Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba kazdy kociol potrafi pracowac z zadaną temperatura zasilania, bez automatyki.

Po prostu musisz wybrać inny tryb pracy - bez czujnikow.

Albo przejsc na sterowanie pogodowe.

Moze masz termostaty w każdym pomieszczeniu i one co chwila budzą kociol do pracy.

Ja uważam, ze przy podlogowce to absolutnie zbedny wydatek.

potrafię tylko zadać temperaturę jaka ma byc wewnątrz pomieszczenia czyli w moim wypadku 22 oC taką zadałem

nie potrafię zrobic jak u Ciebie aby w kotle było 32 oC i aby kocioł grzał 2 lub 3 godziny

moze dlatego tak mi taktuje i mam dosc sporą temperaturę na zasilaniu 26 lub 31 oC

wewnątrz mam 22 oC ale kocioł załącza sie z 10 X na godzinę i pracuje 1 lub 2 minuty.

U mnie bylo podobnie - zmienilem tempo narastania temperatury wody grzewczej oraz moc z jaka kociol sie uruchamia i teraz jest ok.

Chyba kazdy kociol potrafi pracowac z zadaną temperatura zasilania, bez automatyki.

Po prostu musisz wybrać inny tryb pracy - bez czujnikow.

Albo przejsc na sterowanie pogodowe.

Moze masz termostaty w każdym pomieszczeniu i one co chwila budzą kociol do pracy.

Ja uważam, ze przy podlogowce to absolutnie zbedny wydatek.

Termostaty mam w 2 łazienkach ustawione na 22 oC

w reszczcie pomieszczen ustawiłem na rotametrach 2l/m co daje 21,5 oC wewnątrz

100 % podłogówki - grzejniki w pokojach zamknięte bo podłogowka na gorze w przedpokoju daje radę i na razie wystarcza.

nie wiem jak wyłączyc automatykę - prawdopodobnie jest to ukryte w poziomie kodoawnia.

czy kocioł mierzy tez temperaturę powrotu ?

moze mam miejsce gdzie sie woda skutecznie wychładza i daje sygnał do uruchomienia palnika

U mnie bylo podobnie - zmienilem tempo narastania temperatury wody grzewczej oraz moc z jaka kociol sie uruchamia i teraz jest ok.

moc kotła potrafię ograniczyc lecz jak widzę mam 100% moduluje 3,8 do 19,0 kW

bywa tak ze jak zapale w kominku miewam 25 oC wewnątrz a palnik dalej startuje na 30 sekund dogrzac wodę w piecu

pojawia sie temp 38 -41 zawor 3drogowy puszcza 26-28 na podłogę i tak w kółko Macieju.

tak jak by piec widział tylko krzywą grzewczą i pogodówkę - nie mam czujnika wewnętrzego który robi off

Bo ty policzyłeś, a inni?

Nie chcę tu wywoływać kolejnej wojny bo gaz to fajne paliwo, ale po jaką cholerę wspomagać go m3 drewna? Bo taniej? Dołóżcie 3cm styropianu i wyjdzie na jedno.

Moze maja swoje lasy...

1 metr debu lub grabu to 200 zl, wiec tanio nie jest.

Taryfa W2 - 1kWh z gazu to 0.22 zl - oczywiscie przy zalozeniu, ze faktycznie tyle wyciagniemy kWh z gazu co podaje wspolczynnik konwersji.

Moze maja swoje lasy...

1 metr debu lub grabu to 200 zl, wiec tanio nie jest.

Taryfa W2 - 1kWh z gazu to 0.22 zl - oczywiscie przy zalozeniu, ze faktycznie tyle wyciagniemy kWh z gazu co podaje wspolczynnik konwersji.

Płacę za buk 110zł wiec dramatu niema , palę w kozie bo to inne, lepsze ciepło .Widok płomienia coś nie chce się znudzić.Kocioł na gaz i koza doskonale się uzupełniają .Kocioł pracuje jak jest potrzeba np.jak nas niema .

Bo ty policzyłeś, a inni?

Nie chcę tu wywoływać kolejnej wojny bo gaz to fajne paliwo, ale po jaką cholerę wspomagać go m3 drewna? Bo taniej? Dołóżcie 3cm styropianu i wyjdzie na jedno.

Policzyłem że ciepło z drewna w moim przypadku jest tańsze 4 krotnie .Więc popełniłem przy okazji przyjemności z patrzenia w ogień sporą oszczędność .Tego styropianu to chyba jeszcze ze 30 cm musiał bym dołożyć ?

Policzyłem że ciepło z drewna w moim przypadku jest tańsze 4 krotnie .Więc popełniłem przy okazji przyjemności z patrzenia w ogień sporą oszczędność .Tego styropianu to chyba jeszcze ze 30 cm musiał bym dołożyć ?

Oczywiście, wystarczy kupić las.

Nie wiem jak ty liczysz, ale kWh z gazu wychodzi mi około 20gr, a z drewna około 10gr. Tyle że do tych 10gr dolicz drugie tyle za robociznę :p