Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie, Mam sporą zagadkę.

Mieliśmy do tej pory 2 odczyty.

1. połowa listopada-połowa grudnia - 358m3 (12m3/dzień)

11.12-12.02 0 -1350m3 (22,5 m3/dzień!)

na dzień dzisiejszy po 29 dniach zużcia mam znów stan 357m3 (ok 12m3/dzień)

dom ma 260 m, piętro+poddasze użytkowe, silca, ocieplony styropianem 20cm

są mostki - szpara pod bramą garażową (nie było płytek), dziura w kotłowni wielkości ok 12 cm

mamy taryfę 3.6, PGNIG, w domu jest włączona podłogówka li i tylko, temperatura to ok 17 stopni

trwały prace wykoczeniowe - docieplanie poddasza wełną w listopadzie, potem obróbki okien na poddaszu, karton gipsy,

piec buderus z zasobnikiem 200l

Rachunek jest zatrważający i nie wiem z czego może wynikać. ze złego ustawienia pieca? mostków termicznych?

Dziękuję za podpowiedź. pozdrawiam!::)

Edytowane przez terve

u mnie średnie zużycie na dobę:

grudzień 7,61

styczeń 7,03

luty 6,35

marzec jak do tej pory 5,44

temp 20-21 stopni

jeszcze parę mostków jest

okolice Krakowa więc raczej chłodno.

kominek może 3 razy w ciągu całej zimy wieczorem rekreacyjnie

Edytowane przez Conrad&Beata

No tak,tylko że z wypowiedzi znawców wynika,ze kondensat daje najlepsze wyniki pracując blisko mocy maksymalnej,a nie dusząc sie na minimalnej ,a przy Twojej powierzchni to te 6 kW będzie za duzo przez większosć sezonu,będzie dobrze jak przy siarczystych mrozach będziesz potrzebował takiej mocy ...czyli góra kilkanaście dni na sezon.Skorzystaj sobie z kalkulatora mocy np na stronie Viessmanna,czy innej oferujacej dobór mocy online.Bedzie taktował,żarł wiecej gazu niżby mógł.I czytaj,czytaj i korzystaj,bo ludzie na tych cholernych mocach zęby zjedli,więc po co sie pakować w ciemno,jak można skorzystać z ich wieloletnich doświadczeń.Ja posłuchałam i nie żałuję.

No z tego co ja kojarzę to jest odwrotnie - kondensat maksymalną wydajność osiąga pracując na mocy minimalnej. Kocioł przy tej powierzchni rzeczywiście będzie zbyt duży, aczkolwiek nie demonizowałbym raczej procesu ewentualnego taktowania. Zawsze można ustawić bodajże blokadę palnika co spowoduje, że kocioł nie będzie włączał się zbyt często. Generalnie różnice w mocy minimalnej kotłów kondensacyjnych są raczej symboliczne i nie wpłyną w znaczący sposób na zużycie gazu.

W kotłach, których zakup rozważałem podczas budowy czyli viessmann, vaillant i saunier duval, standardem była moc minimalna pomiędzy 5-6 kW. Najmniejszą moc miał bodajże viessmann 300, ale jego cena zabija.

Edytowane przez Mar_Mac

Witajcie, Mam sporą zagadkę.

Mieliśmy do tej pory 2 odczyty.

1. połowa listopada-połowa grudnia - 358m3 (12m3/dzień)

11.12-12.02 0 -1350m3 (22,5 m3/dzień!)

na dzień dzisiejszy po 29 dniach zużcia mam znów stan 357m3 (ok 12m3/dzień)

dom ma 260 m, piętro+poddasze użytkowe, silca, ocieplony styropianem 20cm

są mostki - szpara pod bramą garażową (nie było płytek), dziura w kotłowni wielkości ok 12 cm

mamy taryfę 3.6, PGNIG, w domu jest włączona podłogówka li i tylko, temperatura to ok 17 stopni

trwały prace wykoczeniowe - docieplanie poddasza wełną w listopadzie, potem obróbki okien na poddaszu, karton gipsy,

piec buderus z zasobnikiem 200l

Rachunek jest zatrważający i nie wiem z czego może wynikać. ze złego ustawienia pieca? mostków termicznych?

Dziękuję za podpowiedź. pozdrawiam!::)

Jeżeli dom nie był jeszcze wycieplony to zużycie rzeczywiście mogło być wyższe od "planowanego" jednak podawane przez Ciebie m3 gazu porażają.

1350m3 gazu w 2 miesiące to nie jest normalne - tym bardziej, że dom był już obłożony styropianem a poddasze też miało założoną wełnę.

Z tego co pamiętam to w pierwszym sezonie grzewczym spalałem około 20% gazu więcej niż w drugim. Różnica więc nie była jakaś porażająca.

