Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie wiem skąd niby 2,67zł/m3 gazu. U mnie wychodzi w taryfie W2.12T ok.1,93zł/m3 i 26,28zł opłat stałych co przy zużyciu np 150m3/miesiąc daje 2,10 zł/m3. Wiadomo, że im mniejsze zużycie tym koszt za 1m3 gazu będzie większy

im mniejsze zużycie tym opłaty abonamentowe niższe :)

Może nie są to jakieś mega pieniądze, ale widać różnicę.

Ja przy taryfie W-1.2 opłat stałych mam na kwotę 17,89 zł, czyli przy Twoim założeniu - 150 m³ miesięcznie koszt metra gazu to 1,82 m³

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro gaz to 2,67/m3, a z 1m3 gazu mamy ~ 9,5kWh to koszt 1 kWh gazowej wychodzi wraz z abonamentem juz ponad 30gr,

prąd natomiast w taniej taryfie kosztuje 30gr/kWh - to jak to tak dalej pójdzie to gaz bedzie jak juz czasem nie jest droższy od prądu.

Co wy z tym prądem po 30 gr na pomorzu tani kosztuje 51 gr.a drogi 70 gr.

im mniejsze zużycie tym opłaty abonamentowe niższe :)

Może nie są to jakieś mega pieniądze, ale widać różnicę.

Ja przy taryfie W-1.2 opłat stałych mam na kwotę 17,89 zł, czyli przy Twoim założeniu - 150 m³ miesięcznie koszt metra gazu to 1,82 m³

przy moim założeniu 150m3/miesiąc w sezonie grzewczym nie ma szans zmieścić się w W-1.2 więc na niższe opłaty stałe również nie ma szans.

Edytowane przez zioberek

Jak znajdę chwile wieczorem to napisze jak zmieniło się zużycie gazu w poszczególnych miesiącach w latach 2012 - 2013 przy zmianie pieca z 22 kW na 14 kW. A więc przy zmniejszonym taktowaniu pieca. Jest jeszcze kwestia średnich temperatur rok do roku ale może macie jakieś dane jak to było np we wrześniu 2012 a jak we wrześniu 2013 r.

Pozdro :D

A prosze uprzejmie link:

http://www.ewe.pl/ewe-energia/domy-i-mieszkania/gaz-ziemny/ceny-gazu/@@ceny-gazu

:yes:,to mój dostawca gazu .

Jak rozmawiałem z panią przy przygotowaniu umowy to powiedziała że za nasz domek 83 m2( ok. 240m3 kubatury) bede średnio płacił około 600 zł/miesiąc za sam gaz...stwierdziła że to bardzo mało:D

U mnie założenie jest bardziej optymistyczne ale przy tej cenie i tak powala na kolana:

150 m3 gazu /miesiąc to wychodzi 400 zł+ 36 zł abonament = 5238 zł / rok uaaa boli;)

Koszt instalacjii grzewczej na gaz + komin i odbiór jakies 18 tys zł teraz poważnie sie zastanawiam czy w to wchodzić.

pzdr

Edytowane przez Kasia242

Mogę zapytać skąd ta stawka??

Mam przed sobą "ogólne warunki umowy kompleksowej dostarczania paliwa gazowego" i moja obecna stawka to 1,189zł/m³, opłata abonamentowa 4,69 + 13,21 zł zł/mc opłata sieciowa przesyłowa 0,519 zł/m3, to ciągle nie wychodzi 2,67 zł/m³ lecz , 1,708 zł/m³ plus abonament

VATu nie płacisz? :)

U mnie dla taryfy W-2.1:

Gaz: 1,1250 netto

Abonament: 5,99 netto za m-c

Opłata sieciowa stała: 10,80 netto za m-c

Opłata sieciowa zmienna: 0,4823 netto za m3

Czyli gaz + opłata sieciowa zmienna to: 1,6073 netto, 1,98 brutto.

Uwzględniając abonament i opłatę sieciową stałą całkowity koszt 1 m3 gazu będzie różny w zależności od zużycia, np:

dla 50 m3 - 2,39 brutto

dla 100 m3 - 2,19 brutto

dla 200 m3 - 2,08 brutto

A prosze uprzejmie link:

http://www.ewe.pl/ewe-energia/domy-i-mieszkania/gaz-ziemny/ceny-gazu/@@ceny-gazu

Jak rozmawiałem z panią przy przygotowaniu umowy to powiedziała że za nasz domek 83 m2( ok. 240m3 kubatury) bede średnio płacił około 600 zł/miesiąc za sam gaz...stwierdziła że to bardzo mało:D

pzdr

Po metrażu jest w stanie wyliczyć opłaty za gaz? Albo ma szklaną kulę albo czarownica. :)

Podaj jakiś kod pocztowy żeby można było cennik zobaczyć.

