Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz będzie ciężko ustalić te warunki dla każdej kropki z wykresu, ale to i tak tylko "chwilowe" zużycie - najważniejsze jest to na fakturze,

Dobrze że jesteś, inaczej musiałbym z zyzolem dyskutować :)

Pewnie że tak, ale może też ciekawie by to wyglądało. Gdyby każdy mógł taki wykres zrobić dla temperatury, nasłonecznienia i siły wiatru, mozna by było wyciągać fajne wnioski. Jak bardzo np. opłaca się kierowanie zimą domu "ku słońcu", czy względem wiejących wiatrów. można by było te domy fajnie posegregować i obserwować. Moim zdaniem temat ciekawy.

Przy używaniu kominka grzejemy się podwójnie: raz, jak trzeba się narąbać i drugi raz wtedy, gdy palimy.

Ja lubię kominek, jak wracam zmęczona po pracy, to potrzebuję mieć cieplej niż standardowe 19 - 20 stopni, które normalnie mi wystarcza. Nie ma sensu grzać mocniej gazem , bo mam na dole podłogówkę i jej bezwładność jest zbyt duża jak na moje potrzeby.

Mnie trochę martwi spore zużycie gazu na ciepłą wodę - za ostatnie pół roku wyszło 1,15 m3/dobę a mieszkamy tylko we dwoje ( czasem w weekendy zjeżdża parę osób). Dodam, że przed zakupem zmywarki było wyższe (1,3m3.dobę). Czyli rocznie ok .55m3 gazu.

ludwik_13 Twoje zuzycie dobowe 1.15m3 wcale nie jest takie duże.

U mnie średnia dobowa 0,75m3 przy 4 osobach (2 doroslych i 2 dzieci) z tym ze nie mamy na razie wanny, tylko prysznic i woda jest oszczędzana, nie leje sie godzinami.

Jeśli masz cyrkulacje CWU słabo ocieploną, i w ogole rury cwu przy kotle i zbiorniku nie ocieplone, oraz brak perlatorów przy kranach, wanne, bądź prysznic jest uzywany dłuzszy czas to nie ma sie co dziwic takiemu zuzyciu.

Dzień dobry.

" Cisza w temacie i nie dziwie się ...

Źle zadałem pytanie ...

Jak Wy wyznaczacie krzywą grzewczą ?

Krzywa Grzewcza wyznacza temperaturę wody jaka zostaje podana na kaloryfery czy też podłogówkę.

Zastanawiam się ile czasu trzeba odczekać ( 1-2-3 ) doby aby zauważyć zmiany.

Zarówno po obniżeniu jak również podwyższeniu krzywej ...?

Kolejna sprawa :

Zbyt niska krzywa powoduję niedogrzanie domu.

Czy nie jest tak, że przy zbyt niskiej krzywej kocioł na podstawie odczytów z czujnika wewnętrznego umieszczonego w pomieszczeniu reprezentatywnym będzie więcej podgrzewał wody aby uzyskać zadaną temperaturę jednak z uwagi na zbyt niską krzywą nie będzie wstanie jej osiągnąć ?

Tym samym powodując wyższe zużycie gazu?

Rury w kotłowni ocieplone, cyrkulacja też (hydraulicy powiedzieli, że wystarczy). Mamy ustawione to tak, że pompa cyrkulacyjna nie chodzi w nocy i w czasie, gdy jesteśmy w robocie. W tym czasie też kocioł nie dogrzewa ciepłej wody. Nie chlapiemy się jakoś nieprzytomnie i nie widzę możliwości, by bez uszczerbku dla zdrowia i komfortu jeszcze to redukować.:)

Rury w kotłowni ocieplone, cyrkulacja też (hydraulicy powiedzieli, że wystarczy). Mamy ustawione to tak, że pompa cyrkulacyjna nie chodzi w nocy i w czasie, gdy jesteśmy w robocie. W tym czasie też kocioł nie dogrzewa ciepłej wody. Nie chlapiemy się jakoś nieprzytomnie i nie widzę możliwości, by bez uszczerbku dla zdrowia i komfortu jeszcze to redukować.:)

To ile godzin na dobe chodzi cyrkulacja?

Ile metrow ma instalacja?

Co ma do tego zdrowie?

Czy jak umyjesz rece w chlodnej (nie zimnej) wodzie to jest dyskomfort?

Dla zdrowia -- kiedyś mówiono, że częste mycie skraca życie, dziś jednak standardem jest coś więcej niż kąpiel na Wielkanoc albo nawet raz w tygodniu.

Dla komfortu - myślałam raczej o komforcie współtowarzyszy w pracy (albo dyskomforcie - spowodowanym efektami węchowymi.

