Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślisz, że to może być prawda? To by tłumaczyło wysoką temperaturę na strychu.

Jeżeli na strychu temp jest mniejsza tylko o 2*C od części poddasza użytkowego to hmm dziwna sprawa .Najlepiej jak by kolega się wypowiedział na ten temat jak to jest zaizolowane i czy w ogóle jest izolacja bo jeżeli jej nie ma do dochodzą dodatkowe metry do ogrzania .

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bez wątpienia błędem jest nieocieplenie ściany między garażem a domem - my pseudo inteligenci kompletnie się na tym nie znaliśmy, a facet, któremu zapłacilismy sporą kasę za nadzór, okazał się pseudo nadzorcą...

....... Dziś po raz kolejny rozmawiałam z serwisantem wyrażając swą wątpliwość co do pracy ciągłego podgrzewania wody. Wyśmiał mnie mówiąc, że mam termę i w niej woda nie stygnie, a podgrzewana jest tylko ta, która przbywa, więc już nei wiem co myślec...

No to masz jedną ścianę nieocieploną. Straty przez nią są z pewnością znaczne.

Dla porówniania ja między domem a garażem dałem 15 cm styropianu grafitowego.

6 cm styropianu w garażu na sufit. W pomieszczeniach nad garażem w podłodze 9 cm styropianu, a mimo wszystko są to najchłodniejsze pomieszczenia w domu.

Co do zasobnika cwu, to raczej serwisanta można wyśmiać, skoro nie wie, że powstają straty na zasobniku. Nie wiemy też jak masz zaizolowane rury od cyrkulacji. Jeżeli położone na chudziaku i przykryte styropianem to dodatkowo grzejesz ziemię pod budynkiem.... i to non stop.

Są, niestety tacy budowlańcy i instalatorzy, dla których energooszczędność dto czarna magia. Oni żyją jeszcze w czasach węgla 300zł/tona i "będzie ciepło"

Strych mam ocieplony. Nie pamiętam dokładnie grubości styro ale na pewno nie jest to spektakularne 15 cm a raczej 5 na to jak dobrze kojarzę 24 cm płyta osb , ale to tylko część strychowa - ona ma jakieś 20 mkw. po podłodze - reszta to skosy, i również skosy pozostałej częsci poddasza, które na pewno nie sa dodatkowo ocieplone g-k jest kładziony na piankę. Z tego co piszecie rozumiem,że żaden z Was nie ma takiego samego pieca jak ja..

Zastanawiam sie nad tą regulacją podgrzewania ciepłej wody. W tym piecu jest pełna automatyka, czy ja powinnam w takim razie chodzić do niego powiedzmy 6 razy na dzień, żeby temp. wody do cwu podnosić i opuszczac??? Bo z zasady tego pieca po uruchomieniu się nie wyłącza.

Ciągle też piszecie o tych ubytkach ciepła, ale proszę niech mi ktoś wyjaśni jak przy tak wielkich Waszym zdaniem ubytkach ja mam cały czas jednak sporo wyższą temperaturę niż ta która jest zadana dla danego obiegu grzewczego???? - bo tego ni jak nie mogę zrozumieć. Rozumiałabym, gdybym miała zużycie gazu duże a temperatura dobijała do tej zadanej - bo taka jak przypuszczam jest zasada, że piec musi zużyć więcej gazu, żeby doprowadzic do zadanej temperatury. Ale u mnie ona jest zdecydowanie wyższa - sprawdzałm ją na dodatkwoych termometrach żeby nei było, że się tylko na czujniku opieram.

Więc o co chodzi z tym ubytkiem???

Z tym ociepleniem strychu, to niestety trochęCię oszukali - powinni zrobić po podłodze strychu i na dachu do podłogi strychu, a nie do kalenicy. W ten sposób zapłaciłas więcej, bo powierzchni do pianowania więcej, a za to masz izolację w złym miejscu.

Cwu możesz nastawić czasowo, ja mam pół godziny rano, czasem w południe i 2-3 godziny wieczór.

Na ogół rano i wieczór wykorzystujemy tyle, że temp w zbiorniku spada do 10-20*.

Sama pisałeś tu #7381 że zużycie masz duże więc staramy się wyjaśnić Ci dlaczego. Piszesz o zadanej temp. czego? bo już się gubię.

