Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cenę gazu trochę zawyżyłeś a węgla odwrotnie.

Z tym zaniżeniem węgla to w zależności od regionu.Powiedzmy że klaudiusz_x uśrednił cenę:).

M3 gazu po około 2,5 złotego ma 35MJ energi (ciepła)

1kg węgla za 0,65 złotego ma jej 28MJ

Czyli 1MJ z gazu kosztuje (w zaokrągleniu) 7gr, z węgla 2,3gr

Piec węglowy osiągając sprawność 30% w ogrzewaniu, kosztami nośnika zrówna się z kosztem gazu.

Jeśli chodzi o sprawność, to to jest uzależnione od świadomości palacza.:) Dobranie kotła i umiejętności palacza śmiało mogą w domowych warunkach poprawić tą sprawność do 60%.:)

U mnie w domu m3 gazu wychodzi 3 złote.

U mnie pewnie przekroczy tą kwotę - o ile - podam jak otrzymam rachunek, ale niestety taka jest cena w tar W-1.

No i nie narzekam-wrecz przeciwnie:).Moje koszty tez by spadły,gdybym sie przeprosiła z kominkiem...ale tego nie zrobie,bo mam wstręt do palenia:P Za to już dawno krąży mi po głowie myśl,żeby przy okazji remontu dachu zburzyć II pietro i poddasze-wtedy zbliżyłabym sie do rozmiarów Twego domu .

Do palenia w kominku nie namawiam - to sprawa indywidualna, ale na tym można sporo zaoszczędzić, osobiście preferuję ten sposób ogrzewania. Natomiast zaintrygowała mnie decyzja burzenia piętra - ja tego bym nie robił, nawet jeśli nie potrzebowałbym tej dodatkowej powierzchni to odizolowałbym termicznie ten poziom - byłoby na pewno taniej. Za to wartość nieruchomości byłaby zdecydowanie korzystniejsza, bo ta liczona jest do jej metrażu. Może teraz to ma znikome znaczenie, ale w przyszłości może być wielkie.

U mnie pewnie przekroczy tą kwotę - o ile - podam jak otrzymam rachunek, ale niestety taka jest cena w tar W-1.

.

Około 360m3 (nie pamiętam dokładnie)

To już w-2

U znajomego z 1550m3 wyszło już 2,3zł. Tak mi podał. Faktury nie widziałem.

Pamiętajmy o jesiennej podwyżce.

W wątku o kablach podali dla 960m3 2,48zł

Edytowane przez klaudiusz_x

Ja opowiem małą historyjkę (prawdziwą).

2 lata temu jak kończyłem budowę sąsiad obok mnie zamieszkał troszkę wcześniej, ale też wykańczał dom. W zasadzie mieszkali na ok 40% powierzchni swojego domu bo jak to się wykańcza własnymi siłami trochę to trwa a mieszkać się chce/trzeba. Po pierwszej zimie bardzo zachwalał sobie piec kondensacyjny. Za cały sezon grzewczy z CWU zapłacił troszkę ponad 2tyś zł (tak mówił a ja rachunków nie widziałem) przy temperaturach w domu na poziomie 21*C. Z jednej strony byłem zdziwiony takiego wyniku (dobrego), ale z drugiej strony w końcu mieszkał na 40% domu a nie na 100%. Na drugą zimę ja zamieszkałem w domu opalanym kopciuchem (viadrus u22 żeliwny). Kosztów ogrzewania mojego trudno wyznaczyć, bo od znajomego za cenę własnej roboty mam drzewo. Grzejemy od 22,5*C-24*C - mam w domu osobę niepełnosprawną i ojca w podeszłym wieku któremu ciągle zimno a ja przy cenie drzewa za jaką nabyłem stwierdziłem że komfortu sobie nie będę żałował. Sąsiad także zamieszkał cały dom na drugą zimę. Na wiosnę nie rozmawialiśmy o kosztach opału. Teraz na jesień przed jego trzecią zimą w gospodarczym postawił kopciucha i pociągnął instalację CO do domu a na podwórku pojawił się sztapel drzewa.