Poza tym dla mnie akurat mycie rąk ( zimą zwłaszcza ) nawet w letniej wodzie - jest dyskomfortem. Taka uroda.:):):). Teraz mamy POŚ, ale jak mieszkałam w domu z szambem to dodatkowo każdy litr wylanej wody w oczekiwaniu na ciepłą przyprawiał mnie o dodatkowe emocje.

Ile godzin chodzi cyrkulacja; rano ok. 2, po południu 6. W weekendy dłużej oczywiście .

Instalacja nie jest zbyt rozległa, ale jednak nie udało się nam skoncentrować wszystkich punktów poboru wody w jednym miejscu. Z kotłowni do kuchni będzie z 9 metrów, łazienka jest tuż obok kotłowni a druga bezpośrednio nad.

Jak analizuję moje zużycie ciepłej wody, to na 1 miejsce wysuwa się jednak kuchnia. Mimo zmywarki część garów (zwłaszcza duże ) i niektóre sprzęty (drewniane albo elementy robota) myte są ręcznie. A kobietą kuchenną jestem i sporo tego jest.

Witam, trochę zmienię temat, mam dom parterowy 145m2 z garażem w bryle budynku, garażu nie ogrzewam. Ściany domu phoroterm 25+15 cm styropian, pod podłogą 15 cm styropiamu, strop nieuzytkowy a na nim ułożone 25 cm wełny... Posiadam piec vaillant eco tech plus z czujnikiem pogodowym oraz regulatorem pokojowym. Dodam ze cały dom poza sypialnia jest w ogrzewaniu podlogowym. Jestem totalnym laikiem w tych sprawach, próbuje ustawić piec tak aby pobierał jak najmniej gazu zresztą jak każdy chyba xd mam kilka pytań bardzo proszę o odpowiedź chociaż na niektóre.

1. Co wsiąść pod uwagę przy ustawieniu krzywej grzewczej?? Czy to kwestia sprawdzwnia co kilka dni i ustawiania innych wartości?

2. Czy ciepła wodę w bojlerze (150l) lepeij ustawić zeeby sam podgrzewal przez 24h czy np. Jak pracuje od 6 rano do 16 lepeij w nocy żeby nie grzalo powiedzmy do godziny 15 ?

3. Cyrkulacja ciepłej wody ma być włączona cały czas?

Dodam ze średnio przy temperaturze dzień 6s.C noc 0s. C spala mi 8m3 gazu na dobę. Temperatura ustawiona dzień 20 noc 19s. C . Wydaje mi się ze na takie ocieplenie trochę duże wartości wychodzą tymbardziej ze pewnie podwoi się to jak będą mrozy...;( jak będzie mi palić 16m3 gazu to chyba się załamie...cala inwestycja ocieplenia domu wraz z piecem kosztowała mnie

26 tys :/ i koles zapewniał ze będzie oszczedniej.... Czy ktoś może powiedzieć jak po kolei wyglądają u niego ustawienia na regulatorze czyki temperatury zadane, programy czasowe, krzywe grzrwcze itp. Instalator zamontowal mi wszystko i powiedział ze mam sobie sam radzić od tej pory. Dodam jeszcze ze w ciągu jednej doby wczoraj spalił 6m3 a dzisiaj w ciągu doby 12m3 a temperatura była taka sama na zewnątrz poza tym ze dzisiaj padało a wczoraj nie... Coś mi się tu nie podoba a sam nie potrafię sobie tego wszystkiego ustawić...proszę o jakieś porady . Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za ewentualne błędy w pisowni. MARCIN

Witam, trochę zmienię temat, mam dom parterowy 145m2 z garażem w bryle budynku, garażu nie ogrzewam. Ściany domu phoroterm 25+15 cm styropian, pod podłogą 15 cm styropiamu, strop nieuzytkowy a na nim ułożone 25 cm wełny... Posiadam piec vaillant eco tech plus z czujnikiem pogodowym oraz regulatorem pokojowym. Dodam ze cały dom poza sypialnia jest w ogrzewaniu podlogowym. Jestem totalnym laikiem w tych sprawach, próbuje ustawić piec tak aby pobierał jak najmniej gazu zresztą jak każdy chyba xd mam kilka pytań bardzo proszę o odpowiedź chociaż na niektóre.

1. Co wsiąść pod uwagę przy ustawieniu krzywej grzewczej?? Czy to kwestia sprawdzwnia co kilka dni i ustawiania innych wartości?

2. Czy ciepła wodę w bojlerze (150l) lepeij ustawić zeeby sam podgrzewal przez 24h czy np. Jak pracuje od 6 rano do 16 lepeij w nocy żeby nie grzalo powiedzmy do godziny 15 ?

3. Cyrkulacja ciepłej wody ma być włączona cały czas?

Dodam ze średnio przy temperaturze dzień 6s.C noc 0s. C spala mi 8m3 gazu na dobę. Temperatura ustawiona dzień 20 noc 19s. C . Wydaje mi się ze na takie ocieplenie trochę duże wartości wychodzą tymbardziej ze pewnie podwoi się to jak będą mrozy...;( jak będzie mi palić 16m3 gazu to chyba się załamie...cala inwestycja ocieplenia domu wraz z piecem kosztowała mnie

jaki regulator posiadasz? podaj model...