Po metrażu jest w stanie wyliczyć opłaty za gaz? Albo ma szklaną kulę albo czarownica. :)

Podaj jakiś kod pocztowy żeby można było cennik zobaczyć.

w linku podałem kod pocztowy: 67-120

pozdrawiam

Rzeczywiście kobiecina ,,marketing,, i wróżby ma w małym palcu:D

Na ich stronie jest tez kalkulator kosztów zuzycia gazu na rok,i kilka zmiennych...mi wyszło z ich kalkulatora że przy bardzo dobrze ocieplpnym domku 83 m2 zapłacę rocznie za gaz 2000 zł,a za prad 5600 zł:lol2:..to sie nazywa marketing

Edytowane przez Kasia242

w linku podałem kod pocztowy: 67-120

pozdrawiam

Rzeczywiście kobiecina ,,marketing,, i wróżby ma w małym palcu:D

Na ich stronie jest tez kalkulator kosztów zuzycia gazu na rok,i kilka zmiennych...mi wyszło z ich kalkulatora że przy bardzo dobrze ocieplpnym domku 83 m2 zapłacę rocznie za gaz 2000 zł,a za prad 5600 zł:lol2:..to sie nazywa marketing

Chłopaku.... to Ty masz drożej jak w pgnig :)

Jak znajdę chwile wieczorem to napisze jak zmieniło się zużycie gazu w poszczególnych miesiącach w latach 2012 - 2013 przy zmianie pieca z 22 kW na 14 kW. A więc przy zmniejszonym taktowaniu pieca. Jest jeszcze kwestia średnich temperatur rok do roku ale może macie jakieś dane jak to było np we wrześniu 2012 a jak we wrześniu 2013 r.

Pozdro :D

http://www.wunderground.com/history/station/12330/2013/9/2/MonthlyHistory.html

A prosze uprzejmie link:

U mnie założenie jest bardziej optymistyczne ale przy tej cenie i tak powala na kolana:

150 m3 gazu /miesiąc to wychodzi 400 zł+ 36 zł abonament = 5238 zł / rok uaaa boli;)

Koszt instalacjii grzewczej na gaz + komin i odbiór jakies 18 tys zł teraz poważnie sie zastanawiam czy w to wchodzić.

pzdr

bez przesady, że 150m3 na miesiąc... poza okresem grzewczym, spalanie gazu (samo c.w.u.) miałem na poziomie 15m3 na miesiąc...

cały rok (12.2012-11.2013) zamknął się w kwocie 2300zł, a był to pierwszy sezon grzewczy...

VATu nie płacisz? :)

U mnie dla taryfy W-2.1:

Gaz: 1,1250 netto

Abonament: 5,99 netto za m-c

Opłata sieciowa stała: 10,80 netto za m-c

Opłata sieciowa zmienna: 0,4823 netto za m3

Czyli gaz + opłata sieciowa zmienna to: 1,6073 netto, 1,98 brutto.

Uwzględniając abonament i opłatę sieciową stałą całkowity koszt 1 m3 gazu będzie różny w zależności od zużycia, np:

dla 50 m3 - 2,39 brutto

dla 100 m3 - 2,19 brutto

dla 200 m3 - 2,08 brutto

u nas w taryfie W-2.12T koszt jednego m3 z abonamentem, przy zużyciu 100m3 to 2,16 zł

Eh,

jak widzę ceny 1,9 za m3 z Vat to nic tylko przekląć pod nosem siarczyście.

Szczęściarze.

2,69 zł/m3, GEN Gaz, W2 przy zużyciu 1500 m3

A jak to policzyłem? Całkiem prosto. Sumę na fakturze podzieliłem przez zużycie.

Liczenie ceny m3 w ten sposób jest nieprawidławe. Moim zdaniem należy podać osobno cene gazu + opłata przesyłowa zmienna jako jedna pozycja i druga pozycja opłata abonamentowa + sieciowa stała. Robiąc tak jak ty dochodzimy do absurdu, jeśli zużyłbyś np. 100 m3 to wg. twego wyliczenia 1 m3 kosztuje ok. 12 zł. a jeśli 1 m3 to cena 1 m3 wynosiłaby 1000 zł.

Edytowane przez mariuszwa