Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie za listopad poszło 47,7m3, ale paliłem tylko przez 8dni (wcześniej kominkiem), co daje prawie 6m3/dobę,3 osoby (co +cwu+kuchenka + cyrkulacja), powierzchnia ogrzewana 150m2m, temp. wewnętrzna 21-21,5st. Na tę chwile zrezygnowałem z pogodówki i bazuję tylko na termostacie wewnętrznym. Zastanawia mnie takowa rzecz. Piszecie, że zapodajecie na podłogówkę nie więcej jak 28-33st. Ja u siebie przez te kilka dni miałem 37, potem na 2 dni zmiejszyłem na 36. Przy niżej temp. zasilania kocioł nie chce dogrzać do zadanej temp. wewnętrznej, a przynajmniej trwa to tak długo, że zjada więcej gazu niż przy wyższym zasilaniu. Z czego może to wynikać? Macie jakiś pomysł? Dodam, że przy tych wyższych temp. zasilnia dogrzewa mi w 3-4h i potem mam spokój przez co najmniej 12-18h do ponownego startu.

Witam, słusznie chyba podawanie kubatury domu to dobry pomysl!

Wiec u mnie kubatura ok 730m3 , metrów po podłodze ok 210. Cały dom ogrzewanie podłogowe. Spalanie za listopad śrenio 4,9m3/dobe. w sumie 147m3.

U mnie kolego kocioł chodzi prawie cały cas na temperaturach 28-32 stopnia dzieki temu spalanie jest w miare niskie ( tak mi sie wydaje jeżeli tak nie jest niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu) i temperatura jest stała +-1stopień. Podłoga ma 22-24 stopnie zimna w dotyku. a w domu jest 22,5-21,5 stopnia

U nas jeszcze co nie odpalone. JAkoś nie możemy się zdecydować a teraz znów zrobiło się cieplej. Przy podłogówce bezwładność jest na tyle duża, że obniżanie temperatury na czas nieobecności domowników czy na noc jest mało efektywne.

Na razie kominek - odpalamy późnym popołudniem jak wracamy z pracy - wieczorem jest już cieplutko a w nocy i rano też.

Może w najbliższy weekend? Ale też zaplanowany poza domem

Przy podłogówce bezwładność jest na tyle duża, że obniżanie temperatury na czas nieobecności domowników czy na noc jest mało efektywne.

Nie zgodze sie z Tobą. w moim przypadku ograniczenie temperatury o 1 stopień na noc = o ok 1m3 gazu mniej na spalaniu mimo tego iż rano kocioł musi chodzić na wyższym parametrze żeby doprowadzić temperature o 1 stopień do góry.

Oj tam - nie którzy mają pałace po ponad 3m

Szanowni koledzy kubatura ta podawana w projekcie to najczęściej pojemność budynku po zewnętrznym obrysie łącznie z dachem. Tą którą ogrzewacie to musielibyście sobie sami policzyć.

Edytowane przez plusfoto

Witam, słusznie chyba podawanie kubatury domu to dobry pomysl!

Wiec u mnie kubatura ok 730m3 , metrów po podłodze ok 210. Cały dom ogrzewanie podłogowe. Spalanie za listopad śrenio 4,9m3/dobe. w sumie 147m3.

U mnie kolego kocioł chodzi prawie cały cas na temperaturach 28-32 stopnia dzieki temu spalanie jest w miare niskie ( tak mi sie wydaje jeżeli tak nie jest niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu) i temperatura jest stała +-1stopień. Podłoga ma 22-24 stopnie zimna w dotyku. a w domu jest 22,5-21,5 stopnia

Masz srednia wysokosc kondygnacju 3,5metra czy jakis blad gruby w liczeniu kubatury?

Woda idąca na podłogówkę ma u mnie w cieplejsze dni 28 stC w chłodniejsze 30 stC przynajmniej na termometrze za zaworem trójdrogowym taki mam odczyt. 32 stC to w konkretne mrozy rzędu -12 -15 st C stC

Oj tam - nie którzy mają pałace po ponad 3m...
Pokój nad garażem na tzw półpiętrze jest taki wysoki, bo taki był projekt precyzując było 3,5m wysokości i tak zmniejszyłem chyba do 3,25, albo 3,35 . Niestety to dalej za wysoko i ciepełko sobie tam ucieka mocno do góry. Edytowane przez borusek

Witam, u mnie za listopad poszło 85 m3 gazu i około 0,5 m3 drewna do kominka na co i cwu. Powierzchnia użytkowa to około 190 mkw i temperatura 22C /+- 0,2C.utrzymywana jest całą dobę.

Pozdrawiam.

Do poniższego posta - ocieplenie - ściana i podłoga to 20 cm styro i dach to 15 cm styro + WM.

Edytowane przez trafal

Domek parterowy

Ogrzewanie:

parter 115m2 podłogówka

garaż 20m2 grzejnik

piwnica 24m2 grzejnik

poddasze 130m2 podłogówka

Docieplenie:

Sciana 15cm + pustak24cm

podłoga 10cm

strop 5cm

dach piana otwartokomórkowa 25cm

Kocioł Broetje wbs22

podłogówka 2 rozdzielacze

Ogrzewanie odpalone, przez pierwszą dobe zużycie gazu 25m3. Rozumiem że musi się wszystko nagrzać itp ale czy to wartość prawidłowa? Moje oczekiwania po odcięciu poddasza (które obecnie służy jako strych) to spalanie na poziomie 5-8m3/doba.

Edytowane przez vesperos

Przy tych porównywaniach zużycia opału to chyba trzeba by to robić w odniesieniu do domów z bliższej okolicy. Ja np pod Suwałkami a kolega we Wrocławiu. U mnie minus 6-8 stopni klika razy w październiku, a we Wrocku +10 +15 wiele razy w październiku np przykład było :)

Dokładnie. Tak jak u mnie na południu już mieliśmy nocami a raczej nad ranem nawet po -8C a w dzień bywało mroźno lub 0/1 C. Jakby nie było to robi różnicę.

Vesperos,

zmiescisz sie w 5-8m3 na dobre

przy okazjibjesli piec ma 22kw to ze 3x za duzo.na strop trzeba bylo dac 25cm a na dach 5cm. Nie w tym miejscu zainwestowales w izolacje bo nie ma co pustefo strychu ogrzewac

Ale jak już poddasze będzie kiedyś używane to chyba nie będzie za duży piec.

Nie sądziłem że aż tak dużo gazu pójdzie na rozgrzanie budynku.