Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To było podłączenie na Manual. Obecnie ogrzewanie wyłączone bo muszę w komin poprawić sciek kondensatu Mam tylko podłączony ściek kondensatu z kotła a z komina brak odprowadzania muszę dorobić tacke na która bedą lecialy skropliny. Oryginalna tacka jest pod

wylewke przez niedopatrzenie

Może masz rurę komina blaszany która zaczyna sie przy kotle i leci na dach wtedy skropliny z komina wracają do pieca i no problem. Ja mam ceramikę która leci od posadzki do dachu a na kocioł jest wycinka wtedy trzeba odprowadzić z komina bo będzie lał w podloge

Odprowadzenie kondensatu zazwyczaj jest tylko z kotła do ścieku. Jak masz wkład wstawiony w standardowy ceramiczny, to ceramicznym dostaje tylko powietrze, a spaliny idą wkładem metalowym i tym samym wkładem wracają do kociołka skropliny, tak ma być, tak przewiduje konstrukcja kondensatów, że kondensat ma być odbierany przez kocioł, więc to żaden problem i dlatego też odcinek poziomy trzeba mieć zrobiony ze spadkiem w stronę kotła. Tak samo jest w przypadku typowych, systemowych kominów do kondensatu -rura w rurze.

Wyjątkiem jest system ceramiczny do kondensatów od Schiedla, albo coś w tym stylu, który wymaga osobnego odprowadzenia skroplin.

Edytowane przez montixe

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I taki właśnie mam sama ceramika bez stalowego wkładu. Zrobiłem test kocioł pracował 10h z mocą 8kw z 14kw Max. Zużycie wyszło 0,865m3/h co wskazuje na wwspolczynik konwersji 9,3 kwh/m3. Z ceramiki nie ścieklo nic kondensatu. Temperatura na kotle 26C powrót około 10c mniej. Czyli nawet przy mega optymalnych warunkach pracy kondensacyjnego kotła o s prawnosci 109% nie można uzyskać teoretycznej konwersji pegienigie 11,5kwh/m3

A co to obchodzi dostawce. Dostawca w warunkach laboratoryjnych obliczył że wychodzi 11,5 i za tyle masz zapłacić.To że u odbiorcy końcowego jest inaczej to co to kogo:(. Ostatecznie jakoś tą podwyżkę trzeba było wprowadzić bez drażnienia odbiorców.

Jaką podwyżką miałeś ?Bo u mnie tylko metry na kilowaty przeliczają .A cena za metr stała .

Ciepła zima, to i gazu idzie niewiele. Ostatnie dwa tygodni: średnie zużycie 4m3/dobę - co, cwu i gotowanie. W tym na samo co : niecałe 3 m3/dobę.

Domek nieduży -ok.130m2 p.u. Kominek odpalamy co drugi / trzeci dzień, zwłaszcza jak wracam zmęczona z pracy albo przemarznięta. Temperatura bez kominka 20 stopni na parterze, 19 w sypialniach.

W tym czasie silne wiatry kilkakrotnie pozbawiały nas prądu, na szczęście na krótko i z reguły brakowało tylko jednej fazy i trzeba było przełączać kocioł do innego gniazdka.

nie wiem czy w dobrym dziale pytam ... ale

dziadki planują na wiosnę podłączyć gaz ziemny. Instalacja w chacie istnieje od 1998r i była zasilana gazem z butli lecz ceny zweryfikowały rzeczywistość i podłączono miałowca . Piec zainstalowany to Beretta Compact z 1998 taki

http://olx.pl/oferta/kociol-piec-gazowy-dwufunkcyjny-beretta-compact-12-22-i-uzywany-CID628-ID7nZ01.html#096bbea312

używany tylko do podgrzewania CWO dla 2 osób czzyli prawie nówka tylko że 15 letnia o mocy 12 cwo 20 co .

Miałowiec zużywa dane z tamtej zimy ok 3-3,5 t opału . Ile to może być gazu z sieci ? Może jakieś inne rozwiązanie proponujecie .

nie wiem czy w dobrym dziale pytam ... ale

dziadki planują na wiosnę podłączyć gaz ziemny. Instalacja w chacie istnieje od 1998r i była zasilana gazem z butli lecz ceny zweryfikowały rzeczywistość i podłączono miałowca . Piec zainstalowany to Beretta Compact z 1998 taki

http://olx.pl/oferta/kociol-piec-gazowy-dwufunkcyjny-beretta-compact-12-22-i-uzywany-CID628-ID7nZ01.html#096bbea312

używany tylko do podgrzewania CWO dla 2 osób czzyli prawie nówka tylko że 15 letnia o mocy 12 cwo 20 co .

Miałowiec zużywa dane z tamtej zimy ok 3-3,5 t opału . Ile to może być gazu z sieci ? Może jakieś inne rozwiązanie proponujecie .

