2013 - 4,11

23.01.2013 - 4,70

24.01.2013 - 4,98

25.01.2013 - 5,19

26.01.2013 - 4,75

27.01.2013 - 5,86

28.01.2013 - 4,94

W okresie 01.12.2012-31.12.2012 zużycie wyniosło 136,04, średniona dobę: 4,39

Po 28 dniach stycznia średnia na chwilę obecną: 4,52

Jane Says

Takie pytanko, bo mieszkam w tej samej okolicy.

Czy w ostatnich 10 dniach zmieniałeś ustawienia na kotle?

Widze ze twoje zużycie w każdym z ostatnich dni jest bardzo podobne, a jednak temperatura na zewnątrz w tym czasie była dość zróżnicowana.

Zużycie gazu masz podobne do mojego gdy nie pale w kominku, dom mam nieco mniejszy (140 m2 użytkowej) ale mam też nieco mniej ocieplony.

Pastuszek82 - jak na mój gust, to coś źle liczysz tą kubaturę - skąd u Ciebie te 760m3? Druga kwestia to powierzchnia użytkowa - 133 m2 przy 217 m2 podłogi? Jak Ty to liczysz? Nie masz ściany kolankowej i skos idzie od samej podłogi na poddaszu?

He he, a tak mi wyszło....http://projekty.muratordom.pl/projekt_niewielki-wariant-ii,388,0,0.htm?q=niewielki&search=&t=0&mirror=yes

Nowy obraz (5).jpg ;)

W projekcie prawie niczego nie zmieniałem (sam w sobie mi się podobał) i tyle kubatury wychodzi.

Ja jej nie liczę - ja ją podaję, tzn. tak ma być i już...:D:D

OK.

Wybaczcie te wpadkę...:(

A wracając do tematu:

Mam ok. 130m2 i spalam 8-9 m3.

Wyłączone do niższego mam oba obiegi na TAK - doradźcie czy warto ustawiać na NIE (nonstop grzanie, ale z małą mocą) oraz

czy przy grzejnikach lepiej ustawić wpływ temp. na niski (tzn. 0% - 30%) czy tak jak m,am obecnie 100% (brak regulacji przez pogodówkę)