Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cieszę się .

A tutaj jak źle życzycie śąsiadowi:

http://www.cire.pl/item,36259,1.html

A tutaj zapłaczemy wszyscy ... - w większym lub mniejszym stopniu wszyscy używamy energię elektryczną ...

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak u innych użytkowników gazu wychodzi zużycie prądu?

U nas w okresie grzewczym ok 210-220 zł a w letnim ok. 180 zł

Miesięcznie, czy na 2 miesiące, tak jak przychodzą rachunki?

Do tej pory u nas miesięcznie 75 zł , ostatnio jak przyszły nowe kwity z Enionu prognozowana opłata za zużycie na pół roku miesięcznie 100 pln .

taryfa w-3 GZ50

od 2008,10,13 do 2008,10,31

1.za gaz 97m3 po 0,92netto

2.abonament 1m-c 7.10 netto

3,opłata sieciowa stała 0,5806m-c 32,85netto

4,opłata sieciowa zmienna 97,00m3 0,3132netto

od,2008,10,31 do 2008,11,18

1.za gaz 96m3 po 1,0215netto

2.abonament 1m-c 7.10 netto

3,opłata sieciowa stała 0,6000m-c 32,85netto

4,opłata sieciowa zmienna 96,00m3 0,3132netto

razem za 193m3 gaziu rachunek 358,42zł za 37dni,piec ditrich z zasobnikiem 55l,sterownik na ścianie ustawiony na 21c na dzień od 6do23,i na 19c od 23do6rano,piec chodzi nonstop,dom o powierzchni 115m2 ocieplony 10cm styropian,i 20cm wełna na poddaszu,pierwsze grzanie w tym roku,dom nowy,średnia dzienna wychodzi 5.2m3 na dobę. Odpiszczie czy to dużo czy mało. Aha od sierpnia do dziś spalił 298m3gaziu. Pozdrawiam

ja tez nie dysponuje rachunkiem,ale wlasnymi wyliczeniami- przez ostatnie 7 dni,piec zjadl mi 30 m3 gazu-program 21.5 st. w ciagu dnia,zalaczany 5.50-9.00,18-21.00, temp. zredukowana 19 st. ogrzewanie zasobnika 120 l. 2x dziennie,przez 1.5 h do temp. 42 st.

dom 185 m.kw. rekuperator z gwc,Ytong 40 cm,bez izolacji,dom z poddaszem,2 osoby dorosle,pierwsze moje wyniki,pierwszy sezon....

rozgrzewam jastrych... ok. 180 m2, cały z podłogówką. program w sterowniku, rozpoczął od 25, potem 30, 35 i 40... średnio około 1m3/h - minęły 4 doby. zaczynaliśmy od wychłodzonego do kilku stopni domu, temp. się ciągle podnosi (ma dojść do 45), ciężko w środku wytrzymać. pali jak smok, ale chyba przy takim rozgrzewaniu to możliwe? :)

ja nie patrze aby się nie stresować

Jacek

Ja patrze i się stresuje :wink: . Dom 125 + 25 ogrzewany garaż. Poddasze tylko na razie w jednej warstwie wełny (18 cm między krokwie). Reszta (wełna w poprzek + folia + KG) w fazie produkcji. Jedne drzwi bez progu i niewyregulowana brama była przez pierwsze kilka dni. Czyli troszkę szpar było (poupychałem wełną). Ściany z MAXa + 15 styro.

Pierwszego dnia nie miałem jeszcze programatora i ustawiłem (instalaotor pieca ustawił) temp na piecu 55 stopni (czyli non stop grzał mi wode do 55 stopni w kaloryferach). Po 24 h w domu miałem 27 stopni i zezarł mi 40m3/gazu :o.

Teraz gośc od wykończeniówki zazyczył sobie okolice 20 stopni bo nic mu nie schło, na noc ustawiłem troszkę niżej i zużywam w zalezności od temperatur zewnętrznych od 3 do 13 m3/ dobę. Grzeje pierwszy sezon (odapiliłem dwa tygodnie temu). Mam nadzieje, że jak budynek się wygrzeje i docieple poddasze to będzie nieco lepiej.

Troche mnie to wszystko przeraża. Na poczatku robiłem też (chyba ???) błąd bo na dzień było 19-20 stopni a na noc ustawiałem 14-15. Chyba dużo pary szło w "gwizdek" jak co rano piec musiał się napocić aby podnieśc tempereturę o 5-6 stopni. Ekonomiczniej chyba jest aby między temperaturami noc/dzień nie było takich różnic.

Troche mnie to wszystko przeraża. Na poczatku robiłem też (chyba ???) błąd bo na dzień było 19-20 stopni a na noc ustawiałem 14-15. Chyba dużo pary szło w "gwizdek" jak co rano piec musiał się napocić aby podnieśc tempereturę o 5-6 stopni. Ekonomiczniej chyba jest aby między temperaturami noc/dzień nie było takich różnic.

No właśnie, ciekawe który sposób jest bardziej ekonomiczny?

