Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Grudzień i styczeń- średnio 7.3m3 co+cwu i gotowanie dla 2.5 osób. (W listopadzie było 3,3) Temperatura dół - 21. Góra - 20-19. Pierwszy sezon, dwa spore mostki termiczne, jeden duży, brak parapetów zewnętrznych, brak strażaków (a gwiździ u nas strasznie). Podłogówka po całości, kominek 2-3 godziny codziennie (wtedy oczywiście temperatura wyższa na dole), drewno na szczęście miałem za darmo. W następnym sezonie będzie lepiej:)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mar_mac, jest ok, żadnej urazy. 17m3 na 7 dni. Ale... Dom niezamieszkany, ustawiony na 11C. Z drugiej strony brak drzwi wewn, wieje z garażu , kotłowni i gł wejścia. Kanały wentylacyjne i dymowe otwarte, dom sie wentyluje, sporo wilgoci, sie suszy. To raczej info dla tych co grzeja niezamieszkane domy

Hm. Mieszka z nami dziecko, takie małe. W sumie mało je ;p ale pisanie "cwu dla dwóch i malucha a gotowanie dla dwóch i resztki z pańskiego stołu dla dziecka" jest zbyt długie i niepoprawne politycznie. Inaczej - zużycie gazu poza sezonem grzewczym ok. 1m3 na dzień, co daje ok. 6.3m3 na samo CO od grudnia. Gdy wyeliminuję mostki (brak podbitki i nie ukończone prace na poddaszu dają się we znaki przy dużych wiatrach, a takich mieliśmy sporo) liczę na zmniejszone zużycie.

Kolejny odczyt licznika za nami. Średnie zużycie z ostatniego miesiąc to ok. 5m3 dziennie. W kominku nie palimy codziennie, bo robi się za ciepło, poza tym ostatnio późno wracaliśmy do domu. Potem szuflowanie śniegu i było aż gorąco... Przyszedł też rachunek za 2,5 miesiąca (od listopada do połowy stycznia - 600 zł, w tym opłata stała w taryfie W3 za 2 miesiące). Okres rozliczeniowy kończy nam się w kwietniu, śniegi stopnieją, drogi będą przejezdne - trzeba pojechać do gazowni. I dzień urlopu wziąć .

Wracając do tematu

Od 26/11/12-21/01/2013 504m3 czyli średnio 9,0 m3/doba,

- rachunek za 2 miesiące 504m3/ 1091,16 zł

------------------------------------------------------------------------------

* dla domu 170m2 /380m3, ocieplenie: ściany styropian 17cm/ dach wełna 25cm,

ogrzewanie: kocioł junkers cerapur smart + 100% grzejniki, CO temp. dzień/noc 22-21*C + CWU 220l 50 C/ doba, wentylacja: grawitacyjna, strefa: III

** nie używam żadnych wspomagaczy, tylko sam gaz ziemny.

Moje zużycie za luty - 153 m3. CO+CWU. Dom 135 m2, parter podłogówka + góra kaloryfery + drabinki w 2 łazienkach. Po zmianie ustawień na piecu temperatura ustawiona to 20 st. w domu jest 20,5 st. Do tego wspomaganie kominkiem prawie codziennie. (kominek konwekcyjny 12 kW + rozprowadzenie grawitacyjne na 3 pokoje). Piec Junkers 14-3c. (Ropczyce, Podkarpackie).

Parterowy kanadyjczyk nowo zbudowany, 160m2 po podłogach, użytkowa 117m2 plus ogrzewany wiatrołap 3m3 oraz garaż 24m2.

Ściany 25cm wełna + 3x OSB 15mm + styropian 80mm; dach 25cm wełna.

Kocioł Broetje Energy Star 24kW jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania + zasobnik na wodę 120l.

Średnie zużycie gazu licząc od grudnia ubiegłego roku to 9 m3/dzień -> ogrzewanie domu i CWU. Temperatura na pogodówce to 24 godz/dobę 22,6st. C.

