Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Problem jest w za szerokim palenisku i w specyfice brykietu który pod wpływem palenia pęcznieje. Czyli ukladam piramidke a gdy to się rozpali piramidka się rozpieprza i każdy klocek pali się pełnym ogniem na całej szerokości palenisko. Przez to że kominek ma niskie palenisko nie mogę ułożyć w górę wielu warstw. Ewentualnie można by kupić z 6 cegieł szamotowych i zawęzić palenisko ograniczając wkład. Idealnie by było aby taki wkład się palił 12 godzin. Ale to nie w tym kominku:D

Ponieważ nie palę dla opłacalności (co wskazałem że nie występuje efekt ekonomiczny) nie będę tego kominka przerabiał:)

Będę utylizował brykiety starym sposobem:) Plusem załadowania wkładu 12kg jest to że opaliło mi całe wnętrze i jest bialutkie

Problem jest w za szerokim palenisku i w specyfice brykietu który pod wpływem palenia pęcznieje. Czyli ukladam piramidke a gdy to się rozpali piramidka się rozpieprza i każdy klocek pali się pełnym ogniem na całej szerokości palenisko. Przez to że kominek ma niskie palenisko nie mogę ułożyć w górę wielu warstw. Ewentualnie można by kupić z 6 cegieł szamotowych i zawęzić palenisko ograniczając wkład. Idealnie by było aby taki wkład się palił 12 godzin. Ale to nie w tym kominku:D

Ponieważ nie palę dla opłacalności (co wskazałem że nie występuje efekt ekonomiczny) nie będę tego kominka przerabiał:)

Będę utylizował brykiety starym sposobem:) Plusem załadowania wkładu 12kg jest to że opaliło mi całe wnętrze i jest bialutkie

Wkład jest zdecydowanie za mocny. Osobiście mam 6kW i to też za dużo. Taka moc w zupełności wystarcza mi na ogrzanie całego domu a nie tylko salonu. Trzeba o tym pamiętać przy wyborze wkładu.

Żeby wkład się sam oczyścił musi być odpowiednio wysoka temperatura, a tego nie uzyskasz kilkoma brykietami. Mój wkład pod koniec palenia wygląda tak

P1010722.JPG

Teraz obliczmy dla drewna kominkowego

1mp = 220PLN

1mp=550kg

1kg=0,4PLN

16 megajoules = 4.44444444 kilowatt hours

550*4,444 = 2444,42kwh

2444,42*60% = 1466,652kwh(realnie)

0,15PLN za 1kwh z drewna kominkowego przy 220pln/m3

0,2PLN za 1kwh z gazu przy 2zł/m3

0,2PLN za 1kwh z brykietu przy 6zł/10kg

Tylko ja kupuję drewno z nadleśnictwa, pare miesięcy po ścince. Leży sobie u mnie 2lata i przesycha.

A kosztuje 160zl/mpu

Liwko bardzo ładnie wyglada Twoj kominek. Oprawiony jest szkłem?

Co do mocy - racja. Moc kotła CO mam 3,2kW i na razie starcza a kominek jak do ogrzania hali przemysłowej. Ale z tym juz nic nie zrobie. Chciałem kominek z szerokim paleniskiem a to się tak nie da mieć szeroko i małą moc. Chyba że bym go ograniczył szamotem po bokach. Moze kiedyś spróbuje... Wydaje mi sie ze gdy palę w nim mimo przymkniecia przepustnicy ma wielką moc ale większość idzie w komin. Dopiero gdy podłączam wentylator od chłodnicy do kratki wylotowej - czuc jak z niego kotłuje ciepło. Grawitacyjnie wydaje mi sie ze sprawność kominka jest dużo mniejsza. Mysle ze gdyby komin leciał jeszcze na górze np w zabudowie to dało by się jeszcze sporo mocy z tego komina wyciągnąć. A tak - ogrzewam okolice

Teraz obliczmy dla drewna kominkowego

1mp = 220PLN

1mp=550kg

1kg=0,4PLN

16 megajoules = 4.44444444 kilowatt hours

550*4,444 = 2444,42kwh

2444,42*60% = 1466,652kwh(realnie)

0,15PLN za 1kwh z drewna kominkowego przy 220pln/m3

0,2PLN za 1kwh z gazu przy 2zł/m3

0,2PLN za 1kwh z brykietu przy 6zł/10kg

Warto podzwonić po tartakach można w nich kupić buka drobnego za 100 zł a gruby (taki w kawałkach 10x10x30 ) za 150 metr .Zero z tym roboty sama przyjemnosc z palenia.