Na piecu zadaję temperaturę jaką chcę osiągnąć w pomieszczeniu. U mnie zadana temperatura to 18 stopni. Tyle powinno być w pomieszczeniu. Jest 21,7. Gdy miałam zadaną 20 było 23, 5. Tylko viessmann ma takie ustawienia??? W innych piecach nie zadaje się wymaganej temperatury jaką się chce osiągnąć w pomieszczeniach?

Więc tak jest że nie wiem dlaczego przy uciekającym cieple - jak mówicie, ta temperatura jednak jest tak wysoka.. Tę zagwozdkę też ma serwisant. Ja nie narzekam oczywiście, pod warunkiem, że za kilka dni jak sprawdzę zużycie, będzie ono naprawde relatywnie małe odpowiadające zadanej temperaturze czyli 18 stopniom, a nie np. 23.

Strych mam ocieplony. Nie pamiętam dokładnie grubości styro ale na pewno nie jest to spektakularne 15 cm a raczej 5 na to jak dobrze kojarzę 24 cm płyta osb , ale to tylko część strychowa - ona ma jakieś 20 mkw. po podłodze - reszta to skosy, i również skosy pozostałej częsci poddasza, które na pewno nie sa dodatkowo ocieplone g-k jest kładziony na piankę. Z tego co piszecie rozumiem,że żaden z Was nie ma takiego samego pieca jak ja..

Zastanawiam sie nad tą regulacją podgrzewania ciepłej wody. W tym piecu jest pełna automatyka, czy ja powinnam w takim razie chodzić do niego powiedzmy 6 razy na dzień, żeby temp. wody do cwu podnosić i opuszczac??? Bo z zasady tego pieca po uruchomieniu się nie wyłącza.

Ciągle też piszecie o tych ubytkach ciepła, ale proszę niech mi ktoś wyjaśni jak przy tak wielkich Waszym zdaniem ubytkach ja mam cały czas jednak sporo wyższą temperaturę niż ta która jest zadana dla danego obiegu grzewczego???? - bo tego ni jak nie mogę zrozumieć. Rozumiałabym, gdybym miała zużycie gazu duże a temperatura dobijała do tej zadanej - bo taka jak przypuszczam jest zasada, że piec musi zużyć więcej gazu, żeby doprowadzic do zadanej temperatury. Ale u mnie ona jest zdecydowanie wyższa - sprawdzałm ją na dodatkwoych termometrach żeby nei było, że się tylko na czujniku opieram.

Więc o co chodzi z tym ubytkiem???

Z tego co rozumiem 5cm styropianu w suficie czyli dodatkowo ogrzewasz poddasze bo 5cm to słabiutka izolacja ciepło przenika do poddasza .

Na piecu zadaję temperaturę jaką chcę osiągnąć w pomieszczeniu. U mnie zadana temperatura to 18 stopni. Tyle powinno być w pomieszczeniu. Jest 21,7. Gdy miałam zadaną 20 było 23, 5. Tylko viessmann ma takie ustawienia??? W innych piecach nie zadaje się wymaganej temperatury jaką się chce osiągnąć w pomieszczeniach?

Więc tak jest że nie wiem dlaczego przy uciekającym cieple - jak mówicie, ta temperatura jednak jest tak wysoka.. Tę zagwozdkę też ma serwisant. Ja nie narzekam oczywiście, pod warunkiem, że za kilka dni jak sprawdzę zużycie, będzie ono naprawde relatywnie małe odpowiadające zadanej temperaturze czyli 18 stopniom, a nie np. 23.

Masz temp zadana 18*C ok a gdzie jest czujnik tej temperatury ? w salonie ,pokoju,kuchni gdzie? bo z tego co czytam to piszesz że tam gdzie stoi kocioł masz 18*C czyli zadana temp osiągnięta czy czasem kocioł nie mierzy temp tam gdzie stoi ? .

Ciepło nie ucieka tylko dodatkowo z tych 170m2 masz do ogrzania poddasze bo to ciepło tam przenika , piszesz 20m2 poddasz po podłodze a kubaturowo wychodzi więcej czyli spokojnie 200m2 do ogrzania .

Zbyt dużo jest niewiadomych , piszesz bardzo nieprecyzyjnie ,ciężko się połapać co jest ocieplone a co nie .

