Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I mam jeszcze jedno pytanie: otóż zaczęły się nocne przymrozki, dzisiaj w nocy będzie -1. Nie mieszkam jeszcze w mieszkaniu w którym mam instalację ogrzewania podłogowego, już napełnioną wodą. Mam wyłączony piec. Czy ta woda w rurkach nie zamarznie? Mieszkanie na parterze.

Marysiu, czujnik na zewnątrz oczywiście i miejscu które nie jest nasłonecznione oraz bezwietrzne. Jeśli chodzi o temperaturę to najważniejsza jest ta wewnątrz budynku i ona nie może spaść poniżej zera.

Panowie, jeśli chodzi o mieszacz to każdy z nas ma inną instalację, dom, piec.

W moim przypadku przy 2 rozdzielaczach (kaloryfery i podłogówka) pompka w mieszaczu to doskonałe rozwiązanie. Ten sezon będzie trzecim w moich doświadczeniach z ogrzewaniem i jak na początku wspomniałem mam porównanie z tradycyjną instalacją i z zastosowaniem rozdzielcza.

Kolejny etap rozbudowy układu będzie u mnie w przyszłym roku gdzie mam dołożyć kolejny rozdzielacz na poddasze oraz prawdopodobnie sprzęgło hydrauliczne. Uważam że w nadchodzącym sezonie zejdę poniżej 1000 m3.

I mam jeszcze jedno pytanie: otóż zaczęły się nocne przymrozki, dzisiaj w nocy będzie -1. Nie mieszkam jeszcze w mieszkaniu w którym mam instalację ogrzewania podłogowego, już napełnioną wodą. Mam wyłączony piec. Czy ta woda w rurkach nie zamarznie? Mieszkanie na parterze.

Nie zamarznie.

Wprawdzie zimy teraz były liche, ale przy temp -7 C na dworze w domu miałem cały czas temperaturę + 1 C. Woda w butelkach nie zamarzała, tym bardziej nie zamarznie w instalacji. Budynek to potężna masa akumulacyjna.

Szanowni Państwo!

w którym miejscu powinien być umieszczony czujnik pogodowy, na zewnątrz budynku, aby właściwie odczytywał temperaturę na zewnątrz i sterował ogrzewaniem w sposób prawidłowy?

Najlepiej na ścianie północnej, żeby promienie słoneczne go nie dosięgały i ok. 2,5 m nad ziemią.

Witam.

Z kotłowni mogę poprowadzić kabelek od sterownika na półn/wsch oraz wsch/południe.

Na razie zastanawiam się nad wyborem czujnika FW100 albo FW120-nie mam i nie będę miała solarów.

Tak sobie myślę- jeśli czujka pogodowa będzie od północnego-wsch, to będzie podawała sygnał ciągłego zimna. Z tej strony mój wysoki budynek daje ciągły cień, także jest kilka pustych działek i występuje wyraźniejszy chłód niźli kilka kroków dalej, od strony wsch/pd. Tymczasem od tej zimniejszej strony budynek ma bufory: wiatrołap, klatka schodowa, przedpokój, spiżarnia, kotłownia, garaż. Wydaje mi się, że nie potrzebne jest prowokowanie kotła do zwiększania temp zasilania. Czy temperatura wewnątrz pilnowana przez czujkę pokojową zatrzyma intensywną pracę kotła mimo podawania sygnału o zimnie z czujki pogodowej od str pn-wsch?

Czy wobec takiej sytuacji umieścić czujkę pogodową od strony pn-wsch czy wsch-pd?

Jak tę czujkę zawieszaliście- wiercąc przez elewację, a może puścić kabelek pod parapetem od nieogrzewanego garażu, ok 2,5m.n.p.t.?

Dzięki za pomoc :bye:

Edytowane przez GraMar

Przy instalacjach na 1000-1200m rury 16mm pompa w kotle wystarcza spokojnie i wszelkie pompy w rozdzielaczu to niepotrzebne komplikowanie układu.

