Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam w zależności od termometru 20-22stC :)

U mnie zużycie za ostatnie 10 miesięcy to ok 1000m3, dom z poddaszem ok 130m2 po podłogach, kubatura jakieś 330m3 (chyba).

3 osoby, zużycie wody ok 15m3/miesiąc, szacuję, że ok 50-60m3 gazu idzie na cwu miesięcznie.

Szczerze mówiąc, myślałem, że będzie trochę lepiej, biorąc pod uwagę słabą zimę, jak będzie bardziej ostra, to mnie gazownia przerzuci do gorszej taryfy :(

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie zużycie za ostatnie 10 miesięcy to ok 1000m3, dom z poddaszem ok 130m2 po podłogach, kubatura jakieś 330m3 (chyba).

3 osoby, zużycie wody ok 15m3/miesiąc, szacuję, że ok 50-60m3 gazu idzie na cwu miesięcznie.

Szczerze mówiąc, myślałem, że będzie trochę lepiej, biorąc pod uwagę słabą zimę, jak będzie bardziej ostra, to mnie gazownia przerzuci do gorszej taryfy :(

Mozesz napisac troche wiecej o swoim domu, ile jakiej izolacji gdzie masz?

15 m3 wody na miesiac to nawet u pompiarzy nie ma, kapiecie sie wszyscy w wannie?

Domy mamy prawie identyczne wielkoscia, u mnie tez 3 osoby (corka 19 miesiecy), zuzywam wody ponizej 11 m3, zuzycie gazu mam w stopce...

Dom niedaleko Katowic. Z102 poszerzony o metr, http://z500.pl/projekt/z102.html

Na ścianach 20cm styropianu 0,033 (o ile dobrze pamiętam, jakiś grafit), na skosach 30cm wełny 0,035-37, podłoga ok 15cm 0,039, reku JanGaz sprawność faktyczna nieznana - podejrzewam, że niespecjalnie wysoka, ale nie mam jak zmierzyć, bo rury na dole idą w posadzce i się grzeją od podłogówki, a u góry na strychu nieocieplonym, więc się trochę ochładzają, sterownik podaje dane z sufitu - np. na zewnątrz 17, w domu 19, wymiennik 17,5, no albo sprawność jest bliska 0, przy obecnych temperaturach tego nie widać tak, ale jak na zewnątrz jest 0, to temperatura wymiennika jest bliższa zewnętrznej niż wewnętrznej...

Mam podłogówkę wszędzie i parkiet dębowy 2-warstwowy.

Wody zużywamy dużo, wanna często używana, pralka, zmywarka też swoje biorą.

Mi w okresie jaki podajesz, dokładnie rzecz ujmując - 28.08.2013 - 24.04.2014 wyszło 933m3, czyli o ponad połowę więcej niż u Ciebie, a masz cieplej w domu.

Nie wiem, czy na spalanie ma wpływ brak oficjalnego uruchomienia kotła :)

Mi w okresie jaki podajesz, dokładnie rzecz ujmując - 28.08.2013 - 24.04.2014 wyszło 933m3, czyli o ponad połowę więcej niż u Ciebie, a masz cieplej w domu.

Nie wiem, czy na spalanie ma wpływ brak oficjalnego uruchomienia kotła :)

No wlasnie, jaki to kociol? W sumie wody zuzywasz o 40% wiecej niz ja, wiec jesli na pozostale rzeczy "zimnej" idzie podobnie to glowna roznica lezy w zuzyciu cieplej wody.

A jak masz dom ustawiony w szgledem stron swiata? Jakies wieksze przeszklenia na poludnie? Bo u mnie w dni sloneczne to niewiele trzeba zeby cieplo bylo :)

Może to woda, a może izolacja dachu jest jednak nie bez wad, albo okna dachowe, choć z drugiej strony i tak mamy okno w sypialni zawsze otwarte nocą...

Zastanawiam się, czy nie zrobić termowizji, ale w sumie koszt wysoki, a za ogrzewanie nie płacę dużych sum mimo wszystko.

Okna mam na południe największe (choć teraz już dach nad tarasem zasłania słońce) i od wschodu (wykusz, też spore okno - mocno rano nagrzewa salon). Zimą jak się słońce pokaże to czuć różnicę, także na poddaszu przez okna dachowe.

Kocioł De Dietrich MCA15, zasobnik 150l.

Może to woda, a może izolacja dachu jest jednak nie bez wad, albo okna dachowe, choć z drugiej strony i tak mamy okno w sypialni zawsze otwarte nocą...

Zastanawiam się, czy nie zrobić termowizji, ale w sumie koszt wysoki, a za ogrzewanie nie płacę dużych sum mimo wszystko.

Okna mam na południe największe (choć teraz już dach nad tarasem zasłania słońce) i od wschodu (wykusz, też spore okno - mocno rano nagrzewa salon). Zimą jak się słońce pokaże to czuć różnicę, także na poddaszu przez okna dachowe.

Kocioł De Dietrich MCA15, zasobnik 150l.

Duzo masz tych dachowych?

Termowizja nie powinno kosztowac wiecej jak 300zl, zrobic tylko taka pod katem mostkow, choc teraz i tak nie ma a to warunkow, musi przyjsc mroz...

To macie podobne zużycie. Zastanawiam się, czy warto było wchodzić w gaz przy takim, na prąd by było trochę drożej, ale mniejsza inwestycja.

Ja mam 6 okien dachowych i niestety najprostszy model fakro. 3 są z roletami zew., ale w zimie one nic nie dają, poza tym, że się zacinają na mrozie...

