Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam innego typu problem.

Strasznie mi dzwoni/pyka/stuka wkład jeszcze nie mieszkam wiec nie palę jakos specjalnie i nie wiem jaką ma moc ale wiem ze dokupiłem podwojną szybę i tak chyba troszke przesadziłem wczoraj.

https://www.youtube.com/watch?v=1x0q8Znx6Pk&feature=youtu.be

moja powierzchnia na dole to jakies 80 m2 i tez obok mam schody na gorę mimo wszystko przyrost ciepła jest za szybki - nie zdąże sie nacieszyc ogniem.

Pal od góry, wówczas lepiej rozłożysz sobie w czasie oddawaną energię.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W sezonie 2013/2014 zużyłem dokładnie 1950 m3 gazu. Był to pierwszy sezon grzewczy w nowym domu. Ostatnie 3 dni przy stałej temperaturze -3 stopnie piec zużywa 10 m3 gazu na dobę. Temperatura wewnątrz 21 stopni, woda użytkowa + cyrkulacja 24 godziny na dobę (zawsze ktoś jest w domu).

Dom ocieplony średnio (ściany zewn. 15 cm styropianu, posadzka 10 cm styropianu, poddasze 30 cm wełny), piec kondensacyjny Wolf, przewymiarowany, podłogówka ok. 50 m2, pozostałe 150 m2 (licząc podłogi) to grzejniki ścienne.

Może komuś przydadzą się te informacje w celu porównania :)

Edytowane przez cypryski

W sezonie 2013/2014 zużyłem dokładnie 1950 m3 gazu. Był to pierwszy sezon grzewczy w nowym domu. Ostatnie 3 dni przy stałej temperaturze -3 stopnie piec zużywa 10 m3 gazu na dobę. Temperatura wewnątrz 21 stopni, woda użytkowa + cyrkulacja 24 godziny na dobę (zawsze ktoś jest w domu).

Dom ocieplony średnio (ściany zewn. 15 cm styropianu, posadzka 10 cm styropianu, poddasze 30 cm wełny), piec kondensacyjny Wolf, przewymiarowany, podłogówka ok. 50 m2, pozostałe 150 m2 (licząc podłogi) to grzejniki ścienne.

Dużo spaliłeś, ja z wodą i przeliczając spalone drewno na gaz nie przekroczyłem 1300m3 też mieszkałem pierwszy rok.Latem naprawiłem trochę błędów w ciągłości izolacji i widzę że zużycie opału mi spada szczególnie we wietrzną pogodę.

Dużo spaliłeś, ja z wodą i przeliczając spalone drewno na gaz nie przekroczyłem 1300m3 też mieszkałem pierwszy rok.Latem naprawiłem trochę błędów w ciągłości izolacji i widzę że zużycie opału mi spada szczególnie we wietrzną pogodę.

Ja spaliłem 1300m3 gazu też pierwszy sezon (tylko gaz) Ściany porotherm 44 si na ciepłej zaprawie bez tynku zewnętrznego. zamierzam dac jeszcze 5 cm wełny zamiast tynku ciepłochronnego.

Hmm, to całkiem u mnie nieźle, zważywszy na to że masz lepsze ocieplenie, a u mnie CWU i cyrkulacja działają 24 godziny na dobę + kuchnia też jest na gaz...

Zapłaciłem od X.2013 do X.2014 dokładnie 3500 zł, co daje ok. 290 zł miesięcznie. [EDIT: błąd w obliczeniach - wyszło jednak 4500 zł za cały rok, czyli ok. 375 zł miesięcznie]. Jak dla mnie - to okej zważywszy że w założeniu dom nie miał być energooszczędny (choć mamy dobre 3-szybowe okna i rekuperator).

Natomiast w październiku i listopadzie 2014 zużycie gazu jest u mnie o ok. 0.5 m3 gazu dziennie większe niż rok temu, ale też pogoda w tym roku zimniejsza. Zobaczymy co będzie w kolejnych miesiącach :)

Edytowane przez cypryski

To jaka ty masz taryfę że za 2000m3 zapłaciłeś 3500zl ,ja przy zużyciu rocznym około 1400m3 - 2013/2014 pierwszy sezon zapłaciłem około 3600zł

Obstawiam że W3.6 bo na dzień dobry innej nie dają .

Edytowane przez uris

Oczywiście masz rację, pomyliłem się w obliczeniach o dokładnie 1 tys zł, więc wyszło 4500 zł za rok :)

Wyedytuję zaraz mój oryginalny post - dzięki za spostrzegawczość!

