Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hmm, mi wpisali W3, chociaż mam tylko 100m z c.w.u. i kotłęm kondensacyjnym... Sądzicie, że mogę zużyć 1200m na rok?? :o (jeszcze ne mieszkam...)

Czy dla W2 są dużo mniejsze opłąty stałe/ przesyłowe?

w pierwszym sezonie raczej przekroczysz 1200 m3 (zwłaszcza jeśli masz GZ30), wygrzanie domu niestety kosztuje

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1200m3 rocznie na 150m2 dom!!!!

1200 x 9.5 kWh = 11400 kWh + 3000 kWh z prądu i wychodzi 100kWh/m2 rocznie...... !!!! Co to za izolacja domu? Przecież kto to za 5 lat utrzyma!

Jak ma gazio GZ35 to 1200 x 6,7 kWh = 8040kWh / 150m2 = 53,6kWh/m2 rocznie - normalnie jak dom 5 litrowy :D

Twoich 3000kWh z prądu nie liczę - bo po co dogrzewać dom prądem skoro gazio mu wystarczy ...

- ekhhhh :-?

TV komputer 300-400W wszystko grzeje, za wszystko trzeba płacić.

Czy jak u mnie to z tv itp wystarcza, lub nawet wentla musi nadmiar odprowadzić to mam dom minus energetyczny?. Jak można nie liczyć tych coraz większych źródeł ciepła? To oszukiwanie samego siebie.

Skandynawia grzeje się "światłem" pali się wszędzie i dużo, podczerwień jest antydepresyjna w długie zimy.

A jak gaz jest gorszej jakości to by utrzymać temperaturę zużywasz go więcej!!!!

Na etapie skałdania wniosku o przyłącz gazu określa się średnie zakładane zużycie roczne na podstawie ilości odbiorów gazu / kocioł gazowy o okreslonej mocy , kuchenka gazowa etc ... / .

Jeżeli takie szacunkowe określenie ilości zuzytego gazu przekroczy 1200m3/rok gazownia przyznaje taryfę W-3 , jeżeli będzie mniejsze niz 1200m3/rok to W-2 ...

Zresztą dla średniej wielkości domu / ca 150m2 użytkowej / z ogrzewaniem gazowym / plus c.w.u / zejść ze zużyciem gazu poniżej 1200m3/rok jest raczej trudno ...

1200m3 rocznie na 150m2 dom!!!!

1200 x 9.5 kWh = 11400 kWh + 3000 kWh z prądu i wychodzi 100kWh/m2 rocznie...... !!!! Co to za izolacja domu? Przecież kto to za 5 lat utrzyma!

A kuchenka i CW ?

Ja zmieniłem taryfę W3 na W2. Normalnie zużywam rocznie około 1500 m3 GZ50, żeby zejść poniżej 1200 m3 musiałem trochę dogrzewać kominkiem.

Mam mieszkanie niecałe 90m2 - wszystko na gaz - łacznie z kuchenką.

W lecie na samo gotowanie i CWU idzie około 40m3 miesięcznie.

Wydaje mi się, że może być trudno zmieścić się w 1200 m3 gazu w domu 150m2.

Ja zmieniłem taryfę W3 na W2. Normalnie zużywam rocznie około 1500 m3 GZ50, żeby zejść poniżej 1200 m3 musiałem trochę dogrzewać kominkiem.

Mam mieszkanie niecałe 90m2 - wszystko na gaz - łacznie z kuchenką.

W lecie na samo gotowanie i CWU idzie około 40m3 miesięcznie.

Wydaje mi się, że może być trudno zmieścić się w 1200 m3 gazu w domu 150m2.

Zagadzam się. Na samo CWU (cztery osoby w domu) potrzeba rocznie około 400 m3 gazu. Zostaje więc 800 m3. Bez dodatkowych źródeł ciepła nie ma możliwości ogrzania taką ilością domu wielkości 150 m2. No chyba, że do 10 stopni.

Na samo CWU (cztery osoby w domu) potrzeba rocznie około 400 m3 gazu. Zostaje więc 800 m3. Bez dodatkowych źródeł ciepła nie ma możliwości ogrzania taką ilością domu wielkości 150 m2. No chyba, że do 10 stopni.

Czyli na 100m i dla 3osób 1200m3 powinno styknąć, zważywszy że będzie kominek choć bez DGP

400m3 GZ-50 na grzaniew wody i kuchnie może być za malo. W wielu budynkach mieszk. jednorodzinnych w rodzinie 2+2 zuzywa się ok 550 m3 Gz-50/rok ( Kotły z zasobnikiem oczywiście 100 lub 120 l. i średnim zużyciu wody ok 4m3/os/mies.) Ale jest możliwe takie zużycie -400m3 jak sie ma kocioł kondensacyjny, i bardzo dobrze izolowaną i programowaną cyrklacje, albo bez cyrkulacji.

