Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Liwko, Ty chyba menopauzę przechodzisz.

Mam ten sam piec co gorbag i również 100% podłogówka. Posiadam rozdzielacz z rotametrami i przy pompce w piecu i 8 petlach płynie około 1l na krótkich a na długich około 0,8l więc jest to trochę za mało jak dla mnie więc posiadam wyżej wspomniany układ mieszający z dodatkową pompą co pozwala mi na pętlach ustawić wartość jaką ja chcę. Mam na pewno więcej metrów podłogówki niż gorbag bo rozciągnięta jest na 126m2 więc u Niego na bank przepływ jest większy niż 1l ale na pewno nie przekracza 1,5l co potwierdza tym że ma ciepło i nie przegrzewa pomieszczeń jak również są dogrzane. Jego spalanie gazu jest też niskie więc jest na czym opierać swój wzorzec.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podawanie ilości, bez podania podstawowych informacji o domu (sama powierzchnia to za mało) nie ma sensu...

U mnie październik (CO + CWU) zamknie sie ilością 75m3 gazu. Temperatura 22 - 22.3 C

Latem zużycie gazu na samo CWU to 30m3, czyli CO za ten miesiąc to 45m3

Edytowane przez fotohobby

Witam,

u mnie zużycie gazy w październiku (CO + CWU) to 72m2 gazu. Temperatura ustawiona jest na 23 C

Od 01.11 temperatura została obniżona do 22.C, w jednej łazience zostawiłem 23.C (to na prośbę drugiej połowy).

Latem zużycie gazu na samo CWU to 40m3 (podobne ilości w czerwcu, lipcu i sierpniu), wychodzi na to że na samo CO za ten miesiąc to 42m3.

Dom zamieszkały od czerwca.

Powierzchnia użytkowa to około 190 mkw.

Projekt podłogówki i OZC wykonany przez Asolt'a, jakby kto pytał.

Temperaturą poszczególnych pomieszczeń zawiaduje PocketHome.

Edytowane przez trafal

od 30IX do 31X poszło mi 140m3 co daje 4,55m3/dobe. Do tego spaliłem 50kg brykietu. Od 15X do 31X grzałem gazem tak by w domu mieć 22,3C i przy tym grzaniu szło 5,7m3/dobę. temperatura na zewnątrz zmienna, noce około 3C czasami przymrozki a w dzień i ponad 10C nawet do 15C

Trudno powiedzieć ile powierzchni grzałem - na dole 112m2 do pełnej temperatury a góry gdzie mam ponad 130m3 nie grzałem w ogóle ale ponieważ klatka schodowa jest otwarta to temperatura wynosiła tam nawet 20C. Mam jeszcze sporo przedmuchów. Wydaje mi się że sporo gazu poszło jak na taką pogodę na zewnątrz, ale komfort ciepłej podłogi jest wart tych PLN podobnie jak 22,3C przez całą dobę. W podanych wynikach zawiera się CWU

Trudno mi sobie wyobrazić jak forumowicze mogą nagrzać dom z 1,5m3/dobę. Być może mały dom, dużo ludzi i spore zyski bytowe

Witam, u mnie w domu temp. zadana 22 s C sterowana pogodówką od 1 października do 30 zużyłem 120m3 gazu , ogrzewanie + gotowanie i ciepła woda. W domu 3 osoby. Dom parterowy 125 m użytkowej powierzchni . W 90m podłogówka. Kaloryfery w sypialniach oraz drabinka w łazience. Pod podłogówka 15cm styropianu 3x5cm na przekładkę o współczynniku 0,38 +6cm wylewki . Ściany ocieplone 15 cm styro wsp. 0,40 , na stropie nieużytkowym rozłożona wełna mineralna isovera 2x 10 cm na zakładkę o współczynniku 0,39, wentylacja grawitacyjna przytłumiona o połowę . Jest to mój drugi sezon grzewczy i wydaje mi się że coś dużo mi wyszło... w tamtym roku miałem coś koło 80m3 :( a wydaje mi się że było nawet chłodniej na zewnątrz niż teraz.... Jedyne co zmieniłem to zwiększyłem temp. bo rok temu mieliśmy 20,5 a teraz 22 ale czy te 1,5stopnia dało by aż taka różnicę? Mam jeszcze pytanie do kogoś kto ma pojęcie i mógłby mi pomoc ponieważ nadal nie rozgryzłem mojego pieca w 100% ;p . Posiadam Piec Vaillant Eco Tech Plus + zasobnik 150l + calormatic 470 i na tym mieszaczu jest pompa mieszająca która posiada 3 prędkości - pytanie brzmi na jakiej powinno być ? ;)lepiej jak chodzi szybciej czy wolniej ? i czy w ogóle ten cały mieszacz jest mi potrzebny skoro piec sam w sobie ma pompę i chyba mógłby sam wystarczyć , chyba że się mylę ? :D Kolejne pytanie brzmi czy lepiej zostawić grzanie na pogodówce aby utrzymywać te 22 stopnie całą dobę czy może oszczędniej będzie jak np. na noc ustawie 21 a dzień 22 s C?? Ciężko jest mi to sprawdzić ponieważ są różne temp codziennie a do takiego pomiaru potrzeba min tygodnia i takich samych temp. Czy komuś udało się to sprawdzić ? Pozdrawiam ! ;)

Gdy pompa cchodzi mocniej - bardziej równomiernie rozgrzewa podłogę lub kaloryfery. Za to więcej prądu żre.

Mieszacz jest potrzebny jesli masz 2 obiegi z roznymi temperaturami( kaloryfery+ podłoga)

Pewnie mniej by poszło gazu gdybyś ustawił 21/22 ale prawdopodobnie tak mało mniej ze nie czułbys zadnej różnicy.

Zuzycie gazu wydaje mi się normalne

wisnia&usia ,jeśli chodzi o mieszacz to raczej polegaj na instalatorze lub serwisancie.

Jeśli na układzie pompowym ustawisz za szybki przepływ i nie wyregulujesz na rotametrach to woda nie zdąży oddać ciepła do wylewki. Tak zaobserwowałem u siebie. Kolejny problem pojawia się z "siłowanie" pomp z pieca i z mieszacza. Ja przy układzie mieszającym miałem wzór jak policzyć przepływ zależnie od długości pętli. Możesz ustawić na jedynkę i się okaże że są za duże opory i woda będzie płynąć za wolno (jak u mnie)

Kolejny temat to ustawienia pieca przez serwisanta. Przy przeglądzie zapytaj czy obcinał jego moc czy przypadkiem nie pracuje na full. Ja co prawda posiadam inny niż Ty bo Vitrix 24 ale u mnie serwisant zaproponował obcięcie mocy tłumacząc tym że każdy start pieca to największe zużycie gazu i że mam piec za mocny do mojego domu.

Jeśli chodzi o docieplenie jakie posiadasz to fakt że patrząc na współczynniki to powinno być ok bo spełniasz minimum zalecanych choć 20 cm na stropie to według moich doświadczeń dorzuciłbym jeszcze 5.

Podniesienie temperatury na bank powoduje wzrost zużycia gazu więc pozostaje Ci tylko regulacja instalacji.