Tak więc średnoimiesięczny koszt gazu wyniósł u mnie 375 zł - czyli już nie tak fajnie jak myślałem, ale wciąż lepiej niż widziałem to w czarnych myslach rok temu :)

Pozdrawiam!

Hmm, to całkiem u mnie nieźle, zważywszy na to że masz lepsze ocieplenie, a u mnie CWU i cyrkulacja działają 24 godziny na dobę + kuchnia też jest na gaz...

Zapłaciłem od X.2013 do X.2014 dokładnie 3500 zł, co daje ok. 290 zł miesięcznie. Jak dla mnie - to okej zważywszy że w założeniu dom nie miał być energooszczędny (choć mamy dobre 3-szybowe okna i rekuperator).

Natomiast w październiku i listopadzie 2014 zużycie gazu jest u mnie o ok. 0.5 m3 gazu dziennie większe niż rok temu, ale też pogoda w tym roku zimniejsza. Zobaczymy co będzie w kolejnych miesiącach :)

Kuchnie tez mam na gaz ,cyrkulacja około 8h dziennie ale nie mam reku.A najważniejsze że inwestor jest zadowolony.

ps.ten rachunek to za jakieś inne metry chyba?

Właśnie przed chwilą wyjaśniłem sprawę w swoim poprzednim poście ;)

Posta pisałem długo i z przerwami ,więc tak wyszło.Porównałem nasze projekty (bardzo podobne) ,pow.użytkową(też podobna) i ocieplenie , albo dużo wody zużywasz albo coś masz spierdzielone z izolacją domu .Ta różnica w m3 gazu jest naprawdę spora.Może bym o tym nie pisał ale sporo baboli znalazłem u siebie w domu ,np u syna w sypialni we wietrzne dni było chłodniej o 3°C niż w innych pomieszczeniach i znalazłem brak połączenia styro z okolicą murłaty ,brak ocieplenia szczytu kukułki i boków z daszkiem .Mam wrażenie że w tym roku ze 30% oszczędzę na ogrzewaniu chyba że zima dopisze ;)

na dzień dobry, dają taką taryfę jaką sobie wybierzesz...

ja mam taryfę 2.12T

w pierwszym sezonie od 11.2012-10.2013 zużycie: 1062 m3 - 2384 zł

w drugim sezonie od 11.2013-10.2014 zużycie: 895 m3 - 2087 zł

zużycie to oczywiście c.o. i c.w.u. rodzina 2+1

Nie zgodzę się z tobą , jeżeli zamierzasz ogrzewać dom gazem to nie masz wyboru dostajesz taryfę W3.6 dopiero w drugim roku jeżeli nie przekroczysz 1200m3 to sobie możesz zmienić na niższą tak przynajmniej jest u nas .

Oczywiście masz rację, pomyliłem się w obliczeniach o dokładnie 1 tys zł, więc wyszło 4500 zł za rok

Wyedytuję zaraz mój oryginalny post - dzięki za spostrzegawczość!

Tak więc średnoimiesięczny koszt gazu wyniósł u mnie 375 zł - czyli już nie tak fajnie jak myślałem, ale wciąż lepiej niż widziałem to w czarnych myslach rok temu

Pozdrawiam!

Spoko czas biegnie i się zapomina ile się płaciło :D a warto to sobie utrwalić hehe .Mnie latem oświeciło ile wydałem na ogrzewanie CWU i byłem mocno w szoku jak wyszło mi że na samo CWU zużyłem a raczej że bym zużył 600m3 gazu . Po pierwszych dwóch miesiącach widziałem że zużywam 100m3 za 2 miesiące to wychodziło 300zł łatwo policzyć ile to procent całego rocznego zużycia ,musiałem jakoś interweniować i obniżyłem moc kotła na CWU z 24KW na 10KW co dało oszczędność 25% teraz wpłacę 225zł za 2 miesiące a nie 300zł rocznie to już niezła sumka się uzbiera także trzeba szukać i ciąć nawet 0,5m3 dziennie ,rocznie da niezły zysk .

U mmie bez problemu można było sobie wybrać W2.1

U nas też w małopolsce wybierasz sobie na początku jaką chcesz. Ja mam W-2.12T. Poniżej zużycie u mnie przez 3 sezony jakie do tej pory mieszkam:

1. Za 13 miesięcy 1153 m3 (grzany tylko dół, jeden pokój góra)

2. Za 12 miesięcy 976 m3 (grzany tylko dół, jeden pokój góra)

3. Za 11 miesięcy (do końca listopada tego roku grzana góra/dół) 547 m3 - przewiduję około 700m3 +/-10m3 - do końca roku

Od stycznia tego roku zrobiona WM plus zwiększenie izolacji od poddasza do 35 cm z 25 cm, zmiana parametrów kotła, termostaty elektroniczne programowalne tygodniowo, regulacja RTL-i na pętlach podłogowych, solary od marca od listopada.

