Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja też jestem w taryfie w2 ale pewnie się i tak nie zmieszczę, umowę podpisałam dopiero w listopadzie. Teraz zużycie ostatnie 10 dni a było stosunkowo ciepło to 5 m na dobę, dom 160m użytkowej, 30% podłogówki a reszta grzejniki, piec buderus gb 162 15KW, nie wiem czy to mała spalanie. Nie mam na razie porównania.

W gdańsku dzisiaj (-2) w nocy. Z pewnością ten temat ożyje wkrótce. Czy nie lepiej podawać zużycie gazu w rozliczeniu na godzinę ?. Jeden grzeje 5 godzin na dobę, drugi 12 godzin a ktoś jeszcze 24 na okrągło. Podawanie zużycia na dobę w takiej sytuacji może być niewymierne. Ja na razie podgrzewam 2 x doba po około 4 godziny x 2. Na godzinę wychodzi mi około 0.5 m i jest to na pewno dużo ale dom jeszcze wilgotny a do ogrzania 260 m. kw. Ponadto pogodówka chyba spanikowała na widok śniegu i dała popalić. Aktualnie śnieg za oknem i zrobiło się świątecznie. :-). Pozdrawiam

Ludwik, z tego co piszesz to masz raczej ogrzewanie kominkiem i dogrzewanie gazem a nie odwrotnie :p

Można rzec i tak. Chwilami w ogóle żałuję, że gaz ciągnęliśmy do chałupy i montowaliśmy kotłownię i grzejniki.

Ale z drugiej strony - jak po wielkanocnych opadach śniegu zostaliśmy bez prądu na dobę, to chociaż wodę na herbatę i do umycia się można było zagrzać.

Wiadomo - za chwilę trzeba będzie ruszyć centralne, bo niemiło będzie się wracało do chłodnego domu. Dziś - 19 stopni było.

ja też jestem w taryfie w2 ale pewnie się i tak nie zmieszczę, umowę podpisałam dopiero w listopadzie. Teraz zużycie ostatnie 10 dni a było stosunkowo ciepło to 5 m na dobę, dom 160m użytkowej, 30% podłogówki a reszta grzejniki, piec buderus gb 162 15KW, nie wiem czy to mała spalanie. Nie mam na razie porównania.

U mnie podobny dom i podobne spalanie też grzeje do 22 stopni ale przy obecnej temperaturze w okolicach zera poniżej 8m3 na dobę nie da się raczej zjechac

witam

ostatnia doba, dzień do +2, wieczór -1,5, ok północy -5,5, potem spadek do -6 st; zużycie 5,9m3; dom po podłodze 160m2, użytkowa 134m2; temp wew 22,5 st stała całą dobę (+- 0,3)- miejsce centralne-hall; pokój od północnego wschodu najniższa temp 20,7 st ok godz 17.00, potem tylko cieplej(22 st)

pozdrawiam

Witam jestem nowy:) Mam pytanie, a raczej prośbe aby bardziej doswiadczone osoby udzielily mi informacji. Chodzi o zuzycie gaza. Mam domek po podłodze 135 m2 - całosc podłogówka, mam dwa rozdzielacza, do kazdego z nich mam podłaczony kaloryfer na parterze i na poddaszu.Cała instalacja wraz z kaloryferami z lazienki dziala na niskich temperaturach. Pytanie dotyczy jak ustalacie piece gazowe chodzi mi o forme "termostat" "korekta" które dla 100 procent podłogówki bedzie najlepsze. Na chwilę obecna mam ustawione "termostat" zyzycie 4 m3 na dobe, dom nowy, wprowadziny za 3-4 tygodnie.

Słyszałem że forma grzania tz "termostat" jest najbardziej oszczedna przy temperaturach powyzej 5 stopnia. A ponizej tej temperatury to ze kociol powinien dzialas na "korekta"

Edytowane przez saszka877

Tak nie jest, z umowy wynika, że dostawca sam zmienia taryfę po 12 miesiącach rozliczeniowych. W moim przypadku na kolejnej fakturze była zmieniona taryfa z W-2 na W-1. Po tym roku będzie odwrotnie. W tym linku poczytaj ostatnie 2 pkt - od słowa "Ważne!!!"

http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/zmiana_grupy_taryfowej

Witam

Nie do końca prawda. Oni po 1 roku kwalifikują do jakiej taryfy cię zapiszą ale:

Nie musi to być po pełnym roku bo w różnych miejscach w różne miesiące się kończy umowny rok. U mnie w Wieliczce podpisałem umowę W-2 w marcu i właśnie myślałem że mam cały rok by się zmieścić w te 1200m3 a tu od lipca mnie zakwalifikowali do W-3. Akurat moja ulica ma rozliczanie roczne akurat w czerwcu - oczywiście nikt mnie o tym nie informował. Wkurzyłem się i najprostszy sposób......przepisać licznik na żonę i znowu wybrać W-2. A jeśli ktoś wie kiedy mu się kończy ten rok umowny i np wie że przekroczy 1200m3 to wystarczy na miesiąc wcześniej napisać oświadczenie że na kolejny rok wybierasz taryfę W-2. Nie mają prawa odmówić tylko jeśli po kolejnym roku przekroczysz 1200m3 to zrobią ci wyrównanie jakbyś był w taryfie W-3. Ale jeśli ktoś nieznacznie przekroczył 1200m3 i to w 1 roku to wiadomo że na 2 rok powinno pójść mniej gazu bo dom już ogrzany.

Taka moja rada. Teraz żona ma licznik.....ale rachunki i tak ja płace:(

Witam

Nie do końca prawda. Oni po 1 roku kwalifikują do jakiej taryfy cię zapiszą ale:

Nie musi to być po pełnym roku bo w różnych miejscach w różne miesiące się kończy umowny rok. U mnie w Wieliczce podpisałem umowę W-2 w marcu i właśnie myślałem że mam cały rok by się zmieścić w te 1200m3 a tu od lipca mnie zakwalifikowali do W-3. Akurat moja ulica ma rozliczanie roczne akurat w czerwcu - oczywiście nikt mnie o tym nie informował. Wkurzyłem się i najprostszy sposób......przepisać licznik na żonę i znowu wybrać W-2. A jeśli ktoś wie kiedy mu się kończy ten rok umowny i np wie że przekroczy 1200m3 to wystarczy na miesiąc wcześniej napisać oświadczenie że na kolejny rok wybierasz taryfę W-2. Nie mają prawa odmówić tylko jeśli po kolejnym roku przekroczysz 1200m3 to zrobią ci wyrównanie jakbyś był w taryfie W-3. Ale jeśli ktoś nieznacznie przekroczył 1200m3 i to w 1 roku to wiadomo że na 2 rok powinno pójść mniej gazu bo dom już ogrzany.

Taka moja rada. Teraz żona ma licznik.....ale rachunki i tak ja płace

obowiązujący rok umowny jest podawany na każdej fakturze...

To mój pierwszy post ,więc witam wszystkich.

Za listopad zużyłem 158 m3 gazu ziemnego na cele CO .

Mój dom ma 200m2 po podłogach powierzchni ogrzewanej. Ocieplenie to podłoga 15 styro ,sciana POROTHERM+18 styro,dach pomiędzy 30-35 wełny,okna 3 szyby.

Mieszkamy od maja 2013, wg. świadectwa energetycznego zapotrzebowanie na energię do CO to 57kwh/m2.Dom stoi na otwartej przestrzeni gdzie często wieje i jest raczej przewiewny.Może się to komuś przyda.