Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy gazie na pewno sporo zaoszczędzisz.

Zaoszczedzisz w stosunku do domu z sprawnie i wydajnie działającą wentylacją grawitacyjną. W praktyce część ludzi ma mało wydajną wentylacje grawitacyjną przez którą nie tracą dużo ciepła bo wymiana jest minimalna. W takiej sytuacji WM nic nie zaoszczedzi

WM to głównie większy komfort a nie oszczędność.

Nawet przy WG można minimalizować straty stosując krótkotrwałe przewietrzanie.

Przy PC wychodzi się niemal na zero. Koszt prądu do reku + filtry + amortyzacja są niemal równe oszczędnością z tego tytułu. Tyle że kWh z PC to około 8gr , a z gazu 22!

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Grzejniki są mocno ciepłe, w trakcie grzania na kotle jest ok. 57 stopni. przestawiłam na dwa przedziały czasowe - grzanie w godzinach 7 -23 i oszczędność 23 - 7 o 2 stopnie niżej. Poobserwuję teraz przez 3 dni zużycie . Zobaczymy. Czy jeszcze mogę coś zrobić aby bardziej usprawnić to grzanie ?

No i pomiar zrobiony. Zuzycie większe bo 12 m3 na dobę ale grzanie po 16 godz, a wiec zuzycie na godzinę spadło do 0,8 m3/h a było 1 m3. Rzeczywiście grzejniki zaledwie ciepłe, temperatura na piecu 43-55 wiec chyba kondensacja działa. Jednak czytając te wszystkie posty wydawało mi sie, ze powinnam spalać trochę mniej. Nie mam pojęcia co do tej krzywej grzewczej - jest sens wołać serwisanta zeby coś zmodyfikował?

No i pomiar zrobiony. Zuzycie większe bo 12 m3 na dobę ale grzanie po 16 godz, a wiec zuzycie na godzinę spadło do 0,8 m3/h a było 1 m3. Rzeczywiście grzejniki zaledwie ciepłe, temperatura na piecu 43-55 wiec chyba kondensacja działa. Jednak czytając te wszystkie posty wydawało mi sie, ze powinnam spalać trochę mniej. Nie mam pojęcia co do tej krzywej grzewczej - jest sens wołać serwisanta zeby coś zmodyfikował?

Można było by zmniejszyć maksymalną temperaturę powiedzmy do 45 stopni, ale trzeba sprawdzić czy to będzie wystarczające w chłodne dni tj. przy -10 lub niżej. A w okresach przejściowych można zmniejszyć tą temperaturę do 40 stopni i obserwować.

Możesz sprawdzić jaka jest temperatura zasilania o tej 7-8 godzinie jak piec się załącza, bo też może być tak że przez początkowe 1-2 godziny chodzi z dość dużą mocą i wtedy jest mniej oszczędny, może też spróbować wyłączyć tryb obniżenia całkowicie i zmniejszyć o 0,5 stopnia zadaną temperaturę, przy ciągłym grzaniu komfort powinien być lepszy. Napisz jeszcze czy piec chodzi według temperatury wewnętrznej czy zewnętrznej.

Możesz opisać twój dom jakie ocieplenie jaka bryła

1. dom powierzchnia m2

2. parterówka/z poddaszem/piętrowy

3. grubość ściany i materiały oraz ile ocieplenia

4. okna 2/3 szybowe

5. rok budowy

6. ocieplenie posadzki

7. ocieplenie ostatniego stropu/poddasza

8. wilgotność w domu

9. czy jest piwnica

10. czy cwu z gazu i czy dużo używacie

11. Jaka wentylacja

postaram się przeliczyć według tych parametrów czy to spalanie jest ok czy nie.

Zaoszczedzisz w stosunku do domu z sprawnie i wydajnie działającą wentylacją grawitacyjną. W praktyce część ludzi ma mało wydajną wentylacje grawitacyjną przez którą nie tracą dużo ciepła bo wymiana jest minimalna. W takiej sytuacji WM nic nie zaoszczedzi

Dokładnie o to mi chodziło. Z racji zawodu wałęsam się troszkę po wykańczanych budowach i w sumie w dużej ilości kratki wywiewne są tylko w kuchni i łazience, w szczelnych oknach nawiewów brak, wiec jaka wentylacja. Po założeniu wm z rekuperatorem wymiana wzrasta nawet kilkanaście razy i raczej nie należy spodziewać się oszczędności......

kratki wywiewne są tylko w kuchni i łazience, w szczelnych oknach nawiewów brak, wiec jaka wentylacja.

W zeszłym tygodniu właśnie miałem z tym do czynienia. Sąsiad z dołu w bloku wymienił sobie okna gdzieś na wiosnę to było. Przychodzi do mnie i pyta się czy go czasem nie podlewam bo mu w rogu wilgoć wychodzi i "pieczarki" rosną. Idę do niego a tam ładne szczelne i nowe okienka bez nawiewników. Pytam się go jak wietrzy. A rano jak wstanie to na piętnaście minut okno otwiera.