Jeżeli to twój pierwszy rok to spalisz około 30% więcej ,wiele osób to potwierdza łącznie ze mną .Dodatkowo po pierwszej zimie usunełem wiele niedociągnięć w ociepleniu.Cyrkulacja ma działać jak jej potrzebujesz ,grzanie zasobnika jak jesteś w domu i nie koniecznie w nocy.A najgorsze nie jest zimno tylko wiatr.

Nie rozumiem na czym polega ta cyrkulacja....czyli jeśli wychodzę z domu rano o 6 i wracam o 17 to w tym czasie cyrkulwcje wyłączać i na noc też wyłączać?? I czy z podgrzewaniem ciepłej wody zrobić tak samo? Kolega mippowiedział ze lepeij podtrzymywać cały czas temperaturę w bojlerze niż wychladzac go np. Od 12 w nocy do 15 bo wtedy piec musi chodzić na wyższych obrotach i podgrewa większa ilość zimnej wody:/ już sam nie wiem, chcialbym mieścić się miesięcznie z użyciem gazu do max 180m3 , być może za słabee ocieplenie domu, bądź tak jak wspomniales chodzi tu o pierwszy sezon ogrzewania...jak widzę u niektórych jak mało im palą piece to aż zazdroszczę, w dodatku mają o 2s.C wyższa temp. Może ta krzywa grzewcza u mnie jest zła . Naprawdę się na tym nie znam ,potrzebuje kogoś kto poprowadzilby mnie do ustawienia wszzystkiego tak jak ma być, bo wtedy bym się uspokoił ze piec chodzi ok a dużezzużycie to wina słabo ocieplonego domu a tak to mam wrażenie ze ja coś tam źle ustawilem :p

Nie rozumiem na czym polega ta cyrkulacja....czyli jeśli wychodzę z domu rano o 6 i wracam o 17 to w tym czasie cyrkulwcje wyłączać i na noc też wyłączać??

Jeśli wytrzymasz to całkiem ją wyłącz (na dzień czy dwa) zobaczysz ile potrzebuje gazu, sam się przekonasz czy warto mieć ją włączoną stale czy wtedy kiedy potrzebujesz. Swoją drogą to spróbuj obniżyć nieco temp na kotle.

chcialbym mieścić się miesięcznie z użyciem gazu do max 180m3 , być może za słabee ocieplenie domu, bądź tak jak wspomniales chodzi tu o pierwszy sezon ogrzewania...jak widzę u niektórych jak mało im palą piece to aż zazdroszczę, w dodatku mają o 2s.C wyższa temp.

w innym temacie piszesz o mokrej wełnie na stropie...

to jest jedna z przyczyn dużego zużycia energii, mieszkasz pierwszy sezon więc daj chałupie najnormalniej wyschnąć a potem dopiero zastanawiaj się dlaczego kocioł dużo spala...

CALORMATIC 470. Jeszcze jest jakiś regulator do rozdzielacza podlogowego ale nie pamiętam modelu;( ustawione mam na nim 30s.C i wtedy chyba pompa się zalacza

mam identyczny tylko bezprzewodowy...

też mam vaillanta tylko z wbudowanym, 100l zasobnikiem warstwowym, więc szybciej mam dostępna ciepłą wodę o zadanej temp., ale to będzie miało tylko wpływ przy ustalaniu programów czasowych...

grzanie c.w.u. mam ustawione w dwóch przedziałach czasowych od poniedziałku do piątku od 5:00 - 6:00 oraz od 17:30 do 21:30

w weekendy przedziały: od 7:00-12:00 oraz od 15:00-21:30, temp zasobnika ustawiona na 45oC, dwie łazienki, 2 prysznice, wanna, 3 osoby...

przy takim ustawieniu w sezonie letnim gdy tylko używane jest c.w.u. spalanie to 0,5 m3 na dobę czyli około 14 do 15 m3 na miesiąc

przedziały czasowe na c.o. mam ustalone tak: pon-piąt 4:00- 8:00 oraz od 17:00-22:00 21oC pozostały czas temp. obniżona 18oC, w weekendy 6:00-10:00, 12:00-14:00 oraz 16:00-22:00

przy okresach przejściowych czyli takich jak teraz, krzywą mam ustawioną 1,1 wtedy kocioł podaje na zasilanie 45oC przy temp. zewnętrznej 4-2oC, w zimie przy mrozach, krzywa to 0,75 co odpowiada temp. zasilania 55oC przy temp. zew. -20oC

poza tym w regulatorze mam włączoną opcję termostatu, a więc przy osiągnięciu zadanej temp, wyłącza kocioł...