Termowizja to wiem, że w zimie, tylko zastanawiam się, czy będzie mi się chciało użerać z kolejnymi fachowcami od ewentualnych poprawek... :)

Orko - ten prąd to masz średnią długoterminową?

Bo ja w zeszłym miesiącu miałem ok 7,5kwh/dzień, ale w zimie 12, nie wiem, czy przez światło,czy przez nieuwagę. Kocioł pobiera niewiele, pompa cwu też, reku na najwyższych obrotach to jakieś 100w, normalnie 50 - ale w zimie był ustawiony na niższe biegi. Kupiłem sobie watomierz i wyszło mi, że np. moja 30-letnie stereo włączone ale niegrające pobiera 90w, a czasem zapominałem wyłączać. A stary laptop, który się sam włącza w nocy - 40...

Edytowane przez owp

Gość Arturo72

1000m3 to jest jakieś 10000kWh czyli tragedii nie ma biorąc pod uwagę,że ok.5000kWh idzie na cwu.

Na samo c.o wychodzi ok.5000kWh a to przy 130m2 daje ok.40kWh/m2/rok czyli naprawdę dobrze.

Tak jak nie raz pisałem,zużycie na cwu jest to znacząca kwota zużycia energii w domu energooszczędnym,zwłaszcza jak ktoś nie patrzy na wodomierz z zegarkiem w ręku jak ktoś inny z rodziny się kąpie ;)

Ja zużywam ok.13m3 zwu miesięcznie na 3 osoby.

Zastanawiam się, czy warto było wchodzić w gaz przy takim, na prąd by było trochę drożej, ale mniejsza inwestycja.

U mnie się wszyscy dziwili,łącznie z forumowymi ekogroszkami,że mając gaz przy działce nie zdecydowałem się na przyłącze tylko zamierzałem grzać prądem ale u mnie gaz byłby droższy niż prąd właśnie przez większą inwestycję.

Edytowane przez Arturo72

Masz rację, nie narzekam, choć zastanawiam się, czy coś nie jest skopane przez którąś z ekip.

Ja za późno zorientowałem się z tym prądem, poza tym, musiałbym zrobić kominek, którego nie chciałem. No i chyba podłogówka by odpadła, ale to może i dobrze, bo bym sobie zrobił porządny lity parkiet...

Gość Arturo72
Masz rację, nie narzekam, choć zastanawiam się, czy coś nie jest skopane przez którąś z ekip.

Ja za późno zorientowałem się z tym prądem, poza tym, musiałbym zrobić kominek, którego nie chciałem. No i chyba podłogówka by odpadła, ale to może i dobrze, bo bym sobie zrobił porządny lity parkiet...

Popełniasz błąd w rozumowaniu "grzanie prądem",zresztą jak większość przypisujesz do niego kable grzewcze a to nie tylko kable grzewcze ;)

Grzanie prądem może odbywać się również przez wodną podłogówkę a źródłem grzewczym byłby kociołek elektryczny typu Kospel lub Elterm i wg mnie to jest najlepszy zestaw dla prądu,nie jestem zwolennikiem kabli,delikatnie mówiąc ;)

Co do ogólnego zużycia to musisz zaobserwować faktyczne zużycie gazu na cwu,jeśli jest tyle ile podajesz to 5000kWh za ogrzewanie za takim dom przez 10 miesięcy to nie jest dużo,jest to zużycie do zapotrzebowania ok.38-40kWh/m2/rok czyli moim zdaniem odpowiednie do ilości izolacji.

Dla pewności w zimę możesz zrobić termowizję żeby wyłapać i naprawić ewentualne mostki termiczne.

Co do ogólnego zużycia to musisz zaobserwować faktyczne zużycie gazu na cwu,jeśli jest tyle ile podajesz to 5000kWh za ogrzewanie za takim dom przez 10 miesięcy to nie jest dużo,jest to zużycie do zapotrzebowania ok.38-40kWh/m2/rok czyli moim zdaniem odpowiednie do ilości izolacji.

Owp, sprawdz sobie ile teraz Ci schodzi gazu na dobe na CWU, bedzie mozna to przelozyc na roczne zyzucie gazu.

U mnie w domu 130m2 - dow w lukrecji 2 - od września 2013 do dziś - przyszedł właśnie nowy rachunek

472m3 gazu (ogrzewanie + woda 10m3 miesiecznie)+ 5m3 drewna. Temperatura w zimie +- 23 stopnie.

Jestem zadowolony - mnieściłem sie w 2000zł. Opłacało sie zainwestowac w porządny kominek i piec

A ile to jest godzin obslugi kominka zeby wypalic 5 m3 drewna?

Przeciez to jest wiecej energii niz tego gazu poszlo, jaies 2 razy, Ty masz dom dogrzewany gazem a nie ogrzewany gazem :p

Przy takim zuzyciu to bys mial tansza kWh z pradu...

Owp, sprawdz sobie ile teraz Ci schodzi gazu na dobe na CWU, bedzie mozna to przelozyc na roczne zyzucie gazu.

Na jesień mi schodziło 1,8m3, ale podejrzewam, że na początku częściej się wannowaliśmy, zresztą jak jest zimno to przyjemniej jest brać kąpiel. No ale sprawdzę na przy następnym odczycie.

Ale tak sobie myślę, że wanna z gorącą wodą też jakoś wpływa na bilans energetyczny domu, przecież oddaje ciepło (zwykle wypuszczam wodę następnego dnia rano).