Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No, ale zastanawiam się w jakim celu.

W zasobniku grzeję wodę do 45 stopni (tyle mi wystarczy).

Temperaturę wody pobieranej reguluję za pomocą baterii, z której ta woda leci. Nie bardzo rozumiem jakie zadanie miałoby spełniać to ustrojstwo.

Ja mam coś takiego http://grzejmy.pl/honeywell-tm50-termostatyczny-zawor-mieszajacy-cwu-p-557.html

Jest ustawiony na 42 st, w zbiorniku grzeję do 48 st ale wiadomo temp. w zasobniku ma pewne wahania.

Główna zaleta to zawsze ta sama temperatura na wszystkich bateriach niezależnie od tego jaka jest w zasobniku.

Nie wyobrażam sobie robić dezynfekcje zasobnika i puścić wodę na baterie o temp 80 st , tym bardziej w prysznicu, poparzenia gwarantowane.

Inna zaleta jest wtedy gdy ktoś ma solary, stabilizuje temperaturę i ogranicza gdy jest wysoka.

U mnie jeszcze ma dodatkową funkcję. Mam niewielki zasobnik 120 L, i niewielki kocioł gazowy 14KW.

Jeśli zdarzy się duża ilość gości w weekend a każdy chce skorzystać z prysznica czy wanny jednocześnie, to mając tak mały zasobnik mogę podwyższyć w nim wcześniej temperaturę np do 80 st. Po zmieszaniu przez ten zawór daje to co najmniej 240 litrów wody o temp. użytkowej 42 st., czyli mały zasobnik i kocioł a jak trzeba daję rade.

Edytowane przez danielw

No, ale zastanawiam się w jakim celu.

W zasobniku grzeję wodę do 45 stopni (tyle mi wystarczy).

Temperaturę wody pobieranej reguluję za pomocą baterii, z której ta woda leci. Nie bardzo rozumiem jakie zadanie miałoby spełniać to ustrojstwo.

Ja posiadam kolektory słoneczne i latem temperatura powyżej 50*C w zbiorniku nie schodzi.

Witam,

U mnie dla CWU dla prądu wychodzi sredni 8kWh/dobę oczywiśie w taniej taryfie tj 0,21br zł.

Ogrzewanie pażdzoernik - listopad to śrenio 20kWh/dobe po 0,21zł za kWh....

ile kosztuje teraz 1m3 gazu??? pozdr.krzysztof

Skoro en el kosztuje Ciebie 21Gr/kWh - to zapomnij o gazie - będzie drożej

witam

pow. uzytkowa 135m2(po podłodze 162m2)- c.o. + c.w.u. śrenio na dobę z ostatnich 5 dni 3,3m3; temp wew. 22 st

już się poprawiam, te dane dotyczyły okresu od 11 do 14 listopada, a od 10 do 17 listopada do godz 6.00 średnia na dobę to dokładnie 4,91m3

Edytowane przez maciek555

witam

pow. uzytkowa 135m2(po podłodze 162m2)- c.o. + c.w.u. śrenio na dobę z ostatnich 5 dni 3,3m3; temp wew. 22 st

już się poprawiam, te dane dotyczyły okresu od 11 do 14 listopada, a od 10 do 17 listopada do godz 6.00 średnia na dobę to dokładnie 4,91m3

ok wielkie dzieki za info.

u mnie grzanie czystym prądem w II taryfie od 10 - 17 XI + CWU 38 kWh/ dobę koszt dobowy = 38 x 0,30 = 11,4 PLN

4,91 m3 gazu to ~ 47 kWh.

u mnie pow. jak w stopce tyle ze caly dom wraz z garazem ma 230m2 ale ogrzewam tylko 100m2. temp wew. 21,5 do 22 *c

Reszta pow. czeka na lepsze czasy :) pozdrawiam

Edytowane przez Krzysiek_BB

Witam, czy ktoś ma i mógłby udostępnić jakiś gotowy plik np. w excelu do monitorowania dziennego zużycia gazu?

byłbym bardzo wdzięczny ;)

data stan dziennie

2013-11-18 100,00

2013-11-19 105,00 5,00

2013-11-20 108,00 3,00

2013-11-21 112,00 4,00

2013-11-22 120,00 8,00

2013-11-23 132,00 12,00

2013-11-24 143,00 11,00

2013-11-25 150,00 7,00

jeśli o takie coś Ci chodzi to kolejno w pozycjach:

A1 wpisujesz jw. data B1 stan C1 dziennie

nastepnie formatujesz całą kolumnę A na format daty

a kolumny B i C na format liczbowy.

jak juz to zrobisz w kolumnie C3 wklej:

=(B3-B2)/(A3-A2) i przeciągnij na całej kolumnie C w dół.

i już .... bedzie Ci samo wyliczalo dni odczytu i liczyli dzienne zużycie.

EDIT:

ps. daj mail-a na priv to podeśle .... zrobilem dla gazu wody i energii

Edytowane przez Krzysiek_BB

Pierwszy rok umowny z taryfą W3 zamknęliśmy zużyciem gazu 919 m3. Powierzchnia użytkowa 130 m2. Stodółka.W tym było wygrzewanie wylewek, cwu dla 2 osób ( w porywach więcej), bez zmywarki - mycie ręczne . Zima, choć długa była jednak dość łagodna, nie było ekstremalnych mrozów. Dogrzewaliśmy się kominkiem - głownie dla przyjemności i miłego ciepełka w salonie podczas wieczornych posiadówek. Średnio co drugi dzień, spaliliśmy prawie całą brzozę. która została wycięta przed budową.

Po podłączeniu zmywarki zużycie na cwu i gotowanie spadło o ok 15 % - do 1,1 m3/dobę. Specjalnie nie oszczędzamy, choć i nie kąpiemy się codziennie w wannie pełnej wody.

W tym sezonie jeszcze co nie odpalone. Na razie nie odczuwamy dyskomfortu, ale w łazience okresowo włączam grzejnik drabinkowy. Żeby ręczniki schły. Kominek - co drugi dzień albo i rzadziej, dopiero od kilku dni codziennie. Po powrocie z pracy mamy ok. 19 - 20 stopni, po napaleniu 21-22 stopnie. Jak dla nas to aż za ciepło, lepiej się czujemy w niższych temperaturach. Nie chcę urządzać konkursu, kto później odpali co, bo chodzi głownie o komfort w domku. Ale lubię to kominkowe ciepełko . Powinnam tylko jeszcze dodać do kosztu gazu koszt drewna (nie bardzo umiem policzyć, ile spalilismy w poprzednim sezonie) i czas zużyty na jego porąbanie i ułożenie. Palenie to już sama przyjemność.

Ktos cos slyszal?

Tak nie jest, z umowy wynika, że dostawca sam zmienia taryfę po 12 miesiącach rozliczeniowych. W moim przypadku na kolejnej fakturze była zmieniona taryfa z W-2 na W-1. Po tym roku będzie odwrotnie. W tym linku poczytaj ostatnie 2 pkt - od słowa "Ważne!!!"

http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/zmiana_grupy_taryfowej

Edytowane przez kbab