Jak myślicie - zgłupiał?

wytłumacz mi proszę tak prosto co sie dzieje z kotłem gdy zamykasz obiegi ?

zakladam ze petle w innych pomieszczeniach w tych w ktorych nie potrzebujesz miec ciepło są odciete?

piec widzi ze na powrocie jest woda o dostatecznej temperaturze i wyłącza palnik ?

dlaczego pytam bo własnie kupiłem siłowniki do łazienek i kuchni i bede probował tym jakos zasterowac.

Tak to chyba działa. Z tym, że ja mam każde pomieszczenie podpięte przez termostat do siłownika.

M3 gazu po około 2,5 złotego ma 35MJ energi (ciepła)

1kg węgla za 0,65 złotego ma jej 28MJ

Czyli 1MJ z gazu kosztuje (w zaokrągleniu) 7gr, z węgla 2,3gr

Piec węglowy osiągając sprawność 30% w ogrzewaniu, kosztami nośnika zrówna się z kosztem gazu.

Kotły węglowe maja sprawność rzedu 75-85%, podobnie jak kominki, przy założeniu, ze sie umie palic. Ja bym to policzyl tak:

wartośc opałowa/koszt za kg lub m3/koszt jednostki energii MJ

- energia elektryczna : 3.6MJ (1kWh) / 0.5PLN / 14gr

- gaz niezaazotowany : 36MJ ( sprawnosc 100%) / 2.1PLN / 5.8gr

- wegiel 28MJ : 24MJ (sprawnosc 80%) / 0.7PLN / 2.9gr

- drewno grab/dab : 14,5MJ ( sprawnosc 80%) / 0.4PLN / 2.8gr

Przyjalem nastepujace zalozenia: wartosci opałowe przy zalozeniu ze opuszczajace komin spaliny wynosza 150C, jak ktos nie umie palic to pusci w komin duuuzzzooo wiecej, stad straty i nizsza sprawnosc, Drewno kominkowe grab/dab w cenie 180PLN/m3 ( wysuszone, poukladane na stosie) o wadze 450kg.

Oczywiscie mozna dyskutowac czy gaz dostarczany ma rzeczywiscie taka kalorycznosc, podobnie jak wegiel, mogl byc podmieszany z gorszym sortem. Wegiel i drewno pozostaja wciaz 2 razy tansze od gazu, pod warunkiem, ze spalanie przebiega w sposob idealny, rury w np piwnicy sa ocieplone etc... Napewno kotły na ekogroszek z automatyka to duzy postęp. Spalanie gazu w dzisiejszych kotłach jest optymalne.

Komfort posiadania gazu :

- zamiast składu węgla mozna zrobic silownie, warsztat,spizarnie, etc, dodatkowe pomieszczenie

-czystosc

-czas, wegiel trzeba zamowic, przywiezc, zrzucic, przy gazie tylko placi sie rachunki

-mozna wyjechac z domu na pare dni bez obawy ze palenisko wygasnie.

-prosta obsługa,

Cos za cos. Jest kasa, jest luksus.

Zapomnialem dodac ze na korzysc kotla weglowego przemawia mozliwosc palenia oponami, szmatami, starymi meblami i generalnie wszystkim co sie pali, zazwyczaj gratis :) Ale to juz inna para kaloszy.

Nie znam nikogo kto ma piec na ekogroszek z podajnikiem za 6.000-8.000 i kto "bawi" się w palenie szmatami i itd.

Po prostu nie po to płaci sie takie pieniądze aby potem niszczyć piec ...

Śmieciami palą głównie w starych domach , gdzie mają stare piece (śmieciuchy)

W nowych jak już to chyba palą bardzo bogaci , bo jeśli im nie szkoda niszczyć pieca za 6-8 tys zł , ale kto bogatemu zabroni ;)

Pytanie, czy juz odpaliliście wasze gaziaki?

Jeśli nie, to jakie temperatury panuja teraz w domu?

U mnie juz temperatura spadła prawie do 20 stopni. Chyba w weekend pora uruchomić kocioł, albo przynajmniej przepalic w kominku.

