Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

A czy ktoś orientuje się jakie ponosi sie koszty w przypadku np. zawieszenia usługi dostarczania gazu? Ma podłączony gaz ale na razie z niego nie korzystam bądź korzystam sporadycznie, a mimo to musze płacić wysokie rachunki. Po ostatniej podwyżce koszty utrzymania przyłącza to ok 700zl rocznie!

Czy wiecie jakie byłyby koszty rezygnacji z gazu albo chociaż zawieszenia usługi?

pozdrawiam

Aneta

Średnio 1 zł za m3 to płaciłem 4 lata temu. W ub. roku ta średnia cena wyniosła 1,70 a teraz po podwyżkach to pewne, że wyjdzie ponad 2 zł za m3 GZ-50

Z moich rachunków za gaz wynika, to co wynika: w 2007 wychodziło mi 1 zł za metr. Może u ciebie inne ceny były? W każdym razie teraz na pewno bedzie więcej, niestety :(

Licze ceny gazu i w osłupienie wpadam :

Przed podwyżką z 25 kwietnia 2007 stawki w taryfie W3 były następujące :

za gaz GZ50 brutto 1,43 zł.

na dzisiaj 1,6 zł. / łącznie ze zmienną stawką za dystrybucje /.

Do tego, uwaga :

poprzednio za abonamenty brutto 22,99 na miesiąc

Teraz : 32,55 + 7,1 chyba niestety netto, czyli niecałe 50 zł. na miesiac

A wiec podwyżka 2x. Tak więc zużywając latem na kuchence 10 m3 gazu i tak zapłacimy miesięczne abonamenty ca. 50 zł. + to co za sam gaz. Wobec tego podwyżka na miesiące letnie jest potworna.

Moze ktoś to potwiedzic, jak to tak wychodzi trzeba budować kominek :o

Witam, Pierwszy raz na tym watku, dopiero zaczynam grzac, jeszcze nie mieszkam. Mam pytanie - gdzie szukać informacji na temat optymalnych parametrów ogrzewania (zeby było oszczędnie i sensownie)?

Dom z uzytkowym poddaszem ~200m2 + ogrzewana piwnica ~100m2, kocioł kondensat Vaillant, sterowany pogodówką. Sciany w technologii trójwarstowej: porotherm25, styropian10, porotherm12, poddasze wełna dwie warstwy.

Podpowiedzcie na ile ustawiac grzejniki, podlogówkę i CWU i w jakich godzinach, która krzywa grzania, jak programować cyrkulację :o :o :o

Z moich rachunków za gaz (PGNiG - ceny brutto, taryfa S-3):

cena za gaz: 0,83 - przed podwyżką: 0,70

abonament: 8,66/m-c - bez zmian

opłata sieciowa stała: 33,43/m-c - przed podwyżką: 14,64

opłata sieciowa zmienna: 0,289 za metr gazu - przed podwyżką: 0,286

Ze względu na dużą podwyżkę opłat stałych podwyżka jest najbardziej odczuwalna w miesiącach letnich. Przykłady podałam parę postów wyżej.

GZ-50

W Podkarpackim stała opłatę podniesiono z 14,48 zł na 40 zł brutto zmienną nieco obniżyli z 0,44 zł na 0,38 i vcene gazu podnieśli z 0,99 na 1,12 zł brutto.

za 1200 m3 gazu rocznie w Taryfie W-3 płaciło się 1995 zł = 1,66 zł/m3 średnio

po podwyżce za 1200 m3 trzeba będzie zapłacić 2393 zł =1,994 zł/m3 BRUTTO z VAT

Jakby nie liczyć jest to dokładnie 20 % więcej.

CENOWY PARADOKS

Znaczna podwyżka opłaty stałej sprawia ze za 1200 m3 gazu ale a taryfie W-2 zapłaci sie zdecydowanie mniej, a to 2202 zł = 1,835 zł/m

Ci, którzy zużywają ok 1200 m3 gazu rocznie, a maja taryfę W-3, powinni przeliczyć która taryfa jest dla nich bardziej opłacalna i dokonać stosownej zmiany.

ANDIX,

Ciekawe czy reszta kraju też ma taką podwyżke jak my.

jak słysze że zycie u nas jest tansze od innych regionów to się gotuje :evil:

Z tego co wiem mozna zmienić taryfe raz w roku na bardziej odpowiednia , ale nie można np. spalić więcej niz 1200 m3 aby przejść na taryfe W2 - co by się opłacało na lato.

