Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po 2 tygodniach zużycie gazu wyniosło 260m3. Temperatura 16st, wilgotność 73%.

Z wykresu molliera wynika że jak podniesiemy temperaturę z 7 stopni i 95% wilgotności do 16 stopni to wilgotność powinna wynosić 52% (powietrze cieplejsze ma większą pojemność) czyli w Twoim przypadku widzimy że jeszcze powietrze zaciąga wilgoć ze ścian, ale widać dobry kierunek bo nie sięga 90%.

To ja też się wypowiem. Nowy budynek (zamieszkały od 27-01-2015), parterowy, powierzchnia do ogrzania 150m2. Ściany-20cm, podłoga-30cm, strop-40cm, okna 3-szybowe, rolety zewnętrzne, wysokość pomieszczeń-część 3m (salon, jadalnia, kuchnia), reszta standard-2,6m, wentylacja grawitacyjna. Wszędzie podłogówka + 2 drabinki (łazienka, pralnia) + 2 małe grzejniki (kotłownia, garaż), kocioł gazowy kondensacyjny. Zbiornik cwu -160l, temp. wody użytkowej 45C, włączona cyrkulacja przez ok. 2,5h/dobę, dodatkowo kuchenka gazowa. I tak:

- za okres niezamieszkały (bez wygrzewania-temp. ok. 17C): 02-12-2014 --- 27-01-2015 - ok. 7m3/dobę

- za okres zamieszkały (temp. 21C): 27-01-2015 --- 25-02-2015 - ok. 8m3/dobę

Dodam, że za ostatni tydzień wychodzi mi poniżej 5m3, ale przestałem kombinować z ustawieniami, no i nie da się ukryć, że tem. na zewnątrz mimo wszystko podniosła się. Mam kominek z DGP, przez ten okres zamieszkania był uruchomiony może z 4-5 razy po kilka godzin dziennie (na wieczór).

Jak to widzicie?

To ja też się wypowiem. Nowy budynek (zamieszkały od 27-01-2015), parterowy, powierzchnia do ogrzania 150m2. Ściany-20cm, podłoga-30cm, strop-40cm, okna 3-szybowe, rolety zewnętrzne, wysokość pomieszczeń-część 3m (salon, jadalnia, kuchnia), reszta standard-2,6m, wentylacja grawitacyjna. Wszędzie podłogówka + 2 drabinki (łazienka, pralnia) + 2 małe grzejniki (kotłownia, garaż), kocioł gazowy kondensacyjny. Zbiornik cwu -160l, temp. wody użytkowej 45C, włączona cyrkulacja przez ok. 2,5h/dobę, dodatkowo kuchenka gazowa. I tak:

- za okres niezamieszkały (bez wygrzewania-temp. ok. 17C): 02-12-2014 --- 27-01-2015 - ok. 7m3/dobę

- za okres zamieszkały (temp. 21C): 27-01-2015 --- 25-02-2015 - ok. 8m3/dobę

Dodam, że za ostatni tydzień wychodzi mi poniżej 5m3, ale przestałem kombinować z ustawieniami, no i nie da się ukryć, że tem. na zewnątrz mimo wszystko podniosła się. Mam kominek z DGP, przez ten okres zamieszkania był uruchomiony może z 4-5 razy po kilka godzin dziennie (na wieczór).

Jak to widzicie?

7m3 to bardzo dużo, ale jest to za krótki okres aby coś mówić o zużyciu bo zapewne to było pierwsze uruchomienie.

8m3 to jeszcze więcej ale tutaj znaczący wpływ ma zmiana temperatury z 17 do 21 która to zmiana zjadła większość gazu.

5m3 to już mniej myślę ale to jest pierwszy sezon dlatego wskazania będą 20-30% większe.

Rzeczywiście 2-gi i następnie 3-ci sezon grzewczy to wyraźne obniżenie zapotrzebowania.

U mnie to w ogóle jakoś dziwnie i niewiarygodnie. Od 22.10.14 do 22.02.15 poleciało w kocioł 218m3 na CO+CWU. Niezła średnia.

Kominek odpalony 2 razy. Temp. w domu 21-24oC, zależnie od pomieszczenia.

Ale teraz już z górki:D słychać gęsi i żurawie, idzie wiosna.

Aha, izolacje-dach 35-40cm wełny, podłoga 15cm, ściany 15cm. WM z rekuperatorem Renovent Excellent. W kuchni tylko prąd. Kocioł to Junkers Cerapur Smart 14-3, wszędzie podłogówka bez żadnego grzejnika.

Zużycie gazu:

IX 2014 6

X 2014 57

XI 2014 117

XII 2014 186

I 2015 209

Mieszkamy dopiero od 3-go grudnia 2014

Rodzina 2+1. Dom 160mkw Pow.uż. Na parterze podłogówka (ok. 70 mkw) + 1 grzejnik w gabinecie+drabinka w łaz.; poddasze grzejniki + podłogówka w łazience.

Dom ocieplony 20cm grafit styro mury +silka, podłoga 20cm , fundament 20cm; poddasze wełna 0,35? 20cm+10cm; okna 3szybowe + 3 okna połaciowe 2-szybowe.

Piec viessman Vitodens 222-F z zasobnikiem 100litr. cw + pompa grundfoss.

Rekuperator Pro-Vent MISTRAL DUO 400 EC - pracuje 24h/dobę

Wydaje mi się, że zużycie mam za duże.

Temp. ogrzewania podłowg. ustawiona 18st.c. cały dzień/noc ; grzejniki 20 st. - włączone 2 sztuki. Ale co ciekawe temp. w pomieszczeniach jest ok. 21,5-22 st.c. pomimo, że ustawiam 18st.c. na sterowniku. Pompa podłogówki pracuje prawie cały czas.

Nie wiem czy to jest normalne.

Podłoga w łazience na piętrze jest ciepła. natomiast na parterze nie jest zimna, ale nie jest wyczuwalnie cieplutka...

Edytowane przez JerzyR

Rzeczywiście 2-gi i następnie 3-ci sezon grzewczy to wyraźne obniżenie zapotrzebowania.

U mnie to w ogóle jakoś dziwnie i niewiarygodnie. Od 22.10.14 do 22.02.15 poleciało w kocioł 218m3 na CO+CWU. Niezła średnia.

Kominek odpalony 2 razy. Temp. w domu 21-24oC, zależnie od pomieszczenia.

Jak ma to co najmniej 100 m2 kupuje !!!! No chyba że jak odpaliłeś ten kominek to już tak na okrągło dokładasz......:rolleyes:

Ale na poważnie to extra

Przyznam się Wam do czegoś. Normalnie głupio mi, ale tłumaczę to tym, że dopiero teraz jest trochę czasu, żeby chociaż trochę zacząć drążyć temat. No i zacząłem. Okazało się, że miałem (bo już zmieniłem) ustawioną krzywą grzewczą k=15, co odpowiada takiej standardowej krzywej na poziomie 1,3... Bez komentarza, co? Zmieniłem na k=6, to odpowiada standardowej k=0,45. Dobrze, że podłogówka wytrzymała, bo momentami przyjęła nawet ponad 60 stopni... Jak uważacie, czy obecne ustawienie jest w miarę ok?