Jak to mówią wszystko zależy miał ma kaloryczność od 17000 do 27000 kJ/kg czyli od 4.72kWh do 7.5kWh z kg a sprawność pieca od 20% do 80% czyli 3500kg miału może wyznaczać zapotrzebowanie domu od 3300kWh/rok do 21000kWh/rok co przekłada się na gaz w przypadku kotła kondensacyjnego od 350m3 do 2250m3 a ten kocioł z linku to od 550m3 do 3500m3.

A ja strzelam że kondensat weźmie 1800m3.

Moje zużycie na dobe waha sie między 9-11m3 dom parter i poddasze, doł 90 m2 + garaz 34 i kotlowania 8m2 nie ogrzewane. dol sama podlogowka, gora 3 pokoje lazienka hall i 2 spore garderoby ( po podlodze 154m2) na gorze grzeje w 2 pokojach bo tylko je uzywam reszta wylaczone grzejniki a tem ok 18 st.

Piec saunier duval isofast 21 condens + WM Vort prometeo plus HR 400 .

W domu mam nastawione na sterowniku cala dobe 21st , czujnik jest na klatce schodowej w pokojach jest nieco cieplej ok. 21,5 21,8 momentami.

Wilgotnosc w domu 38% mierzona stacja pogodowa z biedry.

Dom z purotermu 24 + styro 16 cm dach 25cm welny.

Jak czytam o tych 5 m3 na dobe to czuje sie jak bym sluchal opowiesci panow ktorzy mowia jak to ich auta pala 2,8l/100 km przy spokojnej jezdzie...

jakies opinie , moze cos zmienic w ustawieniach pieca ( standardowe nic nie ruszalem od zakupu)

Dziekuje

My sterujemy wyłącznie pogodówką i mamy bardzo płaską krzywą grzewczą. Dobraliśmy ją w pierwszym sezonie metodą prób i błędów, bo pierwsze ustawienia (wg zaleceń producenta) powodowały, że było nam za ciepło.

Gdy przez trzy - cztery dni nie przepalimy sobie w kominku (jeden załadunek drewna bez dokładania to nasze zwykłe palenie), to przy temperaturach zewn. takich jak teraz (ok zera) mamy w domu jakieś 19 stopni. TO jest ciągle temp. akceptowalna, choć nie komfortowa.

Do mamy zdecydowanie mniejszy (Pu. ok. 130 m2, po podłogach jakieś 160 m2, ale u nas jest zacisznie, mało wieje. Nawet przy ostatnich wichurach nie było ani słychać ani czuć tego wiatru. Może stąd takie różnice.

PS. Chciałabym takie auto, o jakim piszesz. Moje pali kilkakrotnie więcej....:)

Moje zużycie na dobe waha sie między 9-11m3 dom parter i poddasze, doł 90 m2 + garaz 34 i kotlowania 8m2 nie ogrzewane. dol sama podlogowka, gora 3 pokoje lazienka hall i 2 spore garderoby ( po podlodze 154m2) na gorze grzeje w 2 pokojach bo tylko je uzywam reszta wylaczone grzejniki a tem ok 18 st.

Piec saunier duval isofast 21 condens + WM Vort prometeo plus HR 400 .

W domu mam nastawione na sterowniku cala dobe 21st , czujnik jest na klatce schodowej w pokojach jest nieco cieplej ok. 21,5 21,8 momentami.

Wilgotnosc w domu 38% mierzona stacja pogodowa z biedry.

Dom z purotermu 24 + styro 16 cm dach 25cm welny.

Jak czytam o tych 5 m3 na dobe to czuje sie jak bym sluchal opowiesci panow ktorzy mowia jak to ich auta pala 2,8l/100 km przy spokojnej jezdzie...

jakies opinie , moze cos zmienic w ustawieniach pieca ( standardowe nic nie ruszalem od zakupu)

Dziekuje

U mnie od 1 stycznia do dzisiaj spalił równe 85m3. Dom po podłogach ok 150m2. Dół podlogowka ok 70m2 a Góra to 5 grzejników, 1recznikowiec i podłoga w łazience. Temperatura ustawiona 21 ale dobija cały czas do 22 i tak utrzymuje a w nocy o pół stopnia spada. W tym cwu rodzina 4os.

zużycie od 31.12 do 21.01 108 m3 (CO+CWU+gotowanie) - 4 os. w domu. Dom 154 mkw po podłogach, wentylacja grawitacyjna, Ocieplenie 20 cm grafit, podłoga 12 cm grafit, sufit 30 cm wełna.

Temperatura w domu dół 25,8, góra 22,5 (sypialnia wyłączona - temperatura. 21 stopni) utrzymywana 24 godz./dobę taka sama.

W całym domu podłogówka, w górnej łazience podłogówka+ drabinka podpięta pod podłogówkę

Nie mam kominka, teren otwarty dość wietrzny.

Sterowanie wewnętrzne+pogodówka

Edytowane przez jaremy