Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podając te 500m3 uwzględniłem antresolę.

Zmieniając temat. Wczoraj otrzymałem roczne rozliczenie gazu. W okresie od 1.02.2012 do 31.01.2013 roku, zużyłem 1136 m3 tego jakże cennego surowca. Plan zmieszczenia się w 1200m3 i pozostania w taryfie w.2. ku swojemu własnemu zdziwieniu zrealizowałem w 100% :)

Faktem jest, że gdybym dodatkowo gotował na gazie, to mógłbym zapomnieć o tej taryfie. Oszczędności na różnicy w abonamencie prawdopodobnie sfinansowały mi jakieś 6-9 miesięcy gotowania na indukcji.

W okresie grzewczym przepalałem wieczorami w kominku (czysto rekreacyjnie) - średnio 2-3x w tygodniu. W ten sposób przez komin przepuściłem około 3m3 drewna (1,5 roczny buk).

Temperatura w domu to okolice 21 st C (+/- 0,5 st C).

Parametry domu poniżej.

Edytowane przez Mar_Mac

Podając te 500m3 uwzględniłem antresolę.

Faktem jest, że gdybym dodatkowo gotował na gazie, to mógłbym zapomnieć o tej taryfie. Oszczędności na różnicy w abonamencie prawdopodobnie sfinansowały mi jakieś 6-9 miesięcy gotowania na indukcji.

Porownalem taryfy W2.1 i W3.6 po aktualizacji cen obowiazujacych od stycznia 2013 r, przy zalozeniu ze pobor wynosi 1200m3 ( czyli na granicy taryf). Ceny z VAT 23%

W2.1 - 2680

W3.6 - 2870

czyli roznica 190 PLN /rok, co stanowi ok 6.6% calkowitych kosztow.

Koszt kilowatogodziny to jakies 0.6PLN czyli 190/0.6 = ok 300kWh. Jedno pole grzewcze w kuchence to jakies 1.5-3kW. Czajnik 2kW. Nie wiem jakie macie zuzycie energii elektrycznej, ile i jak czesto gotujecie ?

W tatryfie W3 sa wyzsze oplaty stale, to fakt, ale gaz i oplaty zmienne przesylowe sa mniejsze. Cena zmienna m3 wyglada nastepujaco:

W2.1 2.022 PLN/m3

W3.6 1.927 PLN/m3,

czyli dobre 9.5grosza /m3, na 1200m3 robi sie 114PLN, ktore czesciowo rekompensuje wyzsze oplaty stałe.

Ja szczegolnie korzystam na taryfie W2, bo dom niezamieszkany ale grzac juz musze. Termin przeprowadzki nieznany, moze bede tak musial przezimowac jeszcze jedna zime. U mnie zuzycie w tym sezonie dotychczas niecale 300m3 (od poczatku pazdziernika)

Nie wiem jak to policzyłeś.

Za interesujący mnie, 2012 rok, wyszło mi (uwzględniając wszystkie składowe opłaty za gaz), że przy zużyciu gazu na poziomie 1200m3 różnica w kosztach pomiędzy taryfą W-2.1 a W-3.6 wynosi 402,36 zł.

----Edit----

Dla nowej taryfy - na 2013 rok - różnica przy zużyciu 1200m3 wychodzi 392 zł, czyli minimalnie mniej.

Przyjmując moje zużycie - 1136m3 gazu - obniżka cen pozwoli mi zaoszczędzić 300 zł.

----Edit----

Nie sądzę, żeby gotowanie na indukcji kosztowało mnie miesięcznie więcej niż 80 zł, co daje 6 miesięcy.

Oczywiście mogę się mylić i to Ty masz rację - popraw mnie proszę w takim przypadku :)

W każdym bądź razie, jakby nie było i tak jestem zadowolony z rocznego kosztu ogrzewania domu. Wszyscy z którymi rozmawiałem w trakcie budowy, uznawali moje założenia - zmieścić się w 3k rocznie za gaz - za nierealne. Przy takim metrażu domu prognozowali 4-4,5k. Po roku wyszło 2,67k. Naprawdę jestem zadowolony :)

Edytowane przez Mar_Mac
rozwinięcie wypowiedzi

Nie wiem jak to policzyłeś.

różnica w kosztach pomiędzy taryfą W-2.1 a W-3.6 wynosi 402,36 zł.

Wg mojej tabeli różnica kosztów stałych wynosi 438,08zł

Nowe stawki gazu i różnice w stos do starych stawek dla dolnośląskiego z przykładowym zużyciem dla poszczególnych taryf. Jak widać obniżyły się również opłaty stałe - czy tak będzie? - zobaczymy na fakturach.

Jak widać najbardziej korzystna taryfa to W2.1, W3,6 osiągnie podobny koszt jednostkowy po przekroczeniu 7466m3 gazu - raczej nieosiągalne.

Stawki gazu 2013.jpg

Edytowane przez kbab

U mnie kalkulacje wygladaja nastepujaco:

- okreg gornoslaski

1. Oplata sieciowa stala

W2.1 - 11.15/mc

W3.6 - 30.86/mc

2. Oplata sieciowa zmienna

W2.1 - 0.5195/m3

W3.6 - 0.4517/m3

3. oplata za paliwo

W2.1 - 1.125/m3

W3.6 - 1.115/m3

4.abonament

W2.1 -5.99/mc

W3.6 - 6.97/mc

Wszystkie stawki netto VAT.