To oznacza tylko tyle że sterownik nie jest zgrany (skalibrowany) z kotłem. Różnica to około 3,5 st. Ustaw na kotle 14 -14,5 i będziesz miała problem z głowy a instalator niech skalibruje urządzenia. A jeszcze lepszy nr. by był gdyby sterownik w ogóle nie był połączony z kotłem (ale w to to mi się całkowicie nie chce wierzyć) a kocioł by pracował tylko na jakimś swoim czujniku. Edytowane przez plusfoto

W kilku wcześniejszych postach opisywałam już historię czujnika :) Ale piszę jeszcze raz. Umieszczony jest - tzw sterownik pokojowy na dole w aneksie kuchennym w miejscu gdzie nie ma kaloryferów. Zasadniczo pełni w tej chwili funkcję bardziej termometru niż rzeczywistego czujnika bo podłączony jest do sterowania kaloryferami, które są na górze - mądry instalator po prostu umieścił go w złym miejscu. To tak z grubsza. Jeszcze raz napiszę - na piecu zadana temperatura pomieszczenia dolnego tam gdzie jest podłogówka to 18 stopni. natomiast tam gdzie grzejniki to 21. Jeśli chodzi o pomieszczenia z grzejnikami czyli poddasze - taka mniej więcej się własnie utrzymuje. Na dole jak napisałam jest wyżej. A wcale nie obraziłabym się, gdyby było odwrotnie...Mam zamiar zamówić termowizję ale nie wiem, czy to oprócz wskazania gdzie ucieka ciepło, będzie w stanie wyjasnić tak wielkie zucie gazu. Być może że czujnik nie jest skalibrowany, ale tak czy tak on wskazuje poprawną temperaturę pomieszczenia, a na piecu jest zadawana temp. jakby oddzielnie, więc w momencie gdy on jest tylko termometrem to cały czas pozostaje pytanie wyższej tempki. Nasz instalator mówi, że to wynik własnie dobrze ocieplonego domu... Bo na początku dosyć mocno się nagrzał, gdy przez przypadek poszła mega gorąca woda w podłogę i się jakoś nie wystudziło do tej pory...Choć rzeczywiście z każdym obniżeniem na piecu ta tempertatura się obniża. Być moze jak zeszłabym do 14 stopni do by spadła do 18 ale to przecież nie o to chodzi, żeby mieć 18 w domu :D

Są, niestety tacy budowlańcy i instalatorzy, dla których energooszczędność dto czarna magia. Oni żyją jeszcze w czasach węgla 300zł/tona i "będzie ciepło"

Dokładnie. Nic dodać nic ująć. Co tutaj się dziwić:

1, Dobieranie kotłów 24Kw do mieszkań 72m2!

2. Sugerowanie, że 5cm od gruntu w zupełności wystarczy.

3. Po co paroizolacja.... - wystarczy tylko nad łazienką przecież...

4. Wentylacja mechaniczna?! A co to jest?

5. Kocioł ma grzać ma być ciepło i tyle.

I pewnie można by tak wyliczać i wyliczać a ty człowieku potem płać i płacz!!

W kilku wcześniejszych postach opisywałam już historię czujnika :) Ale piszę jeszcze raz. Umieszczony jest - tzw sterownik pokojowy na dole w aneksie kuchennym w miejscu gdzie nie ma kaloryferów. Zasadniczo pełni w tej chwili funkcję bardziej termometru niż rzeczywistego czujnika bo podłączony jest do sterowania kaloryferami, które są na górze - mądry instalator po prostu umieścił go w złym miejscu. To tak z grubsza. Jeszcze raz napiszę - na piecu zadana temperatura pomieszczenia dolnego tam gdzie jest podłogówka to 18 stopni. natomiast tam gdzie grzejniki to 21. Jeśli chodzi o pomieszczenia z grzejnikami czyli poddasze - taka mniej więcej się własnie utrzymuje. Na dole jak napisałam jest wyżej. A wcale nie obraziłabym się, gdyby było odwrotnie...Mam zamiar zamówić termowizję ale nie wiem, czy to oprócz wskazania gdzie ucieka ciepło, będzie w stanie wyjasnić tak wielkie zucie gazu. Być może że czujnik nie jest skalibrowany, ale tak czy tak on wskazuje poprawną temperaturę pomieszczenia, a na piecu jest zadawana temp. jakby oddzielnie, więc w momencie gdy on jest tylko termometrem to cały czas pozostaje pytanie wyższej tempki. Nasz instalator mówi, że to wynik własnie dobrze ocieplonego domu... Bo na początku dosyć mocno się nagrzał, gdy przez przypadek poszła mega gorąca woda w podłogę i się jakoś nie wystudziło do tej pory...Choć rzeczywiście z każdym obniżeniem na piecu ta tempertatura się obniża. Być moze jak zeszłabym do 14 stopni do by spadła do 18 ale to przecież nie o to chodzi, żeby mieć 18 w domu :D

