Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Muszę awatara zmienić, bo już nie palę od 1,5 roku :)

Szybko zdanie zmieniasz - przecież miałeś w tym sezonie ostro palić - a stare zapasy pewnie Ci korniki przerobią.

U mnie do dzisiaj gazu poszło od 18.10.2013 386m3, przec 3,82m3/dobę, za ost 2 dni poszło 12m3 tj 6m3/dobę, drewna niecałe 1mp - w tym sezonie rzadko przepalam w kominku, do tego powinienem doliczyć trochę prądu - korzystam z klimy (ok 40-50kWh/mc), temp w domu 20,5-21,5*C, klima na żądanie podnosi temp do 24*C.

Edytowane przez kbab

Szybko zdanie zmieniasz - przecież miałeś w tym sezonie ostro palić - a stare zapasy pewnie Ci korniki przerobią.

U mnie do dzisiaj gazu poszło od 18.10.2013 386m3, przec 3,82m3/dobę, za ost 2 dni poszło 12m3 tj 6m3/dobę, drewna niecałe 1mp - w tym sezonie rzadko przepalam w kominku, do tego powinienem doliczyć trochę prądu - korzystam z klimy (ok 40-50kWh/mc), temp w domu 20,5-21,5*C

Fajek nie palę :D

Owszem, w kominku miałem zamiar palić, ale nie kupiłem drewna a teraz nie chce mi się już z tym grzebać.

Dom 174 m powierzchni użytkowej minus 24 m garaż. Ogrzewanej powierzchni 150 m.

Ściany max 24 cm plus 15 cm styropian grafitowy, dwie kondygnacje, lany strop a na nim 20 cm styropianu w trzech warstwach. Na skosach 10 cm styropianu plus 10 cm welny . Okna 3 szybowe, wentylacja grawitacyjna.

Kocioł Junkers Smart 14 kw . CO okolo 40 % to podlogowka a reszta przewymiarowane kaloryfery. CWU zasobnik Galmet 200 l grzany do 43 stopni

Rok rozliczeniowy 2012 /2013 CO + CWU – 1003 m3

Bieżący sezon /rok rozliczeniowy/ od 1.11.2013 do 26.01.2014 – 347 m3

Temperatury w dzien 21.5 noc 20.5 , na pietrze jest o 0.5 stopnia mniej

A w jakich godzinach grzejesz noc dzień ? i ewentualnie jak masz ustawioną krzywą grzewczą

Ok, to podaj jeszcze ilu was jest, ile zużywacie miesięcznie wody i jakie macie roczne rachunki za prąd.

Mieszkancy to 2 + 3 dzieci. Zużycie gazu na CWU poza sezonem grzewczym /to odczyt z licznika a gaz zużywany jest tylko na cwu/ to okolo 17 m3 za miesciac. Naczynia myjemy w zmywarce.

Niestety na razie czynna jest tylko jedna lazienka w której jest tylko kabina prysznicowa /brak wanny co pewno tez wplywa na oszczednosc/. Cyrkulacja CWU jest tylko do lazienek i uruchamiana jest na zadanie przez wlacznik scienny. 200 litrowy fabrycznie ocieplony zasobnik jest dodatkowo docieplony 10 cm welny i naciagniety sprytnym pokrowcem z materjalu podobnego do ceraty. W garazu sciana sasiadujaca z pomieszczeniem ogrzewanym i sufit ocieplone sa 5 cm styropianem.

CO sterowane jest czujka pogodowa. Kiedy temperatury na zewnatrz spadaja ponizej -5 to w opcjach sterownika przestawiam na ogrzewanie ciagle / ogrzewanie wylaczone do nizszego poziomu temperatur Nie / co nie pozwala wychlodzic się podlogowce. Zamontowane na grzejnikach glowice termostatyczne programowane elektronicznie nie pozwalaja na przegrzanie pomieszczen. Niestety piec wtedy taktuje, wyglada to tak ze kiedy piec nie jest już wstanie nizej zejsc z zasilaniem to wylacza się na 15 minut a ponowne dogrzanie wody w ukladzie trwa okolo 15 minut, czyli zalacza się okolo 2 razy na godzine.

