Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli chodzi o WM, to czasem "cierpię" tylko gdy wieje mi z kratek. Rzadko się to zdarza, ale bywa. Nie wiem czy zależy to od ciśnienia,, czy od temp. na zewnątrz - nie ma reguły. Mam też dwie rury 110mm doprowadzające powietrze do domu zakopane na długości ok. 40mb w ziemi. Takie małe GWC :). Bez nich pewnie z kratek wiałoby bardziej :)

Czyli straty na wentylacje to max. 30-40 % typowej WG:)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla porównania u mnie CO+CWU+kuchenka:

od 1.02 do 11.02 = 35m^3, średnio 3,5m^3/dobę

Od 7.01 do 11.02 =133 m^3 średnio 3,8 m^3/dobę

na CWU+kuchenkę idzie mi 0.75m^3 dziennie.

bez palenia w kozie? Jeśli tak to rewelacyjny wynik (jaka temperatura w domu?). I bardzo mała różnica w spalaniu za 11 dni lutego i od 7 stycznia do 11 lutego. U nas temperatura w styczniu była sporo niższa co widać w zużyciu. Ile wydajesz przez rok na rachunki za gaz?

Spaliłem całe 3 kostki brykietu co równoważy 1m^3 gazu, więc nawet o tym nie wspominam.

Temperatury miałem w granicach 21oC. Ze względu na wbudowaną cykliczność w grzaniu temperatura spadała mi o 0.3-0.5oC w nocy, co potem odrabiane było w dzień. W zeszłym roku zużyłem 800m^3 gazu w tym roku pewnie będzie 700. Od 4.05.13 do dzisiaj zużyłem 485m^3. Wynik jest niezły, ale i ocieplenie mam całkiem dobre. Pewnie dużym minusem jest kocioł z zamkniętą komorą spalania o mocy minimalnej 7-8kw (w ciągu 30 minut spala 0,421m^3 gazu), ale czy z kondensatem osiągnął bym dużo niższe spalanie jak to niektórzy sugerują na razie pozostanie zagadką.

Dla porównania u mnie CO+CWU+kuchenka:

od 1.02 do 11.02 = 35m^3, średnio 3,5m^3/dobę

Od 7.01 do 11.02 =133 m^3 średnio 3,8 m^3/dobę

na CWU+kuchenkę idzie mi 0.75m^3 dziennie.

U mnie srednia dobila do 6,8 za caly 01/2014, wiec albo masz 16 stopni w domu albo czegos w tej sredniej nie wuzgledniles, albo masz dom pasywny :p

Z opisu Twojego projektu:

http://www.archeton.pl/projekt-domu-gala_865_opisogolny

wynika, iz masz mniej powierzchni uzytkowej niz ja o 20 m2...

Nawiązując do rozmowy wyżej do czasu jak nie odpaliłem kozy spalałem 6m3 w ciepłe dni (7/-1) a w zimne (-10/-5) około 9m3 gazu.Paląc około 0,7 m3 buka na miesiąc , spalanie gazu spadło do odpowiedni 3 i 5 m3 .W domu też jest o 2ºC więcej .To tak apropo dogrzewania kozą lub kominkiem.

U mnie srednia dobila do 6,8 za caly 01/2014, wiec albo masz 16 stopni w domu albo czegos w tej sredniej nie wuzgledniles, albo masz dom pasywny :p

U Ciebie jest pianka między krokwiowo?

Jeśli tak, pewnie stąd znacznie wyższe zużycie.

Robiłeś badanie kamerą termowizyjną?

Edytowane przez klaudiusz_x

Zużywam około 12kwh energii elektrycznej dziennie na cele bytowe, co jak sądzę jest raczej w normie.

Temperatura: 21oC.

Pasywnego domu nie mam bo to oznaczałoby co najmniej dwukrotnie mniejsze zużycie gazu.

Jest raczej 3,5 litrowy.

Zatem jeśli masz po podłogach mniej więcej tyle samo to wyszedł Ci domek 6 litrowy.

Co biorąc pod uwagę Twoją płytę na 30 cm styropianu, i mój fundament lany w gruncie jest co najmniej dziwne.

Edytowane przez orko

dom nowy z poddaszem mieszkalnym

dobrze ocieplony 160M2 kociol dedetrich mcr2 100%podłogówka+cwu 0d 10-12 511pln , a od 12do02 1100pln , mysle ze to super zużycie , temperatura zadana wentątrz 21st cały czas ,mam czujnik pogodowy i pokojowy wychodzi srednio 7m3 na dobe:)

Edytowane przez woojas25

Bardziej bym był skłony do podawania kubatury domu niż m2 bo to wielka różnica w spalaniu gazu .Co innego dom z poddaszem użytkowym a co innego dom parterowy gdzie nie występują skosy przez co kubatura się zwiększa a z poddaszem zmniejsza .Drugim ważnym czynnikiem jest wysokość pomieszczeń ,standard to 2,75 ale różnie to bywa na etapie budowy no i w końcu mierzenie temperatury które powinno się mierzyć na wysokości 1,50cm a jak wiadomo 20 cm w górę lub w dół robi różnice w wyniku . Także te porównania w spalaniu GAZU są troszkę nie miarodajne moim zdaniem .