W przypadku jak nie przebywam na budowie a chcę żeby w dzień było powiedzmy od 09:00 do 20:00 to na resztę czasu wyłączać piec czy obniżać nieznacznie temp.

Może ktoś się wypowie?

No właśnie, ciekawe który sposób jest bardziej ekonomiczny?

W przypadku jak nie przebywam na budowie a chcę żeby w dzień było powiedzmy od 09:00 do 20:00 to na resztę czasu wyłączać piec czy obniżać nieznacznie temp.

Może ktoś się wypowie?

Różnica nie powinna być zbyt duża , bo staje się to nieekonimiczne . Myśle ze w granicach 1stc do 1,5st to max .

ja nie patrze aby się nie stresować

Jacek

Ja patrze i się stresuje :wink: . Dom 125 + 25 ogrzewany garaż. Poddasze tylko na razie w jednej warstwie wełny (18 cm między krokwie). Reszta (wełna w poprzek + folia + KG) w fazie produkcji. Jedne drzwi bez progu i niewyregulowana brama była przez pierwsze kilka dni. Czyli troszkę szpar było (poupychałem wełną). Ściany z MAXa + 15 styro.

Pierwszego dnia nie miałem jeszcze programatora i ustawiłem (instalaotor pieca ustawił) temp na piecu 55 stopni (czyli non stop grzał mi wode do 55 stopni w kaloryferach). Po 24 h w domu miałem 27 stopni i zezarł mi 40m3/gazu :o.

Teraz gośc od wykończeniówki zazyczył sobie okolice 20 stopni bo nic mu nie schło, na noc ustawiłem troszkę niżej i zużywam w zalezności od temperatur zewnętrznych od 3 do 13 m3/ dobę. Grzeje pierwszy sezon (odapiliłem dwa tygodnie temu). Mam nadzieje, że jak budynek się wygrzeje i docieple poddasze to będzie nieco lepiej.

faktycznie jest czego się obaiać, 15 cm styro za maxem, grzejesz więc max fundament grunt pod domem. to jakieś 400 kWh /mb fdamentu. czyli 50 m3 gazu . a jeszcz ściany zimą chłoną wilgoć. szkoda

faktycznie jest czego się obaiać, 15 cm styro za maxem, grzejesz więc max fundament grunt pod domem. to jakieś 400 kWh /mb fdamentu. czyli 50 m3 gazu . a jeszcz ściany zimą chłoną wilgoć. szkoda

Może jak chcesz coś ciekawego dodać to jasniej. Czego szkoda ? Mi jedynie gazu? Grzać musze bo wykańczam dom. Ocieplić też go raczej musiałem, a z samego styropianu raczej budować się nie da. A mix MAXa 28,8cm + 10-15 cm styropianu to raczej taki standard.

Koniec listopada do początku stycznia 2008 - średnio 16 kubików GZ35 dziennie. gaz do ogrzewania, gotowania i CWU z curkulacją. Kocioł kondensacyjny Brotje. PU 170 mkw, styro 15cm, poddasze 25 cm. Niestety nieocieplona ściana pomiędzy domem i nieogrzewanym garażem oraz nieskończona instalacja DGP skutkująca nadmierną wentylacją salonu - do poprawki.

Od 18 września do teraz,

497 m^3 gazu GZ35 czyli 7,2 m^3 gazu dziennie. gaz na CWU, gotowanie i ogrzewanie. Kubatura jekieś 510 m^3

Aha, do domu przylega formalnie nieogrzewany garaż ale jest trochę dogrzewany przez ścianę domu (na poziomie parteru nie ma izolacji między domem i garażem)

Poprawione niedoróbki z zeszłego roku i ocieplenie pddasza - na sufitach podwieszanych 30-35 cm wełny

Koniec listopada do początku stycznia 2008 - średnio 16 kubików GZ35 dziennie. gaz do ogrzewania, gotowania i CWU z curkulacją. Kocioł kondensacyjny Brotje. PU 170 mkw, styro 15cm, poddasze 25 cm. Niestety nieocieplona ściana pomiędzy domem i nieogrzewanym garażem oraz nieskończona instalacja DGP skutkująca nadmierną wentylacją salonu - do poprawki.

Od 18 września do teraz,

497 m^3 gazu GZ35 czyli 7,2 m^3 gazu dziennie. gaz na CWU, gotowanie i ogrzewanie. Kubatura jekieś 510 m^3

Aha, do domu przylega formalnie nieogrzewany garaż ale jest trochę dogrzewany przez ścianę domu (na poziomie parteru nie ma izolacji między domem i garażem)

Poprawione niedoróbki z zeszłego roku i ocieplenie pddasza - na sufitach podwieszanych 30-35 cm wełny

od 28.08.2008 do dzisiaj tj 28-11-2008 zużycie c.o +kuchenka+c.w.u 215m/3 gazu, dom jak pisałem już w tym wątku powyżej, temp. w nocy 19 dzien 21 , ostatni tydzień codziennie odpalany kominek popołudniu od 17 do 21, kubatura około 350m/3