Tak jak napisał kolega Uris mamy tutaj wiele niewiadomych i nieco problemów z dokładnym zrozumieniem informacji dotyczących izolacji. Może opiszesz to na jakimś rysunku :) to dużo ułatwi sprawę :) Co do zadanych temp. i sterownika to wydaje mi się, że krzywa grzewcza jest źle dobrana! Kocioł chodzi cały czas i grzeje. Ja proponuję grzać tak aby po osiągnięciu zadanej temperatury kocioł się wyłączał. U mnie na moim kotle nazywa się to opcja termostat. Nie miałem czasu jeszcze rzucić okiem na instrukcję Twojego kotła ale jak to zrobię to pewnie będę mógł powiedzieć więcej. A z tą CWU niech serwisant za przeproszeniem puknie się w czoło! Grzej tylko w tedy jak Ci potrzeba. Względnie jak zapoznam się z konfiguracją to powiem Ci jak to zrobić i niech nie robi łaski. Albo niech płaci za Twój gaz!

3. Rekuperator mam jakiś litewski taki dosyć prosty w swej konstrukcji - teoretycznie jego zadaniem jak pewnie każdego innego, jest m.in nawiewanie do domu świerzego powietrza ale nieco ogrzanego - ja na noc ten rekuperator wyłączam, bo mi za mocno wieje zimnem... Jeśli chodzi o zejście do piwnicy to jest to dosyć skompplikowana sprawa ponieważ dom jest zbudowany w ten sposób, że salon połączony jest z aneksem kuchennym a między nimi jest 3 stopniowe zejście na dół które prowadzi do garażu oraz dalej do piwnicy - sama pwinica - gdzie znajduje się piec jest zamykana. Wczoraj sprawdziłam temperature przed drzwiami do piwnicy - 17,5 stopnia.

.

Rekuperatora zimą nie wyłączamy na dłużej niż 2h ponieważ w kanałach zacznie skraplać się woda jeśli dojdzie gdzieś do dużej różnicy temp. np, na poddaszu.

Witam,

Napiszę krótko jak jest u mnie z tymi sterownikami. Nie czytałem całej konwersacji bo mi się nie chce ale generalnie sterowanie pogodowe sprawia spore problemy. Ja mam piec Vaillanta, sterownik na dole tam gdzie podłogówka. Grzejniki pracują na krzywej i na czujniku zew. bo nie mam termostatów w pokojach (w sensie czujników). Generalnie im zimniej i mniej wietrznie tym osiąganie zadanych wartości jest łatwiejsze. Tak jak teraz gdy mamy ok. 10 C i wiatr, który wychładza dom zadana temp. na grzejnikach 19 C nie jest osiągana. Musiałem podwyższyć na 21 C by mieć ~ 19C. W mrozy jest inaczej. Gdy nie ma wiatru i temp. spada do ok. od +2C do - ..... zaczyna się ładne grzanie i temperatura jest jak najbardziej osiągana, a przy mrozach rzędu >= -5C zaczyna przegrzewać na grzejnikach. Rozwiązaniem chyba jest tylko założenie termostatów w każdym pokoju bo inaczej nie da się tego ustawić. Serwisanci potwierdzają te problemy więc przestałem się stresować. Wkurzające jest tylko to ,że podczas szybkich zmian temperatury z ujemnej na dodatnią zaczyna słabiej grzac i w efekcie nie dogrzewac , a jak budzisz się rano to w domu zimno.Podwyższenie temparatury daje oczywiscie wspomnioane efekty ale automatyka powinna sama to regulować zgodnie z przeznaczeniem.

Pozdrawiam,

A.