Za 1200m3 w ciagu roku wychodzi:

A. oplata zmienna za gaz

W2.1 = (0.5195+1.125)*1200m3*VAT 1.23 = 1.6645*1.23 *1200m3= 2.022*1200 = 2424PLN

W3.6 = 1.927*1200m3 = 2312PLN

B. oplata stala roczna

W2.1 (11.15+5.99) * 1.23 * 12mc = 21.08* 12mc = 252.98PLN/rok

W3.6 (30.86+6.97)*1.23 *12mc = 46.53*12mc = 558.37/rok

Po zsumowaniu oplat stalych i zmiennych wychodzi ze ,

W2.1 2424+253 = 2677PLN/rok

W3.6 2312+558 = 2870 / rok, czyli roznica jakies 190PLN.

Bledy rzedu 10-15PLN moga wynikac z metodyki zaokraglania ( przed czy po dodaniu VAT), roznica 1 gr na m3 to przy 1200m3 12 PLN. Zauwazylem rowniez ze oplaty za przesyl dla roznych regionow sa diametralnie rozne. Moze stad wynikaja roznice w obliczeniach. Ja liczylem dla regionu gornoslaskiego.

Zauwazylem rowniez ze oplaty za przesyl dla roznych regionow sa diametralnie rozne. Moze stad wynikaja roznice w obliczeniach. Ja liczylem dla regionu gornoslaskiego.

Już kiedyś to analizowaliśmy - najgorszy dostawca to dolnośląskie, nie chce mi się szukać w tym temacie była tabela

Dane do aktualnej w/w brałem z taryf PGNiG, fakturę otrzymam w listopadzie

http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/twoja_taryfa?r,main,activeId=40320

Edytowane przez kbab

Ja liczyłem dla regionu poznańskiego. U nas sieciowa stała dla w-3.6, również jest wyższa.

Devileczek, a co to jest "netto VAT"? ;)

Cena towaru ( ta ktora placisz w sklepie lub na rachunku) = cena netto + VAT, cena netto trafia do sprzedawcy, a VAT do fiskusa. Cena netto Vat to ta do ktorej nalezy doliczyc 23% ( zazwyczaj) i wtedy jest to kwota do zaplaty ( brutto) . Stawki podawane w taryfikatorze sa netto.

Kupujesz w sklepie za 123PLN (brutto VAT) , to 100 to przychod sprzedawcy (netto VAT) a 23PLN to VAT odprowadzany przez sprzedawce do US. To tak w uproszczeniu

Już kiedyś to analizowaliśmy - najgorszy dostawca to dolnośląskie, nie chce mi się szukać w tym temacie była tabela

Dane do aktualnej w/w brałem z taryf PGNiG, fakturę otrzymam w listopadzie

http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/twoja_taryfa?r,main,activeId=40320

Może dlatego że najdalej od" zimnego brata":(

Uwierz mi na słowo, że wiem co to netto i brutto ;)

Pytałem, ponieważ nie spotkałem się nigdy z określeniem "netto VAT" - to u nas "netto". Netto + Vat to po prostu "brutto".

Może to jakieś "różnice kulturowe" wynikające z zamieszkiwanego regionu Polski :)

Cena netto jest cena po potraceniu wszystkich podatkow, zwyczajowo przyjmuje sie ze chodzi o VAT, bo taka sytuacja jest najczesciej spotykana np na fakturach. Jednakze, moga to byc rowniez inne podatki lub oplaty jak np. akcyzowy, a w przyszlosci np. podatek ekologiczny CO2, etc. Jak zwykle diabel tkwi w szczegolach.

p.s. Nie zamieszkuje Polski, wiec roznice kulturowe sa napewno :)

Edytowane przez devileczek

Robi się off topic, ale jeśli definiujesz jakieś pojęcie odmiennie niż powszechnie jest rozumiane to powołaj się na źródła i to o charakterze powszechnie obowiązującym (wykaż iż jest to definicja legalna) bo jeśli takowych brak to przyjmuje się (w Polsce) rozumienie za słownikiem języka polskiego albo powszechnie używane. Obecnie stworzyłeś własną definicję albo używasz definicji z innego obszaru językowego/prawnego i próbujesz do niej przekonać innych :-)

Już kiedyś to analizowaliśmy

W związku se sporym zainteresowaniem zrobiłem ranking dostawców gazu, policzyłem różnice stawek dla tar W3.6-W2.1 oraz koszt dla zużycia 1200m3 w obu taryfach dla każdego dostawcy - jak widać różnice są dość spore. W wierszu M3/wyrówn wyliczone jest jaką ilość m3 gazu trzeba zużyć w tar W-3.6 aby różnica kosztu jednostkowego pokryła różnicę opłat stałych.

Wg danych z taryfy PGNiG na rok 2013 - w/w link.

Robiłem to na szybko, jeśli są jakieś błędy to poprawię.

Dostawcy gazu 2013.jpg

Edytowane przez kbab

Robi się off topic, ale jeśli definiujesz jakieś pojęcie odmiennie niż powszechnie jest rozumiane to powołaj się na źródła i to o charakterze powszechnie obowiązującym (wykaż iż jest to definicja legalna) bo jeśli takowych brak to przyjmuje się (w Polsce) rozumienie za słownikiem języka polskiego albo powszechnie używane. Obecnie stworzyłeś własną definicję albo używasz definicji z innego obszaru językowego/prawn

Zaczyna sie pyskuwka, przepraszal nie będę, jak Cię uwiera cena netto Vat, czy to że mieszkam zagranicą, to już Twój problem. ;) Zapraszam do lektury z zakresu finansów, wystarczy słownik pojęć. Odnośnie gazu 17m3 za ostatnie 7 dni. Jak grzane pisałem wyżej.

Edytowane przez devileczek