Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

U mnie w ostatnich 3-4 dniach zużycie gazu ustabilizowało się na poziomie 11-14 m3 gazu na dobę (co, cwu i kuchnia gazowa). Grzeję cały dzień - choć nie we wszystkich pomieszczeniach (garderoba, pokój gościnny). Temperatura ok. 22 na dole i 19 na górze.

Mieszkamy od września. Opis domu w stopce - dodam tylko że na ścianach 15 cm styropianu, w podłodze 10 cm, dach ocieplony 2x15 cm wełny.

Największy problem stanowią okna dachowe (po 1 w każdym pomieszczeniu na poddaszu), które powodują duże straty ciepła. Przed przyszłym sezonem grzewczym będę chciał zamontować rolety zewnętrzne i wymienić grzejniki na większe - podobno przy piecu kondensacyjnym grzejniki powinny być jak największe, niestety u mnie są dość małe i nie radzą sobie przy dużych mrozach.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proponuję dla spokoju nerwów przeliczać sobie spalanie na 1 metr powierzchni grzanej. Są tacy co mają domki 100 m. kw., spalania 4 m.kw gazu na dobę i wpędzają w kompleksy tych co mają do ogrzania 200 metrów pisząc - chyba masz coś nie w porządku z ociepleniem jak Ci pali 14 metrów gazu. Nie stresować się - analizować. :-)

Jeszcze dochodzi współczynnik zwartości budynku: dwie kondygnacje po 70 m2 każda to nie to samo co 140m2 w parterze. Pomijam już, że nikt nie podaje precyzyjnej temperatury zewnętrznej, rodzaju posiadanego kotła etc. Tym co się stresują, proponuję policzenie sobie średniego zużycia na m2 na sezon grzewczy ( o ile mają za sobą co najmniej 2 sezony grzewcze) i jak budowali w miarę standardowo, bez rekuperatora, utrzymują temp. 20oC, a mieszczą się w 100kW/m2 to nie jest źle.

Totalne bzdury.

Rolety zewnętrzne rewelacyjnie sprawdzają się zimą i latem, w dodatku lodowaty wiatr nie wali w szyby.

Latem zgoda.

Natomiast zimą to już różnie. Przed niską temperaturą nie chronią w żaden sposob, a montaż rolety w dobrze ocieplonej ścianie przewaznie narusza izolację nadproza i mamy spora powierzchnie wychładzającą wnętrze, czy w przypadku rolet nadstawnych pogarszajacoa szczelnośc okna.

Piszę tu o roletach w otworach okiennych w ścianie, z dachowymi mie mam doswiadczeń.

to cos nie zabezpieczy przd uciaczką ciepła z okna - byc moze jak Zyzolek powidział podczas wiatru troszkę osłoni okno.

mi pomogło podczas gradu - okno prztrwało rolety mocno powgniatane

moje zdanie

wykonaj fotki termowizyjne gdzie lezy problem narazie to tansze rozwiazanie.

zaluzja ładnie wygłusza odgłosy deszczu , czy chroni przed sloniem nie wiem bo okna na północ