Edytowane przez Grimson

Pierwszy sezon

Grzeje od 01 stycznia 2013 (15,0C w domu) do 20 lutego (wtedy sie wprowadzilem i zwiekszylem ogrzewanie do 22C)

Styczen srednie spalanie 5,2 przy sredniej -2.5C na dworze

Luty sdrednie 5,8 przy srednie -0,6 na dworze (raz napalone na 3h w kominku)

Marzec 9 dni srednie 4,7 przy 2,8 na dworze

U mnie sezon grzewczy (drugi od zamieszkania) rozpoczął się 25 października. Do dziś na CO i CWU dla rodzinki 2+2 poszło 564m3 gazu. Od 10 marca 2012 do dziś 846m3.

Od czasu do czasu przepalane wieczorem w kozie, choć nie bardzo widać różnice w zużyciu między dniami "z" i "bez" palenia (chyba za mały wpływ czujnika wewn. na pogodówkę). Jak palimy, w salonie robi się cieplej, tzn 23-23,5*. Zadana jest temperatura 21*, na górze mamy ok 20,5*, na dole 21,5*.

Witam wszystkich serdecznie.

Jak zresztą widać, jestem tutaj "nowy". Mam nadzieję, że pytaniem które zamierzam zadać za bardzo się "nie narażę", i nie będzie ono "śmieszne".

Ponoć kto pyta, nie błądzi.

Jakich mogę spodziewać się kosztów ogrzewania takiego domu (jak w opisie). Wiem, że nie ma gotowej odpowiedzi, chciałbym jedynie mniej więcej ocenić czy ogrzewanie gazem zda egzamin.

Chciałbym zakupić do tego celu kocioł Ecocondens Crystal 20 firmy Termet. Miałby być podłączony do systemu mieszanego, ogrzewanie podłogowe - grzejniki.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i za wyrozumiałość.

Kropek-na pewno nie potrzebujesz 20 kW mocy kotła tylko duuużo mniej! Oczywiście jak chcesz płacić mało za gaz,bo jak Ci to obojętne,to bierz tego "siłacza";).Co do kosztów,to ja mam dom też z lat 90,podobnie ocieplony, podpiwniczony za to bez styro na podłodze i bez żaluzji z tym,że dwukrotnie większy od Twojego-obecnie pow.grzana do 20.5 oC to ok.150m2+60m2 do 10oC (kocioł 18 kW i też jeszcze za dużo!) i za okres 21.10.2012-26.02.2013 zapłaciłam za CO+CWU (zasobnik 150l, temp.43oC) 2650 zł.Za marzec-kwiecień pewnie będzie z 800zł,więc sezon mam nadzieję zamknąć w 3500zł.Biorąc pod uwagę powierzchnię,powinieneś,pod warunkiem prawidłowego doboru mocy kotła,zmieścić sie spokojnie w ok.połowie mojego zużycia.Poszukaj koniecznie na forum osób z podobnym metrażem,na pewno takie znajdziesz i porównasz sobie ,czy płacą mniej więcej tyle,co tu pobieżnie wyliczyłam czy nie.

@chinchilla - dzięki za odpowiedź i zainteresowanie. Kocioł, jak go określiłaś -"siłacza" :rolleyes: jest najmniejszym w ofercie firmy Termet.

Obciążenie cieplne nominalne [kW] tego piecyka, nie ma wartości stałej, może on pracować od 6,0-20,3 kW.

Tak to wygląda oczami producenta http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gazowe_kondensacyjne_kotly_co/dwufunkcyjne/Ecocondens_20_DF/

No tak,tylko że z wypowiedzi znawców wynika,ze kondensat daje najlepsze wyniki pracując blisko mocy maksymalnej,a nie dusząc sie na minimalnej ,a przy Twojej powierzchni to te 6 kW będzie za duzo przez większosć sezonu,będzie dobrze jak przy siarczystych mrozach będziesz potrzebował takiej mocy ...czyli góra kilkanaście dni na sezon.Skorzystaj sobie z kalkulatora mocy np na stronie Viessmanna,czy innej oferujacej dobór mocy online.Bedzie taktował,żarł wiecej gazu niżby mógł.I czytaj,czytaj i korzystaj,bo ludzie na tych cholernych mocach zęby zjedli,więc po co sie pakować w ciemno,jak można skorzystać z ich wieloletnich doświadczeń.Ja posłuchałam i nie żałuję.