Bardziej bym był skłony do podawania kubatury domu niż m2 bo to wielka różnica w spalaniu gazu .Co innego dom z poddaszem użytkowym a co innego dom parterowy gdzie nie występują skosy przez co kubatura się zwiększa a z poddaszem zmniejsza .Drugim ważnym czynnikiem jest wysokość pomieszczeń ,standard to 2,75 ale różnie to bywa na etapie budowy no i w końcu mierzenie temperatury które powinno się mierzyć na wysokości 1,50cm a jak wiadomo 20 cm w górę lub w dół robi różnice w wyniku . Także te porównania w spalaniu GAZU są troszkę nie miarodajne moim zdaniem .

Poddasze użytkowe jest znacznie trudniej ocieplić od stropu w domu parterowym.

W standardowym wykonaniu ciepło jest wywiewane z wełny (na skosach) poprzez brak szczelności membrany. Membrany nikt nie klei ze sobą, nie jest klejona do styro ze ścianki kolankowej i do ścian szczytowych. Wiatr wywiewa ciepło.

Kolejną sprawą jest chłonność wilgoci poprzez dziurawą paroizolację.

Przy domku parterowym ze stropem żelbetoym problem nie występuje.

Zużywam około 12kwh energii elektrycznej dziennie na cele bytowe, co jak sądzę jest raczej w normie.

Temperatura: 21oC.

Pasywnego domu nie mam bo to oznaczałoby co najmniej dwukrotnie mniejsze zużycie gazu.

Jest raczej 3,5 litrowy.

Zatem jeśli masz po podłogach mniej więcej tyle samo to wyszedł Ci domek 6 litrowy.

Co biorąc pod uwagę Twoją płytę na 30 cm styropianu, i mój fundament lany w gruncie jest co najmniej dziwne.

12 kWh energi elektrycznej na dobe to bardzo dużo, struktura zużycia energi u ciebie bardzo dziwna, bardzo mało gazu i bardzo dużo energi elektrycznej, a zużycie gazu na cwu i kuchenkę 0,75 m3 to wynik wręcz niemożliwy.

12 kWh energi elektrycznej na dobe to bardzo dużo, struktura zużycia energi u ciebie bardzo dziwna, bardzo mało gazu i bardzo dużo energi elektrycznej, a zużycie gazu na cwu i kuchenkę 0,75 m3 to wynik wręcz niemożliwy.

Dużo? Raczej przeciętnie. U mnie około 11kWh/dobę, a ja należę do przeciętnych :D

U mnie za styczeń średnio 5,5 kWh/ dobe bez specjalnego oszczędzania, wszystkie żarówki ledowe, grzanie gotowanie na gazie, TV, lodówka, zamrażarka, pralka, piekarnik, 2 kompy, kocioł gazowy.

W domu 3 dorosłe osoby.

U mnie dojdzie jeszcze indukcja, drugi TV, rekuperator, no i najważniejsze, dzieciak ;)

Grzeje pierwszy sezon. Piec odpaliłem na poczatku pazdziernika. Dom 140 m2 powierzchni uzytkowej z czego pokoje na pietrze w najwyzszym punkcie skosu maja 4 m wiec kubatura pomieszczen dosc duza. W calym domu podlogowka. Temperatura dzienna to 21 C a nocna 19 C.

Od poczatku X zuzylem 790 m3 gazu a rachunek za styczen i luty 1300 zl.

Jak to Waszym zdaniem wychodzi? Duzo, malo?

Edytowane przez kubawesol

Grzeje pierwszy sezon. Piec odpaliłem na poczatku pazdziernika. Dom 140 m2 powierzchni uzytkowej z czego pokoje na pietrze w najwyzszym punkcie skosu maja 4 m wiec kubatura pomieszczen dosc duza. W calym domu podlogowka. Temperatura dzienna to 21 C a nocna 19 C.

Dużo, ale część zrzuć na barki pierwszego sezonu. Musisz poczekać aż ci dobrze dom wyschnie. Najbardziej miarodajny jest dopiero trzeci sezon. Jeżeli będą jeszcze mrozy to zrób sobie badanie kamerą termowizyjną.

Pozdrowionka :)

Poddasze użytkowe jest znacznie trudniej ocieplić od stropu w domu parterowym.

W standardowym wykonaniu ciepło jest wywiewane z wełny (na skosach) poprzez brak szczelności membrany. Membrany nikt nie klei ze sobą, nie jest klejona do styro ze ścianki kolankowej i do ścian szczytowych. Wiatr wywiewa ciepło.

Kolejną sprawą jest chłonność wilgoci poprzez dziurawą paroizolację.

Przy domku parterowym ze stropem żelbetoym problem nie występuje.

Zgadza się trudniej docieplić z tym że np u mnie w typowym parterze mam strop drewniany a dokładniej wiązary dachowe czyli ( karton gips , paro izolacja , wełna , wiązary ) komfort mam taki że zawsze mogę dorzucić wełny ile mi się podoba .Kolego piszesz dalej o błędach typu dziurawa paro izolacja , takie błędy można popełnić w domu parterowym jak i z poddaszem użytkowym także nie ma to wpływy na porównanie z całym szacunkiem a kubatura i tak robi swoje gdzieś to powietrze musi się podziać dlatego uważam że porównywanie domu z poddaszem do domu parterowego nigdy nie znajdzie uzasadnienia .

Według mnie nie ma źle ale dobrze też nie jest , niska temperatura w pomieszczeniach . Ja jak z 23*C zejdę na 21*C to mam mniejsze spalanie dobowe o 2m3 , jaka temperaturą zasilacz podłogę +/- oczywiście podaj widełki , ja mam teraz około 29-31 a w mrozy -15*C miałem 36*C