400m3 GZ-50 na grzaniew wody i kuchnie może być za malo. W wielu budynkach mieszk. jednorodzinnych w rodzinie 2+2 zuzywa się ok 550 m3 Gz-50/rok ( Kotły z zasobnikiem oczywiście 100 lub 120 l. i średnim zużyciu wody ok 4m3/os/mies.) Ale jest możliwe takie zużycie -400m3 jak sie ma kocioł kondensacyjny, i bardzo dobrze izolowaną i programowaną cyrklacje, albo bez cyrkulacji.

Zgadza się. Około 400 m3 GZ-50. Kocioł kondensacyjny Wolf z zasobnikiem warstwowym bez cyrkulacji. Tak dokładnie to 1 m3/dobę.

Klasyfikacja energetyczna

40kWh/m2 -rocznie A

do 70kWh/m2 rocznie B

Do 110kWh/m2 rocznie C

M3 gazu to 9.5 kWh + kWh z prądu... Czemu domów nie izolujecie?

W nowych wzorach świadectw energetycznych osunięto pojecie klasy energetycznej, zastępując ją wskaźnikiem EP - określającym roczne zapotrzebowanie energii pierwotnej na jednostkę powierzchni.

Więcej na ten temat np. tutaj :

http://swiadectwo.epbd.pl/index.php?kat=1&page=82

• 1 month później...

A co sie stanie jak zmienimy taryfe na z W3 na W2 i nie zmiescimy sie w 1200m3 np. zuzyjemy ich 1300m3

???

Odpowiedź jest bardzo prosta. "Gazownia" przesuwa klienta do taryfy W-3 i opłaty stałe rosną do takiego rozmiaru, że jest to skompensowane dopiero przy zużyciu ca 2700m3 gazu.

Pozdrawiam

Nie będę się chwalił jak to mało spalam gazu, bo po piewsze palę Propanem (gaz ziemny w przyszłym roku) a po drugie nie wprowadziłem w domu zasad oszczędzania.

Chciałem jedynie zwrócić uwagę na to, że bardzo ciężko jest porównywać ze sobą poszczególne osiągnięcia w oszczędności, bo zużycie gazu zależy nie tylko od technologii w jakiej zbudowano dom (obecnie wszystkie dokończone domy są energooszczędne) ale przede wszystkim od zużycia cieplej wody i temp. panującej w domu. Dla jednych 19 ST. C to upał a dla innych 22 st. C to raczej zimmno. Podobno podniesienie temp. w domu o 1 st. C to zwiększenie zużycia gazu o 10%. Nie wspomnę już o tym czy jest cyrkulacja cieplej wody, czy dom stoi pusty prawie cały dzień (można obniżyć temp. pomieszceń na ten czas), czy często otwiera się okna, itp.

Kiedys tak bylo. Zgodnie z zapisami w nowej taryfie juz nie maja prawa Cie przesunac do innej grupy cenowej nawet jak przekroczysz 1200 m3. Przynajmniej tak jest w podkarpackiej spolce gazowej.

Dobra ale cena 1m3 w Taryfie W2 jest wyższa niż w taryfir W3 , za to opłaty stałe są niższe ( nie przesyłowe ).

Więc to nie jest tak ze bieżesz W2 i masz taniej bo może się okazać ze cen za 1m3 x 1200 m3 będzie większa niż jak zapłacisz W3 z wyższym abonamentem .

Jak bede miał chwilę to może to policzę .

Witam,

Nie moge sie pochwalic niskim zuzyciem gazu GZ-50, ale moze przynajmniej pociesze tych, ktorzy zuzywaja mniej ode mnie. A jest ich pewnie wiekszosc na tym forum :wink:

Powierzchnia ogrzewana ok. 220m2 (parter i poddasze uzytkowe), sciany ocieplone styropianem 12cm, dach ocieplony welna 20cm. Dodatkowa powierzchnia to nieogrzewane piwnice i garaz - razem ok 60m2. Podlogi na parterze nie maja zadnej izolacji termicznej, wiec sporo ciepla ucieka w dol do piwnic i garazu (tak sadze). Drzwi garazu nie sa ocieplone. Dodatkowo dom ma bardzo wymyslne ksztalty i przez to jest mnostwo mostkow termicznych. Okna PCV standardowe (nie pamietam jakie U). Ogrzewanie to glownie grzejniki Kermi (czy Karmi) i ok 10m2 podlogowki w lazience na gorze. Kociol Vaillant 21kW atmosferyczny (nie pamietam symbolu) + sterownik pogodowy Vaillant 410 (czy jakos tak) + zasobnik 120l na 5 osob - calosc pracuje juz 6 lat. Czyli 6 sezonow grzewczych za nami.