Edytowane przez Maniak1

Witam, ponieważ nie udało mi sie jeszcze uzyskać odpowiedzi na moje pytanie pozwoliłem sobie wstawić filmik z ustawieniami mojego pieca...

Bardzo prosze o porady i opinie...

https://www.youtube.com/watch?v=kahEpQFiiAU&feature=youtu.be

Piec Vaillant Eco Tech Plus + zasobnik 150l + calormatic 470 + pogodówka...

Jestem totalnym laikiem w tych sprawach dlatego proszę o poradę. Dom 145m2 z garażem - garaż 130m. Ściany porotherm 25cm + 15cm styro , fundament 12cm styro ,pod podłogą 3x5cm styro na zakładkę... strop nieużytkowy - po całości wyścielony w tej chwili 25cm wełną 0,39. Wentylacja grawitacyjna , okna dwuszybowe, ok 90m2 m3 w podlogówce, 2 sypialnie z kaloryferami z tym ze jeden z nich nieużytkowy i nieogrzewany + drabinka w łazience... Wcześniej gdy bylo cieplej (3-13stopni ) piec spalał na dobę 5-6m3 gazu w tej chwili na zewnątrz jest -1 do -5 i piec pali 9-10m3 gazu na dobę . Wiem ze piec może byc oszczędniejszy ale potrzebuje dobrego ustawienia - czego ja nie potrafię bądź jeszcze do tego nie doszedłem bo co 2 dzień coś kombinuje . Dodam ze dom stal 2 lata w stanie surowym zamknietym , od marca tego roku zrobilismy wylewki , hydraulike , płytki szpachlowanie itp. w sumie wszystko do zamieszkania... grzejemy od października... Proszę o poradę osób które posiadają taki piec i maja w miarę przyzwoite zużycie gazu o jakieś porady bądź sugestie co do ustawień. Być może nie da się już nic zrobić bo dom potrzebuje tyle ciepła i koniec ale przynajmniej chciałbym spróbować ponieważ cały czas wisi mi na głowie to ze może ja cos źle ustawiłem. Pozdrawiam serdecznie ;)

Witam, ponieważ nie udało mi sie jeszcze uzyskać odpowiedzi na moje pytanie pozwoliłem sobie wstawić filmik z ustawieniami mojego pieca...

Bardzo prosze o porady i opinie...

https://www.youtube.com/watch?v=kahEpQFiiAU&feature=youtu.be

Piec Vaillant Eco Tech Plus + zasobnik 150l + calormatic 470 + pogodówka...

Jestem totalnym laikiem w tych sprawach dlatego proszę o poradę. Dom 145m2 z garażem - garaż 130m. Ściany porotherm 25cm + 15cm styro , fundament 12cm styro ,pod podłogą 3x5cm styro na zakładkę... strop nieużytkowy - po całości wyścielony w tej chwili 25cm wełną 0,39. Wentylacja grawitacyjna , okna dwuszybowe, ok 90m2 m3 w podlogówce, 2 sypialnie z kaloryferami z tym ze jeden z nich nieużytkowy i nieogrzewany + drabinka w łazience... Wcześniej gdy bylo cieplej (3-13stopni ) piec spalał na dobę 5-6m3 gazu w tej chwili na zewnątrz jest -1 do -5 i piec pali 9-10m3 gazu na dobę . Wiem ze piec może byc oszczędniejszy ale potrzebuje dobrego ustawienia - czego ja nie potrafię bądź jeszcze do tego nie doszedłem bo co 2 dzień coś kombinuje . Dodam ze dom stal 2 lata w stanie surowym zamknietym , od marca tego roku zrobilismy wylewki , hydraulike , płytki szpachlowanie itp. w sumie wszystko do zamieszkania... grzejemy od października... Proszę o poradę osób które posiadają taki piec i maja w miarę przyzwoite zużycie gazu o jakieś porady bądź sugestie co do ustawień. Być może nie da się już nic zrobić bo dom potrzebuje tyle ciepła i koniec ale przynajmniej chciałbym spróbować ponieważ cały czas wisi mi na głowie to ze może ja cos źle ustawiłem. Pozdrawiam serdecznie ;)

Witaj, Jaki masz kocioł? Podaj model. I rzuć okiem na wiadomości prywatne ;) Może coś pomogę. Zgodzę się, że pali Ci za dużo. U mnie dzisiaj 5 m3 ze wszystkim.