Edytowane przez adam2007

adam2007 to nie tak, że pogodówka stwarza problemy, tylko Twoja instalacja.

Ktoś cię wpakował w instalację mieszaną i takie są skutki.

Dlaczego wpakował ? Sam chciałem mieć grzejniki tam gdzie śpię, a automatyka , mieszacze , rozdzielacze są od tego by tym sterować. Proste...

Ps. Nawaisem mówiąc w tej chwili zrobiłbym wszędzie podłogówkę bo to inna jakość ciepła :)

Witam,

Napiszę krótko jak jest u mnie z tymi sterownikami. Nie czytałem całej konwersacji bo mi się nie chce ale generalnie sterowanie pogodowe sprawia spore problemy. Ja mam piec Vaillanta, sterownik na dole tam gdzie podłogówka. Grzejniki pracują na krzywej i na czujniku zew. bo nie mam termostatów w pokojach (w sensie czujników). Generalnie im zimniej i mnie wietrznie tym osiąganie zadanych wartości jest łatwiejsze. Tak jak teraz gdy mamy ok. 10 C i wiatr, który wychładza dom zadana temp. na grzejnikach 19 C nie jest osiągana. Musiałem podwyższyć na 21 C by mieć ~ 19C. W mrozy jest inaczej. Gdy nie ma wiatru i temp. spada do ok. od +2C do - ..... zaczyna się ładne grzanie i temperatura jest jak najbardziej osiągana, a przy mrozach rzędu >= -5C zaczyna przegrzewać na grzejnikach. Rozwiązaniem chyba jest tylko założenie termostatów w każdym pokoju bo inaczej nie fa się tego ustawić. Serwisanci potwierdzają te problemy więc przestałem się stresować. Wkurzające jest tylko to ,że podczas szybkich zmian temperatury z ujemnej na dodatnią zaczyna słabiej grzac i w efekcie nie dogrzewac , a jak budzisz się rano to w domu zimno.Podwyższenie temparatury daje oczywiscie wspomnioane efekty.

Pozdrawiam,

A.

Tak, ten temat był już omawiany na wielu forach. Wtedy niestety lub stety:) musimy dokonać przesunięcia krzywej grzewczej co zwykle wiąże się z podwyższeniem temp. zadanej. Ja o dziwo w tym roku takiego problemu nie mam. Krzywa 0,7 i radzi sobie! Dzisiaj 10C, wietrznie ale rano dogrzał i wystarczyło, potem zyski bytowe i jest ok. Pewnie włączy się znów około 17 jak temp. spadnie na zewnątrz do 4/5C. Krzywą najlepiej ustawiać jest przy mrozie, wystarczy nawet 0C. Jednakże zależy też wiele od budynków.

Tak, ten temat był już omawiany na wielu forach. Wtedy niestety lub stety:) musimy dokonać przesunięcia krzywej grzewczej co zwykle wiąże się z podwyższeniem temp. zadanej. Ja o dziwo w tym roku takiego problemu nie mam. Krzywa 0,7 i radzi sobie! Dzisiaj 10C, wietrznie ale rano dogrzał i wystarczyło, potem zyski bytowe i jest ok. Pewnie włączy się znów około 17 jak temp. spadnie na zewnątrz do 4/5C. Krzywą najlepiej ustawiać jest przy mrozie, wystarczy nawet 0C. Jednakże zależy też wiele od budynków.

No tak. Krzywą ustawiałem 2 sezony właśnie przy 0 C lub mrozach. W momencie gdy ją podwyższę jak temperatura spadnie do 0 lub będzie mróz to znacząco będzie przegrzewał nie mówiąc o mrozach - 10 C.

To też już przerabiałem.

Pozdr.

Dlaczego wpakował ? Sam chciałem mieć grzejniki tam gdzie śpię, a automatyka , mieszacze , rozdzielacze są od tego by tym sterować. Proste...

Ps. Nawaisem mówiąc w tej chwili zrobiłbym wszędzie podłogówkę bo to inna jakość ciepła :)

No nie tyle wpakował, co nie naprowadził Cie na lepsze rozwiązanie

Pogodowka nie bedzie poprawnie sterowac ogrzewaniem u Ciebie z uwagi na zbyt duża róznicę w bezwładnosci cieplnej podłogówki i grzejników i samych kondygnacji

Edytowane przez fotohobby