Jasne, ze trzeba się zmieścić w 1200 m3 ale jeśli ktoś przekracza niewiele np. 100 m3, to lepiej dogrzewać innym źródłem energii. (U gaziarzy dostałem informację, że jak mam podstawę do zmiany na W-2 to mam prawo do jej zmiany i jeśli przekroczę coś tam 1200 to moja sprawa i nie będzie przeliczania na W-3. Dziwne to dla mnie i staram się sprawdzić na ile to prawda) Wielu też płaci W-3 i dodatkowo dogrzewa kominkiem i tego gazu palą max 1000 m3, nie wiedząc że tak do końca nie oszczędzają, bo koszty stałe ponoszą, a to podraża im m3 gazu. Takie obliczenia trzeba by było wykonać indywidualnie do każdego domu na podstawie rzeczywistego zużycia i cen w danym regionie, bo są różne. ceny gazu stałe, ale te wszystkie zmienne, a zwłaszcza opłata sieciowa- zmienna jest bardzo różna.

Spróbuj wskoczyć na ten adres:

http://www.pgnig.pl/binsource?docId=6766&language=PL&paramName=BINARYOBJ_FILE&index=0

lub wybierz PGNiG , odszukaj i poczytaj taryfy.

Z grubsza S-3 to gaz zaazotowany typu Ls w cenie 0,6820/m3, abonament 7,10/zł/mies, opłata stała 28,90zł/mies i opłata zmienna, 0,2073/m3

Wszystkie ceny netto. Do nich należy doliczyć 22% VAT

To tak mniej więcej jak taryfa W-3 dla innego gazu czyli GZ-50. Ls ma mniejszą energię od GZ-50 wiec jest tańszy. Ale jak się przeliczy, to powinno wyjśc mniej więcej to samo. Tańsza byłaby taryfa S-2 ale to dla tych, co zużywają tego gazu mniej niż 1600m3/rok. (Gz-50 1200m3/rok bo jest lepszy) Jeśli więc zużywasz tego gazu mniej, to warto przeliczyć i ewentualnie zmienić sobie taryfe.

Jakby co, to pytaj, ktoś na forum zawsze odpowie.

Na etapie skałdania wniosku o przyłącz gazu określa się średnie zakładane zużycie roczne na podstawie ilości odbiorów gazu / kocioł gazowy o okreslonej mocy , kuchenka gazowa etc ... / .

Jeżeli takie szacunkowe określenie ilości zuzytego gazu przekroczy 1200m3/rok gazownia przyznaje taryfę W-3 , jeżeli będzie mniejsze niz 1200m3/rok to W-2 ...

Zresztą dla średniej wielkości domu / ca 150m2 użytkowej / z ogrzewaniem gazowym / plus c.w.u / zejść ze zużyciem gazu poniżej 1200m3/rok jest raczej trudno ...

W domu jednorodzinnym warto rozważyć taką opcję: taryfa W-2 lub inna odpowiednią w zależności od rodzaju gazu + dodatkowe ogrzewanie w dni cieplejsze np. kominkiem. Wtedy nie będzie trudności z utrzymaniem się w tej taryfie na poziomie do 1200 m3 gazu rocznie. Na dzień dzisiejszy, o czym wspomniałem powyżej, 1199m3/rok w taryfie W-2 to ok 200 zł mniej niż 1200M3/rok gazu w taryfie W-3. Ci, którzy są na granicy tych taryf W-2 i W-3, i ci, którzy zużywają mniej niz 1200 m3 a płacą w umownej taryfie W-3 (gaziarze sami raczej nie zmieniaja korzystnej dla nich taryfy) to tu powinni szukać oszczędności.

Na etapie skałdania wniosku o przyłącz gazu określa się średnie zakładane zużycie roczne na podstawie ilości odbiorów gazu / kocioł gazowy o okreslonej mocy , kuchenka gazowa etc ... / .

Jeżeli takie szacunkowe określenie ilości zuzytego gazu przekroczy 1200m3/rok gazownia przyznaje taryfę W-3 , jeżeli będzie mniejsze niz 1200m3/rok to W-2 ...

Zresztą dla średniej wielkości domu / ca 150m2 użytkowej / z ogrzewaniem gazowym / plus c.w.u / zejść ze zużyciem gazu poniżej 1200m3/rok jest raczej trudno ...

1200m3 rocznie na 150m2 dom!!!!

1200 x 9.5 kWh = 11400 kWh + 3000 kWh z prądu i wychodzi 100kWh/m2 rocznie...... !!!! Co to za izolacja domu? Przecież kto to za 5 lat utrzyma!