Wracając do Twojego problemu - to co przychodzi mi do głowy to krzywa grzewcza - kiedyś ustawiłem ją zbyt nisko i kocioł nie mógł dogrzać domu. Przy -10 było ok, ale w okolicach 0 na dworze, spalał mi po 10m3 gazu. Zorientowałem się po 3-4 dniach i z małą pomocą znajomego serwisanta znalazłem przyczynę.

Sprawdź jaką krzywą masz u siebie (jeśli masz pogodówkę).

Nowy rachunek: 21.12.2012 do 27.02.2013 529 m3 ( ogrzewanie, ciepła woda, gotowanie - sporo, 3 osoby) kwota: 1128,53 ( średnia cena za m3 2,13 zł)

Wychodzi:

31.08.2012 do 22.10.2012 ( mniej więcej połowa tego czasu już po przeprowadzce) 154 m3 czyli średnio 2,96 na dobę

22.10.2012 do 21.12.2013 - 433m3 czyli średnio 7,2 na dobę

21.12.2012 do 27.02.2013 529 m3 czyli średnio 7,7 na dobę.

Jest odwrotnie. Kocioł kondensacyjny przy niewielkim obciążeniu uzyskuje najwyższą sprawność.

Nie do końca - tym lepsza sprawność im niższa temperatura zasilania i powrotu. To, że dla każdej instalacji przypada to dla mocy minimalnej, nie zmienia faktu, że kocioł pracujący z 60% mocy w instalacji podłogówki będzie miał lepszą sprawność niż kocioł pracujący z 35% mocy na grzejnikach wymiarowanych na parametry 75/60. Więc druga rzecz, to odpowiednia budowa instalacji CO - podłogówka lub przewymiarowane grzejniki. Co nie zmienia faktu, że trzeba dobierać kocioł do instalacji, bo przewymiarowany to jak jazda samochodem w korku vs. jazda w trasie.

Edytowane przez psulek

Nie do końca - tym lepsza sprawność im niższa temperatura zasilania i powrotu. To, że dla każdej instalacji przypada to dla mocy minimalnej, nie zmienia faktu, że kocioł pracujący z 60% mocy w instalacji podłogówki będzie miał lepszą sprawność niż kocioł pracujący z 35% mocy na grzejnikach wymiarowanych na parametry 75/60. Więc druga rzecz, to odpowiednia budowa instalacji CO - podłogówka lub przewymiarowane grzejniki. Co nie zmienia faktu, że trzeba dobierać kocioł do instalacji, bo przewymiarowany to jak jazda samochodem w korku vs. jazda w trasie.

Mała uwaga do tego. Temperatura powrotu raczej o jak najniższym współczynniku straty temperatury na powrocie względem temperatury zasilania czyli na wyjściu z kotła.

Przy okazji,

Mam do Was pytanie do instalacji mieszanej tj. grzejniki + podłogówka na powrocie z dodatkową pompką cyrkulacyjną dla podłogówki. Jak z waszego doświadczenia ustawić pompkę, czy powinna chodzić non stop nawet jak kocioł już nie grzeje bo osiągnął zadaną temperaturę w pomieszczeniu czy raczej gdy kocioł staje to i pompa cyrkulacyjna też powinna się wyłączyć. Kiedy będą większe straty w temperaturze na powrocie ? Czy woda w instalacji szybciej się wychładza w stanie bezwładności czy raczej przy wymuszonym obiegu cyrkulacyjnym ?

Edytowane przez mystic2

Nie do końca - tym lepsza sprawność im niższa temperatura zasilania i powrotu. ...

Mój kociołek osiąga sprawność 105,6% przy maksymalnej mocy krzywej grzewczej 50/30*C, sprawność normatywna przy krzywej grzewczej 75/60*C wynosi 107,6*C. Możesz wyjaśnisz to w oparciu o swoją teorię?

Edytowane przez Karlsen

Wystarczy przejrzeć charakterystyki kotłów kondensacyjnych. Niewielkie obciążenie występuję zarówno przy parametrach 25/22*C jak i 40/305C. Mój kocioł za wyjątkiem rozruchu pracuje cały czas na mocy minimalnej, czyli 20%, bez znaczenia, czy temperatura zasilania wynosi 24*C, czy 32*C. Mówimy tu o minimalnym obciążeniu, a nie o minimalnych temperaturach. Górny próg kondensacji wynosi 54*C lub 56*C - różne źródła różnie podają. Do tych temperatur kocioł kondensacyjny osiąga swoją najwyższą sprawność - różnice są naprawdę niewielkie, rzędu kilku %.