Dla mnie to dziwne jak możne jeszcze nie odpalać ogrzewania :)

Przy obecnych temperaturach bez CO nie ma szans na zapewnienie w domu temp. 20-21 stopni. No chyba że ktoś sie dogrzewa piekarnikiem ;-)

Przy obecnych temperaturach bez CO nie ma szans na zapewnienie w domu temp. 20-21 stopni. No chyba że ktoś sie dogrzewa piekarnikiem ;-)

I tu się mylisz :) Osobiście jeżeli nie jestem czegoś pewny to nie wyrażam opinii typu "nie ma szans"!

U mnie właśnie dzisiaj zauważyłem że temp. spadła do 20stopni,a do tej pory RAZ przepaliłem tydzień temu w kominku(zwykłym, rekreacyjnym)tak aby podnieść temp. w domu do 22stopni. No ale jak się zbuduje tak sie ma :)

No to masz mój przykład, szanse są jak najbardziej realne. Zauważyłem że bardzo dużo podnosi teraz w domu temperaturę słońce, które jest juz na tyle nisko że pięknie wpada w duże przeszklenia od południowej stronie. Dobre ocieplenie tez jest niezbędne.

I tu się mylisz :) Osobiście jeżeli nie jestem czegoś pewny to nie wyrażam opinii typu "nie ma szans"!

U mnie właśnie dzisiaj zauważyłem że temp. spadła do 20stopni,a do tej pory RAZ przepaliłem tydzień temu w kominku(zwykłym, rekreacyjnym)tak aby podnieść temp. w domu do 22stopni. No ale jak się zbuduje tak sie ma :)

na budowie utrzymuje wyzsza temperaturę 21,5 stopnia.

nie oszczędzaj bo lecznie z grypy (szczegolnie w tym okresie) moze byc drozsze niz rachunek za gaz.

No to masz mój przykład, szanse są jak najbardziej realne. Zauważyłem że bardzo dużo podnosi teraz w domu temperaturę słońce, które jest juz na tyle nisko że pięknie wpada w duże przeszklenia od południowej stronie. Dobre ocieplenie tez jest niezbędne.

zgoda tylko od 3 dni nie było słonca tylko deszcz

w nocy 6 stopni. i wiatr - tak jest u mnie

Edytowane przez f.5

na budowie utrzymuje wyzsza temperaturę 21,5 stopnia.

nie oszczędzaj bo lecznie z grypy (szczegolnie w tym okresie) moze byc drozsze niz rachunek za gaz.

Grypy to raczej prędzej się ty kolego nabawisz jak nahajcujesz w swoim domu a później wyjdziesz na dwór :)

U mnie w domu w okresie zimowym temp nie spada poniżej 21 stopni, a pisałem że właśnie zauważyłem że jest 20 to muszę przepalić.

Dla mnie i całej mojej familii 23 stopni to górna granica, a później to już sauna:)

A jak wygląda sprawa w pomieszczeniach, które nie sa nasłonecznione? Też tam masz 20 stopni ?

Wielce prawdopodobne to jest co piszesz o grypie i moim wyjsciu na dwór , lecz przy 6 stopniach i braku słonca przez 3 dni nie jestem w stanie utrzymac 21 stopni wewnątrz.

Moze dlatego ze jeszcze nie mieszkam i pierdami nie podgrzewam atmosfery.

oczywiscie właczyłem kociołek bo czekam na drewniane podłogi , musze utrzymywac 18-22 stopnie i wilgotnosc rzedu 45-60%. :(

A jak wygląda sprawa w pomieszczeniach, które nie sa nasłonecznione? Też tam masz 20 stopni ?

W pomieszczeniach od północy jest kotłownia, łazienki , garaż, kuchnia.

Garaż jest wyrażnie chłodniejszy, na oko bedzie tam z 16 stopni - brama garażowa jest średnio szczelna.

W pozostałych pomieszczeniach północnych dziś jest 20 stopni.

W południowych pomieszczeniach (salon, pokoje) jest teraz 21,5 st.- słońce dziś troszke na podkarpaciu operuje i juz podniosło nieco temperaturę.

Powietrze w domu miesza się bo jest wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, z pokoi ( są nawiewy) przepływa do kuchni i łazienek ( tu są wywiewy) także temperatura jest uśredniana chociaż nie zupełnie równa wszędzie.