Tez uwazam ze pompa kotłowa poradzi sobie z instalacja podłogową ale powinno sie sprawdzic jaki przepływ jest w danym typie kotła .Zawsze mozna dorzucic sprzegło pózniej jesli jest problem z przepływami Ja stosuje rury o srednicy 17 ktore maja mniejszy opór przepływu

Witam.

Z kotłowni mogę poprowadzić kabelek od sterownika na półn/wsch oraz wsch/południe.

Na razie zastanawiam się nad wyborem czujnika FW100 albo FW120-nie mam i nie będę miała solarów.

Tak sobie myślę- jeśli czujka pogodowa będzie od północnego-wsch, to będzie podawała sygnał ciągłego zimna. Z tej strony mój wysoki budynek daje ciągły cień, także jest kilka pustych działek i występuje wyraźniejszy chłód niźli kilka kroków dalej, od strony wsch/pd. Tymczasem od tej zimniejszej strony budynek ma bufory: wiatrołap, klatka schodowa, przedpokój, spiżarnia, kotłownia, garaż. Wydaje mi się, że nie potrzebne jest prowokowanie kotła do zwiększania temp zasilania. Czy temperatura wewnątrz pilnowana przez czujkę pokojową zatrzyma intensywną pracę kotła mimo podawania sygnału o zimnie z czujki pogodowej od str pn-wsch?

Czy wobec takiej sytuacji umieścić czujkę pogodową od strony pn-wsch czy wsch-pd?

Jak tę czujkę zawieszaliście- wiercąc przez elewację, a może puścić kabelek pod parapetem od nieogrzewanego garażu, ok 2,5m.n.p.t.?

Dzięki za pomoc :bye:

Zawsze wybieraj strone pólnocna 2,5 m lub wyzej jesli nie ma wyboru a to ze jest tam zimno tym bardziej Temperature zasilania na kotle mozna wrególowac krzywa grzewcza

Zawsze wybieraj strone pólnocna 2,5 m lub wyzej jesli nie ma wyboru a to ze jest tam zimno tym bardziej Temperature zasilania na kotle mozna wyrególowac krzywa grzewcza

A jak to się robi? :p Nie mam żadnego sterownika, tylko kociołek Junkers Smart 14-3C z zasobnikiem Junkers 120 5-Z, nowy niezamieszkały dom, pełne dwie kondygnacje, ocieplony, parter bez wylewek, tylko grzejniki-bez podłogówki, ok 193 mkw do ogrzania (ok 520 m3 do ogrzania).

Dziękuję! :yes:

A jak to się robi? :p Nie mam żadnego sterownika, tylko kociołek Junkers Smart 14-3C z zasobnikiem Junkers 120 5-Z, nowy niezamieszkały dom, pełne dwie kondygnacje, ocieplony, parter bez wylewek, tylko grzejniki-bez podłogówki, ok 193 mkw do ogrzania (ok 520 m3 do ogrzania).

Dziękuję! :yes:

Pewnie w instrukcji będzie napisane :)

To się robi pod konkretny budynek, trochę metodą prób i błędów.

To taka?

http://pl.documents.junkers.com/download/pdf/file/6720614154.pdf

W moim transporcie nie było żadnej instrukcji dla użytkownika, ale stos papierzysków dla instalatora!

Dziękuję! :)

Jeszcze znajdź instrukcę do regulatora:)

Funkcja suszenia (dry funktion). Sposób postępowania w

czasie uaktywnienia na regulatorze funkcji suszenia

jastrychu opisany jest w instrukcji obsługi regulatora.

Już błądzę!

To wobec tego, co należy kupić abyśmy zapanowali nad ogrzewaniem??

Przed instalacją nie było wiadomo, jaką demolkę należy zrobić aby były dwie strefy. Zrezygnowałam z kucia i prucia; pozostała jedna strefa na cały dom.

W ten sposób nie ma sterownika, regulatora i jak by to inaczej zwał :rolleyes:

No to co kupić?

Junkers oferuje już gotowe zestawy i jest takie cuś :) http://www.junkers-sklep.pl/automatyka

Swoją drogą, to ten kocioł na sterowaniu pogodowym bez sterownika nie pójdzie, więc i ta trzeba kupić ten FW