Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powiedz jaka jest izolacja od gruntu - z tego co mi się wydaje to styropian ale budynek względem gruntu jest podniesiony o około 30 cm, jak wychodzę na ogródek to mam taki schodek - pod wylewkami widziałem styropian jak mi grzejniki przenosili

Ile w dachu - Izolacja termiczna – wełna mineralna

Jaka wentylacja - grawitacyjna z tego co mi się wydaje

Kiedy zacząłeś grzać - teraz zacząłem, około 5 razy przepaliłem kominkiem, gaz dopiero uruchomiony jest, teoretycznie bo wcześniej robonicy przepalali ale mało bo było ciepło

Jakie temp. na zewnątrz - w tych dniach co napisałem średnio około 1 stopień tego dnia co grzało całe 24H było zimno około 0 -1 w dzień i w nocy -4, mam główną ścianę od segmentu - salon, 2 pokoje na górze - ściana południowa

Jaki system - wszędzie mam niestety grzejniki, wiem że nie jest to dobre no ale nie budowałem tego budynku, mam około 9 grzejników - salon kuchnia 3 pokoje 2 na korytarzach i 2 drabinkowe w 2 łazienkach

Jaki dokładnie kocioł - Beretta Ciao Ii 14-21I

Czyli nie wiesz ile od gruntu masz styropianu anie ile wełny w dachu... rozumiem też że wentylacja grawitacyjna...

Co do spalania zatem na razie dom musi się wygrzać. Na początku będzie palił więcej a potem powinno się to unormować. Poustawiaj sobie termostaty na grzejnikach odpowiednio oprócz pomieszczenia gdzie jest sterownik. Czyli kocioł kondensatem nie jest. Nie wiem jak wygląda tam sterowanie pod względem doboru temperatury pracy układu. Poobserwuj na razie zużycie ale z każdym dniem powinno być mniej i mniej jak się nagrzeje.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podawane tu wyniki wydają mi się wspaniałe. Mi w listopadzie poszło 166m3 włącznie z dzisiejszym dniem przy ogrzewaniu 106m2 (parter - temperatura 22,5-23,5C) i nieogrzewaniu 130m2 (piętro - temperatura 18C-15C).

Po drodze było trochę wyziębień spowodowanych pracami wykończeniowymi i otwieraniem drzwi i okien na oścież. Oprócz tego spaliłem około 50kg w kominku co daje równowartość kolejnych 25m3 gaziksu. O temperaturze 25C związanej z paleniem w kominku nie wspominam.

Czyli średnio mi szło 5,53m3/dobę. No nie ma szans bym spalał 3,5m3/dobę:)

Podawane tu wyniki wydają mi się wspaniałe. Mi w listopadzie poszło 166m3 włącznie z dzisiejszym dniem przy ogrzewaniu 106m2 (parter - temperatura 22,5-23,5C) i nieogrzewaniu 130m2 (piętro - temperatura 18C-15C).

Po drodze było trochę wyziębień spowodowanych pracami wykończeniowymi i otwieraniem drzwi i okien na oścież. Oprócz tego spaliłem około 50kg w kominku co daje równowartość kolejnych 25m3 gaziksu. O temperaturze 25C związanej z paleniem w kominku nie wspominam.

Czyli średnio mi szło 5,53m3/dobę. No nie ma szans bym spalał 3,5m3/dobę:)

To ja na pocieszenie dodam, że w październiku poszło nam 200 m3 gazu :) Mieliśmy nie ocieplony strop - całe 140 m2, bo dom parterowy. Piec chodził codziennie, a upału nie było :) Po ociepleniu byliśmy w szoku, bo włączał się raz na 2-3 dni. Nadgonił ostatnimi dniami, bo temp na zewnątrz spadła pewnej nocy do -10 stopni

To ja na pocieszenie dodam, że w październiku poszło nam 200 m3 gazu :) Mieliśmy nie ocieplony strop - całe 140 m2, bo dom parterowy.

Tzn strop nad głową na strych?

200m3 czuję bratnią duszę:)

Nieco dziwne mi się wydaje ze po ociepleniu aż tak gwałtownie spadło. Czyli dom był w stanie utrzymać np 22C przez >1 dobę?

Pytałem cię, jak palisz w tym kominku? Opisz.

Zazwyczaj palę na 1 wkład i spalam brykiety. Spalałem po 6 brykietów czyli po około 5kg a ostatnio spaliłem 12kg na raz.

Jak palę? różnie eksperymentuję np ostatni duży wkład spaliłem pd góry. Ogólnie było to 5hodzin palenia i jeszcze ze 2h żaru.

Włączam wyciąg ciepła z kominka dużym wentylatorem - to sporo daje choć hałas jest niemiłosierny (12V2,5A - wentyl z chłodnicy motocykla)

Tzn strop nad głową na strych?

200m3 czuję bratnią duszę:)

Nieco dziwne mi się wydaje ze po ociepleniu aż tak gwałtownie spadło. Czyli dom był w stanie utrzymać np 22C przez >1 dobę?

Strop na głową, betonowy :) Rozłożyliśmy 20 cm wełny. Równocześnie podłączyliśmy regulator pokojowy, który w końcu pozwala utrzymać mniej więcej stałą temperaturę. Wcześniej włączaliśmy i wyłączaliśmy piec w razie potrzeby. Przy temperaturach ok 5-8 stopni piec włącza się co 2 dni, czyli wtedy temp w najzimniejszym pokoju spada o stopnień. Ale dom był bardzo zimny - końcem września już marzyłam o ogrzewaniu ;) Teraz jest zdecydowanie lepiej

zgadza się, 14kW.

Obliczając z praktyki:

1kg brykietu ma 18MJ

18 megajoules =5 kilowatt hours

12kg=60kwh

zakładając w uproszczeniu że mamy emisję 5h z mocą max uzyskujemy 12kW mocy spalania.

powiedzmy zakładając sprawność 60% daje moc cieplną 7,2kW przez 5 godzin.

czyli wartość opałowa takiego wkładu to 36kwh czyli około 3,6m3 gazu.

Ten brykiet kosztował mnie po 6zł/10kg czyli za wkład 7,2PLN.

3,6m3 gazu *2pln/m3 = 7,2PLN

przez zbieg okoliczności wyszło tyle samo.

Ciepło z gazu lepiej wykorzystujemy bo bardziej równomiernie zatem bardziej sie opłaca grzać gazem:)

Zakładając że ktoś kupuje brykiet po 9zł/10kg co jest normalną ceną w marketach okazuje się że się nie opłaca spalać syfu:D