Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jest gdzieś na forum taki wątek, inwestor wykonał wm lecz przez rok nie zamontował rekuperatora (wiadomo droga rzecz), tylko wietrzył.

Po zamontowaniu reku narzeka na wzrost zużycia właśnie gazu.......

Reku jest oszczędnością jeżeli porównamy wg z wm pracującymi z taką samą wydajnością, a tak chyba nigdy nie jest.

I do tego się odniosłem....

Ale co w tym dziwnego? Oczywiście że jak nie masz wentylacji to będziesz miał mniejsze zużycie gazu. Porównuj porównywalne!

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chcesz porównywać wg do wm w lecie gdzie praktycznie wg nie istnieje.

Liczymy na wm musisz wydać pieniądze na wentylatory, ile jest na forum napisane, na wg nie wydasz nic bo go nie ma.

Nie będę tłumaczył dla czego.

Chcesz porównać coś co jest z czymś czego nie ma, okna otwierać i tyle.

Albo w zimie gdzie czasami ciągnie jak "ta lala", przepraszam za wyrażenie, albo cofka się zdarzy, masz zamontowane urządzenia do mierzenia przepływu powietrza w kratkach wentylacyjnych?

Chcesz doszukiwać się wydajności wg, to dawaj wyliczenia, porównamy z wm bo te są znane.

Koledze wyszło większe zużycie gazu w kolejnym sezonie grzewczym.

Reasumując nigdy nie zdarzyły się dwie takie same zimy, więc na pewno to wina wm bo jak przez 2 miechy było -10 to szczegół warty pominięcia.

Chcesz doszukiwać się wydajności wg, to dawaj wyliczenia, porównamy z wm bo te są znane.

O co ci chodzi? Zamontowałem u siebie jeszcze na budowie WM dla komfortu i by w ogóle mieć wentylacje, w Wg jak napisałem wyżej bez nawiewników w oknach niewierze. A ty mi tu elaborat na pół strony że ja twierdze inaczej. Dostrzegam różnice między stałą wydajnością WM, a jak sam napisałeś nie działającą lub z znikomym skutkiem WG. To ty sam sobie przeczysz, napisałeś że będą oszczędnosci między działającą WM a WG(które jak napisałeś różnie działa).

Zużycie za styczeń CO+CWU 300m3, gaz LW dawny 41,5 cena 1,57zł/m3( razem z abo i opłatą przesyłową) ( można przeliczyc ile to bedzie GZ 50) dom 150m2 instalcja mieszana podłogówka ok 60% grzejniki 40 % , temperatury to 22,5-23 st tam gdzie podłogówka temp na sterowniku ustawiona na stałe 22,5st+ zyski bytowe = ok 23st, w sypialniach (pokoje z grzejnikami ) 22,5 strefa nocna na 21,5 od godz 22do 00:5 i od 08 do 14.Sterowanie pogodowe, do tego dośc duze zużycie cwu ok(ok 20m3/m-c ciepła i zimna woda razem) Temperatury ustawione nie na bicie rekordów w niskim spalaniu a na wysoki komfort użytkowania dobrany do rodzinnego zapotrzebowania na ciepło.kocioł kondensacyjny MCR 3 Czyli średnia za styczeń wychodzi ok 10m3/doba

Ps od poczatku sezonu grzewczego (ok 10-12.09.2014) ok 900m3,ale w okresie przejściowym CWU podgrzewane przez solary

Ps2 Uwaga na serwisantów ! jak serwisant podłaczył mi kocioł -spalałem 2x tyle ! (czyli dziennie musiałbym spalić teraz ok 20m3 !!)

Edytowane przez Piotrek42
uzupełnienie

424 m3 - 1 styczeń - 1 luty

Co + CWU.

Bez kompromisów, kominków itp.

Parter 21, poddasze 24 stopnie. Ciepła woda wręcz gorąca (nastawa 55 stopni).

Bez obniżeń nocnych, dziennych i innych.

Tak się kiedyś budowało:( Dom 1998, 180 m2 podłogi, piec atmosferyczny Junkers 1999, lokalizacja okolice Warszawy.

PS. Styczeń został sklasyfikowany jako anomalnie ciepły. Polecam blog na http://www.meteomodel.pl

A jak go podłączył? Co się działo z energią?

Przygody opisałem w wątku na MCR 3, energia szanowny kolego energią ( w przyrodzie nic nie ginie) ale straty są kluczem, przegrzewanie, praca kotła, i masę dodatkowych ustawień przykład? pierwszy lepszy z brzegu, mam zasobnik do CWU 150l (generalnie ma 400 ale to jest uzywane latem pod solary-jest 2 wężownicowy) ustawienie temp cwu 60st -powiesz ok, mam goracą wodę, ale.... większa temp dyżurna =wiecej strat ( gdzie w zimnym garazu temo 12-14st ) zsobnik doś szybko sie wychłodzi..zwłaszcza nocą Serwisanci ustawiają kotły pod pracę- widzą, grzeje?-grzeje,cwu ciepła jest?-jest to OK spadamy, i guzik ich obchodzi czy kocioł spali 100m3 wiecej czy mniej..

U mnie w styczniu poszło 173m3 gazu na CO+CWU. Kocioł w styczniu chodził prawie cały czas, cały czas testuje optymalne ustawienia. Temp w domu 22-22,5*. Uważam, że nie jest źle, w poprzednich miesiącach grzałem inaczej i komfort był mniejszy. Trochę jeszcze trzeba pomyśleć z ustawieniami:)

Kominek posiadam, ale... paliłem chyba z 5 razy i to dla nastroju, nie wyłączając ogrzewania.

Przy 8m3/dobę i na zewnątrz -2 w nocy +2 w dzień w domu mam 17C. Mogło by być lepiej. Szczególnie że na kotle temperatura 23,5 więc sprawność pewnie podbija pod 110%. Ogólnie jest to spalanie większe niż się spodziewałem. Może się poprawi jak dom się już wygrzeje i bedzie zamieszkały. Obecnie ogrzewany jest od 20 dni

Przy 8m3/dobę i na zewnątrz -2 w nocy +2 w dzień w domu mam 17C. Mogło by być lepiej. Szczególnie że na kotle temperatura 23,5 więc sprawność pewnie podbija pod 110%. Ogólnie jest to spalanie większe niż się spodziewałem. Może się poprawi jak dom się już wygrzeje i bedzie zamieszkały. Obecnie ogrzewany jest od 20 dni

Pełnej sprawności kotła raczej nigdy nie osiągniesz ,mój chodzi na minimum i sprawność 107% a producent podaje 109% byś musiał mieć wszystko idealnie zrobione jak w laboratorium ,