Tak u mnie celem odniesienia do Waszych wyników za poprzedni sezon grzewczy ON 15 wrzesień 2014--- OFF 10 maj 2015 poszło w komin 1600m3 gazu. Domek 168 m2 całego domostwa z małym garażem i pomieszczeniami gosp. Nie posiadam kominka , ani solarów, a chatka solo stoi na polu. Temperaturę staram się trzymać 21,5 - 22,5 C Dużo to czy mało tego gazu ?

Kieszeń boli jak cholera :(, bo z opłatami abonamentowymi dla gazowni wychodzi prawie 4 tys zł za rok, ale mam dom na polu dosłownie i wiatr zagląda w każda dziurkę. Poza tym dom funkcjonuje na grzaniu normalnym, stabilnym 24 godziny na dobę bo to też miejsce pracy, gotowania kilku herbat dziennie, obiadów ect.. Nikt nie wychodzi do pracy o 7 rano i nie zmniejsza ogrzewania do godziny 17 jak u znajomych to ma miejsce. Na same grzanie ciepłej wody do mycia, kąpieli, gotowanie herbatek, obiadów sprawdziłem, że schodzi 1,5- 1,7 m3 gazu na dobę. To jest spora wartość moim zdaniem. Chyba ;) Edytowane przez borusek

Witam, u mnie wyszło za listopad 147 metrów gazu. Dom 150 użytkowej 210 kwadratowych. 100% podłogówki góra dół petle po 10cm wszedzie. Kocioł 12kw kondensacyjy zasobik 100l . 2 dorosłych + 2 dzieci. temp zasilania 28-32 stopnie bez regulacji pogodowej. Temperatura w domu dzien 22 noc 21.5 . Dom z pth30 + 20styroianu, w podłodze 16cm styropianu, strop 20cm wełny. Okna 3 szybowe dół, góra 8 szt. okien dachowych.

za listopad 175 m3 gazu , dom ocieplony 10 cm styropianem, poddasze porządnie zdaje się docieplone, poprawiane ekofibrem po fachowcach od wełny. Sporą ilością tego ekofibru weszło w przestrzenie, temperatura w dzień 22-22,5 temp w nocy od 24 do 6 rano 21 C

Jak na dom 1000m2 to spoko.

Ile razy tłumaczyć ludziom by pisali na jaką powierzchnię ogrzewania.

4 posty wyżej napisał ja :), że 168m2 cały domek ze wszystkimi zakamarkami i pojedynczym 18m2 garażem, 3 dorosłe osoby, ubieramy się zazwyczaj w ciuchy sklepu RESERVED czy jakoś tak ;) ciepłe są.

ps 1.

za październik cały tylko ;) 125 m3 gazu

ps. 2

kubatura mojego domku to 730 m3 i chyba wypadało by operować takim parametrem przy porównaniach zużycia gazu czy węgla, a nie powierzchnią podłóg. Tak mi się wydaje.

Edytowane przez borusek

4 posty wyżej napisał ja :), że 168m2 cały domek ze wszystkimi zakamarkami i pojedynczym 18m2 garażem, 3 dorosłe osoby, ubieramy się zazwyczaj w ciuchy sklepu RESERVED czy jakoś tak ;) ciepłe są.

ps 1.

za październik cały tylko ;) 125 m3 gazu

ps. 2

kubatura mojego domku to 730 m3 i chyba wypadało by operować takim parametrem przy porównaniach zużycia gazu czy węgla, a nie powierzchnią podłóg. Tak mi się wydaje.

ok, ale nikt nie czyta do tyłu nic nie stoi na przeszkodzie powtarzać za jaki okres i na jaką powierzchnię

faktycznie bardziej wiarygodnie by było na kubaturę, ale się przyjęło że m2