Zuzycie pradu za zeszly rok to 2200 zl, gotujemy na indukcji

Woda to miesiecznie okolo 13 m3

Wentylacja grawitacyjna dziala jak mi sie wydaje "prawie" prawidlowo / z jednej kratki delikatnie wieje, chyba jest za szczelnie/ . Higrometr oscyluje w granicach 50 60% wiec chyba ok

Edytowane przez pio__1

A w jakich godzinach grzejesz noc dzień ? i ewentualnie jak masz ustawioną krzywą grzewczą

Grzanie od 6 do 8 rano i 16 do 19.30 / w tym czasie tez grzanie zasobnika do 43 a po tym okresie do 15/ . Reszta czasu to szczedzanie

Poziomy temperatur to grzanie 21 / sterownik nie jest zlokalizowany zbyt szczesliwie bo nad podloga ogrzewana i dlatego troszke przegrzewa o okolo 0,5 stopnia, w pomiesczeniach z kaloryferami jest okolo 21/

Oszczedzanie to 20.5 stopnia osiagane w pomiesczeniach z kaloryferami a nad podlogowka tez troszke przegrzewa.

Krzywa to ogrzewanie podlogowe z temperatura projektowa 44 stopmie

Mieszacz puszcza w podloge okolo 28 stopni

Edytowane przez pio__1

Czyli gaz+prąd to około 4700zł. (porównuję rachunki)

Przy tak dużym zużyciu wody masz bardzo małe rachunki za CWU.

Mam tez trawnik ktory czasem podlewam, czasem myje tez samochód . W lecie napelniam kilka razy basenik dla dzieci o pojemnosci 1 m 3. Zmywarka pobiera zimna wode

"pochwale się" miesiąc rozliczeniowy listopad 2013 temperatura raczej przez cały miesiąc powyżej 5 i wyszło 489m3 gazu więc wychodzi ok 16m3/dobe

grudzien to 415m3 czyli 13,5 m3/dobe

dom parterowy 140mkw cegła porotherm +styro 20cm.

styczeń zapowiada się niewiele lepiej jednak nadal pracuję nad ustawieniami pieca :)

"pochwale się" miesiąc rozliczeniowy listopad 2013 temperatura raczej przez cały miesiąc powyżej 5 i wyszło 489m3 gazu więc wychodzi ok 16m3/dobe

styczeń zapowiada się niewiele lepiej jednak nadal pracuję nad ustawieniami pieca :)

jak grzejesz jakie temperatury?

Jesli grunt i sufit podobnie grubo ocieplone to znaczy, ze gdzies CI tego ciepla sporo ucieka. Zobacz na moja stopke, zuzywasz ponad 3 razy wiecej niz ja :(

Mieszkacie w 10 osob czy okien nie zamykasz?

Jesli grunt i sufit podobnie grubo ocieplone to znaczy, ze gdzies CI tego ciepla sporo ucieka. Zobacz na moja stopke, zuzywasz ponad 3 razy wiecej niz ja :(

Mieszkacie w 10 osob czy okien nie zamykasz?

Właśnie chciałem zadac podobne pytanie ...... prawie 160kWh / doba przy takim ociepleniu i takiej powierzchni ...... masakra, to u mnie przy gorzej ocieplonym domu z wyliczeń wychodzi 100m2 i zewnętrzna -25*C 97kWh / doba ....... faktycznie pozamykaj okna ..... strasznie duzo.

gomezpl

PS w zielonej tabeli przyjąłem dla Ciebie powierzchnie ścian i stropu na które działa temp. -5*C powiedzmy ~ 400 m2 i wewnętrzną temp na poziomie ~ +22*C i przy najgorszej lambdzie powinienes miec nie wiecej niż 60kWh/dobe czyli jakies 6,3m3 gazu na samo CO a nie 16m3 !!! cos nie tak.

Dodam taka szybka tabelke z teoretycznymi zapotrzebowaniami....... moze coś błednie licze ale u mnie pasuje prawie co do kWh

straty_25_mrozu.JPG

dla_Ciebie.JPG

200mm_2.4PLNm3_450m2.JPG

Edytowane przez Krzysiek_BB

mi przy ostatnich mrozach w ciagu 2 godz poszlo 8,9 m3 gazu wraz CWU tem przez 24h to 22,5 na dole i 22 na gorze

W 6m3 sie miescic powinienes na dobe przy -10 caly dzien. Nie wiem gdzie wy te m3 gazu puszczacie, ja mam u siebie mnostwo mostkow do poprawienia, nedzne 16 styro na scianach i nedzne 16 cm pianki w dachu... a max zuzylem 6m3...