Lacznie w ciagu roku kociol pozera ok. 4100m3 gazu GZ-50 (w tym CO, CWU, gotowanie). Z tego ok. 900m3 rocznie idzie na CWU i gotowanie. Czyli samo CO to ok. 3200m3 rocznie.

Lacznie daje to ok. 30400kWh energii rocznie na samo CO (3200 x 9,5), czyli roczne zuzycie energii przez moj dom to: 138kWh/m2

(Teraz pewnie niektorzy czytajacy odczuwaja radosc, ze jest ktos, kto ma gorzej od nich :D )

Wedlug tego kalkulatora: http://www.rockwool.pl/graphics/RW-PL_OS3/images/kalkulator/kalkulator.html moj dom miesci sie w przedziale "dom standardowy" - blisko gornej granicy tego przedzialu :cry:

Pytanie: jak policzyc ew. zyski z ocieplenia sufitow piwnic i garazu? Chcialbym sie upewnic, ze warto to robic i jest to w sumie jedyna rzecz, ktora moge jeszcze zrobic w celu poprawienia bilansu energetycznego budynku.

Witam,

Nie moge sie pochwalic niskim zuzyciem gazu GZ-50, ale moze przynajmniej pociesze tych, ktorzy zuzywaja mniej ode mnie. A jest ich pewnie wiekszosc na tym forum :wink:

Powierzchnia ogrzewana ok. 220m2 (parter i poddasze uzytkowe), sciany ocieplone styropianem 12cm, dach ocieplony welna 20cm. Dodatkowa powierzchnia to nieogrzewane piwnice i garaz - razem ok 60m2. Podlogi na parterze nie maja zadnej izolacji termicznej, wiec sporo ciepla ucieka w dol do piwnic i garazu (tak sadze). Drzwi garazu nie sa ocieplone. Dodatkowo dom ma bardzo wymyslne ksztalty i przez to jest mnostwo mostkow termicznych. Okna PCV standardowe (nie pamietam jakie U). Ogrzewanie to glownie grzejniki Kermi (czy Karmi) i ok 10m2 podlogowki w lazience na gorze. Kociol Vaillant 21kW atmosferyczny (nie pamietam symbolu) + sterownik pogodowy Vaillant 410 (czy jakos tak) + zasobnik 120l na 5 osob - calosc pracuje juz 6 lat. Czyli 6 sezonow grzewczych za nami.

Lacznie w ciagu roku kociol pozera ok. 4100m3 gazu GZ-50 (w tym CO, CWU, gotowanie). Z tego ok. 900m3 rocznie idzie na CWU i gotowanie. Czyli samo CO to ok. 3200m3 rocznie.

Lacznie daje to ok. 30400kWh energii rocznie na samo CO (3200 x 9,5), czyli roczne zuzycie energii przez moj dom to: 138kWh/m2

(Teraz pewnie niektorzy czytajacy odczuwaja radosc, ze jest ktos, kto ma gorzej od nich :D )

Wedlug tego kalkulatora: http://www.rockwool.pl/graphics/RW-PL_OS3/images/kalkulator/kalkulator.html moj dom miesci sie w przedziale "dom standardowy" - blisko gornej granicy tego przedzialu :cry:

Pytanie: jak policzyc ew. zyski z ocieplenia sufitow piwnic i garazu? Chcialbym sie upewnic, ze warto to robic i jest to w sumie jedyna rzecz, ktora moge jeszcze zrobic w celu poprawienia bilansu energetycznego budynku.

Ja przy 4 osobach na CWU zużywam rocznie 300 m3 propanu czyli ok.900 m3 GZ50, tak że Twój wynik mnie nie dziwi. Co do ocieplenia to w tym roku ociepliłem sufit w garażu bo nad nim mam dużą sypialnię. W pokoju tym w ub. latach zawsze było 2 st. C mniej i wyraźnie zimna podłoga. Może jeszcze ocieplę ścianę pomiędzy garażem a domem, choć garaż jest lekko ogrzewany, ale jak na dworzu jest -20 st. to w garażu też nie jest za ciepło. Myślę, że w Twoim wypadku ocieplenie sufitu piwnicy byłoby wskazane.