Wystarczy przejrzeć charakterystyki kotłów kondensacyjnych. Niewielkie obciążenie występuję zarówno przy parametrach 25/22*C jak i 40/305C. Mój kocioł za wyjątkiem rozruchu pracuje cały czas na mocy minimalnej, czyli 20%, bez znaczenia, czy temperatura zasilania wynosi 24*C, czy 32*C. Mówimy tu o minimalnym obciążeniu, a nie o minimalnych temperaturach. Górny próg kondensacji wynosi 54*C lub 56*C - różne źródła różnie podają. Do tych temperatur kocioł kondensacyjny osiąga swoją najwyższą sprawność - różnice są naprawdę niewielkie, rzędu kilku %.

to w końcu jak to jest?? co to jest to obicążenie kotła?? czy kocioł cały czas będzie pracował na mocy minimalnej bez różnicy na temperaturę zasilania (zakładając, że na zewnątrz jest stała temperatura)?? i kiedy jest najwyższa sprawność, przy granicznych temperaturach kondesnacji?? nic nie rozumiem :(

Górny próg kondensacji wynosi 54*C lub 56*C - różne źródła różnie podają. Do tych temperatur kocioł kondensacyjny osiąga swoją najwyższą sprawność - różnice są naprawdę niewielkie, rzędu kilku %.

Moze dlatego jak podgrzewa CWU to temperatura na kotle to max 51* C czyli kocioł pilnuje aby zachowana była własciwa temperatura.

Moze dlatego jak podgrzewa CWU to temperatura na kotle to max 51* C czyli kocioł pilnuje aby zachowana była własciwa temperatura.

Automatyka kotła ma w głębokim poważaniu kondensację, ona występuje tak przy okazji.

Kocioł jest po to aby zapewnić "komfort" czyli osiągać zadane temperatury obiektu jak najszybciej i z jak najmniejszymi oscylacjami.

Obiektem tu jest bufor CWU i sam budynek.

Jedynymi ograniczeniami są wartości graniczne % mocy maksymalnej i temperatury maksymalnej w obiegach CWU i CO.

Im te wartości bardziej zmniejszymy to "komfort" uzyskamy później lub wcale.

W przypadku CO mamy prawie cały czas stan równowagi, skoki pojawiają się jak zmieniamy Twew lub zmienia się Tzew.

Kocioł pracuje tak aby jego średnia moc pokrywała się z aktualnymi stratami obiektu (budynku).

Przykładowo, dla budynku, który ma zapotrzebowanie na moc cieplną

Pśr = -0,3 * Tzew + 4

dla Tzwe = -5C -> Pśr = 5,5 kW

Kocioł, który ma modulację od 5kW będzie pracował cały czas z mocą 5,5 kW,

ale kocioł który ma modulację np. od 7kW będzie taktował. Jak? Tak aby zapewnić najmniejsze wahania Twew.

Jaka będzie temperatura zasilania w obiegu CO? Taka aby wypromieniować potrzebną moc.

Jak temperatura z krzywej grzewczej nie wystarczy, to automatyka powinna podnieść temperaturę zasilania,

aby jak najszybciej ustalić temperaturę w obiekcie. Potrzebny oczywiście czujnik lub czujniki pokojowe.

W przypadku CWU mamy cały czas stan nieustalony - zapotrzebowanie na ciepłą wodę na "już".

Kocioł reaguje na to uruchomieniem się na maksymalnej dopuszczalnej mocy i jak najszybszym osiągnięciem temperatury maksymalnej dopuszczalnej kotła.

Możemy oczywiście zmniejszać moc max. i Tmax dla jakiejś tam oszczędności od "większej kondensacji",

ale wszystko kosztem komfortu.

Bardziej bym się skłaniał nad ograniczeniem taktowania, przez zakup kotła z najmniejszą mocą minimalną,

lub ustawieniem odpowiednich parametrów jak już mamy za wielki kociołek.

Pozdrawiam

GREGOR

Czyli jakich ? :)

A jakie masz? Każdy producent to inny zestaw parametrów.

Mogę podać kilka, a inni pewnie dodadzą jeszcze jakieś:

- temperatura minimalna kotła

- minimalny czas pracy palnika

- czas blokady palnika

- typ pracy w trybie nocnym

Przy przewymiarowanym kotle można ograniczyć taktowanie, ale kosztem większych wahań temperatury.

Tak na szybko policzyłem, że przy założeniach:

- kocioł 24kW

- moc startowa 60%

- ilość startów/dobę 400

- czas pomiędzy otwarciem gazu, a zapłonem 2sek

Dziennie tracimy na taktowanie 3kWh.

To jest rząd wielkości potrzebny do dobowego zapewnienia CWU.

Dużo to czy mało - sami oceńcie.

Oczywiście im zimniej tym taktowanie mniejsze, aż dojdziemy do zapotrzebowania równemu minimalnej mocy kotła.

Pozdrawiam

GREGOR