Można było by zmniejszyć maksymalną temperaturę powiedzmy do 45 stopni, ale trzeba sprawdzić czy to będzie wystarczające w chłodne dni tj. przy -10 lub niżej. A w okresach przejściowych można zmniejszyć tą temperaturę do 40 stopni i obserwować.

Możesz sprawdzić jaka jest temperatura zasilania o tej 7-8 godzinie jak piec się załącza, bo też może być tak że przez początkowe 1-2 godziny chodzi z dość dużą mocą i wtedy jest mniej oszczędny, może też spróbować wyłączyć tryb obniżenia całkowicie i zmniejszyć o 0,5 stopnia zadaną temperaturę, przy ciągłym grzaniu komfort powinien być lepszy. Napisz jeszcze czy piec chodzi według temperatury wewnętrznej czy zewnętrznej.

Możesz opisać twój dom jakie ocieplenie jaka bryła

1. dom powierzchnia m2

2. parterówka/z poddaszem/piętrowy

3. grubość ściany i materiały oraz ile ocieplenia

4. okna 2/3 szybowe

5. rok budowy

6. ocieplenie posadzki

7. ocieplenie ostatniego stropu/poddasza

8. wilgotność w domu

9. czy jest piwnica

10. czy cwu z gazu i czy dużo używacie

11. Jaka wentylacja

postaram się przeliczyć według tych parametrów czy to spalanie jest ok czy nie.

Dom jest podpiwniczony, piętro plus użytkowe poddasze, jednak ogrzewamy gazem parter i piętro łącznie ok. 200 m2. Reszta ogrzewana podlogowka ale elektrycznie. Ściany zbudowane są cegły maks, styropian 10 cm i pustak. W posadzce 8 cm styropianu. Poddasze ( gdzie jest ogrzewanie elektryczne) sufit ocieplany wełna mineralna. Okna 2 szybowe , jest ich duża ilośc w otwarty salonie, gdzie jest pogodowka na ścianie. Dodatkowo kominek z otwarta komora spalania ( zamykany szyber) . Na dodatek otwarta klatka od piwnicy do poddasza. Wilgotność - trudno powiedzieć ale raczej mała. Wentylacja - nic specjalnego nie mamy zamontowane, jest naturalny obieg powietrza , kratki w łazienkach.

Nie wiem czy są to wystarczające informacje, jestem kompletnym laikiem. Wczoraj jeszcze zmieniłam opcje "rozgrzewania " z normalnej na oszczędna. Nie umiem odpowiedzieć czy grzanie odbywa sie z temp wewnętrznej czy zewnętrznej. Serwisant zamontował ta pogodowke w salonie i tam ustawiam sobie te parametry plus czujnik temp. Zewnętrznej na budynku. A na piecu ustawiony jest poziom grzania na 4. Jest na 4 osoby , w sezonie letnim sprawdzałam zużywamy ok. 1,7 m3 na dobę na ogrzanie wody

Z góry dziekuje

Trochę rozumiem to o czym piszecie. Często jak wchodzę do kogoś do domu z WG czuję zaduch, czuć ewidentny brak świeżego powietrza. Oszczędzanie na swoim zdrowiu jest u nas nagminne.

A jednak nie rozumiesz!

Zaduch to zbyt duża wilgotność lub zbyt duże stężenie CO2. Osobiście stawiam na to drugie.

Wystarczy używać odpowiednich mierników oraz stosować przewietrzanie wedle ich wskazań.

Na pewno 15 minut jednorazowo nie wystarczy

Obstawiam raczej 2-3 minuty co 2-3 godziny aby uzyskać świeże i rześkie powietrze w domu,

Ale kto tak robi?

Otóż nikt!

Przy WM wystarczy pokrętło i mam świeże powietrze a więc komfort bo nie muszę biegać do okien co 2-3 godziny!

A jednak nie rozumiesz!

Zaduch to zbyt duża wilgotność lub zbyt duże stężenie CO2. Osobiście stawiam na to drugie.

Wystarczy używać odpowiednich mierników oraz stosować przewietrzanie wedle ich wskazań.

Na pewno 15 minut jednorazowo nie wystarczy

Obstawiam raczej 2-3 minuty co 2-3 godziny aby uzyskać świeże i rześkie powietrze w domu,

Ale kto tak robi?

Otóż nikt!

Przy WM wystarczy pokrętło i mam świeże powietrze a więc komfort bo nie muszę biegać do okien co 2-3 godziny!

Czyli jednak rozumiem :)

Przeczytaj proszę swój przedostatni post.

Zgodziłeś się z przedmówcą. W czym?

Na pewno wm to tylko komfort....

Temat jest o zużyciu gazu, mam zamiar grzać gazem, więc temat dla mnie.

Jest gdzieś na forum taki wątek, inwestor wykonał wm lecz przez rok nie zamontował rekuperatora (wiadomo droga rzecz), tylko wietrzył.

Po zamontowaniu reku narzeka na wzrost zużycia właśnie gazu.......

Reku jest oszczędnością jeżeli porównamy wg z wm pracującymi z taką samą wydajnością, a tak chyba nigdy nie jest.

I do tego się odniosłem....