Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drzewa i tak mam zamiar posadzic od strony pólnocnej ale jak swistak81 zauwazyl to efekt (jakis) przyniesie za 10-15 lat.

Nie jest zle jak na razie. ostatnie dwa dni wialo padalo troche slonca bylo i zuzycie maleje srednie dzienne (na 24h) to malam 6,1 / 5,3/ 5m3. Jak slonce swieci to nagrzewa mi wnetrze do 24C ogrzwanie w dzin nie zalancza sie tylko na noc i rano od 8.00 wylancza sie i zuzucioe wtedy mam kolo 5m3 (sprawdxalem jak na razie do tem -8 w nocy z wiatrem.

W ostatnia niedziele na Opolszczyznie padal snieg i do tego porzadnie wialo mialem gosci przez 4h a zuzycie 5,3m3 z CWU

Mam nadzieje jak dokoncze drobne mostki w domu i wygrzeje przez nastepna zime to mysle ze ogrzewanie spadnie...

Ale to teoria praktyka pokaze ;)

Edytowane przez leniin

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi od 1.09 do dzisiaj poszło 1320m. 185m - +21,5C, 45m - +4 do +8. Po podłogach - 230m grzane do 21,5, 45m - garaż (jak wcześniej). Grzeję tylko i wyłącznie gazem - żadnych wspomagaczy, dopalaczy, kominków solarów itp. Zużycie łącznie z CWU na 3 osoby. Mam jeszcze trzy spore mostki, które zlikwiduję w tym roku - ciekawe jaki będzie efekt. Na W2 raczej nie liczę - po likwidacji mostków będę na pewnie na granicy. Z tego co zauważyłem bardzo dużo zależy od położenia - dom na otwartej przestrzeni to co najmniej 25% do kosztów ogrzewania w stosunku do osłoniętego. A ja niestety tak mam :(.

O jacie...... jakbyś o moim domu pisała :) powierzchnia ta sama, żadnych wspomagaczy, teren otwarty. Dom ocieplony wełną 15cm, trzyszybowe okna. Za sezon grzewczy poszło mi 990 m3 gazu. temperatura 17.5, i bez cwu - jeszcze nie mieszkam. Wygląda z grupsza, że zużycie gazu podobne.

TZ

Marzec zamknął się w u mnie zużyciem 290 m3 przez tę cholerną pogodę:mad:-niewiele mniej niż w prawdziwie zimowych miesiacach.Ale i tak w porównaniu z poprzednim sezonem z szarpaniną z węglem jestem do przodu i finansowo i zdrowotnie:cool:

To mamy podobnie u mnie marzec zamknął się w 282m3. Te cholerne śniegi na koniec pokazały swoje.

Zamknięcie pierwszego sezonu (mieszkamy od 1 listopada 2012):

zuzycie GZ50: 425m3 (ogrzewanie i CWU, osób 2+2, do gotowania uzywamy en. elektr)

dopalanie kominkiem: 3,5mp dębu (w sumie mozna przyjąć m3 bo ułożony w miarę szczelnie).

Dom 140m2 użytkowej, ocieplenie 20 cm wełny w scianach, 20 cm styro w podłogach, 35 cm wełny w sufitach, okna 3 szyb, bez reku i gwc (są wciąż w budowie), kocioł Junkers Smart 14kW, ogrzewanie tylko podłogowe.

Temperatury: parter 21-22 st C, poddasze nie zamieszkałe z temp.~16 - 18 st C

Lokalizacja podkarpackie.

Od 21/01/2013 - 20/03/2013 508m3 czyli średnio 8,75 m3/doba,

- rachunek za 2 miesiące 508m3/ 1020,30 zł

------------------------------------------------------------------------------

* dla domu 170m2 /380m3, ocieplenie: ściany styropian 17cm/ dach wełna 25cm,

ogrzewanie: kocioł junkers cerapur smart + 100% grzejniki, CO temp. dzień/noc 22-21*C + CWU 220l 50 C/ doba,

wentylacja: grawitacyjna, strefa: III mazowieckie

** nie używam żadnych wspomagaczy, tylko sam gaz ziemny.

U nas pierwszy sezon grzewczy zakończony - nareszcie!

9 listopada-14 kwietnia = 2000 litrów propanu, w tym CWU. Propan po 1.91. Po odpaleniu grzanie na full, bo od razu się wprowadzaliśmy.

Temperatura w domu stała - 20-20.5 w dzień i w nocy.

Kominek jest - spalone 2 m3 darmowego drewna.

Dom 150 m2, ściany z ytonga plus 15 cm grafitowego styro, w dachu 30-80 cm wełny. WM z reku Itho i GWC rurowe.

Okolice Bydgoszczy.

W drugim sezonie liczę na oszczędności.

Zamykam swój pierwszy gazowy sezon grzewczy: od 20 pazdziernika do dzisiaj,czyli 6 miesięcy, poszło 1680m3 gazu (CO+CWU 4os.) kosztowało 3600zł.

CO i CWU grzane wyłącznie gazem z "ruły",w kominku stoją świece dekoracyjne,gdyż palenia w nim się brzydzę o!

Edytowane przez chinchilla
Tak gwoli ścisłości